naujienos Naujienos

Kakliukai, širdelės ir kepenėlės – skamba labai keistai, bet dar ir kaip valgoma!

VMGonline.lt, 2018-01-10, 7:50


Širdelės, kepenys, kaklai, inkstai ir kitos grožybės įvairiose pasaulio virtuvėse naudojamos labai seniai. Nepaisant to, nuomonių apie subproduktus yra įvairių. Ar šie mėsos produktai, kurių pavadinime užšifruotas menkavertiškumas (lotynų kalboje priešdėlis „sub“ reiškia prastą kokybę, antraeiliškumą), bent kiek naudingi?

Paulius Janušas, VMG kulinarinės studijos vadovas, sako, kad subproduktai turi žmogui naudingų A ir B grupės vitaminų, kepenėlėse gausu geležies. Anot jo, dėl populiarios idėjos panaudoti visas gyvulio dalis (angl. nose to tail) pasaulio restoranų virtuvėse jie naudojami jau kurį laiką, ypač Azijos šalyse. Nors užsienyje šis principas ant bangos laikosi jau apie 10-metį, Lietuvoje palyginus neseniai, apie 5-erius metus.

Jo nuomone, dažnas baidosi šių mėsos produktų dėl nepatrauklios išvaizdos, kartais dėl skonio. „Tinkamai paruošus ir pagardinus prieskoniais, patiekalai, kuriuose naudojami subproduktai, skoniu prilygs aukščiausios kokybės mėsos patiekalams“, – teigė šefas.

P. Janušas pataria rinktis ne tik įprastas ir visiems žinomas skerdienos dalis, tačiau išbandyti įdomesnius variantus su jaučių kaulų čiulpais, uodegomis ar diafragmomis, kurios užsienyje kainuoja kur kas daugiau nei Lietuvoje.

VMGonline.lt nutarė supažindinti su pagrindinėmis subproduktų rūšimis ir pasiūlyti kūrybiškus receptus, kuriuos galėsite išbandyti namuose. Pirmasis jų – iš jaučio liežuvio.

Sumuštinis su keptu jaučio liežuviu

200 g virto jaučio liežuvio

1 prancūziško batono

6 vyšninių pomidoriukų

50 g mėlynojo svogūno

kelių salotų lapelių

30 g Chalapos paprikos

80 g majonezo

20 g žaliųjų krienų

žiupsnelio „matcha“ arbatos miltelių (nebūtinai)

žiupsnelio druskos, pipirų

šlakelio alyvuogių aliejaus

  1. Prancūzišką batoną perjaukite pusiau ir patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir paskrudinkite.
  2. Jaučio liežuvį supjaustykite smulkiais griežinėliais ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, pabarstykite mėgstamais prieskoniais.
  3. Padažui sumaišykite majonezą, žaliuosius krienus ir šiek tiek žaliosios arbatos „matcha“ miltelių.
  4. Ant paskrudintos duonos patepkite šiek tiek padažo ir dėkite visus ingredientus, apšlakstykite likusiu padažu.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: