naujienos Naujienos

Sluoksniuotos ir kreminės „Napoleono“ paslaptys – kaip iš pirktinių išsirinkti tą vienintelį?

Auksė Podolskytė, 2019-04-10, 7:50


„Napoleonas“ – vienas populiariausių velykinio stalo saldžių akcentų. Jei patys jo negaminate, tikriausiai bandysite išsirinkti iš pirktinių, o ši užduotis išties nelengva. Kiekvienoje etiketėje rasite viliojantį aprašymą, pabrėžiantį recepto autentiškumą bei originalumą. Į ką vertėtų atkreipti dėmesį, kad pasirinkimas nenuviltų? Dalijamės patarimais, kurie padės namo parsinešti tikrą plonyčių lakštų ir plikyto kremo karalių.

napoleonas1

Žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė Elžbieta Monkevič nustebina atsakydama, kad „Napoleonų“ būna įvairių, tačiau jų skirtumus galima įžvelgti plika akimi: „Šlapieji „Napoleonai“ yra gaminami vien tik su plikytu kremu, traškantis arba sausesnis – su sviestiniu. Renkantis svarbu žinoti, kuris jums labiau patinka.“

napoleonas4

Ką turi žinoti kiekvienas išsilavinęs „Napoleono“ ekspertas?

  • Lakštai. Įgudę kepėjai žino, kad kuo mažesnio skersmens tortas, tuo plonesni turi būti papločiai. Jų storis gali būti nuo 0,3 cm. Papločiai neturi būti kieti (tai rodo, kad tešla perminkyta). Jų sudėtin įeina miltai, grietinė ir, žinoma, sviestas. E. Monkevič sako, kad tortą turėtų sudaryti ne mažiau nei 8–12 sluoksnių.
  • Kremas. Kaip jau minėjome, tortas turi būti perteptas sviestiniu arba plikytu kremu. Šio sudėtyje ieškokite tokių ingredientų, kaip pienas, sviestas, kiaušinių tryniai ir cukrus. Vanilinį poskonį jam suteikia vanilės ankštis. Tiesa, gali būti ir citrinos sulčių ar žievelės, tačiau, anot žurnalo redaktorės, klasikinėje versijoje šio ingrediento neturi būti. Tą patį ji mano ir apie krakmolą. Jei kremą gaminate patys, tuomet pasinaudokite Elžbietos patarimu ir miltus paskrudinkite – dings „žalių“ miltų skonis.
  • Pertepimas. Ko gero, seniausiuose receptuose džemo ar uogienės nebuvo, tačiau nemaža dalis valgytojų mano, kad maloni spanguolių ar juodųjų serbentų rūgštelė puikiai papildo riebų kremą.
  • Alkoholis. Brendis arba degtinė pilami į tešlą dėl trapumo: „Alkoholis nėra būtinas, tačiau su juo tešlos struktūra yra geresnė“, – komentavo kulinarė.
  • Papuošimas. Tradiciškai „Napoleonas“ nėra dekoruojamas, papuošimų jam nereikia. Tai – toks žinomas kepinys, kad poreikio investuoti į išvaizdą nėra.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: