top of page

Kokteilių tendencijos – nuo balzamo iki smilkalų (receptas)

Gausus būrys geriausių kokteilių maišymo meistrų rungėsi Latvijoje vykusiame didžiausiame Baltijos šalyse tarptautiniame kokteilių konkurse „Riga Black Balsam Global Challenge 2016“. Kasmetinis renginys atskleidė naujausias kokteilių gamybos subtilybes ir visame pasaulyje vyraujančias skonių tendencijas, kuriomis dalijasi konkurso nugalėtojas ukrainietis Stanislav Mukhin ir Lietuvai atstovavę barmenai Marius Žydelis ir Mantas Petronis.

Pirmąją vietą „Riga Black Balsam Global Challenge 2016“ užėmęs ukrainietis S. Mukhin pristatė kokteilį pavadinimu „Formulė 17/52“, kurį įkvėpė juodojo balzamo istorija. Nugalėtojas tikino, kad receptą tobulino daugiau nei du mėnesius, taip pat šiam kokteiliui pristatyti sukūrė ir specialias taures, kurių vidų puošia natūralios žolelės ir prieskoniai.

rsz_stanislav_mukhin-_ukraine__1st_place

Stanislav Mukhin (Organizatorių nuotr.).


Konkurso žiuri, kaip įprasta, labiausiai vertino gėrimų kompleksiškumą – skonį, poskonį ir aromatą. Vienas iš komisijos narių, Tarptautinės barmenų asociacijos prezidentas Ron Busman, patikino, kad juodasis balzamas – pretenzingas gėrimas, kurį maišant kokteilyje išgauti tobulą skonio harmoniją yra gana sudėtinga.

Pirmą kartą „Riga Black Balsam“ konkurse dalyvavusiems lietuviams Mantui ir Mariui teko rungtis su kokteilių maišymo žvaigždėmis iš viso pasaulio. Abu barmenai prisipažįsta, kad iš savęs tikėjosi aukštesnių rezultatų. „Buvo gražu žiūrėti, kaip profesionaliai nugalėtojas gamino savo kokteilį – techniškai ir labai tvarkingai. Komisijai tai turėjo padaryti didžiulį įspūdį“, – sakė konkurse dalyvavęs Mantas.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Marius paruošė netradicinio skonio kokteilį, kuriame atsiskleistų juodojo balzamo skonis, tam kruopščiai rinkosi tarpusavyje derančius ingredientus: aviečių tyrę, imbierinį limonadą, laimo sultis ir balzaminio acto kremą. Tuo tarpu Manto pristatytas kokteilis išsiskyrė netikėta skonių reakcija – maišant „Riga Black Balsam Currant“ su migdolų sirupu buvo gautas vyšnių skonis. Atradimu žavėjosi ir kitų šalių barmenai. Šiam kokteiliui Mantas dar naudojo migdolų sirupą, laimo sultis ir „Angostura“ biterį. Viską sumaišęs ant viršaus užpylė grūsto ledo ir gazuoto vandens, taurę papuošė juodomis maraskino vyšniomis ir baltojo šokolado drožlėmis.

Pasakodami apie šių dienų kokteilių tendencijas, barmenai patikina, kad šiais metais daug dėmesio sulaukia imbieras, suteikiantis subtilaus aštrumo, tačiau pozicijų neužleidžia ir saldūs desertiniai kokteiliai. Pastebėta, kad lietuviai per pastaruosius metus labai pamėgo džiną ir įvairiausius šio gėrimo kokteilius. Eksperimentuoti ne visi mėgsta, dažnai renkasi klasikinius skonius.

Mantas Petronis (Organizatorių nuotr.).

Mantas Petronis (Organizatorių nuotr.).


Naujausia mada – namų gamybos ingredientai, barmenai patys ima gaminti sirupus, likerius, biterius. Kokteiliams ieškoma įdomesnių komponentų, kurių dažnai skolinamasi iš virtuvės: sūrių, acto, įvairių maisto pagardų.

Kalbant apie gėrimų pateikimą, galima pasidžiaugti, kad vakarų kokteilių kultūra per pastaruosius metus smarkiai žengė ir į Lietuvą. Kartais prie kokteilių pateikiamos net ir nedidelės užkandėlės. Dar viena naujovė – specialiais kvepalais purškiami kokteiliai, prieš patiekiant deginami smilkalai. Kokteilių baruose klientai tikisi ne tik malonumo gomuriui, bet ir akims.

Marius Žydelis (Organizatorių nuotr.).

Marius Žydelis (Organizatorių nuotr.).


„Amber Beverage Group“ kartu su Latvijos barmenų federacija organizuotame konkurse „Riga Black Balsam Global Challenge 2016“ dalyvavo ir savo unikalius kokteilių receptus pristatė net 49 barmenai iš 19 pasaulio šalių, tarp kurių – ir 5 lietuviai. Kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų žiuri.

 Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Konkursą laimėjusio Stanislav Mukhin kokteilio „Formulė 17/52“ receptas

Jam pagaminti reikės: 1 šaukštelio kadagio uogų, 65 ml „Riga Black Balsam Currant“ juodųjų serbentų balzamo, 5 ml „Fee Brothers“ rabarbarų biterio, 5 ml „Monin“ macaron skonio sirupo, 4 ml „Ponti“ obuolių acto, 15 ml „Santal“ spanguolių sulčių.

Papuošimui: apelsino žievelės.

Metodas: šiam kokteiliui paruošti naudokite dvi kokteilių maišymo taures. Pirmojoje taurėje sutrinkite kadagių uogas su kitais ingredientais, tuomet perkoškite į antrąją taurę ir užbaikite maišydami. Supilkite į šampano taures ir papuoškite apelsino žievele.


Naujausi įrašai

bottom of page