top of page

Gaminame iš subproduktų: sumuštinis su keptu jaučio liežuviu

Širdelės, kepenys, kaklai, inkstai ir kitos grožybės įvairiose pasaulio virtuvėse naudojamos labai seniai. Nepaisant to, nuomonių apie subproduktus yra įvairių. Ar šie mėsos produktai, kurių pavadinime užšifruotas menkavertiškumas (lotynų kalboje priešdėlis „sub“ reiškia prastą kokybę, antraeiliškumą), bent kiek naudingi?



Specialistai sako, kad subproduktai turi žmogui naudingų A ir B grupės vitaminų, kepenėlėse gausu geležies. Dėl populiarios idėjos panaudoti visas gyvulio dalis (angl. nose to tail) pasaulio restoranų virtuvėse jie naudojami jau kurį laiką, ypač Azijos šalyse. Nors užsienyje šis principas ant bangos laikosi jau apie 10-metį, Lietuvoje palyginus neseniai, apie 5-erius metus.

Dažnas baidosi šių mėsos produktų dėl nepatrauklios išvaizdos, kartais dėl skonio, tačiau tinkamai paruošus ir pagardinus prieskoniais, patiekalai, kuriuose naudojami subproduktai, skoniu prilygs aukščiausios kokybės mėsos patiekalams.


VMGonline.lt nutarė supažindinti su pagrindinėmis subproduktų rūšimis ir pasiūlyti kūrybiškus receptus, kuriuos galėsite išbandyti namuose. Pirmasis jų – iš jaučio liežuvio.


Sumuštinis su keptu jaučio liežuviu

  • 200 g virto jaučio liežuvio

  • 1 prancūziško batono

  • 6 vyšninių pomidoriukų

  • 50 g mėlynojo svogūno

  • kelių salotų lapelių

  • 30 g Chalapos paprikos

  • 80 g majonezo

  • 20 g žaliųjų krienų

  • žiupsnelio „matcha“ arbatos miltelių (nebūtinai)

  • žiupsnelio druskos, pipirų

  • šlakelio alyvuogių aliejaus

  1. Prancūzišką batoną perjaukite pusiau ir patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir paskrudinkite.

  2. Jaučio liežuvį supjaustykite smulkiais griežinėliais ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, pabarstykite mėgstamais prieskoniais.

  3. Padažui sumaišykite majonezą, žaliuosius krienus ir šiek tiek žaliosios arbatos „matcha“ miltelių.

  4. Ant paskrudintos duonos patepkite šiek tiek padažo ir dėkite visus ingredientus, apšlakstykite likusiu padažu.


Naujausi įrašai

bottom of page