naujienos Naujienos

Karbonadas ir pietų dėžutės: valgymo balansas pagal Alfą ir Agnę

VMGonline.lt, Valerijos Stonytės, Kerniaus Pauliukonio nuotr., 2019-07-03, 16:00


Šįkart iš Alfo Ivanausko ir Agnės Jagelavičiūtės receptų kolekcijos pateikiame du visiškai skirtingus receptus, o ne dvi vieno patiekalo variacijas – kalbame apie balansą. Jei norisi skanios nuodėmės, vakarienei nerasite nieko geriau už visuomet gardų karbonadą. O tuo pačiu pasiruoškite kitos dienos pietums: sveiką ir talijai nekenkiančią pietų dėžutę.

Už Agnės karbondavo recepto slepiasi visa istorija: tais laikais vaikai po pamokų grįždavo į tuščius namus, o tada kaip iš Džordanos dainos: „Vienas namuose tu darai ką nori.“ Ir štai Agnė darydavosi valgyti. Mama palikdavo pietums išmuštos mėsos, kad ši vieną išsikeptų ir suvalgytų, bet Agnė patyliukais pasidarydavo pilną kepsnio paniruotę: užsitarkuodavo sūrio, užsiberdavo džiūvėsėlių. Vienu prisėdimu galėdavo suvalgyti bent du ar tris karbonadus, o vėliau telikdavo garsiai stebėtis: „Ir kodėl aš taip sustambėjau – juk nieko blogo nevalgau…“ Taigi, kaip sako Agnė, ji būtinai norėjo pagaminti šį patiekalą vien tam, kad prisimintų, ar tikrai buvo taip skanu. Ir žinote – tikrai. Pagal šiuolaikines mitybos madas šis karbonadas – smūgis bet kuriam dietologui, bet gyvenime kartais turime ką nors padaryti ir savo malonumui, o ne visada vadovautis pareigomis, taisyklėmis…

Tuo tarpu Alfas juokdamasis pasakoja, kad kategoriškai atsisako gaminti tokius banalius, senovinius, tik valgykloms tinkamus patiekalus. Ir kadangi Agnė karbonadą kepdavosi po pamokų pietums savo laikais, dabar Alfas siūlo jį pakeisti tuo, kas sveika, skanu, maistinga ir ne taip šokiruoja 2019 metais  pietų dėžute. Ją drąsiai galima neštis į darbą ir valgyti ramia sąžine. O karbonadas tebūna maža nuodėmė.

Luko Griciaus nuotr.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Karbonadas pagal Agnę (2 asmenims)

Jums reikės:

2 kiaulienos karbonadų su kaulu ir lašiniais

50 g fermentinio sūrio

1 šaukšto majonezo

1 kiaušinio

150 g džiūvėsėlių

saujos šviežių čiobrelių

agurkų, pomidorų, salotų (garnyrui)

augalinio aliejaus (kepti)

druskos, pipirų

  1. Kiaulienos karbonadą gerai išmuškite mėsos muštuku. Pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Kiaušinį išplakite. Mėsą apvoliokite kiaušinyje, tada – džiūvėsėliuose ir kepkite gerai apkaitintame aliejuje, kol apskrus iki auksinio rudumo.
  3. Karbonadus išimkite ir sudėkite ant popierinių servetėlių, kad nubėgtų riebalai. Tuomet sudėkite į kepimo indą su čiobreliais.
  4. Fermentinį sūrį sutarkuokite ir sumaišykite su majonezu, sudėkite ant iškeptų karbonadų. Šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, 10 minučių, arba mikrobangų krosnelę – 2 minutėms.
  5. Patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Luko Griciaus nuotr.

Pietų dėžutė pagal Alfą nr. 1 – bolivinės balandos su lašiša ir mangais (1–2 asmenims)

Jums reikės:

1 avokado

½ mango

100 g virtų bolivinių balandų

50 g rūkytos lašišos

1 šaukšto razinų

šviežių kalendrų

Užpilui:

½ žaliosios citrinos

1 šaukštelio klevų sirupo

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 šaukšto sezamų aliejaus

kelių lapelių šviežių bazilikų ir kalendrų

žiupsnelio druskos

  1. Avokadą nulupkite, išimkite minkštimą ir supjaustykite kubeliais.
  2. Mangą nulupkite ir taip pat supjaustykite kubeliais.
  3. Sumaišykite su bolivinėmis balandomis, razinomis ir plėšyta lašiša. Apibarstykite kalendromis.
  4. Paruoškite užpilą: maisto smulkintuvu sutrinkite bazilikus, kalendras, citrinos sultis, klevų sirupą ir abiejų rūšių aliejų. Paskaninkite druska ir užpilkite ant salotų.

 

Pietų dėžutė pagal Alfą nr. 2 – lęšių salotos su pomidorais ir feta (1–2 asmenims)

Jums reikės:

200 g virtų arba konservuotų lęšių

kelių skirtingų pomidorų

50 g fetos sūrio

šviežių bazilikų

1 šaukšto kepintų saulėgrąžų

1 šaukštelio balzaminio acto

1 šaukštelio medaus

šlakelio alyvuogių aliejaus

  1. Pomidorus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su lęšiais.
  2. Apšlakstykite aliejumi, balzaminiu actu, sumaišytu su medumi, ir gerai išmaišykite.
  3. Apibarstykite saulėgrąžomis, trupinta feta ir bazilikais.

 

Visą 100-uką gardžių Alfo ir Agnės receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei rasite knygoje „Gal pavalgom?“.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: