naujienos Naujienos

Manoma, kad dėl šio vaisiaus, o ne obuolio, Ieva buvo ištremta iš rojaus

VMG, Augustės Tamulytės nuotr., 2018-08-04, 12:00


Ar žinojote, kad ant palmių auga ne tik kokosai, bet ir saldžios it saldainiai datulės? O ar girdėjote, jog kai kurie mokslininkai tvirtina, esą būtent datulė, o ne obuolys, buvo tikrasis vaisius bibliniame Edeno sode, kuriame gyveno Adomas ir Ieva? Jei dėl šio fakto dar gali kilti abejonių, tai galime garantuoti dėl kito – šis vaisius nepaprastai naudingas organizmui, tad kviečiame sužinoti apie visas gerąsias jo savybes, džiovinimo procesą bei kitas įdomybes.

Datules nokinantys medžiai vadinami datuliniais finikais ir gali užaugti net iki 23 metrų aukščio. Tokiam medžiui subrandinti vaisius prireikia 4–8 metų nuo pasodinimo, tačiau komerciniam naudojimui datules geriausia pradėti skinti tarp 7 ir 10 medžio gyvavimo metų. Brandus dalutinis finikas gali užauginti net 176 kilogramus vaisių.

Kilogramais jų valgyti nesiūlome, bet jei į savo mitybą įtrauksite bent šiek tiek datulių, gausite vitamino C, B grupės vitaminų, taip pat vitamino A ir K. Datules sudaro apie 70 procentų cukraus – sacharozės, gliukozės, fruktozės, jose yra apie 9 procentai baltymų ir apie 2 procentai riebalų. Tikras skaidulų šaltinis!

Datulėse netrūksta ir kalio, kuris stiprina kaulus bei padeda kovoti net su tokiomis sunkiomis ligomis, kaip osteoporozė, o vaisiuje esanti geležis užkirs kelią mažakraujystei. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad šis vaisius ypač naudingas ir nėščioms moterims. Joms rekomenduojama suvalgyti bent po kelias datules per dieną, teigiama, kad taip gimdymas bus žymiai lengvesnis, o vaikelis – sveikesnis.

Augustės Tamulytės nuotr.

Jei turite problemų su virškinimu, šis vaisius taip pat gali tapti pagalbininku. Būtent datulės yra laikomos pačia geriausia priemone viduriams laisvinti. Norint pasiekti geriausius rezultatus ir visiems laikams užbaigti šį žarnyno sutrikimą, reikėtų iš vakaro datules užmerkti ir valgyti tik ryte jau išmirkusias kartu su sirupu virtusiu vandeniu.

Kadangi datulės labai cukringos ir kupinos skaidulų, šie keli suvalgyti vaisiai padeda kontroliuoti alkio pojūtį. Pakeitus saldžius ir riebius užkandžius datulėmis, svoris kris nepastebimai. Žinoma, reikia laikytis auksinės taisyklės – kas per daug, tas nesveika, nes net ir atsisakius cukraus, bet kilogramais valgant datules, svoris nesumažės.

Datules verta prisiminti ir turintiems priešingą norą – priaugti svorio. Dėl tų pačių savybių (cukringumo ir skaidulų kiekio) datulės padės sveikai priaugti kilogramą ar kelis. Įtraukite į savo pusryčių meniu 7–10 datulių ir greitai pamatysite veidrodyje pakitusį vaizdą.

Vietiniai datulių augintojai arabai nuo seno skirsto datulių auginimą ir sunokimą į 4 stadijas: kimri – arabų kalboje tai neprinokęs vaisius, khlal – jau pilno dydžio, traškus, utab – sunokęs ir minkštas, tamr – džiovinta datulė.

Jei norite mėgautis būtent tamr stadijos datulėmis, galite visai lengvai jas susidžiovinti patys. Svarbu įsidėmėti, kad džiovinimui reikia rinktis datules, kurios dar nėra pilnai sunokusios (tarp khal ir utab stadijos). Nuplautas šviežias datules reikia 10 minučių mirkyti vandens ir citrinų sulčių (1:1 santykiu) tirpale. Tuomet visiškai nusausinti ir dėti į džiovinimo aparatą arba orkaitę su nustatyta džiovinimo temperatūra. Datulėms sudžiovinti reikia maždaug 32 valandų.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: