Ledas – vieno pakvaišusio žmogaus išradimas, be kurio gėrimų nešaldytume ledukais (+ receptai)

VMGonline.lt, 2017-08-09, 7:50


Kaip vieną dieną į mūsų stiklines pliumptelėjo ledo kubelis, istorija nenutyli vien dėl to, kad tokio perversmo ėmėsi daug tais laikais tuščiais vertintų užmojų turėjęs žmogus. Amerikiečių verslininkas Fredericas Tudoras buvo apsėstas minties užsidirbti iš ledo gabenimo ir dėl to būtų palaidojęs visą savo turtą. Naujosios Anglijos valstijoje jis ėmė vadovauti užšalusių ežerų ledo pjovimo ir jo gabenimo į pietų valstijas bei tokias karšto klimato valstybes kaip Kuba ir Martinika, vėliau ir Indija, Kinija, Australija, darbams. Tai vyko XIX a. pradžioje ir tuo metu F. Tudoru niekas netikėjo, todėl jis turėjo nusipirkti ir laivą, kuriuo galėtų gabenti ledą.

Prekyba ledu buvo svarbi ne tik pramonei, bet ir kulinarijai. F. Tudoro laikais ledas įvairiomis formomis (drožtas ledas, ledo luitai) naudotas ir gėrimams, kurie buvo pasiekiami tik turtingiesiems, kaip Senovės Romos laikais, kai imperatorius Neronas savo vergams buvo įsakęs ledo parvežti iš kalnų. Na, o JAV turėjo tiek ledo, kad galėjo jį parduoti, ir to ėmėsi labai iniciatyviai. Iš pradžių didžioji F. Tudoro pajamų dalis, tiesiogine to žodžio prasme, tirpo karštyje, vėliau jis patobulino ledo laikymo ir gabenimo sąlygas ir taip tapo vienu pirmųjų šalies milijonierių.

Norėdamas praplėsti savo verslą tropinėse šalyse, amerikietis pradėjo siūlyti ledą naudoti ne tik šviežiam maistui saugoti, medicinai, bet ir, visų nuostabai, gėrimams atšaldyti. „Kartą paragavę šalto gėrimo, jie daugiau negalėjo gerti jo šilto“, – viename laiškų rašė F. Tudoras. Deja, šią šaltų kokteilių kultūrą, žavėjusią užsienio svečius, sužlugdė prohibicijos įstatymas. Tačiau verslininkas neklydo ir prie ledo pripratę žmonės ėmė ieškoti pigesnių būdų jį išgauti.

Didžiausia permaina išgaunant dirbtinį ledą įvyko tada, kai šaldymo sistema – šaldytuvas – pagaliau pasiekė namus. Nors tiksliai nėra žinoma, kas išrado ledukų dėklą, fiziko Johno Gorrie 1844 m. sukurtame šaldiklyje jis jau buvo ir namų reikmėms padėjo pasigaminti mažų ledukų. Amerikietiško ledo paklausa dar labiau padidėjo išaugus valgomųjų ledų populiarumui, kurių suvartojimu amerikiečiai atsilieka tik nuo Naujosios Zelandijos.

Tobulėjant technologijoms, kubeliai didėjo ir „giedrėjo“, kai jų gaminimo procese buvo atsikratoma skaidrų ledą sudrumsčiančio oro. Su šiuo atradimu gimė visiškai kitokia ledo pramonė. 2011 m. baras „Weatherup“ Niujorke pasiskelbė pirmuoju baru Rytinėje pakrantėje, savo baro rūsyje gaminančiu savo ledą. Tais pačiais metais buvo įkurta kompanija, gaminanti specialų ledą barams.

O štai kokteiliai, kurių nebūtų be tuo metu beprotiškos F. Tudoro iniciatyvos

Kokteilis „jūreivio punšas“

„Martini bianco“ ir mangų kokteilis su bazilikais

Snieginis punšas su vaisiais

Mochitas. Nealkoholinis kokteilis su imbieru


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: