estelos-rubrika

Ką valgo paaugliai? Klauskite Estelos!

„Verdu ir Kepu", Jūratės Ivanauskaitės – Valantinės nuotr., 2019-08-19, 16:30


Raidos specialistai ir psichologai pastebi, kad labai svarbu nuo mažens vaikams rodyti, mokyti, iš kur ir kaip atsiranda daiktai ir dalykai, maistas taip pat. Taip pat svarbu leisti jiems patiems mokytis ir eksperimentuoti: tokie vaikai auga savarankiškesni, drąsesni, kūrybiškesni, labiau savimi pasitiki.

Vaikas virtuvėje? Būtinai „taip“!

Žurnalas „Verdu ir kepu“ žengė naują žingsnį ir sukūrė rubriką, kurioje šeimininkaus vaikai. Šeimininkaus visu šimtu procentų: siūlys rubrikos temas, kurs receptus, gamins ir pristatys, ką pagaminę. Komanda tikisi, kad rubrika padrąsins vaikus užeiti į virtuvę ir kažką ten sukurti, bet taip pat padės tėvams labiau pažinti savo atžalas, jas suprasti ir… rasti idėjų kartais juos labai nustebinti, pavyzdžiui, per gimtadienį ar geriausių draugių pižamų vakarėlį. Juk naujos rubrikos šeimininkė  – paauglėjanti Estela Stumbraitė, kuria ir gamina tai, kas veža visus vaikus ir paauglius.

„Labai norėjome, kad rubrikos autore arba autoriumi taptų mergaitė ar berniukas, kuriems žurnalo fotosesijai pagaminti patiekalai – tai ne vienkartinis bandymas virtuvėje, nors ir labai sėkmingas. Mums svarbu buvo rasti vaiką, kuriam kulinarija – tikras pomėgis, galbūt net tapsiantis gyvenimo keliu, – sako žurnalo redaktorė Elžbieta Monkevič. – Estelos receptai su „cinkeliu“, bet lengvai pagaminami, todėl patiks kiekvienam paaugliui, o paauglio tėvams pasufleruos, kas tikrai nudžiugintų ir nustebintų kiekvieną paauglį.“

Trumpa jaunosios šefės istorija

Gyveno kartą mergaitė. Tėveliai, kaip ir priklauso rūpestingiems tėveliams, bandė vesti mergaitę į visokiausius būrelius, mokyklėles, siūlė įvairiausius užsiėmimus. Bet visų nuostabai atsitiko taip, kad nei muzika, nei dainavimas, nei piešimas nesudomino mergaitės tiek, kiek… maisto gaminimas. Virtuviniai prietaisai, indai, receptų knygos ir žurnalai tapo artimais draugais, o kulinarinį internetą mergaitė naršo įkvėpimui pasisemti. Matydama dukros pastangas ir norus sužinoti daugiau kulinarijos paslapčių, mama stengėsi visaip mergaitei padėti ir skatino jos pomėgį. Kaip Inga (Inga Stumbrienė – Estelos mama – red. past.) sakė, ji nėra iš tų labai mėgstančių gaminti mamų, tad ypač džiaugiasi, kad namuose yra šeimos narys su tokiu pomėgiu. Kai išeis žurnalas, Estelai tik tik sukaks 13 metų, bet jos bagaže jau – šimtai receptų, pagamintų gardžių patiekalų ir nustebusių aplinkinių reakcijų.

Raudonasis meniu

Naujausio žurnalo „Verdu ir kepu“ numerio tema yra spalvos, todėl Estela sugalvojo skaitytojus pakviesti į pikniką su raudonais akcentais, trumpai tariant, visuose  patiekaluose yra raudonos spalvos. Vasara dar nesibaigė: gaminkime ir piknikaukime kartu!

Gaspačas

Tai – šalta ir aromatinga ispaniška sriuba, kuri tinka atsigaivinti karštą vasaros dieną.

  • 2 riekelių prancūziško batono
  • 700 g pomidorų
  • 1 agurko
  • 2 paprikų
  • 1 vid. dydžio svogūno
  • 2–3 skiltelių česnako
  • 7 šaukštų aliejaus
  • Žiupsnelio cukraus
  • Druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių (pagal skonį)

Nupjaukite prancūziško batono pluteles, minkštimą užmerkite vandenyje ir palaikykite 5–7 min. Nuspauskite. Pomidorus nulupkite. Prancūzišką batoną, pomidorus, agurką, paprikas, svogūną, česnaką sutrinkite kokteilinėje arba virtuvės kombaine. Supilkite aliejų, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių. Prieš skanaudami sriubą bent kelias valandas palaikykite šaldytuve.

Jūratės Ivanauskaitės – Valantinės nuotr.

Vafliniai burgeriukai su vištienos maltinukais

Šie burgeriukai yra kitokie – vietoje bandelės puikuojasi purus ir storas vaflis, o vištienos maltinuką dengia geltonasis sūris.

Belgiškiems vafliams:

  • 130 g sviesto
  • 3 kiaušinių (M dydžio)
  • 100 g cukraus
  • 250 ml pieno
  • 270 g miltų
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui:

  • 1 didelio svogūno
  • 600 g vištienos faršo
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Žiupsnelio džiovintų krapų
  • Jūros druskos, raudonėlio, paukštienos prieskonių (pagal skonį)
  • 2 prancūziško batono riekelių, išmirkytų piene
  • Aliejaus (kepti)
  • 250 g šviežio pomidorų padažo
  • 5 didelių salotų lapų
  • 16 mažų sūrio kvadratėlių maltinukams
  • 4 pomidorų

Vafliams ištirpinkite sviestą ir atvėsinkite, tuo tarpu labai gerai išplakite kiaušinius su cukrumi – apie 3–4 min. Išplakę kiaušinius į masę supilkite sviestą ir pieną. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir taip pat įmaišykite į tešlą. Jei tešla atrodo per tiršta – įpilkite šiek tiek pieno, bet nepadauginkite, pilkite po truputį. Iškepkite vaflius. Maltinukams smulkiai supjaustykite svogūną, sumaišykite su vištienos faršu ir prieskoniais. Taip pat sudėkite prancūzišką batoną ir labai gerai išmaišykite. Masę padalykite į 16 maltinukų ir iškepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus. Ant vieno vaflio gabalėlio dėkite pomidorų padažo, salotų, maltinuką, sūrį, pjaustytus pomidorus ir viską uždenkite kitu vaflio gabalėliu. Kad burgeriukai tvirčiau laikytųsi, galite juos susmeigti. Padaryta! Džiaukitės išradingais burgeriukais!

Jūratės Ivanauskaitės -Valantinės nuotr.

Daugiau Estelos receptų rasite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje.

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: