Kulinarinė greitoji

  • Justė:

    Sveiki, šis receptas suintrigavo „Lėtai kepta antienos krūtinėlė su vynuogėmis“, tačiau pasigedau kelių detalių. Kiek laiko ir kokioje temperatūroje kepti? Be to, aprašyme rašoma, kad marinuoti reikia 2–3 val., o „prie laikroduko“ nurodyta 40 min. marinavimo laikas. :-) Ačiū už patikslinimą. Pagarbiai su meile, Justė.

    Sveiki, įsivėlė klaida. Ačiū jums labai už pastabą. „Verdu ir kepu“ žurnale nurodyta, jog marinavimo laikas – iki 3 val., kepimas – 1,5 val., t-ra – 100 °C.

  • Laima:

    Sveiki, su kuo tiktų valgyti juoduosius lęšius, kad jie būtų kaip patiekalo pagrindas, o patiekalas būtų kuo juodesnis?

    Sveiki, tiktų grybai. Pamėginkite ruduosius pievagrybius. Arba jūros gėrybes su sepijų rašalu.

  • Donata:

    Aktyviai sportuoju, tad stengiuosi naudoti maistą kuriame yra kuo daugiau baltymų, tačiau gryna varškė su „Aistės“ jogurtu, avižinė košė ir kepta vištiena su ryžiais jau gerokai pabodo. Norisi, kad maistas būtų sveikas, greitai paruošiamas, skanus, liesas ir gausus baltymų. Taip pat norėtųsi ir receptų, kurie tiktų sportuojančiam vyrui, nes apetitas žvėriškas, o medžiagų apykaita labai greita. :-) Ačiū, Jūsų patarimai labai įdomūs ir naudingi!

    Sveiki, siūlytume žvilgtelėti į vasario mėn. „Verdu ir kepu“ numerį – kaip tik yra nagrinėjama sportuojančių žmonių mityba, taip pat pateikiami receptai.

  • Lina:

    Kuo pakeisti majonezą prie kiaušinių?

    Tradiciškai – krienais. Arba sutrinkite avokadą su jogurtu, šiek tiek česnako, peletrūnu. Garstyčias galima sumaišyti su jogurtu. Arba tiesiog virkite kiaušinius minkštai ar kepkite pomidorų padaže.

  • Urte:

    Sveiki, pastebėjau, kad šeimoje labai retai valgome varškę, o jei valgome – tai saldžią, su uogiene. Kaip kitaip šį produktą įtraukti į dienos meniu? Gal žinote kokį apkepo receptą? Ar užtepėlės?

    Sveiki, dabar pats laikas valgyti varškę su žalumynais, ridikėliais. Puikus pasirinkimas – sutrinti varškę su jogurtu, įdėti šiek tiek česnako, krapų, druskos, tokiu padažu galima net keptus baklažanus tepti. Varškės galite dėti į faršą – ir žuvies, ir mėsos, maltiniai bus tik puresni.

  • Loreta:

    Noriu pasigaminti skanią picą, kaip geriausia gaminti padą? Dėkui.

    Sveiki, „Verdu ir kepu“ rugpjūčio mėn. numeryje mes siūlėme skanią picą su obuoliais. Gal pabandykite iškepti picą pagal šį receptą:

     

    500 g miltų

     

    300 ml vandens

     

    1 pakelis sausų mielių

     

    1 šaukštelis druskos

     

    1 šaukštelis cukraus

     

    100 g majonezo

     

    300 g keptos vištienos

     

    300 g mocarelos sūrio

     

    2 obuoliai

     

    1 nedidelė cukinija

     

    1 citrinos sultys

     

    Druskos

     

    8–10 riekelių šoninės

     

    Baziliko lapelių

     

     

     

    Mieles sumaišykite su miltais, vandeniu, druska ir cukrumi ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikite tešlą kilti maždaug 30 min.

    Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Geriausiai, jei naudosite specialiai picai skirtą programą.

    Suformuokite picų papločius. Sudėkite tešlą į miltais pabarstytą kepimo skardą.

    Patepkite tešlą majonezu, ant viršaus sudėliokite keptos vištienos griežinėlius, obuolių skilteles. Šaukite į orkaitę.

    Pakepkite šoninę ir ją sulaužykite nevienodo dydžio gabaliukais. Cukiniją supjaustykite riekelėmis, pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite druska. Mocarelą supjaustykite kubeliais.

    Prieš baigiant kepti ant picos suberkite mocarelą ir trumpai pakepkite, kol sūris išsilydys. Ant iškepusios picos sudėliokite cukiniją, šoninę ir baziliko lapelius. Pabarstykite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.

     

     

  • Gediminas:

    Sveiki, neseniai mačiau laidą, kur gaminote salotas. Sudėtis: marinuoti burokėliai, mangas, granatas ir... kažkas dar, negaliu prisiminti... Ačiū.

    Sveiki, VMG kulinarė Živilė siūlo į šias salotas įdėti lašišos.

  • Kristina:

    Esu girdėjusi labai daug gerų atsiliepimų apie vištienos marinavimą su citrina. Kiek laiko reikėtų citrinos sultyse marinuoti vištą? Valandą ar visą dieną? Ar prie to dera česnakas? Ar skirsis skonis, jei marinuosiu su žaliąja citrina? Ačiū.

    Sveiki, paprastai marinatui naudojamas nedidelis kiekis sulčių, tad ir marinuoti galima net ir visą parą. Be abejonės, marinato sudėtyje yra ne tik citrinų sultys, bet ir aliejus, įvairiausi prieskoniai, medus, žalumynai, česnakai. Taip pat galima naudoti ir žaliųjų citrinų sultis, ir apelsinų, ir greipfrutų – viskas priklauso nuo jūsų skonio ir norų.

  • Greta:

    Laba diena, turiu likusio plikyto kremo, jis nėra labai tirštas. Ar jis sustings, jeigu kepsiu orkaitėje kaip pyrago įdarą? Ar reikia pridėti kažko papildomai, kad būtų pakankamai standus ir neišsilietų?

    Sveiki, neakivaizdiniu būdu spręsti, kaip kremas elgsis po kepimo, labai sudėtinga, nes neaiškūs pradiniai duomenys – net tai, ar tas kremas buvo gamintas iš pat pradžių ar iš pakelio :)  Teoriškai galima patarti papildomai išvirti labai tiršto kremo, sumaišyti abudu ir tuomet naudoti po termiško apdorojimo.

  • Lina:

    Patarkite, kuo pagardinti rytinę kiaušinienę, kad patiekalas nevirstų kalorijų bomba? Dėkoju.

    Sveiki, be abejonės, čia pirmuoju smuiku gros nekrakmolingos daržovės. Nepaisant nieko, ore pradeda kvepėti pavasariu, o tai reiškia, kad jų bus vis daugiau. Naudokite cukinijas, žirnelius, špinatus, pomidorus, svogūnus, česnakus. Kaloringumui sumažinti gaminkite kiaušinienę su baltymais – ne visai atsisakykite trynių, bet bent vieną pakeiskite baltymu.

  • Eglė:

    Laba diena, susiginčijom su drauge dėl grikių. Ar būtina juos virti?

    Sveiki, grikių virti nebūtina. Juos tiesiog užmerkite kelioms valandoms. Vandens perteklių po to nupilkite. Tokius grikius galite valgyti vienus arba gaminti salotas, taip pat pašildžius su daržovėmis – tai galėtų būti puikus garnyras.

    Lygiai taip pat galite elgtis ir su nekepintais grikiais – jie bus šiek tiek kitokio skonio, gaivesni.

  • edvinas:

    Sveiki, noriu paklausti, kokie puodai geriausiai tinka kasdienai? Gal galite parekomenduoti konkretų gamintoją, nes kiekvienos parduotuvės pardavėja seka savo pasaką.

    Sveiki, bendram naudojimui geriausiai tinka nerūdijančio plieno puodai su kelių sluoksnių dugnu. Paimkite į ranką nerūdijančio plieno puodą – jis turi būti sunkus. Taip pat siūlome pasižvalgyti specializuotose indų parduotuvėse, kurios tiekia indus ir profesionalams. „Hendi“, „Contacto“, „Tramontina“ (prof. naudojimui) ir kt. yra labai patvarūs.

  • Aliona:

    Su kuo nelabai nuodėminga valgyti kefyrą? Keptos bulvės labai kaloringa. Vienas pats kefyras man neskanu. Ačiū.

    Sveiki, kefyras – puikus produktas, pabandykite jį valgyti su batatų lazdelėmis, keptomis orkaitėje, jei norėtųsi būtent bulvių. Taip pat gaminkite kokteilius: ir su džiovintais vaisiais, ir su kruopomis. Galite kefyrą kažkiek nuvarvinti – jis bus tirštesnis, ir galite gaminti padažus kaip su graikišku jogurtu. Be to, artinasi pavasaris, tad agurkai, krapai – puikiausias priedas.

  • Kristina:

    Laba diena, girdėjau apie mėsos marinavimą su kiviu. Papasakokite prašom. Ačiū už atsakymą.

    Sveiki, marinuotos su kiviais mėsos skonis yra labai švelnus, mėsa tampa minkštesnė. Tik reikia prisiminti, kad ilgai laikyti mėsos tokiame marinate negalima, nes ji gali ištižti. Dideliam mėsos gabalui, skirtam kepti orkaitėje, pakanka 2 valandų, mažesniems porcijiniams – pusvalandžio. Derinant mėsą arba žuvį su vaisių marinatais gaunami labai įdomūs nauji skoniai, taip pat į marinatą įpilkite šiek tiek aliejaus.

     

  • Jolanta:

    Sveiki, nepavyksta normaliai iškepti lietinių – vis lūžta. Tuoj bus Užgavėnės, tai noriu bent kartą gerai padaryti.

    Sveiki, Jolanta, pirmoji priežastis, kodėl lūžinėja lietiniai, yra ta, kad jie buvo kepami iš karto užmaišius tešlą. Būtina leisti tešlai „pailsėti“ bent 15–20 min., kad spėtų išbrinkti miltai. Taip pat tai gali įvykti dėl to, kad blogai įkaitinta keptuvė, įpilta per daug riebalų. Kepant lietinius, geriau įpilti aliejaus į tešlą. Prieš kepant pirmą lietinį reikia patepti keptuvę riebalais teptuku, perteklių nuvalyti popieriniu rankšluosčiu. Jei yra įpilta aliejaus į tešlą, daugiau keptuvės tepti riebalais nereikia. Lietinių tešla – tai ne vien miltai su vandeniu, joje turi būti ir kiaušinių. Kaip sako pats pavadinimas – tešlos konsistencija turi būti tokia, kad laisvai lietųsi nuo šaukšto.

  • Reda:

    Kokius produktus rinktis iškrovos dienoms?

    Sveiki, puikiai tinka nekrakmolingos daržovės, liesa mėsa, žuvis, pieno produktai.

  • Nijolė:

    Sveiki, kodėl kepant subliūkšta plikyti pyragaičiai?

    Sveiki, plikytos tešlos gaminiai dažnai laikomi labai sudėtingais pagaminti. Bet taip nėra. Tiesiog gaminant plikytos tešlos gaminius reikia griežtai laikytis recepte nurodytų skysčių ir miltų proporcijų. Kiaušinius reikia pilti į tešlą palaipsniui, kaskart gerai išmaišant. Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad išspausti ant skardos gaminiai neišsiplėstų, išsaugotų savo formą.

    Kitas svarbus faktorius yra kepimo temperatūra. Pradžioje gaminiai kepami 210–220 °C (mažesni gaminiai – aukštesnėje temperatūroje, didesni – žemesnėje). Po 25–30 min. temperatūra mažinama ir gaminiai baigiami kepti 170–180 °C. Baigiant kepti gaminiai dažnai paliekami vėsti orkaitėje. Kepant plikytus gaminius pradžioje negalima atidarinėti orkaitės durelių.

  • Nijolė:

    Kas yra „šakalaka“? Su kuo ją valgyti?

    Sveiki, chakalaka arba shakalaka – Pietų Afrikos patiekalas. Tai – aitrios prieskoninės daržovių salotos, patiekiamos su duona, kukurūzų koše, dešromis, vištiena, kepta aviena ir kiauliena. Patiekiama ir kaip patiekalų, keptų ant grotelių, pagardas. Pagrindiniai ingredientai: pomidorai, svogūnai, pupelės. Gali būti švelnios, bet gali būti ir aštrios. Gaminimui naudojama daug prieskonių.

  • leja:

    Kur naudoti uogienes (be blynų)? Anyta dar rudenį privežė pusę rūsio įvairiausių rūšių uogienių, bet mes beveik nenaudojame...

    Sveiki, pusė rūsio – įspūdingas kiekis. Šiuo atveju gali padėti draugai. :-) Uogienės dabar nėra tokios populiarios, kaip anksčiau, nes ir šviežių vaisių bei uogų galima nusipirkti vos ne ištisus metus. Be to, ir konservavimo būdai pasikeitė – galima šaldyti. Pabandykite naudoti vietoje medaus kepdama „Medauninkus“, gardinti padažus salotoms, virti kisielių, gaminti desertus, pvz., išplakti grietinėlę su uogiene.

  • ingrid:

    Kur panaudoti „chia“ sėklas, kurias visi taip reklamuoja? Dėkoju už atsakymą.

    Sveiki, paprasčiausia – įberti šaukštelį į vandenį, leisti pastovėti 10–15 min., o po to gerti. Įbėrus maždaug 2 šaukštus sėklų į 0,5 l skysčio (pieno, kakavos, kokosų pieno), dar pagardinus vaisiais, uogomis, medumi ir vėlgi leidus pastovėti, išeis puikus pudingas. „Čija“ (ispaninio šalavijo) sėklomis galite gardinti salotas, košes, kepti duoną, gaminti batonėlius – plati erdvė fantazijai.