naujienos Naujienos

Ką vaikams paruošti vasarą? Pataria lietuvės mamos iš „Instagram“

Ugnė Jonaitytė, 2018-07-05, 15:00


Nors vasara – atostogų metas, poilsis nuo maisto ruošimo sunkiai įsivaizduojamas. Ypač šeimose, kuriose auga vaikai. VMGonline.lt pakalbino 8 mamas ir pasidomėjo, ką gi jos ruošia savo vaikams vasarą, kai suktis prie puodų norisi gerokai rečiau. Visos šios moterys – kūrybingos ir fiksuojančios savo gyvenimo akimirkas socialiniame tinkle „Instagram“. Žiūrime ir grožimės!

Justė Jonutytė (@jonutyte)

Beveik dvejų metukų Vinco mama patvirtina, kad vasarą iš tiesų norisi lengvesnių, greitesnių patiekalų ir užkandžių, kuriuose gausu sezoninių daržovių ir uogų: „Šį sezoną daug dažniau nei įprastai gaminu skirtingus vegetariškus Buddha Bowls – paprastai kinvos arba laukinių ryžių pagrindu, paskanintus saldžiomis bulvėmis, tofu, brokoliais, avokadu, cukinija ir kitomis daržovėmis ir smoothies. Taip pat dažniau gaminamės šaltas daržovių sriubas“.

Akivaizdūs lyderiai jų šeimos vasaros maisto meniu – agurkai, pomidorai, burokėliai, avokadai, mėta, bazilikas, kalendra. O mažylis, pasak Justės, labiausiai mėgsta kiaušinius, sriubas, vaisius, bulves ir duona. „Pats sezonas diktuoja, kad daug rečiau vasarą maistą verdame ar kepame ir dažniau valgome neapdorotą“, sako Justė.

Ji siūlo išmėginti vieną paprasčiausių ir skaniausių jos ruošiamų užkandžių, su kuriuo, įsitikinusi Justė, niekada neprašausite:

„Avokado toast. Paskrudinus porą gabalėlių pilno grūdo duonos, dubenėlyje sutrinti vieną avokadą, susmulkintą kalendrą, išspausti pusės laimo sulčių, pridėti žiupsnelį druskos ir pipirų. Ant viršaus taip pat galima patiekti keptą arba poached kiaušinį. „Greičiau nei 5 minutės, skanu ir sotu“, patikina Vinco mama.

A post shared by Juste Jonutyte (@jonutyte) on

A post shared by Juste Jonutyte (@jonutyte) on

Eglė Laurinavičė (@5poundsofsong)

Dviejų sūnų – Rojaus ir Leono – mama Eglė sako, kad vasarą jų šeimos meniu atsiranda daugiau ir įvairesnių uogų bei daržovių, taip pat šašlykų. „Vaikai labai mėgsta keptas bulves, todėl vasarą dominuoja būtent jos“, – vieną mėgstamiausių šio sezono patiekalų įvardija pašnekovė.

Be bulvių itin mėgstami sumuštiniai bei blynai. O kad vasara būtų saldesnė, Eglė dalinasi skaniu bei sveiku desertu – šaldytų bananų ledais: „Gerai prinokusius nuluptus bananus tereikia įdėti į šaldymo kamerą maždaug 2 valandoms, po to sutrinti trintuvu. Galima maišyti ir su jogurtu, šokolado gabalėliais ar įvairiomis šaldytomis ar nešaldytomis uogomis“.

Erika Želnienė (@bu.ku.ku)

Erika, kartu su vyru auginantį 13-metį sūnų Jogintą ir trejų Smiltę, sako, kad be gausos uogų ir šviežių daržovių, vasarą ypač mėgstamas patiekalas pietums – kišas (pranc. quiche; trapios tešlos pagrindo pyragas su mėsos, žuvies grybų ar daržovių įdaru – aut. past). „Jį vasarą labai dažnai gaminu, nes turiu daug šviežių daržovių“, – paaiškina Erika.

Taip pat šeima dažnai gardžiuojasi plaktais kokteiliais iš špinatų, bananų, braškių ar kitų uogų, o vakarienei dažnas pasirinkimas – blyneliai, lengvi patiekalai su paukštiena ar košės. „Visada gelbsti lietiniai, nes vaikai juos labai mėgsta. Kepu iš grikių miltų, špinatų, avižų pieno. Įdarui renkuosi fetos ar mozarelos sūrius. Vasarą mėsos valgome labai mažai. Manau, svarbiausia atrasti balansą, neperdozuoti tų pačių uogų. Lengvas maistas karštą dieną ir sotesnis vėsai atėjus!“, – vasaros virtuvės ypatumus apibendrina Erika.

Ji dalijasi šeimos mėgstamu pusryčių patiekalu, kuriam reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 1/2 250 ml puodelio pieno (tinka ir augalinis avižų ar migdolų pienas)
  • 1/2 puodelio miltų (tinka ir ryžių miltai)
  • 1 šaukštas cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 1 prinokęs bananas
  • 2 saukštai sviesto kepimui

Įkaitinkite orkaitę iki 220°C ir į ją įdėkite tokiai temperatūrai tinkamą keptuvę. Kol keptuvė įkais, pasigaminkite tešlą. Iki vientisos masės išplakite sumaišytus kiaušinius, pieną, druską, cukrų ir miltus (apie 30-40 sek). Supjaustykite bananus juostelėmis (galima padalinti į keturias dalis). Tuomet išimkite keptuvę iš orkaitės, įdėkite sviesto ir leiskite jam išsilydyti. Greitai sudėkite bananus ir supilkite mąsę. Įdėkite keptuvę į orkaitę ir kepkite 15-20 min. arba tol, kol pyragas iškils ir bus purus, gražaus auksinio atspalvio. Pyragą pagardinkite šviežiomis uogomis, užberkite šiek tiek mėgstamo šokolado ar valgykite su mėgiama uogiene.

A post shared by Erika Erika (@bu.ku.ku) on

A post shared by Erika Erika (@bu.ku.ku) on

Agnė Žukauskienė (@age.zu)

Agnė su šeima gyvena Švedijoje, tačiau vasarą, sako, dažniausiai atostogauja Lietuvoje ir tada valgiaraštis atiduodamas į močiutės rankas. Ketverių Vincentą auginančioje šeimoje ypač mėgstamas patiekalas – keptos bulvės su voveraitėmis. Būtent jis gali būti vadinamas vasaros sezono favoritu. Į šį sąrašą, kaip teigia pašnekovė, galima įtraukti ir blynelius su cukinija.

„Atostogų metu mitybos ritmas dažnai būna chaotiškas, nes vis ką nors veikiame. Tačiau pusryčiai visuomet valgomi namuose, tai gali būti paprasčiausias virtas kiaušinis arba blyneliai su cukinija. Pietums – tai, ką paruošia mano mama, sakykim, naminis kotletas su daržovėmis. Vakarienei – košė, blynai“, – apie vasaros mitybą kalba Agnė.

A post shared by Agnė (@age.zu) on

A post shared by Agnė (@age.zu) on

Ramunė Golyšenkienė (@ramune_g)

Šešiolikos ir septynerių metų sūnus turinti Ramunė pasakoja, kad vasarą stengiasi, jog vaikai valgytų kuo daugiau šviežių uogų, vaisių, daržovių. Jiems labiausiai patinka tie patiekalai, kuriuose yra nedaug ingredientu, pavyzdžiui, braškės su pienu – ypač mėgstamos.

Pusryčiams šeima renkasi plaktą kiaušinienę ar avižinių dribsnių košę su uogomis, karštus sumuštinius, jogurtus, sūrelius. „Pietūs vasarą dažnai susimaišo su vakarienę, dažniausiai ruošiame tai, ką mėgsta vaikai – ką nors su vištiena, tortilijas, rizotą, picas“, – vardina Ramunė.

Moteris patikina, kad sudėtingesnių patiekalų vasarą vengia: „Pamirštu tokius dalykus kaip pyragai ar troškiniai, net orkaitę jungiame rečiau, kas šaltuoju sezonu beveik kasdien privaloma“. Anot Ramūnės, vaikai niekada neatsisako blynų, tad vasarą juos gardina šviežiomis uogomis.

Vasaros vakarui Ramunė siūlo šį paprastą ir greitai paruošiamą receptą: rutuliukas mocarelos, pora pomidorų, nektarinas, baziliko lapeliai, alyvuogių aliejaus, balzamiko actas, druska ir pipirai.

A post shared by Ramunė (@ramune_g) on

A post shared by Ramunė (@ramune_g) on

Dorotėja Vaisova (@dodoteja)

Londone gyvenanti Dorotėja augina 9-erių Unę ir 5-erių Stepą. Pasakoja, kad jų šeimoje maisto gaminimas tarsi loterija, mat vaikai išrankūs. „Bet aš stengiuosi. Daržovių nemėgsta, kartais pavyksta apgauti. Rytais – kiaušinienė, natūralus jogurtas, košės“, – vardina Dorotėja. Tačiau prasitaria, kad ir čia tenka laviruoti: nors abu vaikai košes valgo, vienam gardesnė su mėlynėmis, kitam – su avietėmis.

Moteris sako, kad šios vasaros atradimas – lengvos makaronų ir krevečių salotos. „Makaronai, krevetės, agurkas ir Filadelfijos sūris. Paprasta!“, – receptu pasidalina pašnekovė. Į mėgstamiausio vasaros maisto sąrašą ši šeimyna įtraukia ir arbūzą bei smūčius, paruoštus iš šaldytų vaisių ir sojos pieno.

A post shared by Dorotėja Di (@dodoteja) on

A post shared by Dorotėja Di (@dodoteja) on

Aliona Šalaj (@vienok.lt)

Aliona – trijų vaikų mama. Augina du berniukus ir dukrytę. Pasak pašnekovės, jų šeimos vasaros valgiaraštis turi kelis ypatumus: viena vertus, daugiau uogų, vaisių ir daržovių, vadinasi, patiekalai lengvesni ir mažiau termiškai apdoroti. Kita vertus, ne toks teigiamas pokytis – chaotiškesnis valgymas, kuris neišvengiamas, kai daugiau laiko praleidžiama gamtoje, atostogaujant.

„Vasarą man labai tingisi gaminti, norisi kuo greičiau ir paprasčiau“, – pripažįsta Aliona. Išvykose į gamtą, sako, ją gelbsti sveikesni užkandžiai, o tinginystės akimirkomis namuose – makaronai ar koldūnai. Moteris vardina vaikų dažniausiai valgomą maistą: vaisiai, daržovės, košės, sriubos, blynai, mėsa. Šeimos vasara neįsivaizduojama ir be šviežiai raugintų agurkų.

„Šiuo metu vaikai labiausiai valgo braškes su pienu. Ši „sriuba“ praktiškai išstūmė visas kitas. Labai mėgsta ledus. Kartais jų pagaminam namuose. Turim specialias formeles, kuriose užšaldom trintų vaisių ar uogų. Būna, pamaišau juos su riebesniu graikišku jogurtų, įdedu ką nors saldaus. Kitas iš draugės paskolintas ledų variantas: plakta riebi grietinėlė, kondensuotas pienas ir bet kokie priedai pagal skonį – vaisiai, šokoladas, pabarstukai“, – naminio deserto receptu dalinasi Aliona.

A post shared by @vienok.lt on

A post shared by @vienok.lt on

Sigita Kundrotaitė-Savickė (@sigitos)

ilgai suktis virtuvėje vasarą nemėgsta ir dukrytę Gilę su vyru auginanti Sigita. Vienas įdomesnių ir šiuo metu laiku jų šeimos ypač mėgstamų valgių – nevirta avižinių kruopų košė. „Šį patiekalą Donatas (tėtis) su Gile ruošia kartu iš vakaro. Receptas: avižos, graikiškas jogurtas, migdolu pienas, medus, visokie džiovinti arba švieži vaisiai/uogos, chia sėklos. Viskas sumaišoma iš vakaro ir paliekama šaldytuve per naktį, o ryte tiesiai ant stalo“, – idėja gardžiam rytui pasiūlo Sigita.

Dažnai šios šeimynos lėkštėje atsiduria ir kitos košės, pagardintos uogomis, įvairūs suktinukai su šviežiomis daržovėmis ir humusu, daržovių blynai. Gilė, kaip sako mama, ypač mėgsta spagečius su pesto padažu ar keptais pomidorais. Pasak Sigitos, jų vasaros meniu sunkiai įsivaizduojamas ir be arbūzo. Jis gali būti šaldomas ir patiekiamas kaip gaivūs ledai.

A post shared by Sigita K-S (@sigitos) on

A post shared by Sigita K-S (@sigitos) on


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE:


No items found