top of page

Kodėl avokado skrebutis vis brangsta? Priežastis paprasta

Pastaruosius keletą metų Viduržemio jūros regiono dieta išgyvena tikrą renesansą. Šios dietos pagrindą sudaro daug gerųjų riebalų (gerieji –turintys mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių), kurie gali būti gaunami iš alyvuogių ir jų aliejaus, žuvies, riešutų, avokadų ir kitų panašių maisto produktų. Tačiau išaugęs susidomėjima jais lemia ir tai, kad tam tikrų produktų kainos kyla, rašo Foodandwine.com

Apie Viduržemio jūros dietos teigiamą įtaką atliktas ne vienas tyrimas, o vienas paskutiniųjų vėlgi patvirtina visokeriopą naudą – ispanai ir italai pripažįstami sveikiausiomis tautomis pasaulyje. 

Pasak The Wall Street Journal atlikto tyrimo, avokadų, sviesto, alyvuogių aliejaus ir lašišos kaina ūgtelėjo net 60 proc. nuo 2013 m. Tuo tarpu tokių bazinių produktų kaip pupelių, įvairių kruopų ir grūdų, miltų ir kukurūzų kainos nepakito arba apskritai sumažėjo. Dėl šios priežasties avokado skrebučio, populiaraus pusryčių patiekalo, kaina auga.

Valerijos Stonytės nuotr.


Žinoma, visuotinis susidomėjimas organizmui naudinga mityba yra sveikintinas, tačiau pasiūla nebespėja tenkinti išaugusios paklausos. Pavyzdžiui, alyvuogių auginimui reikalingos ypatingos sąlygos. Aplinką veikia klimato kaita – didelius Kalifornijos auginimui skirtus plotus kamuoja nuolatiniai gaisrai, sausros arba liūtys. Avokadams ir migdolams auginti taip pat reikalingos specialios sąlygos. Be to, iki tol, kol atsiranda vaisiai reikia palaukti keletą metų.

O išaugusias kai kurių produktų paklausas ūkininkai sąmoningai nusprendžia tenkinti tik ribotai. Štai sviesto gamybos metu susidarančio nugriebto pieno neišeina parduoti pakankamai pelningai, todėl didesnis sviesto kiekis, nors ir reikalingas, bet negaminamas, ir kainos kyla. Taip buvo 2017-aisiais. Kai kur, pavyzdžiui, Azijoje, poreikis šiam produktui itin sparčiai auga. Naujoje Zelandijoje sviesto kaina nuo 2012 metų išaugo perpus.

Galiausiai, ne paskutinėje vietoje atsiduria noras apsaugoti gamtą. Labiausiai tai veikia lašišos tiekimą – Norvegija ir Škotija, pagrindiniai lašiša aprūpinantys regionai, gerokai apribojo naujų lašišų fermų steigimą.

Taigi, kol naudingų produktų paklausa nesumažės, mažai tikėtina, kad sulauksime kainų kryčio.

Naujausi įrašai

bottom of page