naujienos Naujienos

Krepšininkė Ieva Šimkutė: „Kai esu alkana, tampu piranija ir geriau jaučiuosi aikštelėje“ (interviu ir receptas)

VMGonline.lt, Vytautės Ribokaitės nuotr., 2019-02-14, 7:50


Praėjusios „Kulinarinio detektyvo“ laidos dalyvė Ieva Šimkutė – profesionali krepšininkė, su komanda ne kartą pelniusi Lietuvos moterų krepšinio lygos čempionės titulą, tapusi Baltijos čempionato laimėtoja. Sportinės karjeros metu pažinusi įvairių traumų skausmus ir pasekmes, ji susižavėjo kineziterapija ir baigusi mokslus dabar dirba šioje srityje. Turint omenyje Ievos profesiją, tikriausiai daugelis spėtų, kad pokalbis suksis apie sveiką mitybą, tačiau patikiname – pašnekovė atskleis ir savo valgomas nuodėmes, ir mėgstamo deserto receptą.

Ieva, esate sportininkė, tad nekyla abejonių, kad atidžiai renkatės, ką valgote. Mėgstate ruošti kokius nors įmantresnius patiekalus, išbandyti naujoves ar gaminate tai, kas patikrinta?

Abu su draugu esame sportininkai, todėl mityba tikrai labai svarbi. Eksperimentuoti mėgstu, bet ne visada gaunasi kaip per visokius „Tasty“ filmukus, kuriuos pamatai naršydamas „Facebook“ ar „Instagram“. Viliui (Ievos vaikinui – red. past.) labai patinka gražus maistas, jis turi atrodyti estetiškai, todėl visuomet reikia stengtis gražiai pateikti. Kažkada į kiaušinienę pridėjau per daug pipirų ir ji tapo juoda, tai, man atrodo, net nevalgė (juokiasi).

O ar daug yra produktų, kurių sau valgyti neleidžiate?

Leidžiu sau valgyti viską, aišku, tinkamu laiku. Prieš varžybas nevalgyčiau burgerio su bulvytėmis „fri“, bet po jų, praleidusi ilgesnį laiką aikštelėje, tikrai neatsisakyčiau. Tiesa, netoleruoju bulvių, todėl namuose jų nevartojame, niekada neturime ir duonos ar batono, vadinamosios „bulkos“.  Tiesiog nejaučiame poreikio. Nors ir esu iš Klaipėdos, nevalgau žuvies. Vaikystėje buvau paspringusi ašaka, tai dabar tik retais atvejais išsikepam lašišą, bet ja labai atsargiai išskrodžiu.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Kas sportuojančiam žmogui, pagalvojus apie mitybą, kelia didžiausią iššūkį?

Man didžiausias iššūkis yra pusryčiai. Keliuosi anksti, todėl niekaip negaliu prisiversti jų valgyti. Nekalbu apie tuos atvejus, kai savaitgalį atsikeli vienuoliktą valandą ir jau būna praktiškai pietūs, tuomet neatsisakau (juokiasi). Dar labai svarbu pažinti savo organizmą – ką gali valgyti prieš treniruotę ar varžybas, kad jaustumeis lengva. Vieni gali suvalgyti bulvinį blyną valandą prieš krūvį, o man geriausia žaisti varžybose, kai nuo pietų būna praėjusios trys valandos. Kai esu alkana, tampu piranija ir geriau jaučiuosi aikštelėje.

Kokios yra svarbiausios taisyklės, kurių rekomenduotumėte laikytis kiekvienam, norinčiam sulieknėti ar greičiau pamatyti rezultatą po valandų praleistų sporto salėje?

Norint turėti dailų liekną ar raumeningą kūną, svarbiausia yra mityba ir tik tada laikas, praleidžiamas sporto salėje. Reikėtų valgyti mažomis porcijomis kas dvi valandas, rinktis sveikus užkandžius, vartoti mažiau dirbtinių saldumynų, juos pakeisti vaisiais ir riešutais, taip pat paskaičiuoti suvartojamų kalorijų kiekį per dieną. Badaujant svoris nukris laikinai, o pradėjus valgyti, grįš su kaupu, todėl badauti ne tik nepatartina, bet ir pavojinga sveikatai, nes nusilps organizmas.

Išduokite, kas yra jūsų „guilty pleasure“, kuriuo mėgaujatės, kai norite pasilepinti?

Savaitgalį pasidarom vadinamą „cheat day“ ir  leidžiam sau valgyti viską, ko norim. Mėgstam picas, burgerius, suvalgome gerą didelį kepsnį ir mėgaujamės guminukais ar ledais. Burgerių einame valgyti į  „Talutti“ arba „Burger street“. Taip ir pailsiu nuo maisto gaminimo, ir būna puiki proga išeiti iš namų. Dabar tokie išėjimai iš namų jau tapo mūsų pasimatymais.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Paminėjote guminukus bei leidus, o kaip gi kiti saldumynai? Kaip suprantu, savęs smaliže nepavadintumėte?

Saldumynai yra Viliaus silpnybė, bet jis turi didesnę valią, o man desertas yra kepta duoda su sūriu.

O ar yra patiekalų ar produktų, kurių nemėgstate?

Nevalgau midijų, sraigių, marinuotų kalmarų kojų, nes tai atrodo taip neišvaizdžiai, kad negalėčiau net praryti.  Niekada nevalgyčiau ir varlės kojų, krokodilų ir visokių gyvačių, taip pat kokiose nors Azijos gatvėse neragaučiau skruzdėlių, vorų ir visko, kas yra maži ir bjaurūs.

Kokius restoranus įrašytumėte į savo mėgstamiausiųjų sąrašą?

Picos mums labai patinka picerijoje „Dodo pizza“. Pirmą kartą paragavome Klaipėdoje, bet jau radome ir Vilniuje. Patys skaniausi sūrio piršteliai yra „Klaipėdos senamiestyje“. Ši puiki vieta taipogi yra ir Klaipėdoje, ir Vilniuje. Kai norisi skanaus kepsnio, visuomet keliaujame į Gedimino prospekte esantį „The Town“ restoraną, o sušius ir kiaulieną su bambukais valgome „Manami“.  Mėgstame išbandyti naujas vietas, bet šios dar niekada nenuvylė!

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Su VMGonline.lt skaitytojais Ieva pasidalijo savo mėgstamu bananinių keksiukų receptų, kurį sužinojo iš geriausios draugės: „Ji nėra labai didelė kulinarė, todėl pagaminti labai lengva, o į juos dėti galima visko, ką labiausiai mėgstame – ar naminę uogienę, ar šokolado gabaliukus, ar „Nutellos“.

Bananiniai keksiukai

Jums reikės:

½ puodelio augalinio aliejaus

2 kiaušinių

½  puodelio cukraus

3 sutrintų bananų

¼ valgomo šaukšto vanilės ekstrakto

1 ir 2/3 puodelio miltų

½ valgomo šaukšto kepimo miltelių

¼ valgomo šaukšto valgomosios sodos

¼  valgomo šaukšto druskos

¼ valgomo šaukšto cinamono

1 puodelio šokolado gabaliukų ar „Nutellos“.

Gaminimo eiga:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių karščio.

2. Mažame indelyje sumaišykite miltus ir šokolado gabaliukus.

3. Dideliame inde sumaišykite pirmus penkis ingredientus iki vientisos masės.

4. Sudėkite kepimo miltelius, druską, cinamoną ir vėl viską gerai išmaišykite.

5. Mažo indelio turinį suberti į didelį indą ir viską sumaišyti.

6. Masę sudėti į formeles ir kepti apie 18-25 minutes.

Svečiuose pas Ievą Alfas paruošė spagečius su tunu ir pomidorais. Receptą rasite ČIA.

Norėtumėte, kad „Kulinarinio detektyvo“ laidos komanda su Alfu Ivanausku atvyktų ir į jūsų namus? Parašykite trumpą prisistatymą, nurodykite miestą, kontaktinius duomenis ir siųskite el. paštu: rugile@vmgvilnius.lt


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: