top of page

Italų šefo rankos sutvertos apvalumams, kurių trokšta pasaulis (Video)

Vienas patraukliausių patiekalų pasaulyje – itališkas sūris mocarela, gaminamas iš karvės arba buivolės pieno pagal specialią technologiją, kurią paveldi garsių sūrių gamintojų kartos. Šio sūrio rūšies pasaulyje suvartojama daugiausiai, todėl neabejojame, kad jo tikrai ragavote ir jūs. Tačiau ar žinote, kaip tiksliai gimsta apvalūs skanėstai?

"Olga Studio" nuotr.

„Olga Studio“ nuotr.


Apie alchemijai prilygstančią procedūrą, kai iš varškę primenančios žaliavos rankų miklumu išsirita apvalūs kamuoliukai, pasakoja charizmatiškasis virtuvės šefas Biagio Staiano, gimtajame Ravelo miestelyje turintis gamyklėlę, kurioje gamina įvairiausius itališkus sūrius, o vėliau parduoda nuo turistų ir vietinių klientų kasdien klegančioje parduotuvėje.

Kodėl nusprendėte užsiimti tokia kone egzotiška veikla? Italams labai svarbu puoselėti savo šeimos, giminės, apskritai – savo šalies tradicijas, o sūrio gaminimas yra viena jų. Mocarelą gamina penkios mano giminės kartos. Pavyzdžiui, aš įgūdžius ir sūrio gamybos paslaptis perėmiau iš mamos Maddalenos. Turiu brolį ir seserį, bet iš trijų vaikų maisto gaminimu labiausiai domėjausi aš. Be to, mama vos man gimus įvertino mano rankas ir nusprendė, kad aš labiausiai tinkamas pratęsti giminės amatą.

Kaip gimsta mocerelos sūrio rutuliukai? Mocarelos gamyba prasideda kaip sriubos – pastatome vandens sklidinai pripiltą puodą ir laukiame, kol užvirs. Kai vanduo užverda, pilame jį į puodą, kuriame jau laukia žaliava – iš karvės pieno pagaminta ir peiliu susmulkinta masė, vizualiai primenanti varškę, beriame druskos. Tada medine mentele žaliava minkoma, maišoma ir tempiama. Kuo daugiau deguonies ji gauna, tuo greičiau tampa tinkamos „guminės“ konsistencijos, t. y. tampa tešla, iš kurios galime gaminti mocarelos rutuliukus. Belieka pirštais iš jos pamažu sukti balionėlius primenančius skrituliukus ir nužnybti dviem pirštais – nykščiu ir smiliumi. Nužnybtus sūrio rutuliukus metame į šalto vandens puodą.

"Olga Studio" nuotr.

„Olga Studio“ nuotr.


Su kuo rekomenduojate valgyti mocarelą? Prie šviežios mocarelos dera pomidorai, bazilikų lapeliai ir kokybiškas alyvuogių aliejus. Jokio pesto padažo – negadinkite skonio!

Jei norėtume įsigyti jūsų gamintų sūriu keliaudami po Italiją, kur ieškoti jūsų parduotuvės? Mano parduotuvė „Caseificio Staiano di Staiano Biagio“ įsikūrusi Ravelo mieste netoli nedidelio skvero, pavadinimu „Piazza Fontana“. Ten kasdien prekiauju tik šviežiai pagaminto mocarelos sūrio rutuliukais ir kitomis klasikinėmis itališkų sūrių rūšimis. Taip pat vedu sūrio kursus – net jei žmonės nemoka italų kalbos, iš to, kaip emocingai perteikiu žinias, supranta, ką daryti.

Kiek kainuoja jūsų gaminama mocarela? 10 Eur už kilogramą. Bet tokio sūrio kiekio vienu prisėdimu tikrai nesuvalgysite (juokiasi).

"Olga Studio" nuotr.

„Olga Studio“ nuotr.


Kaip dažnai pats valgote mocarelą? Du–tris kartus per savaitę. Ir, žinoma, tik savo kūrybos vaisius.

Kam planuojate perduoti sūrio gaminimo įgūdžius? Savo vyriausiajai dukrai, jai dabar 12 metų. Pamažu pratinu mergaitę prie amato, džiaugiuosi, kad ji noriai man asistuoja renginiuose. Jai mano darbas atrodo smagus – juk tikrai daug keliauju, visada esu dėmesio centre, mane neretai kalbina žurnalistai. Gera, kai tavo tradicijos, tavo sugebėjimas gaminti sūrį žavi visą pasaulį.

"Olga Studio" nuotr.

„Olga Studio“ nuotr.


Mocarela – gražiausios gyvenimo dienos palydovas

Vestuvių Italijoje organizatorė Olga („Olga Studio“), jau ne vienerius metus bendradarbiaujanti su italu sūrių gamintoju Biagio Staiano, tikina, kad mocarelos gaminimo pamoka – viena populiariausių pramogų, kurių jaunieji ir jų svečiai ypač laukia: „Tai yra autentiška, tikra ir labai vizualu. Be to, procesas itin greitas, savo paties rankomis pagamintą mocarelos sūrio rutuliuką valgyti ypač smagu. Iš tiesų, geriausia mocarelą degustuoti praėjus trims valandoms po „procedūros“ – iškart po „maudynių“ sūris dar būna kietokas. Tačiau ir labai ilgai laukti neverta. Mocarela puikiai išsilaiko tris dienas, penktą dieną ima gesti.“

Mocarelos gimimą galite išvysti šiame VIDEO


„Caseificio Staiano di Staiano Biagio“ adresas – Piazza Fontana Moresca 1 (Ravelo miestas)

Gamyklos-parduotuvės „Facebook“ paskyra

Naujausi įrašai

bottom of page