top of page

Klampus kaip meilė: sūrio fondiu ABC (+ receptas)

Fondiu tinkami įvairūs sūriai. Kaip vienas geriausių variantų išskiriamas šveicariškas „Gruyère AOP" sūris, galima naudoti jau paruoštą mišinį, kuris palengvina ruošimą ar „Raclette du Valais“ sūrį.

Fondiu. Unsplash.com nuot.
Unsplash.com nuotr.


Žingsnis po žingsnio, kaip paruošti fondiu:

Pasiruoškite puodą – perpjaukite česnako skiltelę per pusę ir sąžiningai, nepalikdami nepaliestos puodo vidaus vietos, įtrinkite visą puodo vidinę pusę česnaku. Uždekite ugnį, sureguliuokite vidutinio dydžio liepsną (jei reikės – vėliau padidinsite) ir:

  1. Burokine tarka sutarkuokite reikiamą kiekį sūrio.

  2. Supilkite vyną (ir, jei pageidaujate, kukurūzų krakmolą) į paruoštą indą, maišykite ir sulaukite, kol vyno temperatūra pakils, tačiau neleiskite vynui užvirti.

  3. Maišydami medine mentele arba šaukštu, 8 formos judesiais po truputį lydykite visą sutarkuotą sūrį, vis pridėdami jo daugiau.

  4. Sūrio mišiniui pradėjus tirpti, suberkite prieskonius, maišykite.

  5. Bemaišant, sulaukę norimos tekstūros (orientuokitės į 5 min; tekstūra turi būti skysta kaip padažas), sumažinkite dujinės kaitinimą iki minimumo. Fondiu paruoštas!

  6. Smeikite šakute duonos ar kito priedo gabalėlį, merkite jį į fondiu, padarykite 8 formos judesį, traukite iš puodo ir mėgaukitės.

Fondiu rinkinys. VMGonline.lt
Valerijos Stonytės nuotr.

Klasikinis fondiu receptas

(2 asmenims)

Reikės:

1 česnako skiltelė 250 ml balto sauso vyno 2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai kukurūzų krakmolo (jei nedrąsu be jo) 250 g „Le Gruyère“ AOP (brandinto ne mažiau nei 8 mėn.) sūrio 250 g „Emmentaler“ AOP sūrio arba „Maasdammer“ Žiupsnelis maltų pipirų Žiupsnelis malto muskato riešuto 50 ml vyšnių degtinės (nebūtina, bet rekomenduojama)


Perpjauname česnako skiltelę ir ja įtriname visą vidinę puodo pusę. Pilame vyną. Jei naudojame kukurūzų krakmolą – ištirpiname jį vyne. Po truputį, žiupsneliais, dedame sūrį ir maišome. Pradėjus lydytis pirmąjam įdėtam sūriui, dedame antrą žiupsnį ir t. t., iki kol sudedame visą. Dedame prieskonius ir maišome. Kai jau matome, kad tekstūra tinkama, supilame degtinę, maišome, iki kol ji pasiskirsto po visą sūrio mišinį. Paruošta! Galime ragauti.

Pagerinti fondiu galite „Emmentaler“ AOP ar „Maasdammer“ sūrį pakeisdami tokiu pačiu kiekiu „Raclette du Valais“ AOP sūrio.

Naujausi įrašai

bottom of page