naujienos Naujienos

Kebabų reidas – antras dublis: kas nustebino, o kas nuvylė?

Ugnė Jonaitytė, 2018-12-05, 7:50


Po metų pradžioje surengto kebabų reido skelbiame antrą dublį! Tikime, pravers ir ištikimiems šio greito maisto gerbėjams, ir tiems, kurie jo griebiasi tik retsykiais. Įsiklausę į skaitytojų rekomendacijas ir peržvelgę naujai Vilniuje atsiradusius taškus, atsirinkome 7. Kiekvienoje kebabinėje ragavome mažą jautienos kebabą su česnakiniu padažu ir vertinome kainą, porcijos dydį bei ingredientų skonį.

Tiesa, įtraukėme ir keletą vietų, kurios siūlo kitokias kebabų variacijas, tad plano nuosekliai laikytis nepavyko. Laukė ir ypatingesnio skonio padažai, ir išskirtinis mėsos pateikimas, bet nuo to tik įdomiau.

Valerijos Stonytės nuotr.

Kebab Kitchen (P. Lukšio g. 11)

Dydis: apie 20 cm / Kaina: 2,80 Eur

Užėjus vidun pirmiausia mus pasitinka aliejaus kvapas. Užsisakome mažą jautienos kebabą su česnakiniu padažu ir jau traukiame mokėjimo kortelę, tačiau paaiškėja, kad atsiskaityti galima tik grynais. Svarbi smulkmena ketinantiems čia užsukti! Susimokėję prisėdame laukti prie vieno iš keleto viduje esančių staliukų. Mus aptarnavusi moteris pažada, kad užsakymas bus paruoštas po 8 min.

Valerijos Stonytės nuotr.

Atkreipiame dėmesį, kad užsisakant kebabą, galima pasirinkti ir nemokamų priedų – Chalapos paprikų, marinuotų agurkėlių, kepintų svogūnų, aitriųjų paprikų, kukurūzų ar „pepperoni“ pipirų – bei 8 padažus.

Kebabą gauname praėjus 9 min. Lavašas traškus, gražiai paskrudęs. Padažas ganėtinai lengvas, nėra labai intensyvaus skonio. Kebabas pakankamai gaivus – daržovių (pomidorai, svogūnai, Pekino kopūstas, agurkai, krapai) kiek daugiau nei mėsos, tačiau mūsų skoniui toks ingredientų santykis priimtinas. Tiesa, į pabaigą mėsos aptinkame daugiau. Jos skonis neužkliūva, primena tokį, koks įprastas ir kitose kebabinėse.

Skanus ir teisingas neišsišokėlis. Dedam pliusą už nemokamus priedus.

Valerijos Stonytės nuotr.

Dogano kebabai (dar žinomi kaip buvę Efeso) (Žirmūnų g. 2, prie Minsko „Iki“)

Dydis: apie 23 cm / Kaina: 3 Eur

Mūsų pageidavimo išklauso lietuviškai kalbantis turkas. Svarbu paminėti, kad čia atsiskaityti kortele taip pat negalima, tad reikėtų pasirūpinti grynųjų atsargomis. Kol laukiame kebabo, žmonės vienas po kito traukia prie kiosko. Pardavėjas kelis kartus parodo iškeltą nykštį – tarsi nuteikdamas, kad laukia išties gardus kąsnelis. Prabėgus 10 min., kebabas atsiduria mūsų rankose ir nieko nelaukdami skubame apžiūrėti bei ragauti.

Valerijos Stonytės nuotr.

Vizualinė pusė didelio susižavėjimo nesukelia – daržovės praktiškai krenta per viršų, lavašas susuktas ne itin skrupulingai. Įspūdis nepasikeičia ir paragavus: lavašas minkštas, lyg „guminis“, nepakankamai apskrudęs, jam trūksta traškumo. Padažas skystas, bet kiekis pakankamas. Tiesa, pasigendame ryškesnio česnakiniam padažui būdingo skonio. Daržovės (pomidorai, agurkai, mėlynasis ir žaliasis kopūstai, salotų „mixas“) vienoje kebabo pusėje, mėsa – kitoje. Jos nepagailėta, tačiau mums ji pasirodo kiek per sūri.

Kebabas, už kurį nykščio neiškeltume. Nepapirko nei skonis, nei išvaizda.

Valerijos Stonytės nuotr.

Sofik kebab (Architektų g. 19, šalia prekybos centro „Rimi“).

Dydis: apie 20 cm / Kaina: 2,50 Eur

Pasiekti šį, kitame miesto gale esantį kebabų kioską, ryžomės prisiklausę Lazdynų gyventojų pagyrų. Mūsų užsakymą priima maloni moteris, kitaip nei iki šiol aplankytose vietose, čia galima atsiskaityti kortele. Esame informuojami, kad palaukti teks apie 10 min. Darbuotoja imasi ruošti kebabą, pastebime, dirba mūvėdama pirštines.

Valerijos Stonytės nuotr.

Praėjus 6 min. gauname savo užsakymą. Iškart užuodžiame malonų ir gardžiai nuteikiantį aromatą. Nors kebabas atrodo nedidelis, tačiau pakankamai platus. Lavašas užtektinai apskrudęs, traškus, tačiau ne per daug. Proporcija tarp mėsos ir daržovių (rauginti agurkai, pomidorai, svogūnai, pekininiai kopūstai, žolelės, krapai) išlaikyta. Padažo gana daug, jaučiasi česnakinės natos. Ragaudami vieningai nusprendžiame, kad kebabas šviežias ir gaivus.

Pigiausias ir vienas iš gardžiausių atradimų, dėl kurio verta važiuoti net iš kitų mikrorajonų.

Valerijos Stonytės nuotr.

Tarbushi Bistro (Gynėjų g. 4)

Dydis: apie 20 cm / Kaina: 2,90 Eur

Pasirenkame reguliaraus dydžio „Standdar“ kebabą su jautiena. Taip pat šio kebabo apraše minimos gruzdintos bulvytės, įvairių salotų lapai, pomidorai, marinuoti agurkai bei česnakinis padažas. Kol laukiame užsakymo, prisėdame prie vieno iš staliukų. Vieta pakankamai jauki, turėtų patikti rytietiškos kultūros mėgėjams. Užsakymo sulaukiame maždaug po 8 min. Kebabas beveik viso standartinio peilio ilgio – pamiršę metrą, patiekalo dydį nusprendžiame nustatyti tokiu būdu.

Valerijos Stonytės nuotr.

Dailiai atrodantis lavašas simpatijas susižeria ir jo paragavus: traškus ir pakankamai apskrudęs. Proporcija tarp mėsos ir daržovių išlaikyta. Iš kebabo aprašyme žadėtų ingredientų pasigendame marinuoto agurko, o štai bulvyčių verčiau atsisakytume. Jos šaltos, neturi traškumo, jaučiasi krakmolas. Nusprendžiame, kad be jų skonis būtų kur kas geresnis. Padažas švelnus, tačiau neprimena įprasto česnakinio, norėtųsi kiek didesnio jo kiekio.

Kebabas, galintis didžiuotis vienu skaniausių lavašų.

Valerijos Stonytės nuotr.

Tahini. Maistas nuo iešmo (Naugarduko g. 50)

Dydis: apie 25 cm / Kaina: 5 Eur

Apie šią vietą rašėme vasaros pabaigoje, vos jai pradėjus veikti, tad nusprendę rengti kebabų reidą, be ilgų svarstymų įtraukėme į savo sąrašą. Tiesa, čia žodis „kebabas“ nevartojamas, meniu siūlomi suktiniai. Pasirenkame su aviena bei jautiena. Prisėdę prie vieno iš trijų nedidelių staliukų lūkuriuojame ir šildomės sultiniu. Juo, kaip mums paaiškina, svečiai vaišinami dienos pietų metu. Sužinome ir dar vieną įdomų faktą: ši vieta naudoja mėsą, užaugintą nedideliuose Lietuvos ūkiuose. Nekantraujame paragauti!

Verta paminėti, kad čia maistas gardinamas ne standartiniais, o pačių gamybos padažais. Prie mūsų pasirinkto jautienos ir avienos suktinio siūlomas tahinio padažas (sezamų pasta, citrinų sultys, graikiškas jogurtas). Padažo kiekis pakankamas, suktinis ne per sausas, lavašas skanus ir traškus, santykis tarp mėsos ir daržovių (pomidorų, svogūnų, mėlynųjų kopūstų) subalansuotas. Suvalgę pasidžiaugiame: išties sveikesnė variacija nei daugeliui įprasto kebabo.

Kokybiškas suktinis, kuris turėtų suvilioti norinčius sveikesnės kebabo versijos.

Valerijos Stonytės nuotr.

Elite Cafe & Shawarma (Pylimo g. 25)

Dydis: apie 20 cm / Kaina: 3 Eur

Šioje arabiškoje užkandinėje mus su šypsena pasitinka angliškai šnekanti moteris. Paprašome paruošti mažą jautienos „shawarmą“ (taip meniu įvardijami mūsų įprastai vadinami kebabai). Ji pasiteirauja, ar norėtume aštrios versijos, tačiau renkamės neaštrią. Svarbu pabrėžti, kad kebabai čia ruošiami arabišku būdu.

Valerijos Stonytės nuotr.

Po 8 min. užsakymas atsiduria ant mūsų stalo. Lavašas atrodo gražiai apskrudęs. Paragavę vieningai nutariame: kebabas sausas, padažo beveik nesijaučia. Pastebime, kad daržovių gerokai daugiau nei mėsos. Jos įvairios: šiek tiek raugintų agurkų, mėlynojo kopūsto, salotų lapų, petražolių, marinuoto svogūno, žolelių. Visiems ragautojams labiausiai užkliūva mėsa. Karti ir tuo pačiu sūri, primenanti kepenėlių ar kitų mėsos subproduktų skonį. Tenka pripažinti – šios shawarmos paragavome visi, tačiau suvalgyti iki galo nepanoro nė vienas.

Kebabų varžybose rikiuojasi pabaigoje, išalkusiems draugams nesiūlytume.

Valerijos Stonytės nuotr.

Katlerio kebabų restoranas (Vilniaus g. 39).

Dydis: 22 cm / Kaina: 6,5 Eur

Apžiūrėję meniu išsirenkame kebabą, kuris labiausiai atitinka kitur ragautas variacijas – tai jautienos Adanos kebabas. Su malta jautienos sprandinės mėsa, kepta grilyje ant iešmelio, lavaše susukta su pomidorų salsa, harissa, marinuotais agurkėliais ir gruzdintais svogūnų žiedais. Užsakymas mus pasiekia maždaug po 15 min.

Valerijos Stonytės nuotr.

Lavašas traškus, gražiai sulankstytas. Vis dėlto, užlankstymo vietose jo kiek per daug. Padažas šiek tiek aštrokas ir per skystas, todėl geriasi į lavašą. Mėsa išsiskiria savo tekstūra, suformuota į dešrelę, skaniai suprieskoniuota ir tinkamai iškepta. Proporcija tarp jos ir daržovių išlaikyta. Pats kebabas pakankamai gaivus, sotus, tačiau nesukeliantis sunkumo jausmo.

Brangiausias variantas, išsiskiriantis iš kitų kebabų. Įsitaisė tarp favoritų.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: