naujienos Naujienos

Italas nustatė: kavos kultūra Lietuvoje aukšta, o rūšinės kavos kavinių daugiau nei kitose Baltijos šalyse

VMGonline.lt, Valerijos Stonytės nuotr., 2019-02-13, 13:00


Savaitgalį praūžusiame „Vilnius Coffee Festival“ buvo galima ne tik paragauti įvairių rūšių kavos ar stebėti čempionatus – vyko ir edukacinė programa: jos metu svečiai galėjo išgirsti įdomių bei netikėtų dalykų apie kavą. Vienas iš jų – pasakojimas apie Baltijos šalių rūšinės kavos (angl. specialty) žemėlapį, kurį pristatė prisiekęs kavos entuziastas italas Leonardo Santetti. Ir, kaip minėjo jis pats, Lietuva šio žemėlapio kontekste atrodo net labai gerai.

Rūšinė kava – daugiau nei tiesiog gera kava

Klausimas, kaip atrinkti į žemėlapį pateksiančias kavines, nėra toks lengvas. Kaip pasakoja Leonardo, į rūšinės kavos sąvoka įeina 5 dalykai: kokybė, sklaida, etika, aistra ir estetika.

Etiškumas yra esminė rūšinės kavos ypatybė. Ji susijusi su atsakingos, besaikį vartotojiškumą mažinančios kavos bendruomenės kūrimu, nors tai dažnai pamirštama. Etika prasideda nuo pat kavos kelionės pradžios, nes kavinės turi gerai apgalvoti tiekėjus. Taip, galbūt jiems teks mokėti daugiau, tačiau gaunama kava bus aukščiausios kokybės, be to, tai socialiai atsakingas pasirinkimas.

„Prisimenu, tėvas kalbėjosi su manimi apie etikos prasmę ir pateikė pavyzdį. Įsivaizduokite, kad turime etišką žmogų ir jo atitikmuo tarp skaičių būtų vienetas. Tuomet tarkime, kad jis yra gražus, protingas ir turi kitas geras savybes, ir už kiekvieną tokią savybę prie turimo vieneto prirašykime po nulį. Taip galime gauti vis didesnį skaičių, kurį tas žmogus atitinka – dešimt, tūkstantį, milijoną… Bet jeigu atimsime tą pradžioje esantį vienetą, atimsime žmogaus etiškumą, tuomet teliks krūva beprasmių nulių,“ – istorija dalinosi Leonardo.

Šalia kokybės bei etiškumo koja kojon žengia ir estetika: gera kava ir geras dizainas. Į tai įeina pakuotės, kavinės interjeras, reprezentacija. Siūlant rūšinę kavą svarbu užtikrinti visišką atsipalaidavimą, o šalia ypatingos kavos tai garantuoja ypatinga aplinka. Kartu kuriama estetika užkabina akį, skatina pasidomėti daugiau.

Pasak pranešėjo, tai yra dar viena rūšinės kavos ypatybė – apie ją reikia pasakoti: „Kai kurie žmonės nenusimano apie rūšinę kavą, tačiau nori sužinoti daugiau. O yra atvejų, kai pasiklausus baristos, šis kažką arogantiškai atšauna. Tai tarsi kaltinimas – „Kaip tu gali nežinoti?“. Bet kavos bendruomenėje yra labai svarbu dalintis ir skleisti informaciją.”

Vartai į atradimus: rūšinės kavos žemėlapis

Kai diskutuojame apie rūšinę kavą, kalbame tik apie 10-12 proc. pasaulio kavos. Todėl entuziastams reikia laikytis kartu – taip Leonardo ir kilo žemėlapio idėja. Jo tikslas buvo stiprinti bendruomenę, padėti žmonėms atrasti naujas vietas keliaujant ir praleisti geriausią įmanomą laiką prie puodelio kavos.

Žemėlapių dar nėra daug. Būdamas italas, kūrėjas ir pradėjo nuo Italijos, vėliau sukūrė Rusijos, Slovėnijos žemėlapius, kol galiausiai atėjo eilė visas Baltijos šalis apimančiam projektui.

Pasak Leonardo, informacija apie kavines ateina įvairiausiais būdais: iš draugų, kolegų, benaršant interneto puslapiuose. O kadangi atsiranda vis naujų kavos gėrimo vietų, Baltijos šalių žemėlapis bus atnaujinamas kiekvieną birželio ir gruodžio mėnesių pirmąją dieną.

Lietuva pirmauja regione

Vien pažvelgus į žemėlapį matyti, kad Lietuvoje rūšinės kavos kultūra klesti daug labiau nei Latvijoje ar Estijoje. Šiose šalyse kavinių esant apie 12-13, Lietuvoje yra gerokai virš 30. Be to, palyginus su Latvija ir Estija, rūšinės kavos Lietuvoje galima gauti daug daugiau miestų.

„Manau, toks ryškus skirtumas yra dėl to, kad Baltijos regione viskas ir prasidėjo nuo Vilniaus. Pasibaigus jūsų okupacijai, Lietuva pirmoji išvystė kitose Baltijos šalyse nusidriekusius kavos tinklus, Vilniuje pirmajame ėmė atsirasti rūšinės kavos kavinės,“ – komentavo pranešėjas. „Aišku, yra ir kiti faktoriai, ypatingai kalbant apie kavinių išsidėstymą šalyje. Pavyzdžiui, Latvijoje yra tik 2 mln. gyventojų ir dauguma jų susikoncentravę Rygoje.“

Apskritai kalbant, Lietuvoje kavos kultūra yra aukšta. Palyginus su Italija, čia sunkiai rasi prastos kokybės kavos. Kaip sako Leonardo, gali būti, kad taip vėlgi atsitiko dėl okupacijos: Italijoje kavos kultūra turi ilgas tradicijas, o Lietuvoje jos normaliai pradėtos kurti tik prieš 30 metų. Tačiau kuomet jos buvo pradėtos, lietuviai iškart sėkmingai orientavosi į vidutinės kokybės kavą, o netrukus ir į aukštos.

Charizmatiško italo nuomone, Baltijos valstybės turėtų suvienyti jėgas ir pasiūlyti produktą užsienio rinkai, nes visgi rūšinės kavos sklaida neatsiejama nuo komercijos. Pavyzdžiui, tai galėtų būti bendra Baltijos šalių prenumerata, kurią užsisakius žmonės užsienyje gautų kavos rinkinius iš visų trijų valstybių. Vietos idėjos ir tobulėjimui visada yra.

Baltijos šalių rūšinės kavos kavinių žemėlapį galite atsisiųsti ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: