naujienos Naujienos

Gintarė Songailė išduoda, kaip užimtai mamai rasti laiko virtuvėje ir kaip produktus išlaikyti sveikus visą žiemą

Auksė Podolskytė, 2018-01-05, 7:50


Maisto gaminimu aktyviai besidominti Gintarė Songailė paskoja apie veiklios mamos triukus: kas tie stebuklingieji savaitgalio čirviniai blynai, kaip ruošti žvėrieną, kada ir kaip pirkti maistą, kad tai neužimtų pusdienio, kur rasti sveikų produktų ir kaip juos išlaikyti visą žiemą.

VERDU_KEPU_4-226-4 steikas

Kokių produktų visuomet turite savo virtuvėje?

Mūsų mitybos pagrindas – mėsa. Visada turime stirnienos, elnienos, briedienos. Kadangi auginame vaikus, visuomet yra tam tikrų produktų vaikams, pavyzdžiui, pieno. Taip pat visuomet turime daržovių ir vaisių. Duonos pas mus nerasite, nebent bus atvežę svečiai ar tėvai. Tiesiog nėra poreikio.

Kuo vaišinate svečius?

Dažniausiai ruošiame avienos ar stirnienos nugarinės kepsnius. Tada jau galvoju, kas bus šalia – ar morkų piurė, ar ant griliaus keptos daržovės, ar grybai, jei tuo metu turime šaldytų. Priedai keičiasi, tačiau pagrindas išlieka.

Ar mėgsti gaminti?

Ir mėgstu, ir dažniausiai gaminu. Kadangi mano vyras yra medžiotojas, nugarinės pačiai pjaustyti nereikia. Tačiau mėsos paruošimas prieš brandinimą yra mano dalis.

Kaip organizuoji maisto prekių pirkimą?

Mėsos produktus ir grybus renkame patys ir užšaldome. Tam netgi turime specialią patalpą, kur yra tik šaldikliai. Uogos, vaisiai atkeliauja iš mano mamos. Šalia sodybos kaimynai augina daržoves. Kadangi kas antrą savaitę važiuojame į sodybą, daržoves, užaugintas miške, toli nuo didmiesčio, parsivežu iš ten. Kasdienius produktus, tokius kaip sviestas ar pienas, užsisakau į namus, nes dieną dirbu, o vakare norisi greičiau sugrįžti pas vaikus, todėl būdama biure ar pietaudama padarau užsakymą. Tokiu būdu taupau laiką.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Kaip kvepia savaitgaliai?

Kiekvieną sekmadienį pagal prosenelės receptą kepu čirvinius blynus. Tradicija tokia, kad blynai kaskart būna kitokie – iš jų darome peliukus, meškiukus, per Heloviną mėginome kepti vampyrus. Nesu tikra, ar pavyko, bet bandėme (juokiasi). Visi savaitgalių laukia ir sekmadienį ryte pirmiausia išgirstu ne „labas rytas“, bet „kur tie blynai?“ Net ir Darius, nors turi specialų mitybos planą, sekmadienį skelbia chill day, nes ir jam patinka čirviniai blynai. Tradicija graži ne tik dėl blynų, bet ir dėl to, kad virtuvėje būname visi kartu.

Sekmadieniais kartais pietų negaminu – maistą užsisakome į namus. Nors dažniausiai gaminame patys. Jei Darius yra Lietuvoje, neišvykęs su komanda, stengiamės pasikviesti svečių. Juk visą savaitę dirbame, vaikai – darželyje, tad savaitgaliais norime pamatyti draugus. Vaikams tai irgi pramoga, nes svečiai atvyksta su savo atžalomis.

Kurios šalies virtuvė skaniausia?

Vaikai tokios dar neturi. Kol kas jiems patinka viskas, ką duodame. O mums abiems labiausiai patinka prancūzų.

Kepta višta spanguolių marinate

Patiekalas-priešas

Abu nemėgstame šukučių. Dėl to mūsų vaikai jų irgi nemėgsta (šypsosi). Pati nevalgau aštriai, todėl indų virtuvės kariai, patiekalai su šafranu man netinka. Darius šį trūkumą kompensuoja išvykęs su komanda.

Ar sudėtinga kepti žvėrienos patiekalus?

Ne, neseniai kaip tik grįžau iš Jorkšyro kulinarinės mokyklos, kur mokiausi apie žvėrienos ruošimą. Šefė pasakė paprastų dalykų, apie kuriuos anksčiau nebuvau pagalvojusi. Pavyzdžiui, kad odelė duoda tam tikrą skonį. Ją nuėmus, skonis keičiasi.

Vykau į savaitės trukmės kursus, nes Lietuvoje sudėtinga gauti informacijos. Ši mėsa specifinė, ne tokia populiari. Net ir mano rate – nors daug kas žvėrienos turi, dažnai klausia, ką su ja daryti. Žvėriena gali būti tokia pat skani kaip ir jautiena, tiesiog reikia mokėti ją paruošti.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: