top of page

„Kaimynai“: kur picą kimšti galės ir veganai

„Baigiasi laikai, kai kur nors pavalgyti nuėjęs veganas galėjo gauti tik salotų“, – sako „Facebook“ grupės „Lietuvos veganai“ ir festivalio „Veg Fest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė, sutikta dieną, kai buvo paskelbta apie pirmosios veganiškos picerijos atidarymą Baltijos šalyse. Juk taip simboliška, kad „Kaimynai“ savo picų kepimo krosnį iš Italijos atsivežė į tą pačia vietą, kur kadaise veikė pirmasis Lietuvoje veganų restoranas. Ir čia verta pažymėti, kad su atidarytomis picos durimis veganams buvo atvertos durys į taip laukto greitojo maisto olą.

„Kaimynų“ interjeras – paprasta, naminė aplinka, kurioje niekas nebaus už ant kėdės padėtas kojas (Valerijos Stonytės nuotr.)


„Apie dvidešimt metų jau turime vegetariškų restoranų, bet veganiškas restoranas „Gyvas baras“ atsidarė tik 2015 m. Praėjusiais metais persikėlęs į Trakų g., jis perleido šią vietą „Kaimynams“. Kurį laiką čia vis ėjo žmonės, kurie ateidavo valgyti veganiško maisto. Porą mėnesių gaminus naminį maistą, kilo mintis – iš tiesų veganams labai trūko tokios studentiškos vietos su žemesnėmis kainomis. Visgi didžioji Lietuvos veganų bendruomenės dalis yra moksleiviai ir studentai, o 90 proc. jų nėra sulaukę 30 metų“, – apie veganišką „Kaimynų“ virsmą pasakojo Ventė.

Valerijos Stonytės nuotr.


Augo ne tik „Kaimynai“, bet ir visa veganų bendruomenė – vos per kelis mėnesius didžiausios juos vienijančios grupės narių skaičius išaugo nuo 8 iki 17 tūkst. Anot Ventės, nenuostabu, kad šiuos pokyčius pastebėjęs ėmė reaguoti ir verslas:

„Atsiranda vietų, kur ir mėsiški restoranai į meniu įtraukia veganiškų patiekalų. Dabar žmonės vėl gali išeiti, nes tikrai žinau tokių, kurie niekur neidavo, nes tiesiog nebuvo, kur. Padėtis gerėja – jei prieš porą metų restorane paklausus apie veganiškus pasirinkimus padavėjai gūžčiodavo pečiais, šiandien įvyksta mažiau tokių nesusipratimų. Kitas dalykas – veganiškų barų daugėja ir mes beveik pasivijome Varšuvą, kuri yra laikoma Rytų Europos veganų rojumi. Jeigu taip sparčiai populiarės veganizmas, gal ir juos pralenksime.“

Valerijos Stonytės nuotr.


„Kaimynai“ žada besikeičiantį ir vis didėjantį picų meniu, picų be gliuteno, kai padui sunaudojama visa žiedinio kopūsto galva, pasiūla. Picoms bus naudojami tik veganiški ingredientai. Tai reiškia, kad ir įprastas sūris bus pakeistas specialiai virtuvės komandos sukurtais sūriais. O ką gi turėtų žinoti visavalgiai? Ventė pritaria, kad toks greitasis veganų maistas visavalgiams gali būti kuo puikiausias sveikesnis maistas.

Valerijos Stonytės nuotr.


Pirmajame picų kepime dalyvavusi VMGonline.lt komanda dalijasi žvilgsniu į naująjį meniu (jame liko ir senieji „Kaimynų“ patiekalai – užkandžiai, desertai). Picų kainos – nuo 4 Eur iki 7 Eur.

„Satan“ (ruginių miltų padas, batatų traškučiai, seitanas)

Valerijos Stonytės nuotr.


„Western Spy“ (kvietinių miltų padas, kukurūzai, vyšniniai pomidoriukai, gražgarstės, marinuoti agurkėliai)

Valerijos Stonytės nuotr.


„Prūso“ (žiedinių kopūstų padas, špinatai, brokoliai, alyvuogės)

Valerijos Stonytės nuotr.


„Sumuštinis“ (ruginių miltų padas, humusas, saulėje džiovinti pomidorai, alyvuogės)

Valerijos Stonytės nuotr.


„Grybūlia“ (kvietinių miltų padas, pievagrybiai, voveraitės)

Valerijos Stonytės nuotr.


„Aš-tru“ (kvietinių miltų padas, pupelės, Chalapos paprika, aštrūs prieskoniai)

Valerijos Stonytės nuotr.


„Saldžiai čili“ (kvietinių miltų padas, obuoliai, šokoladas su aitriosiomis paprikomis)

Valerijos Stonytės nuotr.


Darbo laikas

Pirm.–Treč.: 11:30–22:00

Ketv.–Penkt.: 11:30–23:00

Šešt.: 12:00–23:30

Sekm.: 13:00–20:00

Picerija-baras „Kaimynai“, Odminių g. 15, Vilnius.

Valerijos Stonytės nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page