top of page

Fermentinių sūrių vingrybės: kokį rinktis karštiems sumuštiniams, o kuriuo mėgautis kaip užkandžiu?

Tikriausiai nesumeluosime sakydami, kad vienokios ar kitokios rūšies sūrio galima rasti kiekvienuose namuose. Tik ar šie sūriai visada naudojami tinkamai? Brandintų kietųjų sūrių subtilybes jau aiškinomės, o šįkart nusprendėme pasižvalgyti po fermentinių sūrių pasaulį. Apie skirtingų rūšių fermentinius „Germanto“ sūrius VMGonline.lt papasakojo sūrių žinovė, „Namų restorano“ šefė Rūta Augustinavičiūtė.

Pirmiausia Rūta įvardija klaidą, kurią, to nežinodami, daro daugelis. „Mes dažnai netaisyklingai vartojame žodį „fermentinis“. Iš esmės visas sūris yra fermentuotas, nes jis yra brandinimas ir jo gamyboje naudojamas fermentas, kuris gali būti arba gyvulinės kilmės, arba augalinės kilmės. Todėl sūrius geriausia vadinti pavadinimais“, – aiškina sūrių žinovė.

O kaip susigaudyti tarp skirtingų pavadinimų ir tinkamai pasirinkti sūrį, kai norime pasimėgauti karštais sumuštiniais ar sūrį valgyti kaip užkandį? Pirmasis mūsų žvilgsnį patraukia „Germanto Tilsit“ sūris – jis tinka kepimui, todėl jį rekomenduočiau rinktis karštiems sumuštiniams. Traškus, puikiai lydosi, tįsta ir pasižymi viskuo, ko mes tikėtumėmės iš sūrio“, – komentuoja Rūta.


Jei šis pavadinimas galėjo būti girdėtas rečiau, „Gouda“ turėtų būti pažįstama daugeliui. Kaip sako sūrių žinovė, jis labai tinka šaltiems sumuštiniams ar kaip užkandis: „Šis sūris yra vienas populiariausių visame pasaulyje ir Lietuvoje, ko gero, taip pat. Būtent „Gouda“ išsiskiria savo tekstūra ir skoniu, yra kremiškas, švelnaus pieno aromato. Sūris atsiskleidžia, kai yra brandintas daugiau nei 6 savaites, tuomet labai tinka užkandžiams.“

Rūta pastebi ir tai, kad šiame „Germanto“ sūryje nėra jokių dažiklių, o jo sudėtyje – vos keturi ingredientai: pienas, druska, raugas ir fermentas. „Šį sūrį gali vartoti ir vegetarai, nes jo gamybos procese naudojamas fermentas yra augalinės, o ne gyvulinės kilmės“, – sako sūrių žinovė.

Pašnekovė pateikia ir dar vieną rekomendaciją – „Germanto Goudos“ sūrio kubeliai, paskaninti įvairiomis žolelėmis ir supjaustyti nedideliais gabaliukais: „Labai geras užkandis, ypač kai netikėtai užklumpa draugai.“ Nors sūris jau pagardintas ir jį galima valgyti vieną, Rūta atskleidžia, kad šalia nuostabiai dera ir vynuogės.

Naujausi įrašai

bottom of page