Kulinarinė greitoji

  • Vaida:

    Sveiki, koks būtų tinkamiausias ir vertas dėmesio desertas po jautienos didkepsnio? Svečiai tailandietė, norvegai, ir aš lietuvė kuri atsakinga už desertą??
    Visos knygos ir žurnalai vmg virtuvėje. Gelbėkite.

    Sveiki, o, kokia graži kompanija susirinko 🙂

    Gal pabandykite kažką iš šių receptų:

    http://vmgonline.lt/receptai/zaliasis-spinatu%cc%a8-tortas/

    http://vmgonline.lt/receptai/krembriule-tarta-su-avietemis/

    http://vmgonline.lt/receptai/avokadu-tortas/

    https://www.facebook.com/verduirkepu/photos/a.882732555129212.1073741828.859956267406841/1036104263125373/?type=3&theater

     

  • Kestutis:

    Labas vakaras, ar yra koks paprastas būdas, kuris leistų išvirusiems barščiams suteikti daugiau rūgšties? Ačiū.

    Sveiki, tiesiog pagardinkite barščius citrinos sultimis.

  • Daiva:

    Išduokite picos pado tešlos receptą. Žinau, kad yra kažkoks su varške arba su mielėmis. Kartą kepiau pati, išėjo per storas.

    Mes kepame pagal tokį:

    500 g miltų

    250 ml vandens

    1 pakelio sausų mielių

    1 šaukštelio druskos

    1 šaukštelio cukraus

     

    1. Mieles sumaišykite su miltais, vandeniu, druska bei cukrumi ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikite tešlą kilti maždaug 30 min.
    1. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Geriausiai, jei naudosite specialiai picai skirtą programą.
    2. Suformuokite du plonus picų papločius. Sudėkite tešlą į miltais pabarstytą kepimo skardą, uždėkite norimus priedus ir kepkite maždaug 15–20 min. Krosnyje kepa kelias minutes!
  • Paula:

    Kaip kepti sūrio pyragą?

    Sveiki,

    1. Sūrio pyragas kepamas maždaug iki 140–150 °C įkaitintoje orkaitėje ir vandens vonelėje. Išsegama forma keliais sluoksniais apvyniojama aliuminio folija, kad pyragas būtų apsaugotas nuo vandens. Prieš taikydami tokį būdą patikrinkite, ar forma sandari. Kartais formos būna tokios nesandarios, kad labai smarkiai praleidžia vandenį, tokiu atveju reikia arba įsigyti naują formą, arba kepti sūrio pyragą be tiesioginės vandens vonelės apvyniojus formos kraštą šlapiais laikraščiais. Laikraščius reikia kartkartėmis supurkšti.
    2. Taip pat sūrio pyragą galima kepti garų orkaitėje. Kadangi garų režimai paprastai veikia su ventiliatoriumi, tad tokio režimo ilgai taikyti negalima, nes nuo vėjelio sūrio pyragui gali „nurauti stogą“. Bet garų indėlis į pyragą yra nepamainomas. Tad deriname vėjelį ir kepimo režimą „viršus–apačia“. Pirmąsias 15 min. kepame 50 % garų režimu iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje, o vėliau perjungiame orkaitę į režimą „apačia–viršus“ (140 °C).
    3. Taip pat sūrio pyragą galima kepti tiesiog orkaitėje: pirmiausia 10 min. maksimalia temperatūra, o po to sumažinus ją iki 100 °C. Kepimo laikas tuomet būna net iki 2 val.
    4. Galima pabandyti kitokį būdą: 10 min. – 240 °C, o po to valandą – 150 °C.
  • Alisa:

    Esu prišaldžius labai daug uogų ir matau, kad jau nebesuvalgysime visų. Kaip siūlytumėte jas naudoti?

    Sveiki, paprasčiausias būdas – tai kokteiliai: dėkite visas uogas iš eilės, galite gardinti kokosų pienu, gėrimais su alavijais, karvės pienu, galite dėti ledų, bet tuomet prisiminkite, kad tai yra desertas, o ne gėrimas. Galite išvirti uogienę: šaldytų uogų uogienė yra puiki, daug greičiau pagaminama, nes uogos jau perėjo terminį apdorojimą. Galima gaminti uogų marinatus mėsai, žuviai, taip pat gardūs yra padažai. Taip pat nepamirškite apie kepinius: šaldytos uogos puikiai jiems tinka.

  • Brigita:

    Sveiki, koks padažas tiktų mango-avokado salotoms su lašiša?

    Sveiki, be abejonės, tai yra skonio reikalas, bet mes su malonumu valgytumėme tokias salotas su paprastu aliejiniu užpilu (aliejus, druska, citrinų sultys) + smulkintos kalendros arba krapai. Kita vertus, jūs galite mangą arba avokadą paversti padažu – sutrinti vieną arba kitą su aliejumi, citrinų sultimis, druska ir pasirinktais žalumynais.

  • Zivile:

    Sveiki, gal galite parašyti, kaip reikėtų pagaminti morkų piurė? Ačiū.

    Sveiki, labai paprastai: iškepkite valytas morkas orkaitėje, iki suminkštės (arba išvirkite garuose), sutrinkite trintuvu, pertrinkite per sietelį, įdėkite kambario temperatūros sviesto, norimų prieskonių ir vėl sutrinkite trintuvu.

  • Zita:

    Sveiki, noriu kepti „medauninką“ vienkartinėje aliumininėje kepimo formelėje. Klausimas: ar galima tą „medauninką“ suvynioti į kepimo popierių ir maistinę plėvelę ir laikyti 14 dienų kartu su ta vienkartine aliuminine formele? Ačiū.

    Sveiki, vienkartinės formelės yra vienkartinės ir neskirtos produktų laikymui. 🙂 „Medauninkas“ puikiai išsilaikys suvyniotas ir nebūtinai jį laikyti formelėje. 🙂

  • Vilma:

    Sveiki, norėčiau konsultacijos. Ruošiu Kūčių stalą, ar tinka lašiša, kepta su pestu + salotos su sūriu ir kriaušėmis + perlinis kuskusas? Norėtųsi šviežių salotų. Gal galėtumėte pasiūlyti kokį kitą garnyrą, jei šis vienoje lėkštėje nelabai tinka. Ačiū.

    Sveiki, jei norėtųsi gaiviau, tuomet siūlytume kiek kitokį variantą: lašiša su pestu + salotos su citrusiniais vaisiais, kad ir tokios https://www.facebook.com/verduirkepu/photos/a.882732555129212.1073741828.859956267406841/1461524063916722/?type=3&theater ir bolivinės balandos vietoje kuskuso. 🙂

  • Justė:

    Sveiki, artėja Kalėdos, tad joms norėčiau jau pradėti ruoštis iš anksto. Gal galėtumėt pasakyti, prieš kiek laiko būtų optimaliausia kepti imbierinius sausainiukus? Kiek laiko jie gali stovėti ir išlikti kieti / traškūs bei kaip geriausia juos būtų laikyti?

    Sveiki, sausainukus galite kepti jau dabar, sandariai uždarytame inde sausainius galite laikyti net iki 3–4 mėnesių. Geriausiai tinka skardinės dėžutės sausainiams.

  • Ausra:

    Sveiki. Kur galima rasti kaledinės repeticijos receptus?

    Sveiki, receptai jau yra publikuojami portale. Artimiausiu laiku bus patalpinti visi.

  • Beata:

    Sveiki, nerandu jūsų brandinto kalėdinio pyrago recepto. Gal galit padėti? Dėkui.

    Sveiki, šį receptą rasite naujausiame „Verdu ir kepu“ žurnale, o taip pat knygoje „Verdu ir kepu: Saldžiai“ – jų mes laukiame 12. 06 d., o prekybos centruose – nuo 12. 07 d.

  • Gabriele:

    Sveiki, kokioje temperatūroje, kiek laiko ir kokiu orkaitės režimu reikia kepti kaneles?

    Sveiki, viskas priklauso nuo konkrečios orkaitės. Standartiniai reikalavimai – viršus-apačia, t-ra – 200 °C, kepimo laikas – apie 50 min. Taip pat turi įtakos ir formos – metalinėse kitaip kepa nei silikoninėse. Silikoninėse sudėtingiau gauti traškią karamelinę plutelę.

  • Vita:

    Kokia jūsų nuomonė apie silkę šventėms? Ar geriau pirkti jau išdarinėtą, ar geriau išdarinėti patiems? Ačiū.

    Sveiki, čia viskas priklauso nuo jūsų. 🙂 Išdarytos silkės turi savo pliusų, neišdarytos – savo 🙂 Aš gaminu ir taip, ir taip. Kai pamatai riebią, blizgančią, didžiulę silkę, sunku atsilaikyti nenusipirkus. 🙂 O tada prasideda išdarinėjimas. Jei pasirinksite išdarinėjimą, darykite tai ant stiklinės lentelės arba lėkštėje – nusiplaus ir neliks jokio kvapo.

  • Justina:

    Sveiki, patarkite, kaip pagaminti grietinėlės ir baltojo šokolado kremą torto pertepimui? Išplakus grietinėlę ir į ją sudėjus ištirpintą ir jau kiek pravėsusį baltąjį šokoladą, bandant viską sumaišyti, išplakti kartu, susimušė tarsi sviestas ir išsiskyrė skystis. Kokia galėtų būti to priežastis?

    Justina, taip įvyko dėl temperatūrų skirtumo. Pamėginkite ateityje daryti kitaip: pakaitinti grietinėlę, kol užvirs, nukaisti, palaukti, kol atvės iki 50–55 °C, sudėti smulkintą šokoladą ir ištirpinti nuolat maišant. Tada palikite mišinį 12 val. kambario temperatūroje, o tada pabandykite plakti.

  • Gerda:

    Ar sudėtinga ant sriubos dubenėlio „uždėti“ tešlos kepurėlę? Kokią tešlą patartumėte rinktis? Dėkoju.

    Sveiki, tikrai nesudėtinga. Galite naudoti sluoksniuotą tešlą arba kiek tvirtesnę mielinę. Dubenėlio kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir šaukite į orkaitę. Svarbu, kad dubenėlis atlaikytų karštį. Taip pat galite sriubas gaminti ir duonos kepalėlyje arba moliūge (bet pasirinkite tvirtesnį, kepimui skirtą).

  • Emilija:

    Sveiki, kaip orkaitėje išsikepti moliūgą? Vieną sykį netyčia jis išėjo labai skanus: toks kietas, kažkuo priminė batatus. Ar tai priklauso nuo jo rūšies, ar įmanoma jį kažkaip paruošti, kad būtų neištežęs ir gardus?

    Sveiki, moliūgų rūšys yra skirtingos: vienos labiau tinka kepti, kitos – troškinti arba sriuboms (virti didesniame vandens kiekyje moliūgo nepatartina, nes jis labai pavandenija, labai daug vandens sugeria), dar kitus puikiai galima valgyti termiškai neapdorotus. Skaniausiai iškepa moliūgai su kietesniu minkštimu: sviestiniai, Hokaido, muskatiniai.

    Moliūgą nulupkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir sudėkite į skardelę. Ją uždenkite folija arba kepimo popieriumi. Šaukite į orkaitę (~180 °C) ir kepkite, kol suminkštės. Tokį moliūgą naudokite sriuboms, tyrėms gaminti. Jeigu norėtumėte šiek tiek paskrudusio moliūgo, tuomet kepkite atidengtą, pašlakstytą aliejumi ir pabarstytą prieskoniais.

  • Inga:

    Sveiki. Klausimas Elžbietai. Matau „VirK“ žurnale nemažai patarimų apie balandėlius. Tad kaip greičiausiai ir patogiausiai išvirti kopūstą balandėliams, kad nereikėtų tam didelio puodo ir daug vandens (neskaitant tinginių balandėlių:) )? Gal galima virti tik kopūstų lapus? Ar yra koks kitas būdas?

    Sveiki, tikrai galite virti atskirai lapus, nors tada bus daugiau suplyšusių ir sutrūkusių lapų. Galima rasti labai daug patarimų dėl kopūsto gūžės šaldymo, kepimo, virimo mikrobangų krosnelėje. Man asmeniškai jokie kiti būdai nepasitvirtino tiek, kiek paprastas kopūsto gūžės virimas, todėl išbandžiusi juos vis tiek lieku prie didelio puodo.

    Elžbieta.

  • lione:

    Kiek kalorijų yra falafeliuose? Kuo jie naudingi?

    Sveiki, falafeliai yra gana kaloringi dėl grūzdinimo. Jeigu jūs skaičiuojate kalorijas tuomet tai netinkamas maistas, nebent paversite juos maltinukais ir kepsite orkaitėje. Jeigu kalorijų neskaičiuojate, tada reikėtų pažymėti, kad falafeliai yra ypač turtingi baltymų ir yra labai maistingi, puikiai tinka išsinešimui arba kaip maistas pietų dėžutėn.

  • juste:

    Kaip iškepti keksiukius, kad jie nebūtų sausi? Kelis kartus kepiau ir buvo per sausi.

    Vienas būdas – pareguliuoti kepimą. Kepti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje. Naudokite viršutinio ir apatinio kaitinimo funkciją, o ne karšto oro srautą. Kitas būdas – pabandykite pasirinkti kitus receptus. Drėgni keksiukai visuomet būna su morkomis, moliūgais, cukinijomis.