top of page

Ispaniškų churros rojus Madride

Churros – tai iš plikytos tešlos pyragaičiai, verdami aliejuje ir valgomi pusryčiams.

„Jei auksinės, traškios ispaniškos spurgos churros, mirkomos į karštą šokoladą ir skanaujamos pusryčiams, laikomos nuodėme, galėtume nusidėti taip kas rytą“, – juokaujame šluostydami paskutinius šokolado likučius nuo lūpų kampučių.

Patyrę keliautojai nevengia priminti, kad norint rasti tikrai autentišką vietą svečioje šalyje ir paragauti tikros vietinės (ne turistinės) virtuvės, reikia eiti ten, kur renkasi vietiniai. Pasakyta – padaryta. Chocolatería „San Ginés“ Madride veikia jau daugiau nei 120 metų.

Šokoladinė „San Ginés“, įsikūrusi pusiaukelėje tarp „Puerta del Sol“ ir Karališkojo teatro, pačioje Madrido širdyje, yra viena seniausių šokolado parduotuvių sostinėje. Keli posūkiai siauromis Madrido gatvėmis nuo „Puerta del Sol“ ir atsiduriate prie Pasadizo San Ginés aikštės 5-uoju numeriu pažymėto namo.

Pirmasis aukštas pasitinka veidrodinėmis sienomis ir aukštomis lubomis, o nusileidus laiptais žemyn laukia jauki prieblanda, paskendusi rūsio skliautuose. Tai Madrido desertinių ikona, veikianti nuo 1894 m. ir dirbanti kasdien, praktiškai 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę. Dieną čia gausu smalsių turistų, o vėlyvais vakarais ir po siautulingos nakties šėlionių rytą čia pradeda (arba užbaigia) vietiniai – „San Ginés“ dirba nuo 9 iki 7 val. ryto.

Atėję stojame į eilę ir kantriai laukiame bene 20 minučių. Užsisakę 12 churros ir 2 puodelius legendinio karšto šokolado gauname kvitą ir toliau stoviniuojame eilėje dar beveik 10 minučių, kol atlaisvėja dvivietis stalas. Tuo metu stebėdami prekystalį spėjame išsiaiškinti, kad plonesni riebaluose virti pyragaičiai vadinami churros, o dvigubai storesni ir pūstesni – porras.

Churros ir porras – tai iš Ispanijos kilę plikytos tešlos pyragaičiai, verdami aliejuje. Sakykime, tokios ispaniškos spurgos. Traškios iš išorės ir minkštos viduje, štai kodėl jos taip mėgstamos Ispanijoje, Portugalijoje bei kitose Lotynų Amerikos šalyse, kur dažniausiai šis skanėstas patiekiamas pusryčiams.

Laikantis originalaus recepto ir tradicijų, churros valgomos jas mirkant į karštą šokoladą arba saldų virto pieno padažą dulche de leche, kuris daromas kaitinant saldintą pieną ir yra panašios į tąsią karamelę konsistencijos.

Laukdami savo eilės stebime gamybos procesą – pyragaičiai verdami čia pat, pro duris matomoje virtuvėje ir į smaližių lėkštes keliauja nespėję ataušti, tiesiai iš karštų riebalų. Sulaukę laisvo staliuko prisėdame, atiduodame kvitą ir netrukus mirkome savo churros į skystoką, labiau kakavą, o ne tikrą karštą šokoladą primenantį gėrimą. Riebu, saikingai saldu, labai sotu, bet neabejotinai skanu. Taip skanu, kad verta išklysti iš turistinio maršruto ir kartu su vietiniais madrileños panardyti ispaniško šokolado nuodėmėse.


sangines-11

Traškios iš išorės ir minkštos viduje, štai kodėl jos taip mėgstamos ne tik Ispanijoje, Portugalijoje, kitose Lotynų Amerikos šalyse, bet ir visame pasaulyje. (Eglės Mačerauskės nuotr.)


Chocolateria „San Ginés“ Passage San Ginés, 5, Madridas, Ispanija chocolateriasangines.com


Naujausi įrašai

bottom of page