Kulinarinė greitoji

  • Natalija:

    Laba diena, patarkite, ką pagaminti iš saldžių bulvių. Ačiū.

    Sveiki, saldžiąsias bulves galite kepti orkaitėje, galite troškinti, virti. Ypač gardūs yra itališki virtinėliai („gnocchi“) su saldžiosiomis bulvėmis. Pagaminkite bulvių košę iš įprastų ir saldžiųjų ir patiekite kartu, bet nesumaišykite. Košė bus gražios spalvos. Saldžiosios bulvės puikiai tinka apkepams, pyragams. Dabar, šaltuoju metų laiku virkite troškinius ir sriubas derindami su kitomis daržovėmis.

  • Paulita:

    Sveiki, visų pirma noriu pasakyti, kad žaviuosi jūsų veikla ir dievinu jūsų receptus, turiu visas tris VMG knygas ir nuolatos čia lankausi. Stengiuosi kuo daugiau rūpintis savo mityba ir išmokti tinkamai maitintis. Ar jūs niekada nesvarstėte prie receptų įtraukti maistingumo lentelę, kalorijas? Būtų labai labai naudinga. Gerų jums darbų ir neblėstančio įkvėpimo, Paulita.

    Sveiki, Paulita, labai džiaugiamės gaudami tokius mūsų darbo įvertinimus. Tai įkvepia ir skatina kelti kartelę aukštyn. Ačiū jums už pasiūlymą, mes būtinai apie tai pagalvosime!

  • Ieva:

    Sveiki, kaip lengvai ir skaniai iškepti upėtakį keptuvėje? :-)

    Sveiki, upėtakis bus ypač gardus, jei kepti panaudosite lydytą sviestą, o ne aliejų. Taip pat puikiai tinka pavolioti migdolų riekelėse.

  • Nijolė:

    Laba diena, patarkite prašom: liko keptos paukštienos, tad ką su ja padaryti? Ačiū.

    Sveiki, galite pagaminti padažus makaronams, apkepus, įdarus pyragėliams, taip pat – žymųjį piemenėlių pyragą. Suktinukai, sumuštiniai – paukštienos likučiai puikiai tam tinka.

  • Algirdas:

    Laba diena, kiek laiko turėčiau kepti anties filė, kad neperkepčiau ir ji nebūtų sausa? Ačiū! :-)

    Sveiki, anties filė galite kepti keliais būdais. Vienas jų – įpjaukite odą iki raumenų ir kepkite stipriai įkaitintoje keptuvėje pirmiausiai oda į apačią 2 minutes, o po to apverskite ir taip pat kepkite 2 minutes. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite filė orkaitėje dar 8–9 min.

    Kitas būdas – po apkepimo šauti filė į įkaitintą iki 90 °C orkaitę ir kepti 80–90 min. Šitaip kepta filė yra labai švelni, bet ne rožinės spalvos.

  • Vaida:

    Sveiki, mažoji kulinarė 3 metų Thea nusprendė gaminti picą su šokoladu? „Any ideas“, kaip tai padaryti? Valgysim visa šeima.

    Sveiki, o, kokia šaunuolė. :-) Siūlytumėme atskirai iškepti picos pagrindą ir jau iškepusią picą užtepti šokoladiniu padažu, kurį galite pagaminti iš vienodo kiekio šokolado ir grietinėlės. Jei norėsite kepti su šokoladu, tuomet būtinai darykite perlenktą picą, nes šokoladas perkais ir sudegs.

  • Nijolė:

    Sveiki, kaip pagaminti skanų aguonų įdarą?

    Sveiki, pirmiausia aguonas reikia užmerkti piene nakčiai, po to kokį pusvalandį pavirinti, nukošti ir sumalti. Geriausiai kelis kartus. Sumaišyti su cukrumi arba medumi, kiaušinių tryniais ir plaktais baltymais ir skaninti pagal savo skonį: tai gali būti įvairiausi cukrintiniai, džiovinti vaisiai, smulkinti riešutai, prieskoniai, kvapikliai.

    Jei nenaudojate pieno, užmerkite aguonas tiesiog vandenyje arba arbatoje.

  • Natalija:

    Kaip patartumėte naudoti džiovintus vaisius? Vienus valgyti šeimos nariams pabodo. Natalija

    Sveiki, džiovintų vaisių panaudojimas labai platus. Jūs galite juos naudoti kepiniams, ypač dabar, kalėdiniu lakotarpiu. Juos tiesiog įpjaustyti (jei stambūs) į tešlą, galite prieš tai pamirkyti kokiame nors skystyje – arbatoje, sultyse, alkoholiniame gėrime, net vandenyje. Taip pat galite sumalti kartu su riešutais ir sėklomis ir pasigaminti triufeliukų, galite naudoti paukščių įdarams, taip pat gaminti troškinius su jais. O be to daug džiovintų vaisių panaudojimo idėjų sužinosite kalėdiniame žurnalo “Verdu ir kepu” numeryje.

  • Raminta:

    Ragavau vieno traškaus šokoladinio torto pagrindo, kuris man labai patiko. Norėčiau sužinoti, kaip tokį torto sluoksnį pasidaryti, kad išliktų traškumas – juk jei vaflių gabaliukus sudėčiau į šokoladinio pagrindo tešlą, tai tešloje esantis skystis sudrėkins vaflių gabaliukus ir traškumo nebeliks. Ačiū.

    Sveiki, galite panaudoti kukurūzų dribsnius, prieš tai padengdama juos šokoladu. Šokoladas neleis dribsniams permirkti. Taip pat kelių traškių tortų sluoksnių receptus galėsite perskaityti naujausiame „Verdu ir kepu“ numeryje.

  • Lina:

    Sveiki, artėja pirmokų šimtadienio šventė, planuoju iškepti klasikinį biskvitą ir pasiūlyti vaikams susitepti patiems šimtadienio tortą. Kokį lengvą ir „nepavojingą vaikams“ torto pertepimą rekomenduotumėte?

    Sveiki, lengviausia yra pertepti džemu. Kremų mokyklos paprastai neleidžia.

  • MATAS:

    Turiu vieną pasiūlymą. Patiko pyragas su plikytais sausainiais, bet galima dėti susmulkintus sausainius – tada galėsi valgyti mažesniais gabaliukais. Tai noriu paklausti, ar tai kažkaip pakenktų valgiui?

    Sveiki, taip, galite gaminti ir su kitais sausainiais, meduoliais, bet tai jau bus kitas pyragas. :)

  • Lina:

    Kokie prieskoniai paprastai naudojami šventinių meduolių kepimui? Ar įmanoma būtų iškepti aštrius meduolius su „čili“ pipiru? Noriu nustebinti gurmanus draugus.

    Sveiki, meduoliai – tikrai plati erdvė įvairiems eksperimentams. Tradiciškai aštrumas išgaunamas iš gvazdikėlių, imbiero ir juodųjų pipirų. Bet ir aitriosios paprikos tam puikiai tinka. Be jau paminėtų prieskonių galite naudoti cinamoną, muskato riešutą, anyžius, kvapiuosius pipirus, kalendras, kardamonus, žvaigždanyžį. Arba eksperimentuoti. :)

  • Klaudija:

    Kokias virtas kruopas geriausia berti į salotas? Soras jau išbandžiau, patiko. Ar tam tinka grikiai, žirniai?

    Sveiki, salotas galite gaminti su grikiais, lęšiais, avinžirniais, žirniais, pupelėmis, bolivinėmis balandomis, burnočiais – tinka visos.

  • Audrone:

    Sveiki, žiūrėjome Jūsų laidą ir labai patiko obuolių pyragas iš plikytų sausainių, tik, deja, gyvename užsienyje ir pas mus nėra šalia lietuvių parduotuvės su plikytais sausainiais. Gal galėtumėte pasidalinti plikytų sausainių receptu, kaip juos patiems pasigaminti? Ačiū.

    Sveiki, pabandykite pasigaminti pagal šį receptą, bet vietoje kakavos berkite miltus.

    Plikyti sausainiai Verdu ir kepu

  • Lina:

    Sveiki, norėjau paklausti, koks yra briuselinio kopūsto skonis? Nes kokius teko ragauti, buvo kartūs. Tiesiog noriu Kalėdoms ką nors įdomesnio ir sveikesnio padaryti. Ačiū.

    Sveiki, svarbiausiai briuselinių kopūstų nepervirti / neperkepti, nes tuomet jie apkarsta.

    Pabandykite pagaminti šitaip:
    Briuseliniai kopūstai
    Aliejaus kepti
    Apelsinas
    Druska
    Citrinpipiriai

    1. Pirmiausiai gana stipriai nupjaukite paties kopūstėlio pagrindą, perpjaukite pusiau, jei dar yra kantrybės, išpjaukite šerdį.
    2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sumeskite gūželių puseles ir kepkite vis pamaišydami. Stebėkite kepimą: kai pakeis spalvą į ryškiai žalią, tuomet įspauskite į keptuvę apelsinų sulčių.
    3. Jei patinka apelsinų aromatas, galite taip pat įberti dar žiupsnelį tarkuotos apelsinų žievelės. Užvirkite, dar 1–2 min. pakaitinkite ir nukaiskite. Pabarstykite druska ir pipirais.

     

    Briuseliniai kopūstai turi likti „al’dente“, nes pervirę ar perkepę jie tampa kartūs.

  • Ona:

    Gal galėtumėte rekomenduoti tradicinio austrių padažo receptuką? Su citrinos sultimis skanauti geldeles atsibodo.

    Sveiki, Ona, klasikiniu padažu austrėms laikomas „mignonette“ – „šalotinių“ svogūnų ir vyno acto padažas. Svogūnus labai smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su actu. Galima įberti šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Ingredientai labai paprasti, bet galima padažą paįvairinti, pakeitus baltojo vyno actą – raudonojo vyno actu, chereso actu. Galima įdėti smulkiai pjaustytų obuolių, galima įberti smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos.

  • Julija:

    Sportuoju, laikausi baltymų dietos. Ar galėtumėte pasidalyti receptais, skirtais sportuojantiems: greitai, liesai, sveikai ir daug baltymų. Ačiū!

    Sveiki, Julija, jums atsakėme el. paštu.

  • Neringa:

    Sveiki, kokio gamintojo keptuves naudojate kulinarinėse laidose?

    Sveiki, kepame PYREX keptuvėse, o jas įsigijome ŽANA indų salonuose.

  • matas:

    Atsiprašau, bet gal galėtumėte atsakyti į mano klausimą?

    Sveiki, jums atsakėme nurodytu el. paštu.

  • Neringa:

    Sveiki. Ateinantį savaitgalį, jau tradiciškai, naujojo božolė vyno atvykimas švenčiamas ir Lietuvoje. Kadangi savaitgalį švęsime gimtadienį, tuo pačiu norime paragauti ir naujojo vyno. Kokius restoranus Vilniuje rekomenduotumėte? Ačiū.

    Sveiki, božolė pasitikimą rengia „Vyno klubas“, restoranai „Balzac“, „Untold“, „Café Montmartre“, „CAPO“, „Valgomasis“, „La Cave Amberton“. Kaune – „Ieti“, „Monte Pacis“. Smagaus pasitikimo!