naujienos Naujienos

Latvių šefas aplankė 15 geriausių Lietuvos restoranų ir pasidalijo savo prognoze

Auksė Podolskytė, 2018-05-04, 10:00


Tiek latviai, tiek lietuviai kepa juodą duoną, bulvinius blynus, ruošia girą. Tačiau ar tikrai lietuvių ir latvių virtuvė labai panaši? Kas geriau galėtų atsakyti, jei ne virtuvės šefas. Palyginti šias dvi virtuves paprašėme vieno geriausių Rygos restoranų „Restorans 3“ šefo Jurio Dukalskio. Išaiškėjo, kad apie lietuvių virtuvę kaimyno žinios ne tokios ir gilios. Vis dėlto, cepelinų skonis jam pažįstamas.

Valerijos Stonytės nuotr.
„Restorans 3“ interjeras. Valerijos Stonytės nuotr.

Ko latviško rekomenduotumėte paragauti turistams iš užsienio?

Tai būtų žalieji žirneliai su rūkyta šonine ir kefyras. Taip pat silkė ir varškė (šį pasako latviškai – VMGonline.lt).

Galbūt pas jus yra kažko, ko nėra Lietuvoje?

Iš tikrųjų, nežinau. Ar valgote neges? Tekšes?

O jei paprašyčiau išvardyti patiekalus?

Labai sunkus klausimas (juokiasi).

Esate susipažinęs su lietuviška virtuve?

Žinoma, kad ne.

Bet juk ne pirmą kartą čia lankotės, ar ne?

Žinoma, ne. Lietuvoje būnu labai dažnai, tačiau viskas, ką žinau – cepelinai.

Visąlaik čia atvykęs valgote cepelinus?

Įprastai ne (juokiasi). Valgiau kartą ir buvo skanu. Apie lietuvių virtuvę nieko nežinau. Nors vieną jūsiškį desertą galėčiau įvardyti… Jis geltonas ir tarsi sausainis (ant stalo pirštu rodo apvalią formą – red. past.).

Geltonas ir iš sausaininės tešlos?

Jis būna plastikinėse pakuotėse. Galima nusipirkti turguje ir prekybos centruose. (Latviškai klausia kolegos – red. past.) Eglutė.

Supratau! Kalbate apie šakotį. Kokias kavines ir restoranus, išskyrus saviškį, rekomenduotumėte aplankyti Rygoje?

Restoranas „Valtera“, „3 Pavaru“.

Bet pastarasis susijęs su jūsiškiu…

Susijęs (juokiasi)…

Ar Rygoje populiaru eiti vėlyvųjų pusryčių?

Taip, maždaug pastaruosius 3 metus dauguma eiti pusryčiauti į miestą. Restorane taip pat juos ruošiame. Latviams patinka bufeto tipo pusryčiai, kai ant stalo išdėlioti įvairiausi šaltieji ir karštieji užkandžiai, desertai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Ką manote apie Lietuvos restoranus?

Aplankiau 15 geriausių Lietuvos restoranų. Manau, kad auga. Jei kalbame apie pastaruosius 5 ar 10 metų. Galbūt būsite vienu žingsniu pirmesni nei latviai. Galbūt.

Valerijos Stonytės nuotr.

Skamba tarsi prognozė. O kaip estai?

Estija visada pirmavo ir tokia išliks toliau. O mes, latviai ir lietuviai, rungtyniaujame dėl antros vietos. Tie, kurie lankėsi Rygoje prieš 5 metus, pamatys, kad šiuo metu kokybė visai kita, daug kas pasikeitė.

Vilniuje atsidaro labai daug naujų restoranų. Ar ir Rygoje tai pastebite?

Taip, tačiau tai nėra stabilu. Man patinka, kad daug šefų Rygoje atsidaro savo restoranus, tampa savininkais. Tai rodo, kaip jie myli savo darbą.

Ar svajojate apie „Michelin“ žvaigždutę?

Ne, negalvoju apie tai. Žinoma, norėčiau ją gauti, tačiau „Michelin“ restoranuose patiekiami labiau klasikiniai dalykai. Mums svarbu būti kitokiems, norime išsiskirti, todėl apie žvaigždutes negalvojame.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: