- Naujienos
- Lietuva
- Pasaulis
- Renginiai
- Patarimai
- Žmonės
- Kelionės
naujienosLatvių veganiškos kavinės šefė sako, kad Vilnius lenkia Rygą. Sužinokite, kodėl!
Auksė Podolskytė, 2018-04-17, 15:00
KULINARINĖ GREITOJI
-
K:
Teko ragauti picos gardintos rūkytu alyvuogių aliejumi. O kam dar jis tinka ir ar galima jį pasigaminti pačiam arba kur nors įsigyti?
A:Sveiki, kaip ir minėjote, galima gardinti picas, duoną, makaronus – puikiai tinka miltiniams patiekalams. Taip pat galima su juo pasigaminti majonezą, užpilus salotoms bei pagardus užkandžiams.
Pamėginkite gardinti juo keptus grybus.
O, dėl pasigaminimo turime giliau pastudijuoti, nes patiems gaminti neteko – dažniausiai perkame Bottlery parduotuvėse. -
K:
Yra toks prancūziškas desertas plaukiojanti sala. Išplakti baltymai virti piene su anglišku kremu. Lietuvisko sio deserto recepto neradau. Yra daug rusiškai youtube. Bandziau ta baltyma virt. Na labai jau jauciasi kiausinis. Tik viriau ne ant pieno, o vandeny. Nes, kaip sake receptu autoriai, galima, skirtumo jokio. Gal galite patarti kaip si deserta pagaminti?
A:Sveiki, klasikinis receptas yra su pienu ir būtinai aromatizuotu vanile. Vanduo čia tikrai netinka, nes nesuteikia jokio skonio o tik išryškina kiaušinio skonį. Šitą video mes ruošėme mūsų partneriui.
×Ką daryti, jei prisvilo keptas viščiukas?
Kokį vyną rinktis prie jautienos kepsnio?
Klauskite ir atsakysime.
Atsakymus rasite čia.
TOP 5 NAUJIENOS
- 2019 02 18, 7:50 Krevečių puota: šios dvi variacijos pagal Alfą ir Agnę leis pasijusti karališkai (receptai)
- 2017 08 10, 15:00 Vilniaus „brunch’ų“ reidas: VMG įvertino net 10 vietų, kuriose verta pradėti rytą
- 2019 02 19, 18:30 Cepelinų reidas: kur Vilniuje slepiasi tie tobulieji?
- 2017 10 24, 13:00 Kaip kepti kiaulienos kepsnį, kad būtų pavydėtinai sultingas
- 2018 02 22, 18:18 Tobulas Cezario salotų padažas. Kaip jį pasigaminti?
TOP 5 RECEPTAI
Rygoje veikianti veganiška kavinė „Terapija“ – nedidelis šeimos verslas ir viena iš 3 visiškai augalinio maisto vietų mieste. Šios kavinės, kuriai lankytojų netrūksta, ruošiamo maisto skonį pajusti greitai galės ir vilniečiai – kavinės kolektyvas atvyksta pamaitinti „Vegfest“ lankytojų. Nuo pat įkūrimo 2016-aisiais šios kavinės virtuvėje sukasi šefė Liga Ozolina. Su ja kalbamės apie veganiškų restoranų peripetijas ir, žinoma, maistą.
Kavinėje vanduo ir daigai lankytojams yra nemokami. „Terapijos“ nuotr. Liga, papasakok, koks buvo tavo kelias į veganišką mitybą?
Nuo pat vaikystės nebuvau didelė mėsos ir žuvies valgytoja. Tačiau mėsa mano aplinkoje buvo valgoma – namuose ar mokykloje. Vegetare tapau, kai išsikrausčiau ir išvykau į Rygą studijuoti. Tai buvo prieš 11 metų. Prisimenu, kad tuo metu Rygoje buvo 2 restoranai, kuriuose buvo vegetariško maisto. Nesu tikra, ar jie buvo visiškai vegetariški ar tik draugiški, tačiau galiu užtikrinti, kad parduotuvėse tuo metu nei tofu, nei augalinio pieno nebuvo. Vegane tapau prieš 4–5 metus – tikslios datos pasakyti negaliu, nes buvo žingsnių, vedančių ne tik į priekį, bet ir atgal. Buvau viena tų, kurie sakydavo: „Bet juk sūris!“
Kaip susidomėjai maistu?
Visuomet šiek tiek juo domėjausi, nes man buvo be galo įdomios susijusios temos – sportas, mityba ir sveikata. Tačiau niekada nemaniau, kad vieną dieną tapsiu šefe. Studijavau menus. Dirbti kavinėje pradėjau dar tada, kai mokiausi kolegijoje. Tada supratau, kad viskas aišku – noriu būti šefe. Visko išmokau savarankiškai eksperimentuodama, iš vaizdo įrašų Youtube.com ir knygų. Taigi, iš tikrųjų prabangių mokyklų nereikia, kad darytum tai, ką nori. Buvau užtikrinta, kad noriu būti veganė šefė. Norėjau įrodyti ir pamokyti žmones, kad gyventi be mėsos ir pieno produktų yra super lengva ir įmanoma.
L. Ozolina pasakojo, kad atsakingai renkasi pakuotes ir rūšiuoja: ankštinius ir soją perka dideliuose popieriniuose maišuose (dalis jų biologiškai suyrantys), maistą išsinešimui pakuoja į augalines „Vegware“ pakuotes, rūšiuoja šiukšles ir maisto likučius. „Terapijos“ nuotr. Kaip apibūdintum „Terapiją“? Kokia tai vieta?
Greitai minėsime dvejų metų gimtadienį. Kai atidarėme kavinę, Rygoje jau buvo dvi veganiškos vietos, tačiau restoraninio stiliaus. Norėjome parodyti, kad būti veganu nereikia kažko papildomai, o maistas gali būti paprastas, nebrangus ir lengvai paruošiamas kiekvienam. Net ir tiems, kurie augalinio maisto nevalgo nuolat. Toks buvo ir tebėra mūsų tikslas. Esame paprasti, draugiški ir nepasipūtę.
Kaip sudarinėji meniu?
Klausome lankytojų ir savęs. Visa mūsų komanda gana kūrybiška. Didžioji dalis patiekalų – veganizuoti europietiški ir sovietiniai, tačiau stengiamės lankytojus supažindinti su Azijos ir Indijos stiliaus virtuvėmis. Šios yra mano mėgstamiausios. Taip pat siūlome mėsainius.
Šią nuotrauką Līga Ozoliņa (dešinėje) apibūdino kaip 100 proc. atspindinčią kavinę ir jos komandą. Asmeninio albumo nuotr. Gal galėtum paminėti keletą patiekalų? Kokios jų kainos?
Naminis seitanas, falafelių mėsainiai, bulviniai blynai su veganiška lašiša (iš morkų), mango karis, sušiai ir kiti. Meniu sezoniškas. Dukart per metus jį keičiame. Užkandžiai – apie 4,50 Eur, pagrindiniai – 4,50–7 Eur, gabalėlis pyrago – apie 3 Eur.
Taip pat turite veganišką kepyklą, tiesa?
Taip, šiemet duris atvėrė „Saldā Terapija“. Kepykla, kur mūsų tortų fėjos užsiima magija. Čia galima įsigyti naminių vaflių, geros kavos, tortų, paplotėlių… Ir netgi veganiškų dešrainių! Neišsitekome „Terapijoje“, todėl atidarėme kepyklą kavinės poreikiams. Nuo šiol ten visi gali įsigyti šviežiai iškeptų gėrybių.
Su kokiais iššūkiais susiduriate?
Latvijos visuomenę galima padalyti į dvi dalis – atvirai mąstančius, kuriems įdomios naujovės, kurie pasiruošę išbandyti kažką kitokio, ir tuos, kurie gyvena senovėje, „medžioklėse“, kuriems vienintelis maistas yra mėsa. Su šia grupe sudėtinga, nes mes jų akimis – žolėdžiai. Iš tikrųjų, nėra taip blogai. Net ir ne veganai mėgsta mūsų maistą, dėl to didelių sunkumų kaip veganiškas verslas nepatiriame. Jų kyla dėl nepalankių sąlygų smulkiam verslui, tačiau tai jau kita istorija.
Veganiška kavinė yra draugiška gyvūnams. „Terapijos“ nuotr. Kiek veganiškų restoranų yra Rygoje? Kaip jiems sekasi?
Dar yra 2 visiškai veganiški restoranai. Negaliu atsakyti, ar kitos vietos tokios pat populiarios, tačiau užtikrinu jus, kad veganų – daugiau, nei visi mano. Mes esame užsiėmę kasdien nuo ryto iki vakaro, o šeštadienio ir sekmadienio vėlyviesiems pusryčiams visos vietos būna rezervuotos.
Ar kai keliauji, stengiesi aplankyti kuo daugiau veganiškų kavinių ir restoranų? Gal galėtum pasidalyti įžvalgomis iš Vilniaus ar Talino?
Žinoma, tai – ne tik mano darbo dalis, tačiau pati esu didelė smagurė. Mėgstu ragauti naujus ir kitokius patiekalus, tai įkvepia. Tiek Vilniuje, tiek Taline esu buvusi keliuose veganų restoranuose. Manau, kad šie miestai Rygą lenkia 3–5 metais. Vilniuje daug daugiau veganiško maisto vietų, didesnė produktų ir patiekalų įvairovė nei Rygoje. Pavyzdžiui, „Iki“ galima nusipirkti tofu, falafelių salotų ir veganiškų sumuštinių. Šiuo metu to mūsiškiuose prekybos centruose nėra.
„Terapijos“ nuotr. Ko palinkėtum veganiškų restoranų savininkams ir šefams?
Būkite bebaimiai. Neklausykite, ką kiti sako, heiterių yra visur. Tiesiog darykite tai, ką norite. Nepaprastai geras jausmas užsiimti etišku verslu ir parodyti kitiems, kad veganizmas nėra tik tendencija, tačiau aistringas gyvenimo būdas.
Adresas: Bruņinieku iela 69, Ryga, Latvija
Darbo laikas: Pirm. 10:00–21:00, Antr. –Penkt. 10:00–22:00, Šešt. 12:00–22:00, Sekm. 12:00–18:00.
„Facebook“ paskyra ČIA.
IŠBANDYKITE:
Array ( [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.4.10 (Debian) [REQUEST_URI] => /latviu-veganiskos-kavines-sefe-sako-kad-vilnius-ir-talinas-lenkia-ryga-suzinokite-kodel/ [PHPRC] => /etc/php/7.2/cgi/php.ini [PHP_FCGI_CHILDREN] => 8 [PATH] => /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin [PWD] => /var/www/webguru/cgi-bin [SHLVL] => 0 [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 3000 [ORIG_SCRIPT_NAME] => /cgi-bin/php72.fcgi [ORIG_PATH_TRANSLATED] => /var/www/webguru/public_html/index.php [ORIG_PATH_INFO] => /index.php [ORIG_SCRIPT_FILENAME] => /var/www/webguru/cgi-bin/php72.fcgi [CONTENT_LENGTH] => 0 [SCRIPT_NAME] => /index.php [QUERY_STRING] => [REQUEST_METHOD] => GET [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.0 [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [REDIRECT_URL] => /index.php [REMOTE_PORT] => 57602 [SCRIPT_FILENAME] => /var/www/webguru/public_html/index.php [SERVER_ADMIN] => webmaster@balt.net [CONTEXT_DOCUMENT_ROOT] => /var/www/webguru/cgi-bin/ [CONTEXT_PREFIX] => /cgi-bin/ [REQUEST_SCHEME] => http [DOCUMENT_ROOT] => /var/www/webguru/public_html [REMOTE_ADDR] => 127.0.0.1 [SERVER_PORT] => 80 [SERVER_ADDR] => 127.0.0.1 [SERVER_NAME] => vmgonline.lt [SERVER_SIGNATURE] => Apache/2.4.10 (Debian) Server at vmgonline.lt Port 80 [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip [HTTP_IF_MODIFIED_SINCE] => Wed, 12 Dec 2018 10:47:38 UTC [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8 [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) [HTTP_CONNECTION] => close [HTTP_X_FORWARDED_FOR] => 54.146.227.92 [HTTP_X_REAL_IP] => 54.146.227.92 [HTTP_HOST] => vmgonline.lt [REDIRECT_STATUS] => 200 [REDIRECT_HANDLER] => application/x-httpd-php72 [REDIRECT_REDIRECT_STATUS] => 200 [FCGI_ROLE] => RESPONDER [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME_FLOAT] => 1550864167.5869 [REQUEST_TIME] => 1550864167 ) 1FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE
LINKEDIN
WEBGuru.lt vmgonline.lt © 2018Svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspaudę mygtuką „Sutinku“, patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika - Žmonės
KOMENTARAI: