naujienos Naujienos

Kaip austrių turgelis VMG komandą privertė užsikrėsti austrių karštine

Kamilė Matusevičiūtė, 2016-11-27, 18:50


Tik išgirdusi apie pirmą kartą Lietuvoje organizuojamą austrių turgelį VMG komanda nekantravo jame apsilankyti. Dar labiau tai padaryti skatino pasiekę gandai, kad pirmąją turgelio dieną visos austrės buvo išpirktos vos per kelias valandas, o Lietuvos austrių gliaudymo čempionui Tadui Gailiūnui netgi paskaudo rankas išlaisvinant jūros gėrybes. Klausėme savęs, ar per penkias dienas Vilniaus restoranuose suvalgytos 13 tūkst. austrių Halės turguje įsikūrusiame turgelyje reikš, kad lietuviai pakeis savo mitybos įpročius ir apleis mėsos gaminių vitrinas bei šakniavaisių dėžes?

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Ir atsakymas į šį klausimą buvo didelis TAIP. Austrės buvo perkamos ne po vieną ar dvi, o po visą pusšimtį, kai tuo metu buvo tikimasi, kad keturių asmenų šeima turėtų sau leisti įsigyti apie tuziną austrių. Kaip pasakojo „Assorti.lt“ direktorė Almena Dankienė, žmonės buvo šventiškai nusiteikę, planavo pasisėdėti ir šventė austrių festivalį: „Nebūsiu nepopuliari ir neįšoksiu į kitas roges, bet austrės ir šampanas yra amžinas derinys, todėl jie domėjosi ir gėrimų derinimu.“

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Turgelyje ant smulkinto ledo buvo prigulusios aštuonios austrių rūšys: karališkosios, plokščiosios, su aukso dulkėmis, „Fine de Claire“ ir kitos. Jos šventės organizatorių buvo pasirinktos kaip geriausios, skaniausios ir turinčios kitokį skonį. Apie austrių skonius ir skirtumus valandų valandas galėtų kalbėti austrių festivalio organizatorė Indrė Leikauskė, teigianti, kad nauja austrių turgelio idėja Baltijos šalyse parodė, kad lietuviai yra madingi ir pribrendę austrėms labiau nei kas galėjo tikėtis:

„Liudvikas XIV buvo didžiulis austrių gerbėjas. Jis turėjo raitelių rinktinę, kuri su specialiai ištreniruotais žirgais šuoliuodavo iš Kankalio į Versalį, kad austrės būtų kuo šviežesnės. Mano austrių sostinė yra Niujorkas, Chelsea turgus, kur vyksta netgi laimingosios austrių pardavimų valandos. O jau įvairovė! Kai susidomiu kokia tema, neriu į ją. Todėl užsisakiau visas įmanomas knygas apie austres, kurios buvo parašytos kalbomis, kuriomis galiu skaityti. Viena nuostabiausių knygų man buvo Marko Kurlanskio „Big Oyster“, pasakojanti Niujorko istoriją per austrių prizmę. Čia būdama valgau tik austres ir per ilgą vakarienę galiu suvalgyti 40–50 austrių. Manau, kad mes esame pakeliui į tai, ką matau Niujorke. Lietuviai domisi ir ieško. Austrės gali būti visokios: ir sūrios, lyg bučiuotumeis su undinėle, ir su riešutų poskoniu, taip pat kremiškos, traškios, gali turėti specifinį kartumą.“

Tadas Gailiūnas (Valerijos Stonytės nuotr.).
Tadas Gailiūnas (Valerijos Stonytės nuotr.).

Dažniausiai siūloma austrių valgymo formulė susideda iš dviejų krimstelėjimų, trumpo austrės supažindinimo su burnos ertme ir pergalingo nurijimo. Anot T. Gailiūno, vienos technikos kaip reikia valgyti austrę, tikrai nėra: „Manau, kad kiekvienas turi savo techniką, kaip reikia valgyti austrę. Austrės skonis nuo to nesikeičia, net norint jį pajusti kartais gerai ir pažiaumoti. Vieni perkanda, kiti neperkanda ir iškart ryja. Priklausomai nuo austrės dydžio: kartais jos būna tokios mažutės, kad nėra kramtyti, o kartais reikia peilio ir šakutės. Kadangi šiame turgelyje siūlome daug skirtingų austrių, netgi siūlau atsisakyti priedų ir valgyti jas vienas, nes priedai suvienodina skonius.“

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

AUSTRĖS KELIONĖS ATMINTINĖ Į JŪSŲ SKRANDĮ PAGAL T. GAILIŪNĄ:

  1. Vienintelis būdas norint išsirinkti šviežią austrę yra pasitikėti pardavėju arba spręsti pagal kvapą, kuris primena jūrą. Dar viena detalė – austrės turi būti užsidariusios. Grįžus namo ir atidarius austrę galima patikrinti ją timptelint – ji turi reaguoti į aplinką.
  2. Austres reikia laikyti vėsiai. Tam tinka ir šaldytuvas. Niekada neuždenkite austrių, nes jos yra gyvos ir joms reikia kvėpuoti. Po sugavimo, ištraukimo iš vandens tinkamai laikomos austrės gali išgyventi 2 savaites.
  3. Austrę atidarant reikia įgūdžių. Visų pirma, reikia laikytis saugumo, neskubėkite, tvirtai laikykite prispaustą austrę, durkite į tinkamą vietą plokštumoje. Saugumą, kad peilis nenuslystų ir nesusižeistumėte, užtikrins sudrėkintas drobinis rankšluostukas, kuriuo prilaikysite austrę. Galite naudoti ir paprastą peilį, bet paprasčiau austrę atidaryti specialiu, trumpesnių ašmenų įrankiu. via GIPHY
  4. Austres galima valgyti bet kada: pusryčiams, pietums, vakarienei. Jos turi daug maistingų medžiagų, todėl yra sočios. Prieš įsiurbdami austrę, galite ištarti „čin čin“ ir susidaužti austrėmis.

Jaučiatės, kad austrės – ne Jums? Palaukite. Pirmoji paragauta austrė buvo lemtinga T. Gailiūnui, bet I. Leikauskė savo pirmosios paragautos austrės šalia Perigoro, Prancūzijoje, nesureikšmina. Meilė austrėms jai gimė palaipsniui ir tada moteris nė nebūtų nutuokusi, kad vėliau organizuos tokio žanro festivalį.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: