naujienos Naujienos

Kas tas „ghi“? 15 faktų apie šį sviesto pakaitalą

Urtė Mikelevičiūtė, VMGmaster.lt, Urtės Mikelevičiūtės nuotr., 2018-12-10, 7:50


Per pastaruosius metus lydyto sviesto „ghi“ („ghee“) populiarumas išaugo net ne kelis, o kelis šimtus kartų. Jis – puikiausias pakaitalas žmonėms, mėgstantiems sviestą, bet netoleruojantiems ar nevartojantiems laktozės: turi daug rūgščių, kurios naudingos virškinamajam traktui, daugiau vitaminų bei mineralinių medžiagų, o patiekalams suteikia skrudintų riešutų poskonį.

  1. Išpopuliarėjo ajurvediškoje mityboje.
  2. „Ghi“ sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje.
  3. Lydytas sviestas gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, kol išgaruoja visas vanduo, atsiskiria tirščiai ir sviestas virsta skaidriais aukso geltonumo riebalais, o nuosėdomis iškrenta baltymai bei laktozė.
  4. Tinka netoleruojantiems laktozės (kaitinamas neturi kazeino, išrūgų ir pieno cukraus (laktozės), kurie sukelia alergiją).
  5. Turi naudingų rūgščių virškinamajam traktui.
  6. Jame yra vitaminų A, D, E, K, nesočiųjų riebalų rūgščių (omega 3, omega 6, omega 9).
  7. Jame gausu mineralinių medžiagų – magnio, geležies, kalio, kalcio, fosforo, natrio.
  8. Lydyto sviesto smilkimo temperatūra (angl. smoke point) yra labai aukšta – net 252 °C (įprasto sviesto – 121–180 °C, rapsų aliejaus – 190–246 °C, saulėgrąžų aliejaus – 227 °C, priklausomai nuo kaitinimo paviršiaus).

Paaiškinimas: tai – reikalinga temperatūra, kad riebalai skiltų į glicerolį ir riebalų rūgštis. Kuo aukštesnė smilkimo temperatūra – tuo saugiau naudoti riebalus kepti.

  1. Jis naudojamas kepti, skrudinti, puikiai tinka gardinti košes, sriubas, kepinius.
  2. „Ghi“ sviestas suteikia ypatingo riešutiško skonio bei aromato.
  3. Jį galima pirkti arba pasigaminti patiems.
  4. Gaminant svarbiausia neperkaitinti ir nesudeginti.
  5. Iš 2 kg sviesto galima išgauti net 1,5–1,7 l lydyto sviesto.
  6. Gaminant reikėtų naudoti natūralų naminį arba pirktinį, itin aukštos kokybės, be priemaišų ir nesūdytą karvių pieno sviestą.
  7. Paruoštą „ghi“ sviestą galima laikyti kambario temperatūroje kelis mėnesius: uždarytą – iki 9–12 mėnesių, atidarytą – iki 3 mėnesių.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: