Jeigu užsimerktumėte ir pagalvotumėte apie rudenį, nosis greičiausiai iškart prisimintų ką tik iš orkaitės ištrauktą, kvepiantį ir karštą močiutės obuolių pyragą. O gal mamos? Juk išties šis pyragas lietuvių šeimose kepamas metai iš metų, ir visai ne be reikalo: klasika yra klasika, ir ji įtinka visiems. Siūlome kitokio obuolių pyrago variaciją, kurios slapti prieskoniai – riešutai ir šlakelis konjako.
(8-10 asm.)
Obuolių pyragui iškepti reikia:
Tešlai:
300 g miltų
200 g šalto sviesto
50 ml labai šalto vandens
1 kiaušinio (aptepti)
2 šaukštų miltelinio cukraus (patiekti)
Įdarui:
4–5 obuolių
50 g sviesto
100 g cukraus
šlakelio konjako
40 g kakavos
100 g kepintų riešutų (migdolų, lazdynų)
1 šaukšto kukurūzų krakmolo
Sviestą sukapokite su miltais ir druska iki smulkių trupinių. Supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Suvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie pusvalandį.
Tuo metu nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius.
Sudėkite juos į keptuvę su sviestu, cukrumi, konjaku ir troškinkite apie 10 min.
Įmaišykite kakavą, riešutus ir kukurūzų krakmolą. Atvėsinkite.
Išimkite tešlą, padalinkite į 2 nelygias dalis ir iškočiokite.
22 cm skersmens kepimo formą išklokite didesniu tešlos gabalu ir sudėkite įdarą.
Antruoju lakštu galite užkloti visą įdarą arba išpjaustyti norimus ornamentus.
Aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Iškepusį pyragą gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
Gardžių atradimų.