top of page

Gigantiški šniceliai už juokingą kainą – lietuviškas greitas maistas, kurį radome Kaune

Išgirdę apie nepadoraus dydžio ir kainos šnicelius Kaune, neatsispyrėm pagundai. Patys pirmieji nuskuodėm patikrinti išgirstų gandų tikrumo. Nusivylę nelikom.

Jei į „Google“ paieškos laukelį suvesite „Bufetas Kaunas“, tarp rezultatų rasite: „Parduodamas senovinis bufetas, labai geros būklės. Visa info telefonu, kaina 70 Eur“, ir panašaus pobūdžio skelbimus. Laimei, pirmasis variantas buvo toks, kurio ieškojome, ir į šiuos tekstus gilintis nebereikėjo.

„Labai skanu ir daaaug! Tikrai rekomenduoju norintiems pavalgyti. Yra sūrio kepsnys vegetarams. Būtinai reikės užsukt paragaut ir spurgų“, „Jei galvojai, kad geriausius karbonadus kepa tavo mama ar močiutė, tu dar nebuvai čia. Nevaikiškos porcijos už vaikišką kainą“ – komplimentus žarstė ir penketus „statė“ gruodžio viduryje išdygusios užkandinės klientai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Nežinome, ar šias apžvalgas socialiniame tinkle surašė draugai (gal tiek daug bičiulių ir nepapirktų?), bet jos mus suviliojo apsilankyti dar neatrastoje, tik 500 veidaknygės „like“ turinčioje, Žaliakalnio vietelėje. Tas nepakartojamas pirmumo jausmas!

Pacitavę klientus, atsiverčiam žodyną – etimologijos išsiaiškinti nesiekiame, norisi pasitikslinti prasmę. Juk reikia stengtis žvelgti giliau. Taigi, pasirodo, bufetas (pranc. buffet) reiškia net 3 dalykus. Visi jie trenkia nostalgija.

Pirmasis paaiškinimas sako, kad tai yra „užkandinė, kur galima nusipirkti užkandžių, gėrimų, saldumynų įstaigoje, mokykloje ar stadione; į ją patiekalus ir gėrimus paprastai atveža iš kitų visuomeninio maitinimo įmonių“. Paaiškinimas mūsų lankomą vietą atitinka nevisai, nes pasiklausę sužinom, kad čia nieko neatveža. Vytis, su kuriuo ir kalbamės, sako, kad pamainos metu darbuojasi du žmonės: vienas virtuvėje, kitas aptarnauja klientus. Pastatas, kuriame veikia užkandinė, nesusijęs su jokia įstaiga (nebent netoliese esančią užkandinę „Kuhne“, kurią Vytis atidarė kartu su mokyklos draugu, vadintume įstaiga), mokykla ar juo labiau stadionu. Galiausiai ar galima šnicelį vadinti užkandžiu? Miniatiūrinį galbūt, bet tokį, kokį matome lėkštėje, vargu bau. Buvo kilusi mintis pasiimti liniuotę (kaip per kebabų reidą) ir jį išmatuoti. Deja, neturėjome.

Pagrindinis patiekalas, žvėriško dydžio šnicelis, tekainuoja 3,8 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.

Pagrindinis patiekalas, žvėriško dydžio šnicelis, tekainuoja 3,8 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


Grįžkim prie prasmių. Lietuviuzodynas.lt aiškina, kad bufetas – prekystalis: „Stoties, valgyklos, restorano prekystalis, prie kurio pardavinėjami užkandžiai, gėrimai, rūkalai.“ Pažiūrėkim, kas išdėliota ant „Bufeto“ prekystalio? Karamelinis tinginys, nedidukės spurgos, gaivieji gėrimai ir meniu lenta, kuri greitu metu išnyks. Kaip atrodys naujasis valgiaraštis, mums neišdavė. Nujaučiam, kad bus inovatyvus sprendimas. Meniu skaitom trumpai, ten vos keli patiekalai, ir tai mus džiugina. Paprasta išsirinkti ir spėjam, kad šviežia. Esmių esmė arba šios vietos egzistencinė prasmė slypi šniceliuose.

Paskutinis, trečiasis, apibrėžimas žodyne nurodo į baldą: „Indauja: indų, staltiesių, užkandžių ir gėrimų spinta.“ Mhm. Tokios spintos čia nėra. Gal ir gerai, nes pagrobtų vietas iš šnicelių valgytojų. Kaip jau nujaučiate, čia vietos ne tiek ir daug.

Kalbėdamiesi sužinome, kad idėja kepti šnicelius dviejų draugų galvose dūzgė jau seniai. Tad pasitaikius progai, išsikrausčius tailandietiškam restoranėliui, jie čiupo patalpas ir gruodžio viduryje atidarė „Bufetą“. Vytis sako, kad anksčiau mėgdavo čiuožti snieglente, todėl tikro šnicelio skonį žino, kaip pats sako, nuo seno. Jų prisiragavo Austrijoje, Vokietijoje, Slovakijoje. Supratom taisyklę: kur kalnai, ten ir šniceliai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Mėsa turi būti sultinga, neperkepta, išmušta, bet ne per plona. Ją privalo gaubti geras krastas, o dydis turi stebinti“, – moko pašnekovas.

Vytis šnicelį pristato kaip lietuvišką greitą maistą: su sauja gruzdintų bulvyčių, citrinos skiltele ir padažu, kurį galima pasirinkti. „Bufete“ ruošiama naminė, lietuviškam skoniui pritaikyta adžika, pievagrybių ir spanguolių padažai. Pagal klientų pageidavimą atsirado marinuotos daržovės – agurkėliai ir Chalapos paprikos.

„Tie, kurie yra keliavę po Europą, žino, kas yra šnicelis. Į jį panašiausias yra lietuviškas karbonadas. Norėjome, kad pas mus ateiti galėtų tiek jaunuolis, tiek senelis ir abu suprastų, kas jų lėkštėje“, – dėsto jis.

Paklaustas, ar Kaune yra gerų austriškos virtuvės pasididžiavimo (nors rašoma, kad į Austriją šnicelis atkeliavo iš Šiaurės Italijos) vietų, Vytis kaip kirviu nukerta: „Ne, nėra.“ Tačiau priduria, kad yra girdėjęs apie Vilniuje veikiantį vokiškos virtuvės restoraną, kuriame yra ruošiamas šis kalnuose populiarus patiekalas.

Artimiausiu metu „Bufeto“ gėrimų meniu papildys alus, o interjere atsiras kelios naujos detalės, daugiau žalumos. Pašnekovas priduria, kad turi minčių dėl minimalaus patiekalų meniu praplėtimo.

Meniu. Šnicelis (3,8 Eur), sūrio kepsnys (3,90 Eur), tinginys (1,10 Eur), spurga (0,60 Eur) ir gėrimai.

Adresas: Savanorių pr. 129, Kaunas

Darbo laikas: Pirm.–Penkt. 11:00–22:00, Šešt. 12:00–22:00, Sekm. 12:00–21:00.

„Facebook“ paskyra ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page