naujienos Naujienos

Ką galima „išspausti“ iš agurko?

VMGonline.lt, Pixabay.com nuotr., 2019-07-26, 7:50


Įsibėgėjęs šviežių daržovių sezonas suteikia daugybę galimybių rinktis. Galime rinktis daržoves pagal spalvą, skonį ar naudingąsias savybes. Metai iš metų lyderio pozicijų neužleidžia trumpavaisiai agurkai – juos mėgsta ir renkasi praktiškai visi. Ir ne be reikalo. Pranešime spaudai teigiama, kad agurkai papildo organizmą gausybe naudingųjų medžiagų.

Gaivos šaltinis

Valgytojų simpatijas agurkai pelno dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, karštą vasaros dieną jie puikiai gaivina. Šiltuoju metų laiku tampa mėgstamu sumuštinių palydovu, salotų pažiba, desertu, kai patiekiami su medumi ar tiesiog paprastu traškiu užkandžiu, kai norisi šio to lengvo ir vėsaus. Maisto ekspertė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė aiškina, jog agurkuose esantis vanduo karštą vasaros dieną padeda neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių pusiausvyrą. „Viename agurke gali būti iki 200 g vandens, todėl mūsų kūnui tai yra itin palanki daržovė. Be to, agurkai turi daug skaidulų, mažai cukraus ir visai nedaug kalorijų, todėl tinka žmonėms, turintiems antsvorio ar tiesiog į sveikatą ir maistą žiūrintiems atsakingai“, – tikina A. Matulevičiūtė. Teigiama, jog agurkai savo sudėtyje turi natūralių antioksidantų, kovojančių su širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat kaulams būtino vitamino K. Be to, nuo seno žinoma agurkų nauda odai, ypač veido. Pavyzdžiui, agurkų griežinėliai padeda sumažinti akių paburkimą, o agurko odele tepama veido oda kur kas greičiau nurimsta, maloniai sudrėksta, sumažėja jos sudirgimas ir patinimas.

Ne tik maistui, bet ir grožiui. Pixabay.com nuotr.

Ką daryti su odele?

Anot A. Matulevičiūtės, jeigu agurkai yra vietos augintojų ar iš nuosavo daržo, jų odelės lupti nebūtina. „Paprastai visos naudingosios medžiagos kaupiasi būtent po odele, todėl ją nuskutę rizikuojame netekti gerųjų agurko savybių. Lupti odelę reikėtų tik tuo atveju, jei pastaroji yra pradėjusi džiūti, turi įtrūkimų ar skylučių, taip pat reikėtų įvertinti ir tai, kokiomis sąlygomis auginti agurkai“, – pataria maisto ekspertė. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, liepos mėnesį parduotuvių lentynas užpildo švieži, vietos augintojų kruopščiai užauginti agurkai. „Be agurkų lietuviai neįsivaizduoja nei vasaros simboliu tituluojamų šaltibarščių, nei kitų gaivių patiekalų. Tai rodo ir šoktelėję šviežių trumpavaisių agurkų pardavimai. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną iš visų parduotų agurkų net 65 proc. sudarė būtent lietuviški trumpavaisiai“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Alternatyva šaltibarščiams

A. Matulevičiūtė pataria agurkus išbandyti kiek netradiciniuose patiekaluose – atrasti naujus skonius. Pasak moters, agurkų potencialas yra kur kas didesnis nei tik būti šaltibarščių dalimi. O tiems, kas be jų skonio gyventi vis dėlto negali, ji siūlo išmėginti agurkų šaltsriubę. Pastaroji gaminama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tik joje nėra burokėlių.

„Į kefyrą, pasukas ar jogurtą įtarkuokite daug šviežių agurkų, įspauskite keletą skiltelių česnako, pagardinkite ryšulėliu smulkintų krapų, o supylus į dubenėlius, šaltsriubę apibarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintomis kedrinėmis pinijomis ir pašlakstykite citrinų sultimis bei papuoškite garšvomis, dilgelėmis, mėta ar baziliku – pasirinkite, kas patinka labiau. Sriubą atvėsinkite šaldytuve ir mėgaukitės tikrai gardžiu skoniu“, – receptu dalijasi A. Matulevičiūtė.

Vasaros atradimas – agurkų ledai

Ledams gaminti reikės 1–2 šviežių trumpavaisių agurkų; 2 vnt. kivių; 1 puodelio kubeliais pjaustyto meliono; 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių; ¼ stiklinės vandens; 2 valg. šaukšt. cukraus (galima keisti medumi).

Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol viskas gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.

IKI nuotr.

Sveikas agurkų kokteilis

2–4 vnt. trumpavaisių šviežių agurkų; 200 ml graikiško, natūralaus jogurto; saujos smulkintų krapų ir petražolių; 1 arbat. šaukšt. sezamų sėklų; druskos ir pipirų (pagal skonį); grūsto ledo.

Agurkus ir jogurtą suplakite elektriniu trintuvu, gautą kokteilį pagardinkite sezamų sėklomis, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais. Sudėkite grūstą ledą ir viską gerai išmaišykite.

IKI nuotr.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: