naujienos Naujienos

Itališkųjų „gelato“ gidas: kaip susigaudyti skonių įvairovėje?

Dalia Jurgelaitytė, 2019-05-24, 13:00


Jei teko pakeliauti po Italiją, greičiausiai girdėjote, kad ten ledai vadinami „dželato“ (it. gelato). Tai – minkšti, mažiau riebūs ledai, kuriuose nėra konservantų. Todėl gelato ne tik greitai genda, bet ir gimsta ne fabrikuose. Juos gamina vietiniai ledų meistrai, o jų sudėtis privalo atitikti tam tikrus kriterijus. Kokių skonių ledus gamina gelaterie? Supažindiname su itališkais jų pavadinimais.

Italijoje 55 proc. suvalgomų ledų pagamina ne maisto pramonės milžinai, bet nedidelės ledainės. Lietuvoje – priešingai. Vis dėlto, ledų manufaktūra „Ledų architektai“ pasakojo, kad žodį gelato reikėtų vertinti atsargiai. Jis gali reikšti ne tik vieną ledų grupę, kurių gamyba yra aiškiai apibrėžta, tačiau kartais taip vadinami visi valgomieji ledai.

Lietuviai sako pastebintys, kad anksčiau tiek konditerijoje, tiek ledų pasaulyje populiarų pasiflorų skonį šiandien nukonkuravo pistacijų skonio ledai.

Sudėtingesni itališki gelato pavadinimai pagal Italyexplained.com:

  • stracciatellavaniliniai ledai su šokolado traškučiais;
  • malaga ledai su rome laikytomis razinomis;
  • torroneledai su nuga;
  • menta – mėtiniai;
  • cantucciledai su sausainiais-džiūvėsiais cantucci;
  • zuppa inglese – tai žinomo itališko sluoksniuoto deserto skonio (ruošiamas iš kiaušinių kremo ir biskvito arba damų pirštelių) ledai su cukruotais vaisiais;
  • risoryžių pudingo;
  • liquirizialedai su saldymedžio šaknų ekstraktu;
  • cannellašvelnaus skonio ledai su cinamonu;
  • puffo išskirtinumas – ryškiai mėlyna spalva.

Gelato yra skirstomi į tris grupes:

Šokoladiniai. Šokolado rūšių yra įvairių: baltasis, juodasis, pieniškas. Taip pat jis gali būti kietas arba lydytas. Štai keletas populiariausių šokoladinių ledų rūšių:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenny Dutson (@tasty_tuesday_treats) on

  • cioccolato fondente ledai su juoduoju šokoladu;
  • cioccolato al latte ledai su pienišku šokoladu;
  • bacio reiškia bučinį, galbūt skonis toks pats… Ingredientai: šokoladas ir kapoti lazdynų riešutai;
  • gianduja arba gianduia šis ledų priedas yra vadinamas „Nutella“ pirmtaku, tad jei esate neabejingi pieniško šokolado ir lazdynų riešutų deriniui, šis pasirinkimas tikrai jums.

Vaisiniai. Nors visų žemiau išvardytų ledų galėsite įsigyti itališkoje ledainėje gelateria, tačiau vaisių skonio ledai vadinami ne gelato. Tai gali būti arba sorbetas (it. sorbetto), arba šerbetas. Taip, šiedu skiriasi! Pastarieji gaminami su šiek tiek pieno, o sorbeto sudėtyje gyvulinės kilmės produktų absoliučiai nėra. Tik vaisiai ir cukrus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LYNETTE CHEN (@lynniethefoodie) on

  • fragola braškiniai;
  • lampone avietiniai;
  • albicocca abrikosų;
  • pesca persikų;
  • pera kriaušiniai.

Riešutiniai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rivareno Gelato Australia (@rivarenogelatoaus) on

  • pistacchio ledai su pistacijomis;
  • mandorla migdoliniai;
  • nocciola lazdyno riešutų skonio.

Kiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miss Sophia’s Gelateria (@misssophiasgelato) on

  • fior di latteatrodo lyg vaniliniai, bet taip nėra. Įsivaizduokite pieniškiausią skonį – šie būtent tokie;
  • cremašie ledai kitose pasaulio vietose dažniausiai vadinami „prancūziška vanile“, skoniu primena riešutus;
  • vaniglia vaniliniai ledai;
  • zabaione or zabaglioneledai su kiaušinių kremu; dažniausiai jų konsistencija būna kiek skystoka.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: