istorija

Sostinėje pakvipo imbieriniais gardėsiais: atsidarė nauja jiems dedikuota kavinė

VMGonline.lt, 2018-12-10, 15:30


Ar ir jūs, užuodę mandarinus, imbierinius sausainius ar meduolius, pajuntate artėjančių švenčių džiugesį? Šįkart mūsų dėmesio centre atsidūrė meduoliai. Kvepiantys medumi, imbieru, gvazdikėliais ir kitais jaukiais aromatais, šie gardėsiai yra tikras valgomas džiaugsmas, o kartais – ir kalėdinės eglutės puošmena. Apie juos VMGonline.lt pasakoja šviežiai atsidariusios meduolių kavinės sostinėje įkūrėja Ana Griškevičienė.

Skaičiuojama, kad meduolių kepimo tradicijos siekia viduramžius. „Mūsų didikai lankydavosi Vokietijoje ir, tikėtina, kad iš ten parsivežė pirmuosius receptus, o miklios šeimininkės juos ištobulino ir per šventes pagardindavo medaus pyragą įmantriais užmarių prieskoniais“, – komentuoja pašnekovė. Būtent medus, pasak A. Griškevičienės, veikia kaip konservantas ir padeda meduoliams ilgai išlaikyti šviežumą.

Joannos Bożerodskos nuotr.

Jau minėtoje Vokietijoje imbieriniai meduoliai užima reikšmingą vietą – tai vienas seniausių vokiškų receptų. Jei nuvyktumėte į šią šalį ir norėtumėte paragauti jų tradicinių imbierinių meduolių, verta įsidėmėti, kad jie vadinami „Lebkuchen“. O štai švedai turi savo „Pepparkakor“ – imbierinius sausainius-meduolius. Kaip ir sufleruoja pavadinimas, jie pasižymi aštresniu skoniu, be to, jų receptūroje nenaudojamas medus.

Kaip pasakoja A. Griškevičienė, per Kalėdas ypač populiarių imbierinių meduolių namelių tradicija taip pat ilgaamžė. XVI a. tokius namelius didžiausiai žiemos šventei pradėta gaminti Vokietijoje, o į populiarumo aukštumas šie per Kalėdas mėgstami skanėstai šovė pasirodžius Brolių Grimų pasakai „Jonukas ir Grytutė“. Būtent meduoliniame namelyje gyveno vaikus norėjusi suėsti ragana.

Joannos Bożerodskos nuotr.

Ilgametė meduolių kepėja sako, kad Lietuvoje meduoliai buvo populiarūs, o kuo toliau, tuo jų populiarumas vis labiau auga. Būtent dėl to ir ryžosi atidaryti meduolių kavinę sostinėje. „Anksčiau prekiavome tik per muges, o norinčių ir mūsų ieškančių vis daugėja, tad nusprendėme, kad Vilniuje turi atsirasti vieta, kur visada kvepės Kalėdomis, kur kiekvienas galės pasijusti kaip vaikystėje. Kiekvienas gali užsisakyti norimos formos ir dydžio meduolį“, – pasakoja A. Griškevičienė.

Ji tikina pastebėjusi, kad lietuviai dažniausiai renkasi meduolius, dekoruotus baltu glajumi, o, pavyzdžiui, lenkai dažniau perka spalvotus. „Bet visi mėgsta širdelės formos“, – priduria A. Griškevičienė. Kavinėje lankytojų lauks ne tik meduoliai su kava, bet ir įvairūs kiti saldūs kepiniai, o labiau išalkę galės pasivaišinti ir įvairiais įdarais pagardintais kibinais.

Taip pat vyks edukacijos tiek vaikams, tiek suaugusiems. „Norintys galės išgirsti apie meduolių atsiradimo istoriją, tradicijas. Kiekvienas galės išbandyti save meduolių kepime bei dekoravime“, – sako pašnekovė.

„Vilniaus meduoliai“ kavinės adresas: Pylimo g. 43, Vilnius.

„Facebook“ paskyra ČIA.

A. Griškevičienė dalijasi imbierinių meduolių receptu:

Jums reikės:

2 kiaušinių

180 g cukraus

60 g sviesto

180 g medaus

10 g sodos

15 g acto

500 g miltų

Meduolių prieskonių (pagal skonį)

  1. Kiaušinius išplakite su 90 g cukraus.
  2. Sviestą, medų ir likusį cukrų ištirpinkite puode. Atvėsinkite ir sumaišykite su cukraus mase.
  3. Sodą „nugesinkite” actu ir sudėkite į tešlą. Suberkite miltus ir prieskonius. Išmaišykite ir leiskite pastovėti bent 30 min.
  4. Pabarstykite miltais stalą ir iškočiokite 3 mm storio lakštą, išpjaukite detales. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 8 min.

Esate imbierinių sausainių gerbėjas ir svarstote, kuo jie skiriasi nuo meduolių? Kaip paaiškino A. Griškevičienė – sausainiuose daugiau imbiero ir jie – kur kas plonesni. Jei norite sužinoti, iš kur šie imbieru kvepiantys sausainiai atsirado, skaitykite ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: