naujienos Naujienos

Lašiša: į ką atkreipti dėmesį ją renkantis prekybos centre ir kaip teisingai išdoroti? (žingsniai)

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr., 2019-01-15, 15:15


Prekybos centrai dažnai mus lepina nuolaidomis lašišinėms žuvims. Ir ne ką dažniau, stovėdami prie tos žuvies, pagalvojame: „Na, gerai, išpjausiu filė, o ką toliau darysiu?“ Išmesti uodegą? Išmesti galvą? Visai ne!

Kaip išdoroti lašišą ir ką su ja daryti, patars Honorata Lyndo, daugelį metų keliuose Vilniaus restoranuose dirbusi vyriausiąja šefe, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė, daugelio Lietuvos ir tarptautinių gastronominių konkursų laimėtoja ir laureatė, IKA kulinarinės olimpiados aukso medalio laimėtoja, knygos „Kaupiame atsargas“ bendraautorė, virėjų komandos „Gintarinis aljansas“ narė, šiuo metu dirbanti vienos didžiausių pasaulyje šalių ambasados Lietuvoje virtuvės šefe.

Honorata Lyndo. Valerijos Stonytės nuotr.

Kokia turi būti žuvis?

  • Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, nebent jūros ir jodo. Žuvis, stipriai kvepianti žuvimi, yra įtartina, tad tokios geriau nepirkti.
  • Šviežios žuvies akys yra iškilusios, švarios, blizgančios, ragena skaidri.
  • Žiaunos – nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti, nesusiklijavę.
  • Oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų.
  • Žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina.
  • Šviežia žuvis skęsta vandenyje.
  • Neskrostų žuvų vidaus organai neištižę, nesusilieję ir gerai matyti, juos galima laisvai atskirti.

KĄ DARYTI?

  • Stenkitės pirkti visą šviežią žuvį, o ne supjaustytą gabalais.
  • Geriau pirkti visą žuvį, o ne išdorotą. Jei nenorite doroti žuvies, geriau nusipirkite neišdorotą ir paprašykite pardavėjo, kad išdorotų, o jei prekybos centras tokios paslaugos nesiūlo – tuomet pasinaudokite mūsų patarimais.
  • Jeigu perkate žuvį, supjaustytą gabalais, rinkitės tvarkingai ir lygiai supjaustytus gabaliukus, o ne plėšytus.
  • Įsitikinkite, kad gabalai neapdžiūvę, nepatižę, oda natūraliai drėgna.
  • Minkštimas turi būti tvirtas, neplėšytas tarp raumenų.
  • Gabalai turi atrodyti šviežiai supjaustyti.

 

Nusipirkote visą šviežią žuvį ir nežinote nuo ko pradėti? Pristatome jums 12 žingsnių:

Pradėdami nuo žiaunų, nupjaukite galvą. Filė pjaukite laikydami peilį lygiagrečiai stuburo.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Stuburą nupjaukite taip pat laikydami peilį lygiagrečiai paviršiaus.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Dvi filė, stuburas ir galva.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Būtinai pašalinkite žiaunas.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Būtinai pašalinkite akis.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Vienos pusės kaulus galima nupjauti visus iš karto.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Nupjaunama papilvė. Ji bus sumalta. Faršą galima naudoti maltiniams, įdarams, paštetams, kukuliams.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Nuimama oda.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Ašakas pašalinkite pincetu arba specialiomis žnyplėmis.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Formuojamas lygus filė gabalas.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Viskas gražiai aplyginama. Nuopjovas bus galima sumalti kartu su papilvėmis ir uodegine dalimi.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.
  • Galva, stuburas ir uodega. Naudojama sriuboms, sultiniams, užpiltinėms.
  • Nuopjovos nuo uodegos ir papilvė – malti.
  • Maži kepsneliai.
  • Visa suformuota filė su oda.
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Lašišą galite panaudoti dieviško skonio moliūge keptoms salotoms su plėšyta lašiša.

Daugiau naudingų patarimų ir gardžiausių receptų ieškokite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: