naujienos Naujienos

Mam, gal išvirt Benediktą? Interviu su vaikais, kurie gamina geriau nei jų tėvai

VMGonline.lt, Delfi nuotr., 2019-10-28, 7:50


Įsivaizduokite: sekmadienis. Girdite, kad pabudo jūsų vaikas, greičiausiai alkanas kaip laukinis žvėriukas. Girdite, kaip nupėdina į virtuvę, atidaro šaldytuvą ir… ne, nešaukia „Mama, noriu valgyti“, o ima ir pasigamina Benedikto kiaušinį arba blynelių su šaldytomis uogomis ir karamelės gabaliukais. Jūs verčiatės ant kito šono ramūs dėl ateities: liks ir jums.

Tai – ne iš fantastikos lentynos. Kėdainiškio Emilio (10) ir trylikamečių vilniečių Estelos bei Miko šeimose tokie rytai – įprasta praktika.

Šeštadienį namų virtuvės šefai suvažiavo į virtuvės mitų griovėjo Alfo Ivanausko laidą ALFAS LIVE, kad papasakotų savo istorijas. Kaip įkvėpti ir užauginti talentą bei kokių sąlygų reikia?

DELFI nuotr. Iš kairės: Alfas, Emilis, Estela ir Mikas.

 „Ačiū“ močiutėms

Alfas Ivanauskas laidą pradėjo drąsiai pareikšdamas, kad būdami tik dešimties ir trylikos šie vaikai jau gamina geriau nei jų mamos, tėčiai arba močiutės. Jaunieji laidos herojai nepuolė ginčytis, atvirkščiai, hipotezę užtvirtino. Štai Emilis įsitikinęs, kad polinkį gaminti paveldėjo iš tėčio ir šiandien virtuvės reikaluose yra jam lygus, tuo tarpu mamos gebėjimai, jo nuomone, dvibugai žemesnio lygio. Ir tai nėra keista, nes gaminti pradėjo būdamas vos trejų, taigi, jau sukauptas gana solidus septynerių metų stažas! Pirmas Emilio patiekalas – kartu su močiute pagaminti varškėtukai. Įdomu tai, kad vilnietį Miką susidomėjimas gaminimu ištiko taip pat močiutės virtuvėje, o pirmieji savarankiški tada penkiamečio eksperimentai prasidėjo klasika – virtais makaronais su sūriu ir dešrelėmis. Trylikametės Estelos įkvėpėjai – tėvai. Mergaitė pasakojo, kad jos karjera prasidėjo nuo maždaug šešerių metų, stebint virtuvėje besisukiojančius mamą ir tėtį, kuriems vaikas netrukdė: leisdavo dukrai apversti kepamą blyną, įberti prieskonių ir pan.

Gaminantieji yra savarankiškesni

Alfo pastebėjimas, kad gaminantys vaikai yra savarankiškesni, nes gali valgyti ne tai, kas pagaminta, o tai, ko nori patys (nes gali pasigaminti!), taip pat sulaukė vienbalsio pritarimo. Emilis prisiminė įkvepiantį pavyzdį apie tai, kaip kartą atsidaręs šaldytuvą pamatė, kad jis beveik tuščias. Radęs gabalėlį moliūgo dešimtmetis jį iškepė orkaitėje, tada sumaišė su virtomis kuskuso kruopomis ir pagardino kietuoju sūriu: „Pats sugalvojau, nes šaldytuve nieko daugiau nebuvo, o labai norėjosi valgyti!“

Emilis prisipažįsta, kad šeimoje yra tas, kuris rūpinasi maisto produktais, t. y. sudaro maisto produktų sąrašą, eina į parduotuvę, viską surenka, tėtis tik padeda nunešti produktus iki mašinos ir parvežti gėrybes namo. Estela, gaminanti bent tris–penkis kartus per savaitę taip pat pati sprendžia, kokių produktų jai reikės, tačiau produktų sąrašą įteikia tėčiui – pasitiki. Kita vertus, pritrūkusi vieno ar kito produkto nesutrinka, nes, pasak paauglės, kuo mažiau ingredientų, tuo didesnis kūrybiškumas!

Svajonės apie restoraną

Panašu, kad gaminantys vaikai savarankiškesni ne tik kasdieniuose reikaluose, bet ir galvodami apie savo ateitį. Jeigu dauguma mūsų kraipome galvas, esą, dabartinis jaunimas nežino, ko nori, tai šie trys paauglėjantys talentai, ko nori, žino labai gerai – nuosavo restorano! „Gal ne aukščiausio lygio restorano, bet kavinukės tai tikrai“ , – Mikas, regis, jau dabar tvirtai stovi ant žemės ir išmano, kaip prasideda dalykai. „Ar sudėtingas šitas verslas?“ – paklausė Alfas. Vienbalsiai atsakydami „taip“, vaikai įrodė, kad ne naivumas yra šefų draugas. Puikus virtuvės ir būtinai – verslo pagrindų išmanymas, visapusiškumas, kasdienis darbas, smalsumas ir pinigai. Tai yra dalykai, kurių reikia, kad svajonės taptų realybe. „Tačiau nieko nėra neįmanomo“, – lyg tarp kita ko tarstels Estela, kulinarinius ir konditerinius įgūdžius tobulinanti bent tris–penkis kartus per savaitę, t. y. ne tik savaitgaliais, kai nėra pamokų.

„Nori pasakyti, kad tu nesėdi prie kompiuterio?“ – nustebęs paklausė Alfas, kai Emilis ėmė vardyti priežastis, kodėl tas jaunimas šiais laikais mažai ko nori: „Jeigu man reikėtų rinktis, kompiuteris ar virtuvė, rinkčiausi virtuvę!“

Kritika mokyklos maistui

Tiesą pasakius, virtuvės reikalus, maisto gaminimo techniką, patiekalų sudėtis ir kas yra geras produktas išmanantis žmogus kartais gali tapti tikra rakštis geroje vietoje. Net ir gastronomija besidomintys vaikai kur kas kritiškiau nei jų bendraamžiai žvelgia į kitus gaminančiuosius – ne tik savo mamas ir tėčius, bet ir mokyklų šefus. „Aš nevalgau mokyklos maisto, nes jis ten šlykštynė, – tarsi kirviu nukirto Emilis.– Kažkada ragavau, nepatiko, be to, mokykla iš tiekėjų gauna šaldytą maistą, kuris man nelabai patinka.“

Įdomu ir tai, kad virtuvės vunderkindai lyg susitarę nemėgsta traškučių. „Be to, jų galima patiems pasigaminti!“ –priminė Estela.

Nuo makaronų iki obuolių tarte tatin

„Ar balandėlius apkepi prieš troškindamas?“ – klustelėjo Alfas vieno savo herojaus. „Ne“, – tvirtai nuskambėjo. Tai, kad vaikai nesidrovi pripažinti, jog mėgsta gaminti (ir valgyti) labai paprastus patiekalus ir netgi tuos, kurie pastaruoju metu vis patraukiami per dantį, teikia vilčių: kad šoktum aukštyn, pirmiausia turi perprasti elementarius dalykus. Ir apie paprastus dalykus svarbu turėti savo nuomonę. Pavyzdžiui, kad bulviniai blynai būtų skanesni, Estela į juos visada įtarkuoja svogūno ir patiekia su pakeptų svogūnų ir česnakų padažu. Mikas iš užsienio atvykusius svečius vaišintų kugeliu, bet be jokių priedų, nes… klasika yra klasika.

Laidoje Emilis prisipažino labiausiai mėgstantis gaminti pusrytinius patiekalus, pavyzdžiui, savaitgalį miegu ilgiau besilepinantiems namiškiams prikepa blynelių su uogomis ir karamele, mėgsta gaminti populiariuosius Benedikto kiaušinius, sušius, o norėdamas palepinti saldumynais kepa obuolių tarte tatin. Emilis žino, kad moliūgų yra įvairių ir savo patiekalui gaminti naudoja sviestinį ir muskatinį, nes… jų skirtinga tekstūra ir tai padaro patiekalą dar labiau ypatingą! Įsivaizduojate?

Keksiukai su baltyminėmis kepuraitėmis, medaus tortas su sviesto kremu ir trinta sriuba, patiekta moliūge. DELFI nuotr.

Net ir iškalbusis Alfas Ivanauskas, reaguodamas į kai kurias vaikų pastabas, pristigdavo žodžių, išsprūsdavo tiesiog „good“ (angl. gerai). Visą šeštadienio ALFAS LIVE laidą galite pažiūrėti čia.

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: