Kulinarinė greitoji

  • Kristina:

    Laba dieną, girdėjau apie mėsos marinavimą su kivi. Papasakokite, prašom. Ačiū už atsakymą.

    Sveiki, marinuotos su kivi vaisiais mėsos skonis yra labai švelnus, mėsa pasidaro minkštesnė. Tik reikia prisiminti, kad ilgai laikyti mėsos tokiame marinate negalima, nes mėsa gali ištyžti. Dideliam mėsos gabalui, skirtam kepti orkaitėje, pilnai pakanka 2 valandų, mažesniems porcijiniams – pusvalandis. Derinant mėsą arba žuvį su vaisių marinatais gaunami labai įdomūs nauji skoniai, taip pat į marinatą įpilkite šiek tiek aliejaus.

     

  • Jolanta:

    Sveiki, nepavyksta normaliai iškepti lietinių – vis lūžta. Tuoj bus Užgavėnės, tai noriu bent kartą gerai padaryti.

    Sveiki, Jolanta, pirmoji priežastis, kodėl lūžinėja lietiniai, yra ta, kad jie buvo kepami iš karto užmaišius tešlą. Būtina leisti tešlai „pailsėti“ bent 15–20 min., kad spėtų išbrinkti miltai. Taip pat tai gali įvykti dėl to, kad blogai įkaitinta keptuvė, įpilta per daug riebalų. Kepant lietinius, geriau įpilti aliejaus į tešlą. Prieš kepant pirmą lietinį reikia patepti keptuvę riebalais teptuku, perteklių nuvalyti popieriniu rankšluosčiu. Jei yra įpilta aliejaus į tešlą, daugiau keptuvės tepti riebalais nereikia. Lietinių tešla – tai ne vien miltai su vandeniu, joje turi būti ir kiaušinių. Kaip sako pats pavadinimas – tešlos konsistencija turi būti tokia, kad laisvai lietųsi nuo šaukšto.

  • Reda:

    Kokius produktus rinktis iškrovos dienoms?

    Sveiki, puikiai tinka nekrakmolingos daržovės, liesa mėsa, žuvis, pieno produktai.

  • Nijolė:

    Sveiki, kodėl kepant subliūkšta plikyti pyragaičiai?

    Sveiki, plikytos tešlos gaminiai dažnai laikomi labai sudėtingais pagaminti. Bet taip nėra. Tiesiog gaminant plikytos tešlos gaminius reikia griežtai laikytis recepte nurodytų skysčių ir miltų proporcijų. Kiaušinius reikia pilti į tešlą palaipsniui, kaskart gerai išmaišant. Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad išspausti ant skardos gaminiai neišsiplėstų, išsaugotų savo formą.

    Kitas svarbus faktorius yra kepimo temperatūra. Pradžioje gaminiai kepami 210–220 °C (mažesni gaminiai – aukštesnėje temperatūroje, didesni – žemesnėje). Po 25–30 min. temperatūra mažinama ir gaminiai baigiami kepti 170–180 °C. Baigiant kepti gaminiai dažnai paliekami vėsti orkaitėje. Kepant plikytus gaminius pradžioje negalima atidarinėti orkaitės durelių.

  • Nijolė:

    Kas yra „šakalaka“? Su kuo ją valgyti?

    Sveiki, chakalaka arba shakalaka – Pietų Afrikos patiekalas. Tai – aitrios prieskoninės daržovių salotos, patiekiamos su duona, kukurūzų koše, dešromis, vištiena, kepta aviena ir kiauliena. Patiekiama ir kaip patiekalų, keptų ant grotelių, pagardas. Pagrindiniai ingredientai: pomidorai, svogūnai, pupelės. Gali būti švelnios, bet gali būti ir aštrios. Gaminimui naudojama daug prieskonių.

  • leja:

    Kur naudoti uogienes (be blynų)? Anyta dar rudenį privežė pusę rūsio įvairiausių rūšių uogienių, bet mes beveik nenaudojame...

    Sveiki, pusė rūsio – įspūdingas kiekis. Šiuo atveju gali padėti draugai. 🙂 Uogienės dabar nėra tokios populiarios, kaip anksčiau, nes ir šviežių vaisių bei uogų galima nusipirkti vos ne ištisus metus. Be to, ir konservavimo būdai pasikeitė – galima šaldyti. Pabandykite naudoti vietoje medaus kepdama „Medauninkus“, gardinti padažus salotoms, virti kisielių, gaminti desertus, pvz., išplakti grietinėlę su uogiene.

  • ingrid:

    Kur panaudoti „chia“ sėklas, kurias visi taip reklamuoja? Dėkoju už atsakymą.

    Sveiki, paprasčiausia – įberti šaukštelį į vandenį, leisti pastovėti 10–15 min., o po to gerti. Įbėrus maždaug 2 šaukštus sėklų į 0,5 l skysčio (pieno, kakavos, kokosų pieno), dar pagardinus vaisiais, uogomis, medumi ir vėlgi leidus pastovėti, išeis puikus pudingas. „Čija“ (ispaninio šalavijo) sėklomis galite gardinti salotas, košes, kepti duoną, gaminti batonėlius – plati erdvė fantazijai.

  • Laima:

    Sveiki, kaip gaminamas saliero gumbo kepsnys? Kokių dar būna patiekalų, kurių pagrindas – saliero šaknis?

    Sveiki, didkepsniui supjaustykite saliero gumbą riekelėmis po 0,8–1 cm, apkepkite pirmiausia keptuvėje po 2 min. iš abiejų pusių, o po to keptuvę dėkite į orkaitę ir kepkite dar 8–10 min., kol suminkštės. Gruodžio mėn. žurnale „Verdu ir kepu“ yra sužavėjusio vegetarus ir veganus saliero kepsnio „nori“ lapuose receptas. Virtą salierų gumbą galite naudoti gamindami bulvių košę, virtinius. Kadangi jis yra gana specifinio skonio, tad kiekius reikia reguliuoti pagal savo skonį. Taip pat salierą galima kepti orkaitėje: supjaustykite lazdelėmis ir apvoliokite džiūvėsėliuose su prieskoniais, sūriu, taip pat galima gaminti traškučius, galima net naudoti mišrainėse vietoje bulvių.

  • Kriste:

    Kaip skaniai išvirti vegetarišką raugintų kopūstų sriubą (be kumpio, šonkauliukų ir t. t.). Gal yra kokių slaptų ingredientų? Ačiū!

    Sveiki, puikiausiai galima išvirti raugintų kopūstų sriubą ir be mėsos. Pakepinkite svogūnų, morkų, saliero lapkotį, dėkite raugintų kopūstų ir viską kepkite kartu apie 15–20 min. Tuomet užpilkite vandens arba daržovių nuoviro. Skonį subalansuokite įbėrę žiupsnelį cukraus. Arba įdėkite slaptą ingredientą – džiovintų slyvų. Taip pat galite dėti džiovintų grybų, džiovintų pomidorų. Galite įberti perlinių kruopų, lęšių arba pabaigoje įdėti bulvių – tiesiog ką mėgstate. Drąsiai eksperimentuokite!

  • Andrius:

    Sveiki, kaip ramaus vakarėlio metu maistu nustebinti tradicinių skonių mėgėjus (apie 50 m.)? :-)

    Sveiki, užsakyti unikalų VMG desertų šou. 🙂

    http://vmgonline.lt/nori-neprilygstamos-sventes-vmg-gali-padeti/

  • Nijolė:

    Ar galima į vištienos sriubą dėti lauro lapų?

    Sveiki. Anksčiau kulinarinėse knygose gana kategoriškai buvo rašoma, kad ne. Dabar to neminima. Bet vadovautis reikia savo skoniu. Lauro lapai suteikia labai stiprų kvapą ir skonį, todėl geriausiai tinka tamsioms sriuboms. Lauro lapai dedami virimo pabaigoje ir būtinai išimami. Sriuba su lauro lapais nelaikoma. Vištiena ir pati labai skaniai kvepia, lauro lapai – ne pats tinkamiausias prieskonis tokiai sriubai. Geriau prieš baigiant virti įdėti subtiliai kvepiančių džiovintų prieskoninių žolelių, bet ir su jomis nereikėtų ilgai virti. Tiesiog įdėti, kelias minutes pavirti ir išimti. O lauro lapai gerai tinka tamsiai arba riebiai mėsai marinuoti.

  • Nijolė:

    Kaip skaniai pagaminti briuselinius kopūstus?

    Sveiki, briuseliniai kopūstai nemėgsta būti pervirti ar perkepti, tad svarbiausia gaminti trumpai.
    Pirmiausiai, nupjaukite paties kopūstėlio pagrindą (gana daug), perpjaukite pusiau, jei dar yra kantrybės, išpjaukite šerdį.
    Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite gūželių puseles ir kepkite vis pamaišydami. Stebėkite kepimą. Kai pakeis spalvą į ryškiai žalią, tuomet įspauskite į keptuvę šiek tiek apelsinų sulčių.
    Jei patinka apelsinų aromatas, galite įberti dar žiupsnelį tarkuotos apelsinų žievelės. Užvirkite, dar 1–2 minutes pakaitinkite ir nukaiskite. Paskaninkite druska ir pipirais.
    Briuseliniai kopūstai turi likti „al dente“, nes pervirę ar perkepę tampa kartūs.

  • Nijolė:

    Laba diena, man sorų kruopų košė išeina karti. Kaip virti, kad tokia nebūtų?

    Sveiki, prieš gamindami sorų kruopas paskrudinkite sausoje keptuvėje, o po to skalaukite po tekančiu vandeniu tol, kol vanduo bus skaidrus. Po to virkite įprastai.
    Arba skalaukite kruopas po tekančiu vandeniu tol, kol vanduo bus skaidrus, o po to perliekite verdančiu vandeniu ir toliau virkite įprastai.

  • Natalija:

    Laba diena, patarkite, ką pagaminti iš saldžiųjų bulvių. Ačiū.

    Sveiki, saldžiąsias bulves, tiksliau – batatus, galite kepti orkaitėje, galite troškinti, virti. Ypač gardūs yra itališki virtinėliai („gnocchi“) su batatais. Pagaminkite bulvių košę iš įprastų bulvių bei batatų ir patiekite kartu, bet nesumaišykite. Košė bus gražios spalvos. Batatai puikiai tinka apkepams, pyragams. Dabar, šaltuoju metų laiku, virkite troškinius ir sriubas, derindami su kitomis daržovėmis.

  • Paulita:

    Sveiki, visų pirma noriu pasakyti, kad žaviuosi jūsų veikla ir dievinu jūsų receptus, turiu visas tris VMG knygas ir nuolatos čia lankausi. Stengiuosi kuo daugiau rūpintis savo mityba ir išmokti tinkamai maitintis. Ar jūs niekada nesvarstėte prie receptų įtraukti maistingumo lentelę, kalorijas? Būtų labai labai naudinga. Gerų jums darbų ir neblėstančio įkvėpimo, Paulita.

    Sveiki, Paulita, labai džiaugiamės gaudami tokius mūsų darbo įvertinimus. Tai įkvepia ir skatina kelti kartelę aukštyn. Ačiū jums už pasiūlymą, mes būtinai apie tai pagalvosime!

  • Ieva:

    Sveiki, kaip lengvai ir skaniai iškepti upėtakį keptuvėje? :-)

    Sveiki, upėtakis bus ypač gardus, jei kepti panaudosite lydytą sviestą, o ne aliejų. Taip pat puikiai tinka pavolioti migdolų riekelėse.

  • Nijolė:

    Laba diena, patarkite prašom: liko keptos paukštienos, tad ką su ja padaryti? Ačiū.

    Sveiki, galite pagaminti padažus makaronams, apkepus, įdarus pyragėliams, taip pat – žymųjį piemenėlių pyragą. Suktinukai, sumuštiniai – paukštienos likučiai puikiai tam tinka.

  • Algirdas:

    Laba diena, kiek laiko turėčiau kepti anties filė, kad neperkepčiau ir ji nebūtų sausa? Ačiū! :-)

    Sveiki, anties filė galite kepti keliais būdais. Vienas jų – įpjaukite odą iki raumenų ir kepkite stipriai įkaitintoje keptuvėje pirmiausiai oda į apačią 2 minutes, o po to apverskite ir taip pat kepkite 2 minutes. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite filė orkaitėje dar 8–9 min.

    Kitas būdas – po apkepimo šauti filė į įkaitintą iki 90 °C orkaitę ir kepti 80–90 min. Šitaip kepta filė yra labai švelni, bet ne rožinės spalvos.

  • Vaida:

    Sveiki, mažoji kulinarė 3 metų Thea nusprendė gaminti picą su šokoladu? „Any ideas“, kaip tai padaryti? Valgysim visa šeima.

    Sveiki, o, kokia šaunuolė. 🙂 Siūlytumėme atskirai iškepti picos pagrindą ir jau iškepusią picą užtepti šokoladiniu padažu, kurį galite pagaminti iš vienodo kiekio šokolado ir grietinėlės. Jei norėsite kepti su šokoladu, tuomet būtinai darykite perlenktą picą, nes šokoladas perkais ir sudegs.

  • Nijolė:

    Sveiki, kaip pagaminti skanų aguonų įdarą?

    Sveiki, pirmiausia aguonas reikia užmerkti piene nakčiai, po to kokį pusvalandį pavirinti, nukošti ir sumalti. Geriausiai kelis kartus. Sumaišyti su cukrumi arba medumi, kiaušinių tryniais ir plaktais baltymais ir skaninti pagal savo skonį: tai gali būti įvairiausi cukrintiniai, džiovinti vaisiai, smulkinti riešutai, prieskoniai, kvapikliai.

    Jei nenaudojate pieno, užmerkite aguonas tiesiog vandenyje arba arbatoje.