Kulinarinė greitoji

  • laura:

    Sveiki, noriu iškepti špinatų tortą be gliuteno. Kokiomis dalimis galiu keisti paprastus miltus kokosų arba migdolų miltais? Taip pat noriu pakeisti cukrų saldintu sutirštintu pienu – ar tai turės didelės įtakos biskvito struktūrai? Beje, ar galiu keisti aliejų į sviestą arba kitos rūšies aliejų, pvz, kokosų? Ačiū už atsakymą.

    Sveiki, gal galėtumėte atsiųsti receptą, kurį ruošiatės keisti? Nes šiuo atveju, kai yra noras tiek daug keisti, gal tiesiog vertėtų pasiieškoti kito recepto.

  • Daiva:

    Kokį rikotos sūrį naudojate gražuoliui daržovių pyragui? Baiminuosi, kad ta vienintelė rikotos sūrio rūšis, kurią aptinku Klaipėdoje (kreminės konsistencijos) nebus tinkama

    Sveiki, paprastai šiuos pyragus kepame su “Philadelphia” arba “Bonjour” tipo sūriais. Taip pat galite naudoti tepamą ožkų pieno sūrį. Rikota tikrai yra per skysta.

  • Marina:

    Laba diena,
    ar visus ledus galima vadinti gelato? Kuo jie skiriasi nuo, tarkim, gaminamų Lietuvoje?

    Sveiki, ne, ne visus. Gelato – tai ledų rūšis, taip vadinami minkšti ledai, juose nėra konservantų, mažiau riebūs, nei kiti ledai, bet riebalai turi būti pieno, jų galiojimo laikas yra itin trumpas – 3-4 dienos. Gelato ledai negaminami fabrikuose, juos galima pavadinti „kraftiniais“, autoriniais ledais. Paprastai jie yra gaminami nedidelėse ledainėse ir tą daro „gelatiere“ – ledų meistras

  • Lina:

    Sveiki! Kaip kepti bulves, kad gautųsi su atskrudusia plutele? Noriu tokių prie šaltibarščių :) Ačiū!

    Sveiki, kepkite orkaitėje, įkaitintoje 180 °C, ir su sviestu, o ne su aliejumi. Bulves prieš kepdama galite apvirti, bet labai gerai nuvarvinkite. Kad jos turėtų plutelę, bulvės turi būti sausos.

  • Mantė:

    Sveiki, kada prasidės smidrų sezonas? Laukiu nesulaukiu!

    Sveiki, lietuviški smidrai turėtų pasirodyti gegužės mėnesį. Mes irgi labai labai laukiame!!!!

  • Agota:

    Sveiki, ar sveikiau burokėlius kepti ar virti? Kiek laiko jie turėtų kepti orkaitėje?

    Sveiki 🙂

    sveikiau yra kepti orkaitėje arba virti garuose. Verdant vandenyje ištirpsta naudingos medžiagos. Kepimo laikas priklauso nuo burokėlių. Patariame ne specialiai jungti orkaitę burokėliams kepti, o juos kepti kartu su kokiu kitu patiekalu. Suvilgykite burokėlius vandeniu, suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite arba ant skardos, arba ant grotelių 170-180 °C temperatūroje.

  • Beata:

    Teko ragauti picos gardintos rūkytu alyvuogių aliejumi. O kam dar jis tinka ir ar galima jį pasigaminti pačiam arba kur nors įsigyti?

    Sveiki, kaip ir minėjote, galima gardinti picas, duoną, makaronus – puikiai tinka miltiniams patiekalams. Taip pat galima su juo pasigaminti majonezą, užpilus salotoms bei pagardus užkandžiams.
    Pamėginkite gardinti juo keptus grybus.
    O, dėl pasigaminimo turime giliau pastudijuoti, nes patiems gaminti neteko – dažniausiai perkame Bottlery parduotuvėse.

  • Lina:

    Yra toks prancūziškas desertas plaukiojanti sala. Išplakti baltymai virti piene su anglišku kremu. Lietuvisko sio deserto recepto neradau. Yra daug rusiškai youtube. Bandziau ta baltyma virt. Na labai jau jauciasi kiausinis. Tik viriau ne ant pieno, o vandeny. Nes, kaip sake receptu autoriai, galima, skirtumo jokio. Gal galite patarti kaip si deserta pagaminti?

    Sveiki, klasikinis receptas yra su pienu ir būtinai aromatizuotu vanile. Vanduo čia tikrai netinka, nes nesuteikia jokio skonio o tik išryškina kiaušinio skonį. Šitą video mes ruošėme mūsų partneriui.

  • Beata:

    Sveiki, ar galima šaldyti kiaušinių baltymus? Ką galima pagaminti iš šaldytų baltymų?

    Sveiki, taip galima šaldyti ir baltymus, ir trynius. Supilstykite nedidelėmis porcijomis, būtinai užrašykite, kiek baltymų sušaldėte ir kada. Atšildykite palaipsniui. Gaminti galite viską, ką ir iš šviežių kiaušinių baltymų. Atšildyti jie puikiai išsiplaka.

  • Doingstuff:

    Gal galėtumėte patarti, kaip padaryti veganiškas Kūčias? Be žuvies? Ačiū

    Sveiki, pabandykite pagaminti morkas su dumbliais – taip vadinamą veganišką „lašišą“ – kuri primena lašišą spalva, jūros skoniu. Taip pat salierų gumbai gali skoniu ir konsistencija „pavaduoti“ žuvį, jei supjaustysite juos riekelėmis, apvirsite, apvyniosite „nori“ lapais sušiams gaminti ir pakepsite. „Nori“ lapai suteiks jūros skonio ir sojos gaminiams, tofu. Tikimės, kad surasite sau tinkantį patiekalą.

  • Beata:

    Mėgstu labai vyšnias, turių dabar šaldytų. Ar galima kepti pyragą su šaldytom uogom?

    Sveiki, šaldytas uogas įdarui naudoti galite, bet prieš tai turėtumėte išvirti jas su trupučiu krakmolo. Nupilkite sultis, sumaišykite su krakmolu. Kitame puodelyje pavirkite vyšnias su cukrumi, o po to galite viską kartu sumaišyti. Dėti tiesiai į pyragą šaldytas uogas nepatartina, nes gali pyragas neiškepti. Būtinai reikia uogas prieš tai bent dalinai atšildyti.

  • Beata:

    Sveiki,
    neužilgo turėsiu išvirti daugybę putpelių kiaušinių. Kaip tą padaryti ir, svarbiausia, kaip juos nulupti?

    Sveiki, virti putpelių kiaušinius paprasta, užteks 2 min. Po to užpilkite šaltu vandeniu, pravėsinkite ir lupkite. Švelniai paridenkite kiaušinį stalo paviršiumi taip, kad sutrūkinėtų visas lukštas – tiesiog paspauskite delnu. Tada nulupti bus paprasta.

  • Agnė:

    Kiek cukraus reikia dėti verdant obuolienę? Nors stiklainius sterilizuoju, rodos, dedu pakankamai cukraus, bet viršus po kurio laiko apsitraukia pelėsio plutele.

    Sveiki, priežastis gali būti ne cukraus kiekis, o tai, kad trumpai verdate obuolienę, o gal ir karštą uždarote – susidaro kondensatas ir taip atsiranda terpė pelėsiui išaugti.

  • Beata:

    Sveiki, labai dega varškėčiai. Ką daryti?

    Sveiki, pabandykite dėti mažiau cukraus į tešlą. Taip pat svarbi kaitra – geriau kepti vidutinėje ir žemesnėje kaitroje. Formuodami varškėčius nenaudokite miltų, o suvilgykite lentelę ir rankas aliejumi arba vandeniu.

  • Beata:

    Kuo pakeisti kiaušinį kepiniuose?

    Kiaušinį kepiniuose (ne visuose) galite pakeisti maltais linų sėmenimis, maltomis ispaninio šalavijo sėklomis, minkštu tofu, trintu bananu, obuolių tyre, avinžirnių nuoviru. Įsidėmėkite, kad bananas ir avinžirnių nuoviras gali kiek pakeisti kepinio skonį.

  • Zemko:

    Kuriais atvejais kepiniuose (keksuose, pyraguose...) sviestą galima pakeisti aliejumi?

    Sveiki, galite keisti tada, kai receptūroje nurodytas ištirpintas sviestas. Jei minkštas sviestas yra plakamas ar šaltas sviestas yra kapojamas, keisti nerekomenduotina.

  • Beata:

    Ar galima mieliniams kepiniams naudoti kefyrą arba jogurtą?

    Taip, drąsiai galite naudoti kefyrą, jogurtą, rūgpienį, tik šiek tiek daugiau nei pieno, nes pienas skystesnis. Štai ir receptas: http://vmgonline.lt/receptai/jogurtine-boba/

  • Beata:

    Ką daryti, kad gaminant varškėčiai neliptų prie rankų?

    Sveiki, pabandykite vietoje miltų formuodama varškėčius suvilgyti rankas aliejumi.

  • Aurelija:

    Kuo galima pakeisti džiūvėsėlius muštinukams apvolioti?

    Sveiki, pirmiausia galima visai „nepaniruoti“. Taip pat galima sutrinti avižinius arba kitokius dribsnius, pvz., derinyje su vištiena puikų efektą duos dalis kukurūzų pusryčių dribsnių, galima naudoti riešutus, įvairiausias sėklas, o taip pat išbandykite ne baltos duonos džiūvėsėlius, o juodos, ruginės.

  • Doingstuff:

    Ar būtina baravykus, skirtus šaldymui, apvirti? Ačiū.

    Ne, nebūtina. Tiesiog nuvalykite visą purvą, nušluostykite drėgnu skudurėliu ir galite dėti į šaldiklį.