naujienos Naujienos

Pyragų tragedijos su laiminga pabaiga – tai įmanoma

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr., 2019-01-08, 16:00


Netrukus pasirodys svečiai, traukiate savo kelių valandų darbo pareikalavusį saldų šedevrą iš orkaitės ir, jūsų siaubui, pamatote, kad pyragas susmego. Galimi ir kiti scenarijai – kepinio nepavyksta išimti iš formos, pyragas prilipo prie formos pagrindo… Ką daryti, kad šios klaidos nepasikartotų? O galbūt įmanoma situaciją pataisyti? Įsidėmėkite šiuos patarimus ir jaudintis dėl pyrago likimo daugiau neteks.

PYRAGAS NEIŠSIIMA IŠ FORMOS ARBA IŠSIĖMĖ GABALAIS

 Kodėl?

  • Netinkama forma
  • Šlapia forma
  • Netinkamai paruošta forma
  • Per anksti buvo išimtas
  • Nesuspėta padėti lėkštės po apačia ir pyragas tiesiog nukeliavo ant grindų

Ką daryti?  

Ši problema dažniausiai sutinkama naudojant tuščiavidures, vadinamąsias keksines, formas. Forma turi būti absoliučiai švari, geriausiai – nelimpančiu vidumi. Sausą formą reikia gausiai patepti sviestu arba aliejumi, bet šių riebalų nemaišyti. Ar būtina barstyti miltais arba džiūvėsėliais vidų? Labiau skonio reikalas. Galima išbandyti gausiai pateptos formos barstymą cukrumi. Bet negalima taip daryti su labai švelniais kepiniais, nes kepinius su karameliniu viršumi reikia išimti iš formos labai greitai, kol nesustingo cukrus, švelnus kepinys gali iškristi gabalais. Naujas formas reikėtų išbandyti prieš kepant svarbų kepinį. Apskritas tortines formas arba keksines pailgas geriausiai iškloti kepimo popieriumi.

Jeigu vis dėlto su tokia situacija susidūrėte, reikia ūkiškai panaudoti kepinio liekanas. Dalį galima sušaldyti, o iš dalies galima pagaminti bulvytes. Taip taip, tuos kultinius pyragaičius-bulvytes, kurias taip mėgsta žmonės. Bulvytėms papildomai reikės sviestinio arba baltyminio kremo, sirupo, jei valgys suaugusieji, galima įpilti šiek tiek alkoholinio gėrimo, kakavos miltelių arba riešutų, sėklų apvolioti.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

SUSMEGO VIDUS 

Kodėl? 

  • Per skysta tešla
  • Pyrage ar kekse daug drėgnų ingredientų – vaisių, uogų, įdaro
  • Neiškepė
  • Dėl staigaus temperatūrų skirtumo
  • Tiesiog nepasisekė

Ką daryti?

Kruopščiai matuoti ir sverti ingredientus, kartais pravers įberti šiek tiek daugiau miltų. Nedėkite daug vaisių ir uogų vienoje vietoje, paskirstykite tolygiai. Tinkamai rinkitės receptus vaisių ir uogų pyragams. Neatidarinėkite orkaitės durelių be reikalo, o kepdami kai kuriuos kepinius iš viso neatidarinėkite, geriau pravalykite orkaitės durelių stiklą – tada viskas gerai matysis. Netrankykite orkaitės durelių. Būtinai tikrinkite, ar iškepė pyragas, prieš jį ištraukdami. Naudokite ploną medinį iešmelį.

Paprastai tokiais atvejais vidus būna šlapias, o kraštai iškepę, tad galima panaudoti kraštus. Su apvalia formele išpjaukite viduriuką ir paverskite biskvitą ar keksą tuščiaviduriu tortu. Puoškite baltyminiu kremu, apdeginkite jį kulinariniu liepsnosvaidžiu ir uždėkite papuošimus. Mūsų – rozmarino šakelės.

GAVOSI MAŽAS PLOKŠČIAS BLYNELIS

Kodėl?

  • Blogai apskaičiuotas formos dydis
  • Neiškilo

Vienas svarbesnių rodiklių recepte yra formos dydis. Tai gali būti šiek tiek daugiau, gali būti šiek tiek mažiau, bet orientacinis dydis turi būti nurodytas. Jeigu tokio nėra, atsižvelkite į šią lentelę (biskvitinei, minkštai trapiai, keksinei tešlai):

Tortinės skersmuo, cm L kiaušinių kiekis
16 2
18 3
20, 22 4
24 5
26 6
28, 30 8

Daugiau naudingų patarimų ir išskirtinių receptų ieškokite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: