naujienos Naujienos

Ieškomiausias: Austėjos Landsbergienės moliūgų pyrago receptas (+ svarbus patarimas)

VMGonline.lt, 2019-11-06, 13:00


Rudenį moliūgai „eina į trasą“. O šis iš Austėjos Landsbergienės virtuvės į VMGonline.lt receptainę atkeliavęs pyragas šį sezoną muša visus rekordus. Tai – ieškomiausias pyrago receptas!

Pedagogė, verslininkė, keturių vaikų mama ir žinomo politiko žmona Austėja Landsbergienė rudenį dažnai išgirsta klausimą: „Mama, o kada kepsime moliūgų pyragą?“ Receptą garsi moteris parsivežė iš JAV, tik kiek pakoregavo taip, kad taptų dar sveikesnis.

Valerijos Stonytės nuotr.

Šio pyrago paruošimo būdas daug kuo primena amerikietišką sūrio pyragą, o gamybos procesas įtraukia visą šeimą, paprastą vakarą paversdamas mažyte švente.

Jums reikės

Pagrindui:

2 „Digestive“ sausainių pakelių (jei jų nerandate prekybos centre, tiks ir „Belvita“ pusrytainių avižinių sausainių pakelis)

100 g sviesto

Pyrago masei:

Vidutinio moliūgo minkštimo (turi išeiti 3–4 stiklinės keptų ir sutrintų moliūgų)

2 kiaušinių

1 kiaušinio trynio

1/3 stiklinės rudojo cukraus (originaliame recepte siūloma dėti 1/2 rudojo ir 1/2 baltojo cukraus, bet kam vaikus pratinti prie tokių saldžių receptų)

1/2 a. š. druskos

5 a. š. cinamono

2 a. š. imbiero miltelių

1–2 a. š. muskato riešuto miltelių

2 indelių (po 125 g) „Philadelphia Light“ sūrio

2–3 šaukštų saldaus sutirštinto pieno

Kaip gaminti?

Pagrindas:

Sausainius sulaužome, o po to arba sutraiškome su kočėlu dubenyje iki miltelių konsistencijos, arba sudedame į maišelį ir leidžiame vaikams trypti ant maišelio tol, kol sausainiai pavirs trupiniais. Tas trypimas man primena italų šeimas, kurių nariai mina vynuoges pagal senus papročius net ir turėdamos tam skirtą įrangą, nes taip – smagiau. Gautą trupinių masę suberiame į skardą. Tuomet išlydome sviestą ir, kiek ataušinę, supilame ant trupinių. Iš gautos masės sulipdome pyrago pagrindą.

Pyrago masė:

Vidutinio dydžio moliūgo turinį išvalome nuo sėklų, supjaustome gabaliukais, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame įkaitintoje orkaitėje, kol visai iškepa – tai trunka apie 40–60 min. Moliūgą sutriname iki piurė konsistencijos, įmušame į masę du kiaušinius ir dar vieną kiaušinio trynį, suberiame cukrų, druską, prieskonius, sūrį ir sutirštintą pieną, sumaišome iki vientisos masės, ją sukrečiame į sausainiais padengtą skardą ir pašauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepame 45–60 min.

„Šis pyragas daug skanesnis šaltas, bet mano vaikai negali sulaukti, kol jis atvės, todėl kepame du pyragus. Vieną valgome karštą, kitą – atšaldytą“, – apie gardųjį moliūgų pyragą pasakoja Austėja Landsbergienė.

Patarimas, kuris išgelbėja moliūgų pyragus

Kepant moliūgų pyragus labai svarbu laikytis vienos taisyklės, dėl kurios pyragai ir iškyla, ir gražiai iškepa. Pasak žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorės Elžbietos Monkevič, labai svarbu, kad pyragui kepti naudojama moliūgo tyrė nebūtų pernelyg drėgna: ji turi būti labai tiršta ir nevandeninga. Jeigu nesate tikri dėl moliūgo tyrės tirštumo, įmaišykite į masę dar 1–2 šaukštus miltų.

Skanaus!

 

 

 

 


KOMENTARAI:

  • Inga : 2019 10 30 - 14:46

    Nepavyko ir man…(: buza kažkokia, kepė 1.5h ir vis tiek visas tarsi neiškepęs. Produktai skanūs, kepant kvepėjo…norėjau vaikus palepint halovyno proga, tenka mest lauk.Gaila.

    • Egle Zaikovska : 2019 10 31 - 11:50

      Sveiki, kap gaila,kad nepavyko, pasitarsime su Elžbieta, “Verdu ir kepu” vyr. redaktore, gal ji turės patarimų.

      • Egle Zaikovska : 2019 11 06 - 09:08

        Laba diena. Gali būti, jog pyragui kepti naudojama pernelyg drėgna moliūgų tyrė. Pyragams ji turi būti labai tiršta ir nevandeninga. Jei nesate tikra dėl moliugo tyrės tirštumo, įmaišykite į masę dar 1-2 šaukštus miltų. Pagarbiai, VMGonline.lt

  • Silva : 2019 09 26 - 19:08

    Ar tik neužmiršot recepte į viršutinę pyrago dalį įrašyti kokių miltų ar dar ko? Nes be to ta pagaminta košė neiškepa net per 1,5 valandos 🤔

  • Dain : 2018 11 20 - 22:47

    Italai įsižeistų dėl tokio pasakymo – vynuoges kojom trypia, nes taip smagiau 😊 gerai, kad aš Italijos lietuvė 🤣😂 aiškinti čia reiktų atskiro straipsnio, bet grįžkime prie pyrago – būtinai išbandysiu, perskaičiau daug gražių atsiliepimų – o mees ir savo moliūgų turim 😉 ačiū!

    • VMGonline.lt : 2018 11 21 - 09:43

      Skanaus bandymo!


IŠBANDYKITE: