naujienos Naujienos

Kava ar viskis? Dabar bus galima pasirinkti ir aromatingą gėrimą, kuris turės du viename

Kamilė Matusevičiūtė, 2017-12-14, 18:30


Kas nutiks, jei kavos entuziastui ir viskio ekspertui įteiksite škotiško viskio statinę? Nieko anekdotiško, nors tokią pirmojo sakinio formuluotę pasirinkome specialiai tam, kad suprastumėte, kokio aromatingo eksperimento galėtų griebtis dvi uolios uoslės. Beje, idealiai vykusio ir pirmą kartą mūsų regione įgyvendinto eksperimento. Atsidūrę minėtoje situacijoje kavos baro „Crooked Nose & Coffee Stories“ įkūrėjas Emanuelis Ryklys ir viskio baro „King & Mouse“ įkūrėjas Šarūnas Karalius nusprendė viskio statinę panaudoti kavos pupelių brandinimui. Praėjus keturiems mėnesiams, pupelės buvo išlaisvintos iš statinės, o mes patekome tarp tų, kurie galėjo paragauti viskio statinėje brandintų kavos pupelių kavos.

Emanuelis Ryklys ir Šarūnas Karalisu prie didįjė darbą nuveikusios statinės (Valerijos Stonytės nuotr.)
Emanuelis Ryklys ir Šarūnas Karalius prie didįjį darbą nuveikusios statinės (Valerijos Stonytės nuotr.)

„Viskis ir kava – nieko rimto“ arba „Prisižaidėm“ – taip naują produktą vis užsukantiems ragautojams apibūdins Emanuelis su Šarūnu, bet kuo labiau bandėme suprasti viso proceso esmę, tuo labiau žinojome, kad visa tai nėra tik žaidimas. O jeigu tai ir vadintume tik žaidimu, jis prasidėjo nuo ištuštėjusios statinės.

„Viskio pasaulyje iš esmės yra naudojamos dviejų tipų statinės – amerikietiško ąžuolo arba europietiško ąžuolo. Ši statinė buvo amerikietiško ąžuolo statinė, atkeliavusi iš Škotijos. Prieš tai joje brendo viskis, dar seniau – burbonas. Tą viskį mes išsipilstėme ir statinę atsigabenome čia, galvojome, ką su ja galima daryti toliau. Pakalbėjome su Emanueliu ir nusprendėme to imtis. Išmanydami statinių specifiką ir tai, kas jos, kvėpuoja be paliktos šilumoje gali susitraukti, statinę pastatėme vėsioje ir drėgnoje aplinkoje. Ja tapo Emanuelio žmonos tėvų rūsys. Šiaip ne taip dviese siaurais laiptukais nusinešėme statinę, ją pastatėme“, – eksperimento pradžią prisimena Šarūnas.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Ypatingajam brandinimui buvo pasirinktos Emanueliui jau gerai pažįstamos, gana švelnios „Guatemalan Coban“ kavos pupelės, kurios turėjo panašų aromatų profilį ir galėtų lengvai užmegzti draugystę su viskiu bei būti neužgožtos. Į statinę pupelės keliavo žalios, o po keturių mėnesių brandinimo buvo paskrudintos. Kaip pasakoja kavos kūrėjai, prie to, kokią kavą dabar ragaujame, neabejotinai prisidėjo ir tai, kad šiai statinei yra daugiau nei 100 metų, paskutinis joje buvo džiovintos kriaušės ir riešuto aromato viskis, o kavos pupelės kvapus geba sugerti lyg kempinė, todėl pirmasis kavos kilogramas, kuris išbandė statinę, buvo neįtikėtinai stiprus. Su visu tuo ir susipažino gvatemalietiškos pupelės.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

„Kur padėsi kavą, to ji ir prisigers, todėl šaldytuve laikoma kava gali įgyti įdomių kvapų. Rekomenduojama to nedaryti. Tikėjau, kad statinėje kava įsigers aromato, ir dėjau žalias pupeles, kad vėliau galėčiau kontroliuoti skrudinimą. Maniau, kad karštoje temperatūroje viskas išgaruos, bet ir tai buvo netikėta. Kvapo liko labai daug. Brandinant vis ėmėme mėginius ir vartėme statinę, kad vienodai aromato įgytų visos pupelės. Į šią kavą įeina ir kavos, kuri nebuvo statinėje, nes kitaip atrodytų, kad pasielgėme labai vulgariai ir į jūsų kavą negailėdami įpylėme viskio. Jūs turite jausti, kad geriate kavą. Viskis kavą neabejotinai praturtino ir kilstelėjo aromatingumą. Alkoholio čia nėra, bet jausmas – lyg būtų. Yra tik aliejų“, – pasakojo Emanuelis.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Taigi, kavos entuziasto ir viskio eksperto eksperimentas jau sugulė į minimalistinio dizaino dėžutes. „Angel’s break“ yra vidutinio skrudinimo kava, todėl ruošdami ją tiesiog namuose be jokių ypatingų įrankių, į puodelį įsidėkite tris šaukštus kavos ir užpilkite neverdančiu vandeniu. Palaukite 4 minutes, kol atsiskleis visos aromatingosios kavos savybės. Viskio statinėje brandinta kava skleidžia kriaušių, razinų, amareto ir ąžuolo aromatą. Patogumo dėlei, kavą galite nukošti ar perpilti į kitą puodelį ir mėgautis ja be tirščių. Kava ypač dera prie deserto su kriaušėmis ir šokoladu.

Emanuelis ir Šarūnas tvirtina, kad tokios kava neatkartojama ir jos yra tik 100 kg, nes nėra dviejų tokių pačių viskio statinių. Kavos galima įsigyti kavos bare „Crooked Nose & Coffee Stories“, viskio bare „King & Mouse“ bei gruodžio 16-17 d. kultūros bare „Kablys“ vykstančiame „Kalėdų Pop Up“.


Galerija


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: