Kulinarinė greitoji

  • orinta:

    Kaip manote, ar į šaltibarščius verta pilti pieno ar vandens? Jei taip, kiek jų pilti, jei ruošiame maistą keturių asmenų šeimai? Ir kokius burokėlius pirkti – marinuotus ar virtus? Ačiū.

    Sveiki, viskas priklauso nuo to, kokius šaltibarščius labiau mėgstate – skystesnius ar tirštesnius. Bet jei piltumėte, tuomet siūlome išbandyti raugintas išrūgas – jos yra gana skystos ir nekeičia skonio. O burokėliai skaniausi kepti su lupenomis orkaitėje. Bet vėlgi, tai yra skonio reikalas. Virti burokėliai suteikia švelnesnį skonį, marinuoti – marinato skonį, kepti – saldesni. Rinkitės ir bandykite, tikrai atrasite savo mėgstamiausią skonį.

  • Jolita:

    Sveiki, artėja Mamos diena, labai norėčiau nustebinti mamą. Ji be galo mėgsta kepinius, pyragus, tortus ar desertus, kurie yra su varške. Prašau rekomenduokite kokį receptą. :-)

    Sveiki, VMGonline.lt galite rasti labai daug kepinių ir desertų su varške. Prašom, rinkitės, koks labiausiai patinka http://vmgonline.lt/?s=var%C5%A1k%C4%97&post_type=receptai

    Mūsų favoritas yra šis: http://vmgonline.lt/receptai/baltojo-sokolado-varske%cc%87s-ir-morengu%cc%a8-tinginys/ bet reikia turėti omenyje, kad jis labai greitai tirpsta. 🙂

  • Lina:

    Ar ridikėliai tinkami valgyti ir švieži, ar juos galima virti, kepti, troškinti, dėti į apkepus? Ačiū.

    Sveiki, ridikėlius galima kepti, marinuoti, rauginti. Siūlome taip pat ridikėlius pagrilinti – tiesiog perpjaukite pusiau ir lengvai apkepkite ant grotelių (patogumui galite suverti ant plonų iešmelių). Patiekite su „vinaigrette“ padažu, gardintu žolelėmis.

  • Kestutis:

    Kaip išvirti tikrai skanią rūgštynių sriubą?

    Sveiki. 🙂 Mums labiausiai patinka labai paprasta sriuba, kurioje pagrindinis akcentas yra šviežiai rinktos rūgštynės. Smulkinti ropiniai svogūnai, svogūnų laiškai ir sutraiškyta česnako skiltelė lengvai pakepinami svieste, užpilama daržovių sultinio, užverdama, sudedamos supjaustytos bulvės, kai jos išverda suberiamos rūgštynės ir 1–2 minutes apverdama. Pasūdoma ir patiekiama su grietine ir virtu kiaušiniu. Absoliučiai klasikinis variantas. Mūsų favoritas. 🙂

  • Beata:

    Laba diena, susidomėjau pabandyti iš avinžirnių skysčio išplakti morengus, tačiau plakdama ilgai nepastebėjau, kad būtų standi masė. Po to sudėjau cukraus pudrą ir pasidarė skysta masė. Ką ne taip darau? Kaip viską tiksliai padaryt?:)

    Sveiki, išties „aquafabos“ morengus reikia prijaukinti. Pirmiausia, nuoviras turi būti be jokių kitų priedų – cukraus, acto etc. Tad jei naudojate pirktinį, būtinai žiūrėkite sudėtį. Nuoviras taip pat turi būti šiek tiek tąsus – jo konsistencija turėtų būti panaši į kiaušinio baltymą, tad sutirštinimui nuovirą galima kiek pavirti. Nuoviras turi būti labai gerai atšaldytas. Ir – bandyti bandyti bandyti.

  • Laura:

    Laba diena, patarkite, kada kepiniuose reikia naudoti kepinių margariną, o kada visgi rinktis sviestą? Ar visuose kepiniuose galima naudoti specialių kepinių margariną vietoj sviesto? Mačiau netgi yra kepinių margarino su sviestu.

    Sveiki, esminis skirtumas – jūsų skonis, poreikiai, galimybės, alergijų buvimas etc. Kepiniai išeis ir su sviestu, ir su margarinu.

  • Julija:

    Sveiki, ar šokoladinis „braunis“ su avietėmis, iškeptas keksiukų formoje, viduje turi likti drėgnas, ar turi būti iškepęs iki galo?

    Sveiki, „braunis“ tuo ir geras, kad gali būti įvairus. Mums skaniausias, kai šiek tiek lieka drėgnas. 🙂

  • Aurėja:

    Sveiki. Ar galima vietoj kreminio sūrelio („cream cheese“, pvz., „Philadelphia“) naudoti kepinių varškę gaminant tortus, jų pertepimus ar sūrio pyragą?

    Sveiki, naudoti galima, bet rezultatas bus kitoks. Kreminio sūrelio ir varškės kepiniams skiriasi ir skonis ir riebumas. Su varške kepiniai bus rūgštesni ir nebus kremiškumo. Klasikiniam sūrio pyragui (pvz., „New York cheese cake“) reikia naudoti tik „Philadelphia“ sūrelį.

  • Olia:

    Per Velykas prisikepam gerokai per daug kumpių. Kur vėliau juos panaudoti? Kokiuose patiekaluose? Ačiū.

    Sveiki. 🙂 Mūsų patarimas – nekepti tiek kumpių. Sutaupysite ir laiko, ir pinigų. Jūs žinote, kiek kepate, žinote, kiek lieka – drąsiai mažinkite. 🙂

  • Saulė:

    Ar galima dažyti kiaušinius medvilnės dažais? Ar jie nėra nuodingi?

    Sveiki, prieš kelis dešimtmečius margučius dažė ir dažais, skirtais audiniais. Apie tai, kad kažkas mirė, duomenų nėra. Bet mes patariame rinktis maistinius dažus arba natūralias priemones. Medvilnės dažais geriau dažyti margučius, skirtus laikyti – tuos, iš kurių pašalintas turinys.

  • Paula:

    Pasiūlykite prašau nesaldų įdarą blyneliams. Ačiū.

    Sveiki, paprasčiausia – mėsos, daržovių, grybų įdaras. Taip pat galite gaminti kruopų įdarą su daržovėmis, grybais, sūriu. Sūrio arba varškės įdaras su džiovintais pomidorais, alyvuogėmis – viskas, kas tik jums patinka.

  • Alisa:

    Sveiki, ko įdomaus galima pridėti į varškės apkepą?

    Sveiki, saldžiam apkepui puikiai tiks vaisiai, riešutai, šokolado gabaliukai, moliūgų tyrė, morkos, bananų tyrė, aguonos, chalva. Nesaldųjį apkepą galima gardinti įvairiomis daržovėmis, alyvuogėmis, džiovintais pomidorais, prieskoninėmis žolelėmis. Arba pasikliauti savo vaizduote. 🙂

  • Daiva:

    Artėja Velykos. Jų proga pirmą kartą vyksiu susipažinti su vyro tėvais. Jo mama gerai gamina. Kokį patiekalą-kepinį patartumėte pagaminti ir atsivežti, kad likčiau įvertinta? Noriu pasipraktikuoti iš anksto.

    Sveiki, siūlome jums pasigaminti sūrio pyragą su lašiša http://vmgonline.lt/receptai/ruosiames-velykoms-surio-pyragas-su-lasisa/ arba burokėlių pyragą su karamelizuotais svogūnais http://vmgonline.lt/receptai/burokeliu-pyragas-su-karamelizuotais-svogunais-ir-ozku-suriu/ Abu pyragus gamino daug įvairių žmonių, atsiliepimai patys geriausi.

  • Alisa:

    Sveiki, kokia jautienos dalis geriausiai tinka troškinti? Ačiū.

    Sveiki, puikiai tinka sprandinė, mentė, taip pat kulninė ir kitos dalys, turinčios riebalų ir jungiamojo audinio.

  • Alisa:

    Laba diena, sakykite prašom, kokį kepimo popierių naudoti – baltą arba rudą?

    Sveiki, ypatingo skirtumo nėra. Svarbiausia – popieriaus savybės. Jei popierius iš abiejų pusių yra padengtas silikonu – tuomet viskas puiku.

  • Paula:

    Laba diena, patarkite, kaip geriau pagaminti jautienos kepsnį, skirtą šaltam užkandžiui. Labai jums ačiū už atsakymą.

    Sveiki, pabandykite pasigaminti rostbifą. Jei turite mėsos termometrą, tuomet kepkite mėsą iki 55 °C viduje. http://vmgonline.lt/receptai/rostbifas-pagal-honorata-lyndo/

  • Alisa:

    Sveiki, girdėjau apie veganišką žuvį. Kas tai yra?

    Sveiki, dažniausiai tai yra koks nors veganiškas produktas, įvyniotas į „nori“ lapus ir po to pagamintas. Tai gali būti tofu, salieras, grybai, „tempeh“. Žuvies skonio suteikia „nori“.

  • Alisa:

    Sveiki, kas yra „tonka“ ir kaip naudojama?

    Sveiki, tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. „Dipteryx odorata“) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai vartojama parfumerijoje, maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami desertai pieno, šokolado pagrindu, gardinami romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, mirkomos alkoholyje, džiovinamos ir naudojamos sutarkuotos.

  • Kristina:

    Nusprendžiau iš esmės keisti gyvenimo būdą ir ypač mitybą. Iškilo klausimas – kaip tinkamai virti perlines kruopas? Nepatikėjau, kai draugė pasakė, kad beveik valandą!!! Ar tai gali būti tiesa? O jei kelias valandas palaikyčiau užmerktas vandenyje, gal tada galima virti ir trumpiau?

    Sveiki, jūsų draugė teisi. Perlines kruopas reikia virti ilgai. Kiek sutrumpinti virimo laiką padės užmerkimas vandenyje, bet ne kelioms valandoms, o nakčiai – 12 val. Po to reikia virti apie 45–50 min. Taip pat parduotuvėse galite rasti jau papildomai apdorotų kruopų, kurias virti galima 35–40 min.

  • Aurelija:

    Sveiki, kokį desertą pasiūlytumėte pasigaminti Vasario 16-osios proga? Kaip manote, kas labiausiai tiktų paminėti šimtmetį? Medaus tortas, o gal kažkas su varške? Kokie produktai Jums asocijuojasi su lietuviškumu?

    Sveiki, taip, jūsų išvardyti desertai, mūsų nuomone, puikiai tinka. Taip pat tai gali būti desertai, pagaminti ruginės duonos pagrindu arba naudojant lietuviškus vaisius. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite pasinaudoti Liudvikos Didžiulienės Žmonos knygoje „Gaspadinystės knyga“ esančiais receptais – tai yra autentiški to meto receptai. Netgi obuoliai tešloje, pagaminti pagal šioje knygoje esantį receptą, irgi yra nuostabu, atspindi to meto dvasią ir, mūsų nuomone, puikiai tinka švęsti. 🙂 Knygos el. variantą rasite M. Mažvydo nacionalinėje bibliotekoje.