top of page

Lietuvos gastronominio turizmo gide – nuo agurkų džemo iki kibinų su sraigiena

Vos išlindus pirmiesiems saulės spinduliams, neretas ima planuoti atostogas užsienyje. Tačiau turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ dar kartą įrodė, kad niekur toli dairytis nereikia: atradusių „GASTROliavimo gidą“ laukia daugybė skanių ir įdomių potyrių čia pat Lietuvoje, įvairiausiuose jos kampeliuose. Pradėję, pavyzdžiui, nuo Druskininkų, paragausite ledų su dilgėlėmis, o kitame Lietuvos gale – Klaipėdoje, – galėsite užbaigti kelionę su medaus arbatos puodeliu.

Kaip rašoma pranešime spaudai, gastronominiam turizmui po Lietuvą skirtame stilizuotame žemėlapyje galima sužinoti apie 20 netikėtų patiekalų visoje Lietuvoje. Aukštaitijoje lauks vėžių uodegėlių sriuba, Suvalkijoje – pieno šampanas, Žemaitijoje – aluje brandintas kumpis… Taip pat žemėlapyje bus galima rasti nuorodas, kur tokių patiekalų paragauti, bei maisto festivalių sąrašą įvairiausiais metų laikais.

„GASTROliavimo gidas“. Vilniaus turizmo departamento nuotr.


„Šiame leidinyje – nedidelė dalis visos Lietuvos gastronominės dėlionės, bet intriguojanti keliauti ir ragauti. Juk gastronominės patirtys praturtina kiekvieną kelionę. Galbūt jau žinome, kad Pamaryje privalu paragauti žuvienės, Žemaitijoje – cibulynės, o Suvalkijoje – zanavykiškos kopūsto galvos iš krosnies. Tad norime paskatinti dar aktyviau atrasti regionus bei išnaudoti galimybes paskanauti ne tik tradicinių, bet ir netradicinių krašto virtuvės patiekalų, sudalyvauti maisto šventėse ir taip geriau pažinti vietovės papročius, bendruomenę“, – teigia „Keliauk Lietuvoje“ Turizmo produktų ir rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Su interaktyviu žemėlapiu GASTROliuojantys keliautojai gali susipažinti www.lithuania.travel. Šiemet „GASTROliavimo gidai“ bus dalijami Turizmo gatvėje Jūros šventėje Klaipėdoje, Sostinės dienose Vilniuje bei tarptautinėje turizmo parodoje ADVENTUR 2020.

Pasak Pasaulio turizmo organizacijos, gastronominis turizmas yra sparčiausiai auganti turizmo šaka pasaulyje. Ji šiuo metu jau apima ne tik patiekalų ragavimą, bet ir vietos ūkininkų lankymą, maisto festivalius, kulinarines pamokas.

Pagal vietinio turizmo tyrimą, Lietuvos gyventojai, keliaujantys po šalį, maistui vidutiniškai skiria trečdalį kelionės išlaidų, tai yra apie 38 eurus. 35 proc. vietinių turistų tarp pagrindinių veiklų, kuriomis užsiima keliaudami, nurodo būtent kavinių ir restoranų lankymą.

Naujausi įrašai

bottom of page