patarimai

Dar ne į šiukšlinę! Atskleidžiame, kaip panaudoti maisto likučius

2017-12-26, 14:00


Situaciaj gana dažna. Svečiai išsiskirsto, bet, deja, nesuvalgo Jūsų visą savaitę ruoštų vaišių. Tačiau nebūkite tokie greiti ir nepulkite ieškoti pačio didžiausio tūrio šiukšlių maišo. Pasibaigus šventei vis dar įmanoma skrandį nudžiuginti, panaudojus tuos pačius maisto likučius, kuriuos ketinate išmesti. Mūsų patikrinti būdai tikrai nepaliks nė vieno skanaus gabalėlio šaldytuve, o tuo labiau – šiukšliadėžėje. Likučiai prisikelia naujam gyvenimui!

1. OMLETAS

Kitos dienos po šventės pusryčiai turi būti tingūs, sotūs, nereikalaujantys didelių pastangų ir greitai paruošiami, tad kodėl gi tam nepanaudojus vakarykščių likučių ir neiškepus omleto su įdomiu įdaru? Jam galite rinktis praktiškai viską: paukštieną ar raudoną mėsą, įvairius sūrius, mėgstamas daržoves (patartina be padažų). Jeigu dar nuo Kūčių turite likusių grybų, galite juos panaudoti gamindami omletą su grybais ir šonine.

kiausiniene Verdu-kepu_3-099

2. SALOTOS

Vienintelės salotos, kurių negalima pagerinti – klasikinė baltoji mišrainė, kurios po svečių antplūdžio kažin ar liko. Visas kitas, kurios neturi sodraus skonio padažų, drąsiai galima tobulinti likusiais ingredientais. Vištiena ir kalakutiena šiuo metu išgyvena renesansą ir tikrai yra populiariausios mėsos rūšys, tad net neabejojame, kad bent vienas paukštienos patiekalas ant jūsų kalėdinio stalo tikrai buvo. Kodėl gi paukštienos gabaliukais nepagardinus paprastų salotų lapų ir nepagaminus populiariųjų Cezario salotų? O jei Kalėdų dieną kepėte būtent vištienos sparnelius, kitą dieną galite išbandyti žaliąsias salotas su vištienos sparneliais.

cezario salotos

3, KRUOPOS

Liko daugybė ryžių, grikių, kuskuso ir kitų kruopų, skirtų garnyrui? Galite priversti šias kruopas griežti pirmuoju smuiku tokiuose patiekaluose kaip grikių rizotas (šiam patiekalui panaudosite dar ir likusią žuvį), vakarykščius virtus ryžius pagardinkite avokadu ir pagaminkite ryžių su avokadais salotas. Kuskuso kruopos vis labiau populiarėja kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, tad vargu, ar po šventės jų galėjo likti. Vis dėlto, jei kuskuso liko, salotos su kiekvienoje virtuvėje randamais svogūnais, morkomis ir sultiniu taps išties prabangiu antrosios Kalėdų dienos patiekalu.

grikių plovas

4. LAVAŠO SUKTINUKAI

Lavašo suktinukai yra pats geriausias užkandis, kurį galite pagaminti iš praktiškai bet kurio likusio produkto. Tereikia lavašą aptepti mėgstamu (pomidorų, „harissa“, pesto) padažu, majonezu ar lydytu sūreliu ir paruošti įdarą. Keli variantai: kepintas faršas, morkos (virtos, šviežios arba troškintos), smulkinti porai ir raudonosios paprikos, šiam įdarui labiausiai tinka naminis pomidorų arba „harissa“ padažas. Kitas būdas – smulkintos virtos krevetės, konservuoti kukurūzai, tarkuoti agurkai ir virti ryžiai, viską galima gardinti kiekvienuose namuose randamu majonezu. Trečiam variantui panaudosite vakarykštę keptą vištieną, smulkintą gabalėliais, saulėje džiovintus pomidorus, raudonąsias paprikas ir juodąsias alyvuoges su pesto padažu.

TORTILIJA su kiausiniais

5. RYŽIŲ POPIERIAUS SUKTINUKAI

Ryžių popieriaus suktinukai – japoniškos virtuvės gudrybė, kuri padės sunaudoti net ir tuos produktus, kuriuos, iš pirmo žvilgsnio, tektų išmesti. Ryžių popierių naudoti labai paprasta: tereikia jį sudrėkinti, dėti ant kieto paviršiaus, sudėti įdarą ir sulankstyti taip, kad išeitų patogus kąsti suktinukas. Ryžių popieriaus suktinukuose galite įkomponuoti net ir silkę ir pagaminti puikų užkandį. Jei svečiai nesuvalgė ananaso, šaldytuve vietos nėra, o ant stalo stovėdamas šis egzotinis vaisius džiūva, pridėkite salotų lapų bei krabų mėsos ir pagaminkite suktinukus su ananasais, mėtomis ir krabų mėsa. Jei sugalvojote savo suktinukų įdarą, bet nežinote, koks padažas tiktų, išbandykite ypatingąjį žemės riešutų padažą.

4suktinukai virselis

Štai dar keletas originalių sprendimų, kaip panaudoti dažniausius šventinio stalo likučius.

Makaronų apkepas

Bulvių košės blyneliai su špinatais ir žirneliais

Vakarykščių ryžių prisikėlimas paelijoje

ryziai1 paelija

 

 

 

 

Meksikietiškas duonos apkepas

Valerijos Stonytės nuotr.

Jeigu pagal likusius produktus nerandate jums tinkamo pagaminti patiekalo, išbandykite VMGonline.lt paieškos sistemą: suveskite likusio patiekalo pavadinimą ir neabejojame, kad atrasite kažką, ką galėsite pagaminti iš likusių produktų. Nepamirškite eksperimentuoti ir patys, nes tik tokiu būdu gimsta kulinariniai šedevrai!

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE:


No items found