Kulinarinė greitoji

  • Beata:

    Ką daryti, kad gaminant varškėčiai neliptų prie rankų?

    Sveiki, pabandykite vietoje miltų formuodama varškėčius suvilgyti rankas aliejumi.

  • Aurelija:

    Kuo galima pakeisti džiūvėsėlius muštinukams apvolioti?

    Sveiki, pirmiausia galima visai „nepaniruoti“. Taip pat galima sutrinti avižinius arba kitokius dribsnius, pvz., derinyje su vištiena puikų efektą duos dalis kukurūzų pusryčių dribsnių, galima naudoti riešutus, įvairiausias sėklas, o taip pat išbandykite ne baltos duonos džiūvėsėlius, o juodos, ruginės.

  • Doingstuff:

    Ar būtina baravykus, skirtus šaldymui, apvirti? Ačiū.

    Ne, nebūtina. Tiesiog nuvalykite visą purvą, nušluostykite drėgnu skudurėliu ir galite dėti į šaldiklį.

  • Vilma:

    Sveiki. Klausimas gal šiek tiek ne į temą, bet susijęs su kulinarija. Kokią garinę orkaitę rekomenduotumėte? Naujai virtuvei norisi naujų vėjų. Ačiū.

    Kulinarinis jūsų klausimas, kulinarinis.

    Pas Alfą ir VMG studijoje yra AEG garinės orkaitės. https://www.aeg.lt/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/bsk892330m/ Tokio modelio ir dar naujesnės.

    Elžbieta naudoja „Electrolux“ garinę https://www.electrolux.lt/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eob9956xax/ šiek tiek senesnį modelį. Esame labai patenkinti.

    Puikiai tarnauja, jų apkrovimas tikrai didelis, bet jos viską atlaiko. Labai patikimos ir patogios. Būtinai reikalingas mėsos termometras, 100 proc. garų programa. Mėsa, daržovės išeina dieviško skonio su 25 proc. garų. Puiku, kad orkaičių talpa labai didelė – virš 70 l.

  • Saulė:

    Sveiki, noriu gaminti gimtadienio tortą. Svarstau tarp medučio ir Napoleono. Koks optimaliausias laikas būtų šiems tortams susistovėti? Ar gaminti tris dienas prieš gimtadienio šventę nebūtų per didelis laiko tarpas? Gal jau tortas taps nebešviežias?

    Sveiki, Napoleonui reikėtų kiek daugiau laiko susistovėti – visos paros Bet ilgiau nelaikykite, ypač jei gaminate plikytą kremą. Jei jūsų kremas sviestinis, tuomet gali prireikti ir dar pusiaudienio. Labai svarbu taip pat ir kremas. Gaminti prieš tris dienas nieko tokio, jei pirmą dieną kepsite lakštus, o pertepinėsite antrą dieną. Medaus tortui reikia mažiau laiko susigerti, iki paros, o dažnai pakanka ir nakties šaldytuve. Grietinės arba grietinėlės kremas, ilgiau pastovėjęs, įgauna specifinį skonį, nelabai malonų, tad geriau tortą valgyti šviežią.

  • Lina:

    Sveiki, manęs laukia tikras iššūkis – vyras parnešė didoką lydeką. Kaip ją skaniai paruošti (farširuota lydeka iš vaikystės man tikras siaubas, neskanu). Ačiū už patarimus.

    Sveiki, galima virti sriubas, gaminti maltinukus, kepti popieriniame voke. Šiaip lydekos mėsa yra sausoka, tad būtina gaminti su daug daržovių, galima su grietinėle. Labai svarbu neišsausinti, todėl jei susiruoštumėte ją kepti keptuvėje, reikalinga storoka paniruotė.
    Popieriniame voke su trupučiu sviesto arba aliejaus ir ant daržovių pagalvės – puikus variantas.

  • Gabrielė:

    Sveiki, noriu gaminti „New York cheescake“, koks „cream cheese“ yra tinkamiausias? Baiminuosi, ar „Philadelphia“ nebus per sūri?

    Sveiki, nesibaiminkite. „Philadelphia“ yra tinkamiausias pasirinkimas – juk klasikinis niujorkietiškas sūrio pyragas kepamas būtent su šiuo sūriu.

  • Aurelija:

    Kaip padaryti cukraus plutelę ant krembriulė? Ačiū.

    Sveiki, ant stipriai atšaldyto kremo paviršiaus užberkite storoką sluoksnį smulkaus cukraus ir padekite kulinariniu degikliu. Jei jo neturite – dėkite po stipriai įkaitintu griliu orkaitėje.

  • Rugile:

    Sveiki. Noriu pasigaminti slyvų čatnį. Tačiau nerandu tikslių ingridientų proporcijų Jūsų recepte. Gal galite patikslinti?

    Labai prašom:

    • 500 g slyvų
    • 250 g svogūnų
    • 2-3 aitriųjų paprikų
    • 120 g cukraus
    • 150 g obuolių acto
    • 1 nubraukto šaukštelio druskos
    • 1 šaukšto tarkuotos imbiero šaknies
    • 3-4 cinamono lazdelių
    • 1 žvaigždanyžio
    • 50 ml aliejaus

     

  • Deimantė:

    Sveiki, ką galima pagaminti iš didelio kiekio aviečių? Gaminau sirupą, uogienę, užšaldžiau žiemai, nebeliko minčių...

    Sveiki, puikus pasirinkimas – aviečių actas – avietes užpilti obuolių actu ir laikyti tamsioje vietoje 3-4 savaites, po to perkošti, taip pat galima pagaminti džiovintų aviečių juosteles.

    1 kg aviečių paimkite 100 g cukraus. Pertrinkite viską per sietelį, kad neliktų sėklyčių, pavirinkite 20-25 min, o po to išpilkite į skardą plonu sluoksniu ir džiovinkite prie 75-80 °C orkaitėje kol išdžius. Supjaustykite juostelėmis, pabarstykite milteliniu cukrumi ir susukite į ritinėlius.

    Taip pat galima pagaminti marmeladinius saldainius panaudojant cukrų marmeladams.

  • Aurelija:

    Kodėl tirpinamas šokoladas sušoka į gumulą?

    Šokoladas sušoka į gabalus, nes tirpinant pateko vandens arba buvo perkaitintas.

  • Marija:

    Ką ruošti iš didesnio kiekio šviežių vyšnių? Uogienės virti nenoriu...

    Sveiki, galima gaminti medaus užpiltinę. 2/3 vyšnių be kauliukų ir 1/3 medaus – vyšnias užpilti medumi, sandariai uždaryti ir laikyti 3 mėnesius tamsioje vietoje. Po to perkošti ir vyšnias sunaudoti įdarams, pagardams, o gėrimą dar laikyti apie pusę metų buteliuose.

    Galima pagaminti vyšnių sultis arba užkonservuoti vyšnias vyšnių sulčių drebučiuose iš sulčių ir cukraus marmeladui. Vyšnių čatniai, pagardai, padažai.

  • Aurelija:

    Senovinėje knygoje skaičiau, kad persūdytą sriubą galima „išgelbėti“ įbėrus ryžių. Kiek jų reikia berti ir ką padaryti, jei nesinori ryžių sriubos?

    Gelbėjant sriubą ir pridedant kažkurio produkto, net jį išėmus, liks skonis. Tad šiuo atveju reikės susitaikyti. Jei nemėgstate ryžių, galite pridėti makaronų, taip pat galima išvirti visą bulvę sriuboje. Bet geriau būti atsargiam sūdant. 🙂

  • Doingstuff:

    Sveiki, kepiau morengus ir liko daug trynių. Ką su jais galima padaryti?

    Sveiki, galima kepti mielinius kepinius su tryniais, galima pagaminti krembriulė, kitus desertinius kremus, trapios tešlos kepinius. Taip pat galima trynius užšaldyti. Ant indelių užrašykite, kiek trynių indelyje ir kada buvo užšaldyti. Juos laikyti šaldiklyje galima iki pusės metų.

  • Aurelija:

    Laba diena, noriu nusipirkti matavimo puodelius. Kokius geriau pasirinkti?

    Sveiki, matavimo puodelių yra įvairių. Tai gali būti šaukštai – nuo 2 ml iki 100 arba 50 ml, kur yra 5 ml – šaukštelis, 10 ml – desertinis šaukštas, 15 ml – šaukštas, po to įprastai eina 50 ir, jei būna – 100 ml.

    Kiti matavimo puodeliai paprastai yra 4, iš kurių vienas – 250 ml, 2/3 – 165 ml, 1/2 – 125 ml ir 1/4 – 62 ml. Bet taip pat parduotuvėse pasitaiko ir kitokių, kur didžiausias yra 240 ml ir atitinkamai mažesni. Mililitrai gali skirtis, bet visuomet bus 1, 2/3, 1/2, 1/4. Gaminant patiekalus, reikalaujančius ypatingo tikslumo, būtinai atkreipkite dėmesį, kokios talpos yra jūsų turimi puodeliai.

  • Doingstuff:

    Laba diena, mane mama verčia valgyti žuvies kotletus. Kaip jai pasakyti, kad to nedarytų?

    Sveiki, o gal pabandykite ką nors mamai pagaminti? VMGonline.lt galite rasti daug paprastų ir gardžių receptų. 🙂

  • paula:

    Sveiki, kiek kepu tortilijas, visuomet sudeginu. Pasakykite prašom kaip to išvengti. Ačiū.

    Sveiki, manome, labai pravers vienas patarimas. 🙂 https://www.facebook.com/verduirkepu/photos/a.882732555129212.1073741828.859956267406841/1599307080138419/?type=3&theater

    O jei rimtai – įkaitinkite keptuvę, stipriai sumažinkite kaitrą, dėkite tortiliją, lengvai pateptą aliejumi, ir kepkite. Stebėkite kepimą, nepabėkite. Kai iškeps viena pusė, apverskite ir kepkite toliau. Svarbu atidumas ir nedidelė kaitra.

  • Reda:

    Sveiki, man šiek tiek neaišku dėl aliuminio folijos naudojimo. Jos viena pusė yra blizgi, o kita matinė. Kuri pusė turi būti viduje norint įvynioti maistą kepimui orkaitėje ar kepsninėje? Ačiū.

    Sveiki, skirtumas blizgume yra folijos gaminimo proceso pasekmė, o ne reikšmingai veikiantis maisto gaminimą faktorius. Vyniokite taip, kaip jums yra patogiau.

  • Gabija:

    Sveiki, artėja maisto gaminimo atsiskaitymas ir reikia internete susirasti receptą, kurį eitų pagaminti per 2,5 val. Ir būtinai orkaitėje. Gal turite receptų ir galėtumėte pasiūlyti?

    Sveiki, labai mažai informacijos – ar tai turi būti pagrindinis patiekalas, ar koks nors užkandinis pyragas, ar kepinys, ar tai turi būti daržovinis patiekalas, ar žuvis, ar mėsa. Praktiškai beveik visi receptai, gaminami orkaitėje ir esantys VMGonline.lt portale, patenka į šią kategoriją, tad labai sunku ką nors patarti. Tiesiog įrašykite paieškos langelyje žodį „orkaitėje“ ir galėsite išsirinkti iš šimtų receptų, kas jums labiau patinka.

  • Jonė:

    Laba diena, pilnas sodas rabarbarų, ką pasiūlytumėt gaminti iš jų, kol dar ne per vėlu? :-) Girdėjau, kad peraugusiųjų jau negalima valgyti dėl susidariusios rūgšties.

    Sveiki, iš rabarbarų galima virti džemus, pagardus. Puikiai tinka pyragams, netgi rauginimui. Taip pat galite rabarbarus užšaldyti. Daug receptų su rabarbarais galite rasti čia: http://vmgonline.lt/?s=rabarbar&post_type=receptai