Kulinarinė greitoji

  • Paula:

    Laba diena, patarkite, kaip geriau pagaminti jautienos kepsnį, skirtą šaltam užkandžiui. Labai jums ačiū už atsakymą.

    Sveiki, pabandykite pasigaminti rostbifą. Jei turite mėsos termometrą, tuomet kepkite mėsą iki 55 °C viduje. http://vmgonline.lt/receptai/rostbifas-pagal-honorata-lyndo/

  • Alisa:

    Sveiki, girdėjau apie veganišką žuvį. Kas tai yra?

    Sveiki,  dažniausiai tai yra koks nors veganiškas produktas įvyniotas į nori lapus ir po to pagamintas. Tai gali būti tofu, salieras, grybai, tempeh. Žuvies skonį priduoda nori.

  • Alisa:

    Sveiki, kas yra „tonka“ ir kaip naudojama?

    Sveiki, tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. „Dipteryx odorata“) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai vartojama parfumerijoje, maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami desertai pieno, šokolado pagrindu, gardinami romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, mirkomos alkoholyje, džiovinamos ir naudojamos sutarkuotos.

  • Kristina:

    Nusprendžiau iš esmės keisti gyvenimo būdą ir ypač mitybą. Iškilo klausimas – kaip tinkamai virti perlines kruopas? Nepatikėjau, kai draugė pasakė, kad beveik valandą!!! Ar tai gali būti tiesa? O jei kelias valandas palaikyčiau užmerktas vandenyje, gal tada galima virti ir trumpiau?

    Sveiki, jūsų draugė teisi. Perlines kruopas reikia virti ilgai. Kiek sutrumpinti virimo laiką padės užmerkimas vandenyje, bet ne kelioms valandoms, o nakčiai – 12 val. Po to reikia virti apie 45–50 min. Taip pat parduotuvėse galite rasti jau papildomai apdorotų kruopų, kurias virti galima 35–40 min.

  • Aurelija:

    Sveiki, kokį desertą pasiūlytumėte pasigaminti Vasario 16-osios proga? Kaip manote, kas labiausiai tiktų paminėti šimtmetį? Medaus tortas, o gal kažkas su varške? Kokie produktai Jums asocijuojasi su lietuviškumu?

    Sveiki, taip, jūsų išvardyti desertai, mūsų nuomone, puikiai tinka. Taip pat tai gali būti desertai, pagaminti ruginės duonos pagrindu arba naudojant lietuviškus vaisius. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite pasinaudoti Liudvikos Didžiulienės Žmonos knygoje „Gaspadinystės knyga“ esančiais receptais – tai yra autentiški to meto receptai. Netgi obuoliai tešloje, pagaminti pagal šioje knygoje esantį receptą, irgi yra nuostabu, atspindi to meto dvasią ir, mūsų nuomone, puikiai tinka švęsti. :) Knygos el. variantą rasite M. Mažvydo nacionalinėje bibliotekoje.

  • Juste:

    Man labai skanu į kotletų tešlą įmaišyti piene mirkyto batono. Bet su draugėmis įsišnekėjau, ir visos pakraupo – neva aš gaminu kotletus kaip kokioje valgykloje. Kokia turėtų būti tikroji kotletų sudėtis? Jaučiuosi pasimetusi, mano mama visada ruošė su batonu...

    Duona arba batonas yra dedami į faršą dėl sultingumo, bet jų neturi būti daugiau nei 10 proc. Toks maltinių gaminimo būdas yra klasikinis ir gyvuoja nuo labai senų laikų. Valgykliniai kotletai buvo peikiami dėl to, kad dažniausia ten mėsos ir duonos būdavo po lygiai. Taip pat kartais į faršą būdavo dedama ir varškės, ir bulvių. To ištakos slypi visuotiniame deficite. Dabar tokios problemos nėra, o norint paįvairinti savo mitybą, patariame į faršą dėti daržovių, pvz., kartu sumalti cukiniją, papriką, kopūstą, moliūgą, įdėti smulkiai sutarkuotos morkos arba net burokėlių, taip pat puikiai tinka rūgštus obuolys. Nepamirškite prieskoninių žolelių. Nebijokite eksperimentuoti – tik taip atsirinksite tai, kas jums labiausiai tinka.

  • Lione:

    Kaip įdomiai panaudoti raugintus kopūstus? Sriubą verdame, troškiname su bulvėmis, bet šie paprasti kaimiški patiekalai šeimos nariams pabodo. Kam dar jie tiktų? Girdėjau, kad tai sveikas produktas, norėtųsi žiemą kuo dažniau jį valgyti. Ačiū.

    Sveiki, galite raugintus kopūstus naudoti neapdorotus termiškai, tad jie kuo puikiausiai gali būti įvairių salotų sudėtine dalimi: ir tradicinių su virtomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, bulvėmis, pupelėmis, bet taip pat pabandykite derinti raugintus su šviežiais kopūstais, obuoliais, morkomis, topinambais, paprikomis. Bet taip pat gaminkite iš raugintų kopūstų įvairiausius įdarus: pyragėliams, pyragams, virtiniams, net balandėliams – http://vmgonline.lt/receptai/balandeliai-su-raugintais-kopustais/, taip pat raugintų kopūstų „pagalvė“ kuo puikiausiai tinka kepti riebią paukštieną: ir gabaliukais, ir visą paukštį – antį, žąsį.

  • Audrius:

    Sveiki. Yra vaizdo įrašas VMG tortilijų užkandis 2016. Ten Alfas rodo tris skirtingus įdarus. 1 – vištienos, avokado, kriaušės ir imbiero. 2 – mango, „čili“ pipiro. 3 – pupelių ir kukurūzų. 1-asis buvo rodytas ir gamintas barstant šiek tiek sūrio. Kaip yra su 2-uoju? Mangas su trupučiu „čili“ pipiro irgi dedamas ant tortilijos, apibarstytos sūriu? Padėkit! Taaaip skaniai išėjo tos su vištiena, nekantrauju išbandyt su mangu. 😋😊 AČIŪ!

    Sveiki, šiame užkandyje avokadas, kriaušė ir imbieras keičiamas mangu ir aitriąja paprika. Taip pat dedama vištiena ir sūris. :) Gaminimo principas toks pat. :)

  • Ieva:

    Sveiki, kaipgi yra su želatinos lapeliais? Turiu tuos ilgesnius, taip ir stovi nenaudojami, nes nežinau, kokiam kiekiui kiek lapelių naudoti. Prašau pagalbos. Ačiū!

    Sveiki, vienas lapelis atitinka maždaug 2 g želatinos milteliais. Tad 0,5 l skysčio reikėtų 5–6 lapelių. Juos užmerkite šaltame virintame vandenyje maždaug 10–15 min., po to nuspauskite, vandenį išpilkite. Nuspaustą želatiną ištirpinkite stipriai pašildytoje gaminamo patiekalo skystoje dalyje – sirupe, grietinėlėje, vaisių tyrėje etc. Stingdykite kaip įprasta.

  • Vaida:

    Sveiki, koks būtų tinkamiausias ir vertas dėmesio desertas po jautienos didkepsnio? Svečiai tailandietė, norvegai, ir aš lietuvė kuri atsakinga už desertą🍷🍮
    Visos knygos ir žurnalai vmg virtuvėje. Gelbėkite.

    Sveiki, o, kokia graži kompanija susirinko :)

    Gal pabandykite kažką iš šių receptų:

    http://vmgonline.lt/receptai/zaliasis-spinatu%cc%a8-tortas/

    http://vmgonline.lt/receptai/krembriule-tarta-su-avietemis/

    http://vmgonline.lt/receptai/avokadu-tortas/

    https://www.facebook.com/verduirkepu/photos/a.882732555129212.1073741828.859956267406841/1036104263125373/?type=3&theater

     

  • Kestutis:

    Labas vakaras, ar yra koks paprastas būdas, kuris leistų išvirusiems barščiams suteikti daugiau rūgšties? Ačiū.

    Sveiki, tiesiog pagardinkite barščius citrinos sultimis.

  • Daiva:

    Išduokite picos pado tešlos receptą. Žinau, kad yra kažkoks su varške arba su mielėmis. Kartą kepiau pati, išėjo per storas.

    Mes kepame pagal tokį:

    500 g miltų

    250 ml vandens

    1 pakelio sausų mielių

    1 šaukštelio druskos

    1 šaukštelio cukraus

     

    1. Mieles sumaišykite su miltais, vandeniu, druska bei cukrumi ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Palikite tešlą kilti maždaug 30 min.
    1. Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Geriausiai, jei naudosite specialiai picai skirtą programą.
    2. Suformuokite du plonus picų papločius. Sudėkite tešlą į miltais pabarstytą kepimo skardą, uždėkite norimus priedus ir kepkite maždaug 15–20 min. Krosnyje kepa kelias minutes!
  • Paula:

    Kaip kepti sūrio pyragą?

    Sveiki,

    1. Sūrio pyragas kepamas maždaug iki 140–150 °C įkaitintoje orkaitėje ir vandens vonelėje. Išsegama forma keliais sluoksniais apvyniojama aliuminio folija, kad pyragas būtų apsaugotas nuo vandens. Prieš taikydami tokį būdą patikrinkite, ar forma sandari. Kartais formos būna tokios nesandarios, kad labai smarkiai praleidžia vandenį, tokiu atveju reikia arba įsigyti naują formą, arba kepti sūrio pyragą be tiesioginės vandens vonelės apvyniojus formos kraštą šlapiais laikraščiais. Laikraščius reikia kartkartėmis supurkšti.
    2. Taip pat sūrio pyragą galima kepti garų orkaitėje. Kadangi garų režimai paprastai veikia su ventiliatoriumi, tad tokio režimo ilgai taikyti negalima, nes nuo vėjelio sūrio pyragui gali „nurauti stogą“. Bet garų indėlis į pyragą yra nepamainomas. Tad deriname vėjelį ir kepimo režimą „viršus–apačia“. Pirmąsias 15 min. kepame 50 % garų režimu iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje, o vėliau perjungiame orkaitę į režimą „apačia–viršus“ (140 °C).
    3. Taip pat sūrio pyragą galima kepti tiesiog orkaitėje: pirmiausia 10 min. maksimalia temperatūra, o po to sumažinus ją iki 100 °C. Kepimo laikas tuomet būna net iki 2 val.
    4. Galima pabandyti kitokį būdą: 10 min. – 240 °C, o po to valandą – 150 °C.
  • Alisa:

    Esu prišaldžius labai daug uogų ir matau, kad jau nebesuvalgysime visų. Kaip siūlytumėte jas naudoti?

    Sveiki, paprasčiausias būdas – tai kokteiliai: dėkite visas uogas iš eilės, galite gardinti kokosų pienu, gėrimais su alavijais, karvės pienu, galite dėti ledų, bet tuomet prisiminkite, kad tai yra desertas, o ne gėrimas. Galite išvirti uogienę: šaldytų uogų uogienė yra puiki, daug greičiau pagaminama, nes uogos jau perėjo terminį apdorojimą. Galima gaminti uogų marinatus mėsai, žuviai, taip pat gardūs yra padažai. Taip pat nepamirškite apie kepinius: šaldytos uogos puikiai jiems tinka.

  • Brigita:

    Sveiki, koks padažas tiktų mango-avokado salotoms su lašiša?

    Sveiki, be abejonės, tai yra skonio reikalas, bet mes su malonumu valgytumėme tokias salotas su paprastu aliejiniu užpilu (aliejus, druska, citrinų sultys) + smulkintos kalendros arba krapai. Kita vertus, jūs galite mangą arba avokadą paversti padažu – sutrinti vieną arba kitą su aliejumi, citrinų sultimis, druska ir pasirinktais žalumynais.

  • Zivile:

    Sveiki, gal galite parašyti, kaip reikėtų pagaminti morkų piurė? Ačiū.

    Sveiki, labai paprastai: iškepkite valytas morkas orkaitėje, iki suminkštės (arba išvirkite garuose), sutrinkite trintuvu, pertrinkite per sietelį, įdėkite kambario temperatūros sviesto, norimų prieskonių ir vėl sutrinkite trintuvu.

  • Zita:

    Sveiki, noriu kepti „medauninką“ vienkartinėje aliumininėje kepimo formelėje. Klausimas: ar galima tą „medauninką“ suvynioti į kepimo popierių ir maistinę plėvelę ir laikyti 14 dienų kartu su ta vienkartine aliuminine formele? Ačiū.

    Sveiki, vienkartinės formelės yra vienkartinės ir neskirtos produktų laikymui. :) „Medauninkas“ puikiai išsilaikys suvyniotas ir nebūtinai jį laikyti formelėje. :)

  • Vilma:

    Sveiki, norėčiau konsultacijos. Ruošiu Kūčių stalą, ar tinka lašiša, kepta su pestu + salotos su sūriu ir kriaušėmis + perlinis kuskusas? Norėtųsi šviežių salotų. Gal galėtumėte pasiūlyti kokį kitą garnyrą, jei šis vienoje lėkštėje nelabai tinka. Ačiū.

    Sveiki, jei norėtųsi gaiviau, tuomet siūlytume kiek kitokį variantą: lašiša su pestu + salotos su citrusiniais vaisiais, kad ir tokios https://www.facebook.com/verduirkepu/photos/a.882732555129212.1073741828.859956267406841/1461524063916722/?type=3&theater ir bolivinės balandos vietoje kuskuso. :)

  • Justė:

    Sveiki, artėja Kalėdos, tad joms norėčiau jau pradėti ruoštis iš anksto. Gal galėtumėt pasakyti, prieš kiek laiko būtų optimaliausia kepti imbierinius sausainiukus? Kiek laiko jie gali stovėti ir išlikti kieti / traškūs bei kaip geriausia juos būtų laikyti?

    Sveiki, sausainukus galite kepti jau dabar, sandariai uždarytame inde sausainius galite laikyti net iki 3–4 mėnesių. Geriausiai tinka skardinės dėžutės sausainiams.

  • Ausra:

    Sveiki. Kur galima rasti kaledinės repeticijos receptus?

    Sveiki, receptai jau yra publikuojami portale. Artimiausiu laiku bus patalpinti visi.