top of page

Kur ir kaip sušilti: karštų ir stiprių gėrimų TOP


Ko labiausiai norisi sugrįžus į jaukius namus iš žvarbaus vėjuoto miesto? Žinoma, puodelio karštos arbatos, įsisupti į pledą ir vakaroti su knyga rankose. Nuostabu justi, kaip šiluma grįžta į kūną, protą ir jausmus.

Jeigu jaučiatės panašiai, žinokite, kad sostinės kavinukės ir restoranai irgi ruošiasi šaltajam sezonui, į meniu įtraukdami rudens ir žiemos gėrimus: šildančius, stiprinančius, citrinomis, apelsinais, imbieru ir prieskoniais kvepiančius ir net tingiai klampokus. VMGonline.lt komanda keletą jų išbandė.

Auksinis pienas

Originaliomis, pačių kurtomis arbatų receptūromis ir veganiškais desertais garsėjanti „Chaika“ žiemą pasitinka imunitetą stiprinančia aromatinga žolelių arbata („Herbal Chai“), pagardinta aštriais prieskoniais ir šlakeliu pieno (galima ir be jo, kaina 2,2–3,5 Eur) bei vitaminų dozę garantuojančia imbierine arbata su spanguolėmis (2,5 Eur). Kavos mėgėjai gali lepintis išraiškingo, stipraus skonio Cacao Late – tai kakavos gėrimas, pastiprintas Papua Naujosios Gvinėjos pupelių espresu (2,5 Eur). Negeriantys kavos galės išbandyti tirštą, sodrią ir pikantišką žieminę kakavą su kokosų kremu ir jėgos suteikiančių prieskonių – pipirų, cinamono, kardamono ir gvazdikėlių – mišiniu (prieš gerdami išmaišykite!).

Lengvas šokas

Mamos ir močiutės visada turi paslėpusios keletą lašelių tikro karščio smūgio namo grįžusiems sužvarbėliams. Veganiško maisto restoranas „Holigans“ irgi pasitinka mamiškai ir močiutiškai: ryškiai geltoną stipraus kvapo gėrimą jums atneš mažoje taurelėje, o juslės ir pojūtis ją prie lūpų priglaudus apgaus. Pirma mintis: alkoholis?! „Holi šokas“ iš tikrųjų sukelia šoką, atmerkia akis, o kūnu per akimirką ima sklisti šiluma, tačiau jame nėra nė gramo stipriųjų lašų. Tik daug citrinų, apelsinų ir tarkuoto imbiero. Močiutės sakytų: macnu. Ir šis žodis yra kaip tik tai, koks yra šis tonizuojantis, šaltį ir virusus išvaikantis eliksyras (pilnas vitamino C). Holigansai sako, kad jo paragavę visi be išimties nusišypso. Subalansuotas darganoms ir šalčiams.

Svaraininė ir avietinė

Vos pajutę pirmuosius peršalimo požymius, spaudžiame citrinos sultis, gardiname medumi ir tikimės, kad šis vitamino C koncentratas atmuš visus virusus. Dėl vitamino C gausos svarainis vadinamas lietuviškąja citrina, tačiau ragavusieji svarainių arbatos žino, kad joks citrinų gėrimas nenukonkuruos tos ypatingo skonio svarainio rūgštelės. Kaip tik su svarainių arbatos puodeliu rankose jaukiai pasėdėti stūgaujant vėjams kviečia sveiko maisto restoranas „Radharanė“.

Į šaltojo sezono gėrimų meniu įrašyta ir daugiau sveikatos eliksyrų. Tai – aviečių ir šaltalankių, imbiero su citrina arbata (1,90 Eur), stevija saldintas imbierinis „likeris“ (5,50 Eur), stiprus ir užkaitinantis iš vidaus, tačiau visiškai saugus ir sveikas – jame nėra nė lašo alkoholio. Gėrimai ruošiami iš Lietuvos miškuose surinktų uogų, „Radharanės“ ūkyje užaugintų svarainių, pačių spaustų imbiero ir uogų sulčių.

VMG šildančių gėrimų TOP 5 rasite ČIA

Kokie Jūsų šildantys atradimai?

Naujausi įrašai

bottom of page