naujienos Naujienos

Kvepia agurkais, bet Lietuvoje atsirado anksčiau už juos: dabar šių žuvų sezonas

Ugnė Jonaitytė, 2019-02-08, 7:50


Kokia gi žiema be kasmetės stintų šventės? Kol agurkais kvepiančios žuvies mėgėjai savaitgaliui traukia jos ragauti į pajūrį, „Šturmų švyturio“ šefas, savininkas bei lietuviškos žuvies ambasadorius Česlovas Žemaitis ruošia ją savo restorane ir pasakoja, kuo stinta išsiskiria iš kitų žuvų. O tiems, kurie trokšta šią žuvį pagaminti patys, jis turi ir naudingų patarimų. Bet apie viską nuo pradžių.

Jūroje stintos, sako Česlovas, pradedamos gaudyti jau gruodžio mėnesį. Tuo metu laimikis nebūna itin gausus, tačiau diena po dienos stintų gretos vis labiau auga. „Jos būriuojasi ties jūros vartais, tai yra Nemunu. Sausį, vasarį stintos pradeda dideliais būriais kilti Nemuno vaga į viršų, į Kuršių marias ir iki vasario mėnesio pabaigos–kovo pradžios jos ten ir kaupiasi. Įsivaizduokite, kokios didelės stintų ordos vis plūsta ir plūsta iš jūros į marias“, – komentuoja pašnekovas.

Čia stintos laukia šilumos, o kartu su ja – ir potvynio. „Šiltas vanduo ir srovė yra ženklas stintoms, kad jau galima kilti į neršto vietas Nemunu aukštyn. Jos neršia iki balandžio mėnesio pradžios ir po to grįžta atgal į jūrą“, – pasakoja Česlovas.

Jis patikina, kad dabar šios žuvies netrūksta, tad stintų šventė turėtų būti soti: „Šiuo metu prieš stintų šventę tiek jūroje, tiek mariose pagaunama vienodai daug žuvies. Abiejuose vandenyse statomi tinklai, tik mariose dabar ledas, tad jie kišami po ledu.“

Vis dėlto stintų laimikis džiugina ne visada, o aiškinimų, kas tai lemia, anot pašnekovo, yra daugybė. „Mano versija – srovės. Kaip ir visoms žuvims, keliaujančioms neršti į upes, stintoms ženklą duoda gamta, tai yra srovės padidėjimas. Jeigu srovės būna mažesnės ir pasikeitusios į vieną ar kitą pusę, tai duoda joms ženklą arba palaukti, arba pasukti kažkur kitur. Taip pat įtakos turi ir temperatūra“, – dėsto jis.

Kurgi slypi šios žuvies populiarumo paslaptis, kad kasmet tūkstančiai žmonių plūsta jos ragauti į stintų šventę? Česlovas turi savo paaiškinimą: „Stinta yra lietuvių tautos žuvis. Manau, kad tai atėję iš tautosakos. Kai jau jos galima gauti, tai būtinai turi paragauti – tokia tradicija.“

Tačiau šefas sako pastebėjęs ir tam tikrą tendenciją. „Kaip restoranininkas, aš į nuolatinį stintos turėjimą restorane žiūriu labai atsargiai, nes dabar jos visi laukia, klausinėja, ateina, pavalgo, dar vieną kartą pavalgo, o po to ji greit nusibosta ir žmonės klausia, kada bus kita žuvis“, – juokiasi.

Stinta, aiškina jis, pasižymi ne tik intensyviu kvapu, bet ir skoniu, todėl suvalgius šios žuvies skonis ilgam užsifiksuoja atmintyje. Tiesa, kalbantis apie agurkinį stintos aromatą bei skonį, Česlovas su mumis pasidalija savo bičiulio ichtiologo Tomo Virbickio mintimi: „Agurkas kvepia stinta, o ne stinta agurku, nes stinta Lietuvos žemelėje pasirodė žymiai anksčiau negu agurkai.“

Šefas išskiria ir dar vieną stintų ypatybę: „Bent jau mano įsivaizdavimu, stintos negali suvalgyti itin daug. Atrodo, maža žuvytė, galėtum valgyti ir valgyti, bet iš tiesų ji yra sunkiai virškinama, o ypač kepta. Jei labai daug prisivalgysi, stoja skrandis.“

Česlovo patarimai ruošiant stintą:

  • Stintą reikia atidžiai išvalyti. Beveik kiekvienoje stintoje yra kirminėlių, todėl būtina išimti pūslę – jos kaupiasi būtent ten.
  • Išimkite žiaunas, nes jos suteikia kartumo.
  • Nebijokite druskos. Gausiai pasūdykite stambia druska likus 15 minučių iki kepimo ir palikite kambario temperatūroje. Prieš kepant reikia nuvalyti druskos likučius nuo žuvies.
  • Lengvai apvoliokite miltuose. Miltai padės išryškėti stintos traškumui. Naudokite „Ekstra“ miltus, nes jie stintoms kepant tolygiausiai padengia žuvį.
  • Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje. Geriausia naudoti kaitrinius aliejus, rekomenduojama – ryžių, kuris pasižymi dideliu kaitringumu ir neturi ryškaus skonio. Svarbu, kad aliejus neįsiskverbtų į stintą. Pirmą pusę kepkite ant aukštesnės kaitros, verskite tik kartą ir kitą pusę kepkite šiek tiek sumažinę kaitrą.
  • Nusausinkite riebalus. Ant padėklo dėkite nusausinimo popierių ir sudėję žuvį gerai nusausinkite, kad nebūtų aliejaus likučių.

Siūlome išbandyti ir šiuos gardžius receptus:

Stintų užkandis pagal Aldoną Gečienę

Kadagiuose marinuotos stintos pagal Vytautą Samavičių

Stintos su briuseliniais kopūstais ir perliniais svogūnais pagal Deivydą Praspaliauską

Stintos su krienų majonezu pagal Liną Samėną


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: