naujienos Naujienos

Graikas apie graikiškas salotas su riešutais: „To graikai tikrai nesuprastų“ (autentiškas receptas)

Ugnė Jonaitytė, Pixabay.com nuotr., 2018-07-09, 15:00


Tikriausiai sunku atrasti žmogų, kuris nebūtų ragavęs graikiškų salotų. Šios vasara kvepiančios salotos garbingai įsitaisiusios ir daugelio kavinių bei restoranų meniu, jas nesudėtinga pasigaminti ir namuose. Tačiau graikų sukurto, visame pasaulyje pamėgto gaivaus patiekalo paruošimo variacijų – sunkiai suskaičiuojama galybė. Kaip toje galybėje nepasiklysti ir paruošti autentiškas graikiškas salotas, kuriomis nebūtų gėda vaišinti tikrų tikriausią graiką?

Pomidorai, švieži agurkai, raudonieji svogūnai, fetos sūris ir alyvuogės – 5 dažniausiai minimi ingredientai ieškant tradicinio graikiškų salotų recepto. Tačiau netrūksta ir variantų, kai lėkštė žaliuoja nuo salotų lapų ar tokių receptų, kuriuose graikišką patiekalo dvasią bandoma pastiprinti graikinių riešutų sauja. Greitojo maisto užkandinės „Kalimera“ įkūrėjas graikas Nikos Petalis padeda susigaudyti šiuose graikiškų salotų labirintuose. Sako, šio patiekalo receptas labai paprastas – kaip ir visa graikiška virtuvė.

Valerijos Stonytės nuotr.

„Graikijoje šios salotos vadinamos xoriatiki salata (liet. kaimiškos salotos). Svarbiausia – švieži produktai. Tai prisirpę pomidorai, švieži agurkai, raudonieji svogūnai, žaliosios paprikos, juodosios alyvuogės su kauliukais, fetos sūris, raudonėlis, druska. Tačiau sūdant svarbu nepersistengti, nes fetos sūris duos savo sūrumą. Taip pat reikia nepamiršti ypač tyro alyvuogių (extra virgin – aut. past.) aliejaus“, – receptu pasidalija graikas.

Tiesa, nors paprikas, pasak Nikoso Petalio, deda dauguma tikrojo graikiškų salotų recepto šalininkų, jos nėra būtinos: „Yra žmonių, kurie tiesiog nemėgsta ir nededa ar paprasčiausiai ruošdami šias salotas jų neturi. Paprikos nėra pagrindinis ingredientas, tad dėl jų griežtos taisyklės taip pat nėra.“

Unsplash.com nuotr.

Kiti ingredientai, patikina, šioms salotoms nebūdingi. „Kiek teko matyti, žmonės mėgsta net graikinių riešutų įdėti. To graikai tikrai nesuprastų“, – sako jis. Kaip pasakoja N. Petalis, graikiškos salotos laikomos tikru vasaros patiekalu. „Žiemą jų negamina, nes vasarą skaniausios būtent šios daržovės, sakyčiau, pomidoras yra šių salotų raktas“, – apie produktų šviežumo svarbą kalba pašnekovas.

Jis atskleidžia ir dar kelis reikšmingus niuansus: visus ingredientus reikia pjaustyti gana stambiai. Fetos sūris – šių salotų puošmena, kuri neturėtų būti susmulkinta. Kad salotos primintų tikrą graikišką vaizdą, ant viršaus reikėtų dėti nepjaustytą fetos sūrio dalį ir ją susitrupinti pradėjus valgyti. N. Petalis pabrėžia, kad svarbu ne tik tinkamai patiekti, bet ir atidžiai išsirinkti fetos sūrį – nepirkti sūrio gaminio, rinktis pagamintą Graikijoje.

Graikas akcentuoja ir dar vieną detalę: „Baltą duoną pamirkyti į salotose susimaišiusį padažą tiesiog būtina!“


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: