istorija

Kam turėtume dėkoti už jogurto skonį ir kuo čia dėta Barselona + receptai

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, 2018-08-08, 7:50


Per karščius, kai apetitas sumažėja ir norisi lengvo maisto, akys parduotuvėse krypsta į šalčiu dvelkiančias lentynas, kuriose išrikiuoti jogurtai. Dažnai renkatės šį neapsunkinantį maistą, bet nežinote, kas jį sugalvojo? Siūlome susipažinti su jogurto istorija ir sužinoti, kaip galite jį pasigaminti patys!

Ar galėtumėte patikėti, kad pasaulyje šis produktas žinomas kelis tūkstantmečius? Tikrąjį savo renesansą jogurtas išgyveno dvidešimtojo amžiaus pradžioje, kai juos pradėjo gaminti pramoniniu mastu. Visi keliai veda į Romą, bet – iš Kinijos. Ir čia staiga, griaunant nusistovėjusius stereotipus, atsiranda Barselona, nes būtent šis miestas yra daugelio inovatyvių idėjų lopšinė. Kad ir su jogurtais: savo sūnaus Danieliaus garbei, kurio vardas katalonų kalba skambėjo būtent šitaip – Danone – pirmąją jogurtų liniją pavadino Barselonoje gyvenantis Isaakas Carusso.

Besiremdami Nobelio premijos laureato chemiko Ilijos Mečnikovo darbais apie rūgščiųjų pieno bakterijų naudą, Barselonos gydytojai pradėjo rekomenduoti jogurtą savo mažiesiems pacientams, o verslas iš karto padėjo šias rekomendacijas įgyvendinti. Iš pradžių buvo gaminamas natūralus jogurtas, o vėliau atsirado vaisių ir uogų priedai. Nuo to laiko jogurtas užkariavo, gerąja ta žodžio prasme, visą pasaulį.

Jogurtas – rauginto pieno produktas, gaminamas su gyvosiomis jogurtų bakterijų kultūromis Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus. Jos suteikia gaivų, rūgštoką skonį, kuris priklauso ir nuo šių bakterijų proporcijų jogurte. Taip pat yra jogurtų, kuriuose Lactobacillus bulgaricus pakeičiama Lactobacillus acidophilus. Tokie jogurtai yra ne tokie rūgštūs, švelnesnio skonio.

Kaip pačiam pasigaminti jogurtą:

Pakaitinkite pieną iki 41–42 °C. Jei neturite termometro, užpilkite šaukštelį pieno ant vidinės dilbio pusės – turi būti karšta, bet pakenčiama. Sumaišykite pieną su natūraliu jogurtu santykiu 5:1, uždenkite, apklokite ir laikykite šiltai. Maždaug po 10–12 val. jau bus jogurtas. Atšaldykite ir galima valgyti. Puodelį raugo iš karto atidėkite kitam kartui.

Jei norite pasigaminti graikišką jogurtą, natūralųjį jogurtą supilkite į sūrmaišį ir palikite 5–6 val. nuvarvėti. Turėkite omenyje, kad iš 1 l natūralaus jogurto išeis apie 400 ml graikiško jogurto.

Jogurtinis keksas

Dar vienas keksas į kolekciją. Labai vykęs, kvapnus ir paprastas gaminti. Ir su paslaptimi – kad visuomet pavyktų.

8–10 asm.

Gaminimas 10 min.

Kepimas 45 min.

Orkaitės temperatūra 180 °C

Jums reikės:

450 g miltų

1,5 šaukštelio druskos

2 nugriebti šaukšteliai kepimo miltelių

1 šaukštelis maltos vanilės

1 šaukštas aguonų

1 citrina

250 g cukraus

300 ml jogurto

150 ml neutralaus skonio aliejaus

4 kiaušiniai

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. 2,5 l talpos formą išklokite kepimo popieriumi. Forma gali būti ir pailga, ir kvadratinė, ir apskrita – tokia, kokios jums norisi.
  2. Į dubenį persijokite miltus, druską, kepimo miltelius ir gerai viską sumaišykite su vanile ar aguonomis. Galite tai padaryti plakimo šluotele.
  3. Nutarkuokite citrinos žievelę, sumaišykite su cukrumi. Supilkite jogurtą, aliejų, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
  4. Svarbu! Miltų mišinį berkite palaipsniui – iš karto pusę mišinio, lengvai permaišykite, po to – dar dalį, vėl permaišykite, ir tuomet – likusią dalį. Nepersistenkite maišydami – masė turi tik susijungti.
  5. Tešlą sukrėskite į formą, išlyginkite ir kepkite priklausomai nuo formos maždaug 45–50 min. Ar keksas iškepęs, tikrinkite medine balanėle.

Jogurto šaltsriubė

Alternatyva šaltibarščiams, gaspačui ir taratorui. Ypatingai vykusi, nes, neskaitant puikaus skonio, visai nereikalauja pastangų ir gaminama akimirksniu – tiesiog reikia turėti gerą trintuvą.

4 asm.

Gaminimas 10 min.

Jums reikės:

3 vid. dydžio prinokę pomidorai (jei nėra saldžių ir skanių šviežių pomidorų, galima naudoti konservuotus savo sultyse pomidorus)

3 vid. dydžio agurkai

600 ml graikiško jogurto

1 skiltelė česnako

Ryšelis krapų

1 šaukštas šaltojo spaudimo aliejaus

½ citrinos sultys

Druskos

  1. Nulupkite pomidorus (tai galima padaryti juos trumpam užpylus verdančiu vandeniu).
  2. Jei agurkų odelė stora, irgi nulupkite.
  3. Visus produktus sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite. Patiekite smarkiai atšaldytą.

Žuvis su jogurto padažu

Labai keistai atrodo žuvis ir jogurtas. Keistai, bet tai nereiškia, kad neskaniai. Švelnus žuvies skonis puikiai skamba su jogurtu ir žolelėmis.

4 asm.

Gaminimas 10 min.

Kepimas 10–20 min.

Jums reikės:

4 žuvies filė gabaliukai po 160–180 g

Druskos

50 g sviesto

250 g graikiško jogurto

5–6 šakelės krapų

Keli lapeliai mėtų

1 skiltelė česnako

Žuvies filė pasūdykite. Keptuvėje išlydykite sviestą, dėkite žuvį ir kepkite priklausomai nuo žuvies filė storio – nuo 10 iki 20 min.

Kol žuvis kepa, supjaustykite krapus ir mėtas, sumaišykite su jogurtu ir druska.

Žuvį patiekite su jogurtiniu padažu ir mėgstamu garnyru.

Dar daugiau skanių idėjų rasite žurnale „Verdu ir kepu“.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: