top of page

„Kulinarinio detektyvo“ laidos dalyvė pasakojo apie planus nuvykti į „Michelin“ įvertintą restoraną

Praėjusios laidos „Kulinarinis detektyvas“ dalyvė Anželika Dubauskienė sako, kad kulinariją drąsiai galima vadinti jos hobiu. Ir nors gamindama maistą atsipalaiduoja bei mėgaujasi, neslepia – dienų, kai tinka ir pusfabrikačiai, ir likučiai, pasitaiko. VMGonline.lt Anželika papasakojo apie šefus, kuriais žavisi, sveikos mitybos taisykles bei kitas su maistu susijusias įdomybes. O ieškantiems naujų idėjų, atskleidė ir mėgstamą krevečių receptą!

Anželika, iš kur semiatės įkvėpimo savo patiekalams?

Dažniausiai įkvėpimas ateina iš turimų ingredientų, metų laiko, progos, švenčių, pavyzdžiui, Kūčių, Užgavėnių, Velykų, Valentino dienos ir kitų, taip pat nuotaikos. Kai galvoje užgimsta idėja, naršau internete, dažniausiai ieškau internetinėse puslapiuose skirtingomis kalbomis. Lietuviški, lenkiški ir rusiški portalai dažniausiai pateikia mums pažįstamus receptus ir mūsų šalyje galimus įsigyti ingredientus. Puslapiuose anglų ar prancūzų kalbomis, galima rasti daugiau įkvėpimo, bet tenka padirbėti prie neaiškių, trūkstamų ingredientų. Tenka aiškintis, išsiversti, surasti internete nuotrauką ir aprašymą, galiausiai rasti trūkstamą ingredientą ar pakeisti jį kažkuo panašiu. Surinkusi informaciją, pažiūriu, ką turiu, pasitariu su savimi, kartais atsiklausiu namiškių kokią sudedamąją dalį mieliau skanautų, pavyzdžiui, razinas ar spanguoles, tada kažką pridedu, pakeičiu, padvigubinu – sugalvoju savo patiekalo variantą.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


O ar domitės žymiais šefais, bandote jų receptus?

Aš esu sau didžiausias šefas, savo gaminių vertintojas ir kritikas. Mėgstu pajuokauti, kad skaniausiai gaminu aš, tada mano vyras, o tada tėtis su mama. Profesionalūs šefai man yra įdomus kaip įkvėpimo šaltinis, kaip mokytojai. Mūsų padangėje man įdomūs Elžbieta Monkevič, Alfas Ivanauskas, Liutauras Čeprackas, Tomas Rimydis, Darius Dabrovolskas. Iš užsienio mieliausi Jamie Oliveris, Clarissa Dickson Wright ir Jennifer Paterson „iš Two Fat Ladies“ ir Asia iš Kwestiasmaku.pl. Kartais pažiūriu Anthony Bourdaino serijas ir „My Kitchen Rules“. Man patinka charizma, paprastumas, aiškumas, novatoriškumas bei profesionalumas. Žinoma, išvardinti šefai ir jų stiliai yra skirtingi, kaip ir mano kulinarinės nuotaikos.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Kokiam produktui ar patiekalui nejaučiate simpatijos?

Šaltalankiai man smirda. Nuo darželio nemėgstu pieniškos daržovių sriubos, ypač su pluta, nesuprantu Briuselio kopūstų kartaus skonio, aštuonkojis skanus tik kai supjaustytas, kitaip jis mane gąsdina. Braškės skaniausios šviežios, visi kiti braškių skonio produktai man nepatinka.

O koks jūsų požiūris į sveiką mitybą? Ar yra taisyklių, kurių stengiatės kasdien laikytis?

Taip, bet ne fanatiškai: saldumynai iki pietų, po sporto valandą nevalgyti, vakare nesunkus maistas, „ne“ gazuotiems gėrimams, jei įmanoma kavinėse imti pusė porcijos ir taip toliau. Principus žinau, taikau juos pagal aplinkybes ir galimybes.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Kokios šalies virtuvę įvardintumėte kaip mėgstamiausią?

Lietuvos, Lenkijos, nes artima ir aiški, vietiniais produktais paremta virtuvė. Taip pat Prancūzijos ir Italijos – sūriai, daržovės, jūros produktai, alyvuogių aliejus. Tai, palyginus, lengvas maistas.

O ar mėgstate lankytis restoranuose? Kokius esate įrašiusi į mėgstamiausiųjų sąrašą?

Labai mėgstu! Apsilankymas restorane yra šventė – geras maistas, priderinti gėrimai, pakili aplinka, priderintas apšvietimas, šurmuliukas, šefo komplimentas, o gal net ir trumpas pokalbis su juo ar ja. Seku kasmet sudaromus 30 geriausių Lietuvos restoranų sąrašus. Daugumoje esu buvusi, domiuosi ir naujomis Vilniaus gastronominėmis vietomis. Kai keliaujame, visada stengiamės susipažinti su vietine virtuve, bet mėgstamiausio restorano neturiu, jie keičiasi.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Kadangi domitės kulinarinėmis naujienomis, net neabejojame, kad spėjote pastebėti neblėstantį vėlyvųjų pusryčių populiarumą. Ar jūs pasidavėte šiai skaniai savaitgalių madai?

Mūsų šeima didelė ir mūsų mada – tai jaukūs pusryčiai namie. Kartą esame apsilankę „Pienas ne vienas“ dribsnių bare Vilniuje. Man pačiai teko užsukti mano mėgstamų Benedikto kiaušinių į „Uptown Bazaar“. Maistas ten patiko, bet trūko namiškių. Tokius pusryčius su šeima įsivaizduočiau ir planuočiau vasarą, kada galima valgyti lauke, saulėje po dideliu medžiu.

Ar leistumėtės į kelionę specialiai dėl kokio nors restorano ar kulinarinės patirties?

Kelionės ir kulinarija – vienas geriausių derinių. Šiuo metu su vyru dairomės netoliese esančių restoranų su „Michelin“ žvaigždėmis, o kadangi jie visi yra nemažai nutolę, bus ir restoranas, ir kelionė.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Anželikos mėgstamas aštrių krevečių receptas

Jums reikės:

250 g (apie 20 vnt.) Tigrinių krevečių (žalios, sušaldytos arba šviežios)

4 česnako skiltelės, smulkiai pjaustytos

40 g sviesto

50 ml baltojo vyno (neprivaloma, bet rekomenduoju)

3 šaukštai aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus

jūros druska pagal skonį

lapai iš 2 petražolių šakelių

Neprivaloma: 1/2 čili pipirų, smulkiai pjaustytų

Krevetės atšaldyti, nuplauti, jei reikia, nuvalyti. Ištirpinti pusę sviesto („neužvirti“) ir pakepinti jame smulkiai sukapotus česnakus ir čili pipiriuką apie pusę minutės. Įdėti krevetes ir trumpai apkepti iš vienos pusės (kad jos nesukietėtų). Įpilti vyną ir leisti nugaruoti padidinus temperatūrą. Apversti krevetes, labai trumpai pakepinti, įdėti susmulkintas petražoles, likusį sviestą ir alyvuogių aliejų. Pabarstyti druska, pipirais, galima įspausti citrinos. Skaniausia valgoma dažant padaže šviežia čiabatą arba bagetę.

Svečiuose pas Anželiką Alfas paruošė vištienos ir krevečių troškinį su brokoliais. Receptą rasite ČIA.

Norėtumėte, kad „Kulinarinio detektyvo“ laidos komanda su Alfu Ivanausku atvyktų ir į jūsų namus? Parašykite trumpą prisistatymą, nurodykite miestą, kontaktinius duomenis ir siųskite el. paštu: rugile@vmgvilnius.lt

Naujausi įrašai

bottom of page