top of page

Lietuvės knyga – geriausia pasaulyje

Nidos Degutienės knyga „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“ buvo pripažinta geriausia pasaulio kulinarine knyga žydiškos virtuvės kategorijoje.

Pasauliniai geriausių kulinarinių knygų apdovanojimai „Gourmand“, dažnai lyginami su Oskarų teikimo ceremonija, šiemet vyko 21 kartą. Geriausių kulinarinių knygų rinkimuose dalyvavo autoriai iš 209 šalių, iš viso komisijos vertinimui buvo pateikta daugiau nei 3000 kulinarinių knygų. Į renginio finalą Kinijoje atvyko nominuoti autoriai iš 103 šalių. N. Degutienės knyga finale susirungė su Izraelio ir Vokietijos autorių knygomis.

N. Degutienė knygą „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“ parašė 2014 metais gyvendama Izraelyje. Lietuvės knyga tapo pirmąja lietuviška kulinarine knyga, kurią 2015 metais anglų kalba išleido didžiausia pasaulio leidykla „Penguin / Random House“ Pietų Afrikoje. Prieš mėnesį knygą „Izraelio skoniai“ Lenkijos leidykla „Foksal“ išleido lenkų kalba.

Geriausių pasaulio kulinarinių knygų nominacijos teikiamos nuo 1995 metų, glamūrinio renginio metu apdovanojamos geriausios pasaulio kulinarinės televizijos programos ir geriausi vyno albumai. Šiemet apdovanojimai buvo teikiami Jantajujaus mieste Šandongo provincijoje, kuri garsėja seniausiomis Kinijos kulinarinėmis tradicijomis ir žinoma kaip imperatoriškos Kinijos virtuvės lopšys. Tris dienas vykusio tarptautinio renginio metu vyko Kinijos vynų ir maisto degustacijos, konferencijos kulinarinių knygų leidybos tema, meistriškumą demonstravo „Le Cordon Bleu“ mokyklos auklėtiniai, specialų apdovanojimą pelnė Austrijoje išleista pirmoji pasaulyje vyno knyga, parašyta Brailio raštu.

Šiuo metu Pietų Korėjoje keliaujanti Nida VMGonline.lt atsakė į kelis klausimus.

Nida, kas dar be jūsų varžėsi geriausios knygos apie žydišką virtuvę kategorijoje?

Iš viso konkurse dalyvavo apie 3000 kulinarinių knygų iš viso pasaulio. Negaliu pasakyti, koks buvo pradinis skaičius knygų mano kategorijoje (žydiškos virtuvės), žinau tik, kad finale rungėsi knygos, išleistos autorių iš Lietuvos, Izraelio ir Vokietijos.

Ką jums reiškia toks įvertinimas?

Tiesiog smagu! Kulinarija – mano hobis, labai smagu, kai esi įvertinamas už tai, ką darai iš širdies.

Nesate profesionali kulinarė ar žurnalistė, tačiau visi jus pažįsta iš puikių kulinarinių, ir ne tik, knygų apie Izraelio virtuvę ir kelionių. Ką veikdavote, kai dar nebuvote atradusi šios srities?

Kulinariją atradau ir pamilau tą pačią dieną, kai tik atsirado galimybė savarankiškai stotis prie viryklės. O tai atsitiko, kai buvau studentė… Maisto fotografija susidomėjau gana neseniai, rašydama blogą ir ruošdama leidybai „Izraelio skonius“. Negaliu patikėti, kad tiek metų praleidau nesimėgaudama tokia „vežančia“ veikla. Rašyti man visuomet buvo lengviau nei kalbėti. Tad sujungus šias visas veiklas, ir dar pridėjus pomėgį keliauti bei pažinti kitas kultūras ir tradicijas, išėjo knyga. O ką veikiau prieš Izraelį? Dirbau be galo įdomius darbus su fantastiškai kūrybingais žmonėmis televizijoje bei žurnalų leidyboje. Negaliu paneigti, kad ši patirtis ir žinios nepasitarnavo rašant knygą.

Kas jums yra tikras Izraelio skonis?

Sunku atsakyti vienu sakiniu. Tai – ir spalvos, ir aromatai, ir tradicijos, ir begalinė žydų meilė maistui, ir kūrybiškumas, ir mokėjimas iš širdies mėgautis kiekviena diena, ir, kaip būtų keista, truputis Lietuvos skonio, nes lietuviškos virtuvės potėpių Izraelio virtuvėje išties nemažai.

Nuotraukoje: viduryje – knygos autorė Nida Degutienė, kairėje – Lietuvos Respublikos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė, dešinėje – patarėja Rasa Bubelienė.

Naujausi įrašai

bottom of page