top of page

Lietuviai, kurie parodys, kur valgysite šiandien

Jau beveik metus klausimas, kur pavalgyti Lietuvoje, tuo pačiu yra ir atsakymas. Julija Kačanova ir Konstantinas Šulmanas pasakoja užduotį atsakyti į šį klausimą sau iškėlę tuomet, kai po gyvenimo kosmopolitiškame Londone sugrįžę į Lietuvą suprato, kad daug keliaudami po pasaulį jau žino, kur galima skaniai pavalgyti Majamyje ar Paryžiuje, bet tik ne savo tėvynėje. Taip ir gimė jau daugiau nei 9 tūkst. mūsų šalyje praalkusių žmonių minią subūrusi „Instagram“ paskyra „where2eat_lithuania“.

„Savo ateitį siejome su Londonu. Jis turi viską: ten gali surasti ir indiško, ir sveikuoliško maisto, mėsainių, gauti tikrą „ramen“. Ten buvome išragavę viską. Prieš tai buvau dirbusi modeliu, o tai man leido pagyventi kitose valstybėse – Italijoje, Japonijoje. Kai svetur gyveni, suvoki, kas yra autentiška virtuvė. Visą gyvenimą mokiausi ir dalyvavau įvairiose stažuotėse, mainų programose. Gyvenau ir Ispanijoje. Ten sužinojau, kokia turi būti paelija“, – dienas, nulėmusias paskyros ištakas, prisiminė su Konstantinu savo rinkodaros įmonę turinti Julija.

Kaip ir Julija, Konstantinas niekuomet nebuvo nutolęs nuo maisto, buvo visai arti jo: „Studijavau Anglijoje masinę ir vizualinę komunikaciją, daug fotografavau, esu nufilmavęs daugiau nei šimtą interviu ir tikrai fotografavęs daug maisto. Dažniausiai keliaudamas neinu į muziejus, o ieškau, kur skaniai pavalgyti.“ Kartu aplankę virš dvidešimties šalių, Julija ir Konstantinas atvirauja šia keliavimo strategija besikliaujantys nuolatos. Jie renkasi ir prabangias, ir žymias vietas, bet svarbiausia jiems rasti autentiškų, skirtingų virtuvių ir vietinių gyventojų pamėgtų vietų.

„Vietų ieškodavome tinklaraščiuose, internetiniuose forumuose. Prieš dvejus metus iš ilgesio sugrįžę į Lietuvą taip pat ieškojome tokių šaltinių, bet nieko panašaus neradome. Esame daug valgantys, ir dažnai lankomės restoranuose. Paklausėme savęs, kad galbūt mums reikėtų pradėti skleisti šią žinią apie tai, kur pavalgyti Lietuvoje? Žinojome, kad tai padaryti turime patys. Žmonėms reikėjo greito, operatyvaus ir vizualaus būdo sužinoti, kur jie gali nueiti, ko tikėtis, kokia bus patiekalo kaina, kuo išsiskirs aptarnavimas, ką vertėtų ragauti. Buvome labai nustebę, kiek daug gerų vietų yra Lietuvoje“, – pasakojo Julija.


Šiuo metu apsilankius „where2eat_lithuania“ galima perskaityti virš 400 skirtingų patiekalų aprašymų. Jos sumanytojų planas – per dieną įkelti bent vieną nuotrauką. Kai Julija yra klausiama, ką darys, kai visos vietos bus aplankytos, ji atsako, kad tuomet žengs į jas antrą kartą: „Restoranai keičiasi, pristato naujus patiekalus, atsidaro nauji restoranai.“



Julija mėgsta kuo sveikuoliškesnius ir žaliavalgiškesnius patiekalus, bet vadina save smaliže ir kaip mėgstamiausią savo patiekalą įvardija prancūziškus „macarons“. Konstantinas dievina mėsainius ir bet kokį riebesnį, paprastesnį maistą. Jeigu paskyroje matote įrašą, kuriame įamžintas gatvės maisto kąsnis, idėja aplankyti tą vietą greičiausiai bus kilusi Konstantinui, bet maisto ragavimas ir aptarimas yra bendras darbas.


Susidūrę su vietomis, kurioms dar kažko trūksta, autoriai surinktos informacijos nepublikuoja, o suteikia joms antrą galimybę ir taip įsitikina, ar patirti nesusipratimai yra dažni, ar tai buvo tik viena nesėkminga diena. Kaip paaiškina Konstantinas, jie ne vertina, o rekomenduoja, kas yra geri restoranai. „Skleidžiame teigiamą žinią, kad Lietuva tikrai yra ta šalis, kur verta apsilankyti ir valgyti. Rašome ir vietiniams žmonėms, nes dabar dažnas žino vos keletą vietų Vilniuje ir mano, kad čia nuobodu. Tai – netiesa“, – antrino ir Julija.



Julija ir Konstantinas negali išskirti savo trijų mėgstamiausių vietų Vilniuje, taip pat ir teigti, kad jų aplankytos vietos yra geriausios, todėl, gaudami asmenines užklausas apie lankytinas vietas (į gautas žinutes atrašo Julija), jie domisi žmonių poreikiais, prioritetais, biudžetu. Įdomu tai, kad Lietuvoje apsilankę ir „where2_eat_lithuania“ patarimais pasinaudoję užsieniečiai, lietuvių sukurtą idėją tęsia ir savo šalyse.


Patiekalų vizualizacijos užduotis yra Konstantino, nuotraukų prierašų kūrimas – Julijos. Tačiau Julija pabrėžia, kad jos parašytas juodraštis būna redaguojamas diskutuojant ir prieinant bendrą nuomonę. Patiekalus maisto mylėtojai fotografuoja tiek mobiliaisiais telefonais, tiek fotoaparatu. „Yra buvę atvejų, kai nueidavau kur nors viena ir tai, kas man beprotiškai patiko, fotografavau telefonu. Tie pranešimai vis tiek sulaukdavo daug paspaudimų. Šiuo metu viena populiariausių nuotraukų iš „Café Montmartre“ ir yra daryta su mano telefonu. Nufotografavau ir paklausiau, ar Konstantinas būtų nieko prieš. Jis pakoregavo nuotraukos spalvas“, – maisto fotografavimo subtilybes komentavo Julija.



Kadangi „where2eat_lithuania“ valgo visoje Lietuvoje, pirmoji Julijai ir Konstantinui šovusi mintis apie maisto skirtumus sostinėje ir kituose miestuose yra kainos: „Valgyti kitur yra pigiau. Specialiai vienai dienai važiavome į Klaipėdą, nes tai – miestas su pakankamai dideliu potencialu pritraukti turistų srautus. Buvome nustebę vietų pasirinkimu Klaipėdoje. Kainos buvo žemesnės, o kokybė tokia pati. Kituose miestuose tikrai galima rasti perliukų“, – pasakojo Julija.

Kur kita „where2eat_lithuania“ stotelė? Julija ir Konstantinas sako girdėję apie naujas skanaus maisto vietas Gargžduose, Tauragėje ir Marijampolėje.



Naujausi įrašai

bottom of page