naujienos Naujienos

Įžanga į „Sūrių festivalį 2018“: po tris valandas trukusių diskusijų komisija išrinkto finalininkus

Ugnė Jonaitytė, 2018-08-10, 20:00


Jau rytoj Druskininkai taps tikra sūrių karalyste, mat čia gardžiausius aromatus ir skonius skleis šiųmetis Sūrių festivalis. Kad vaikštinėdami mugėje žinotumėte, kurie lietuviški sūriai patraukė profesionalų dėmesį ir yra verti jūsų skonių receptorių, festivalio komisija darbo ėmėsi dar šiandien. Tris valandas ragavo, vertino ir karštai diskutavo, kol galiausiai išrinko nugalėtojus 6 kategorijose ir 7 sūrius, vertus keliauti į rytoj vyksiantį sūrių konkurso finalą.

Komisijai teko rinktis iš 25 sūrių būrio. Ant sūrių žinovų stalo atsidūrė švieži, puskiečiai, kietieji, rūkyti, pelėsiniai ir mėlynieji pelėsiniai sūriai. Buvo vertinama išvaizda, aromatas, tekstūra ir skonis. Kaip sako viena iš komisijos narių, parduotuvės „Masters of Cheese“ įkūrėja Ieva Martinkutė, ragauti sūriai buvo labai skirtingi, tačiau kokybiški ir turintys, kuo nustebinti.

Organizatorių nuotr.

„Progresas, lyginant su ankstesniais metais, labai žymus. Yra ir tų pačių sūrių, kurie dalyvavo ankstesniais metais, matome, kad jie tikrai labai tobulėja. Vertindami mes išsakome savo komentarus, įvardijame trūkumus ir pastebime, kad gamintojai atsižvelgia“, – komentuoja pašnekovė.

I. Martinkutė atskleidė, kad komisijos skoniai išsiskyrė, o ją, sako, ypač sužavėjo vienas iš ragautų sūrių. „Šis sūris tikrai gali lygiuotis į populiariausius Prancūzijos tokio tipo kreminius sūrius. Mane tikrai nustebino“, – tikina komisijos narė.

Organizatorių nuotr.

Kad į sūrių mugę užsukę lankytojai tikrai turės, iš ko rinktis, neabejoja ir kitas komisijos narys, sūrių technologas Mindaugas Vizgaitis:
„Lygis tikrai pakilo, lyginant su ankstesniais metais. Anksčiau išryškėdavo lyderiai, o šiemet tokių atitrūkusių nelabai buvo. Geriausiai įvertintų trejetukas toks, kurį ne gėda būtų bet kam parodyti.“

Pasak M. Vizgaičio, buvo sūrių, kurie išties išsiskyrė iš kitų. „Vienas egzempliorius ypač nustebino vertinant iš vizualinės pusės, bet nenuvylė ir jo skonis“, – pasakoja pašnekovas. Jis įsitikinęs, kad tie, kurie rytoj lankysis sūrių mugėje, šį savo išvaizda išsiskiriantį sūrį tikrai pastebės. Komisijos narys džiaugiasi, kad į lyderių gretas išsiveržė ir vienas naujokas, kuris nėra dalyvavęs ankstesnių metų konkursuose.

Geriausiais sūriais savo kategorijose išrinkti:

Geriausias šviežias sūris – „Bučkis“, gamintojas: „Laužėnų kaimo sūrinė“.

Geriausias karvės pieno sūris – „Viržinis“, gamintojas: sūrinė „Varinis Puodas“.

Geriausia ožkų pieno sūris – „Lėtas“, gamintojas: Vaida Genienė.

Originaliausias sūris – „Juodasis perlas“, gamintojas: Vaida Genienė.

Geriausias mėlynojo pelėsio sūris – „Dzūkiškas Rokforas“, gamintojas: Vaida Genienė.

Geriausias pelėsinis sūris „Lėtas“, gamintojas: Vaida Genienė.

Į finalą pateko ir geriausiu metų sūriu tapti pretenduoja:

Puskietis žalio avių pieno sūris „ŪTA“.

Mėlynasis pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Dzūkiškas Rokforas“

Šviežias žalio ožkų pieno sūris „Bučkis“.

Pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Juodasis perlas“.

Puskietis žalio karvių pieno sūris „Viržinis“.

Pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“.

Pelėsinis žalio ožkų pieno sūris „Lėtas“.

Sūrių konkurso atomazga laukia rytoj. Į finalą pakliuvę sūriai varžysis dėl geriausio iš geriausių titulo ir „Grand Prix“ įvertinimo. Ypatingas vaidmuo šiais metais suteiktas ir festivalio lankytojams: pirmą kartą per penkis festivalio gyvavimo metus savo favoritą rinks ir publika.


KOMENTARAI:

  • UTA : 2018 08 11 - 20:08

    JUODASIS PELLAS,DZUKISKAS LOKFOLDAS,LETS


IŠBANDYKITE: