Kulinarinė greitoji

  • Mantė:

    Sveiki, kada prasidės smidrų sezonas? Laukiu nesulaukiu!

    Sveiki, lietuviški smidrai turėtų pasirodyti gegužės mėnesį. Mes irgi labai labai laukiame!!!!

  • Agota:

    Sveiki, ar sveikiau burokėlius kepti ar virti? Kiek laiko jie turėtų kepti orkaitėje?

    Sveiki 🙂

    sveikiau yra kepti orkaitėje arba virti garuose. Verdant vandenyje ištirpsta naudingos medžiagos. Kepimo laikas priklauso nuo burokėlių. Patariame ne specialiai jungti orkaitę burokėliams kepti, o juos kepti kartu su kokiu kitu patiekalu. Suvilgykite burokėlius vandeniu, suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite arba ant skardos, arba ant grotelių 170-180 °C temperatūroje.

  • Beata:

    Teko ragauti picos gardintos rūkytu alyvuogių aliejumi. O kam dar jis tinka ir ar galima jį pasigaminti pačiam arba kur nors įsigyti?

    Sveiki, kaip ir minėjote, galima gardinti picas, duoną, makaronus – puikiai tinka miltiniams patiekalams. Taip pat galima su juo pasigaminti majonezą, užpilus salotoms bei pagardus užkandžiams.
    Pamėginkite gardinti juo keptus grybus.
    O, dėl pasigaminimo turime giliau pastudijuoti, nes patiems gaminti neteko – dažniausiai perkame Bottlery parduotuvėse.

  • Lina:

    Yra toks prancūziškas desertas plaukiojanti sala. Išplakti baltymai virti piene su anglišku kremu. Lietuvisko sio deserto recepto neradau. Yra daug rusiškai youtube. Bandziau ta baltyma virt. Na labai jau jauciasi kiausinis. Tik viriau ne ant pieno, o vandeny. Nes, kaip sake receptu autoriai, galima, skirtumo jokio. Gal galite patarti kaip si deserta pagaminti?

    Sveiki, klasikinis receptas yra su pienu ir būtinai aromatizuotu vanile. Vanduo čia tikrai netinka, nes nesuteikia jokio skonio o tik išryškina kiaušinio skonį. Šitą video mes ruošėme mūsų partneriui.

  • Beata:

    Sveiki, ar galima šaldyti kiaušinių baltymus? Ką galima pagaminti iš šaldytų baltymų?

    Sveiki, taip galima šaldyti ir baltymus, ir trynius. Supilstykite nedidelėmis porcijomis, būtinai užrašykite, kiek baltymų sušaldėte ir kada. Atšildykite palaipsniui. Gaminti galite viską, ką ir iš šviežių kiaušinių baltymų. Atšildyti jie puikiai išsiplaka.

  • Doingstuff:

    Gal galėtumėte patarti, kaip padaryti veganiškas Kūčias? Be žuvies? Ačiū

    Sveiki, pabandykite pagaminti morkas su dumbliais – taip vadinamą veganišką „lašišą“ – kuri primena lašišą spalva, jūros skoniu. Taip pat salierų gumbai gali skoniu ir konsistencija „pavaduoti“ žuvį, jei supjaustysite juos riekelėmis, apvirsite, apvyniosite „nori“ lapais sušiams gaminti ir pakepsite. „Nori“ lapai suteiks jūros skonio ir sojos gaminiams, tofu. Tikimės, kad surasite sau tinkantį patiekalą.

  • Beata:

    Mėgstu labai vyšnias, turių dabar šaldytų. Ar galima kepti pyragą su šaldytom uogom?

    Sveiki, šaldytas uogas įdarui naudoti galite, bet prieš tai turėtumėte išvirti jas su trupučiu krakmolo. Nupilkite sultis, sumaišykite su krakmolu. Kitame puodelyje pavirkite vyšnias su cukrumi, o po to galite viską kartu sumaišyti. Dėti tiesiai į pyragą šaldytas uogas nepatartina, nes gali pyragas neiškepti. Būtinai reikia uogas prieš tai bent dalinai atšildyti.

  • Beata:

    Sveiki,
    neužilgo turėsiu išvirti daugybę putpelių kiaušinių. Kaip tą padaryti ir, svarbiausia, kaip juos nulupti?

    Sveiki, virti putpelių kiaušinius paprasta, užteks 2 min. Po to užpilkite šaltu vandeniu, pravėsinkite ir lupkite. Švelniai paridenkite kiaušinį stalo paviršiumi taip, kad sutrūkinėtų visas lukštas – tiesiog paspauskite delnu. Tada nulupti bus paprasta.

  • Agnė:

    Kiek cukraus reikia dėti verdant obuolienę? Nors stiklainius sterilizuoju, rodos, dedu pakankamai cukraus, bet viršus po kurio laiko apsitraukia pelėsio plutele.

    Sveiki, priežastis gali būti ne cukraus kiekis, o tai, kad trumpai verdate obuolienę, o gal ir karštą uždarote – susidaro kondensatas ir taip atsiranda terpė pelėsiui išaugti.

  • Beata:

    Sveiki, labai dega varškėčiai. Ką daryti?

    Sveiki, pabandykite dėti mažiau cukraus į tešlą. Taip pat svarbi kaitra – geriau kepti vidutinėje ir žemesnėje kaitroje. Formuodami varškėčius nenaudokite miltų, o suvilgykite lentelę ir rankas aliejumi arba vandeniu.

  • Beata:

    Kuo pakeisti kiaušinį kepiniuose?

    Kiaušinį kepiniuose (ne visuose) galite pakeisti maltais linų sėmenimis, maltomis ispaninio šalavijo sėklomis, minkštu tofu, trintu bananu, obuolių tyre, avinžirnių nuoviru. Įsidėmėkite, kad bananas ir avinžirnių nuoviras gali kiek pakeisti kepinio skonį.

  • Zemko:

    Kuriais atvejais kepiniuose (keksuose, pyraguose...) sviestą galima pakeisti aliejumi?

    Sveiki, galite keisti tada, kai receptūroje nurodytas ištirpintas sviestas. Jei minkštas sviestas yra plakamas ar šaltas sviestas yra kapojamas, keisti nerekomenduotina.

  • Beata:

    Ar galima mieliniams kepiniams naudoti kefyrą arba jogurtą?

    Taip, drąsiai galite naudoti kefyrą, jogurtą, rūgpienį, tik šiek tiek daugiau nei pieno, nes pienas skystesnis. Štai ir receptas: http://vmgonline.lt/receptai/jogurtine-boba/

  • Beata:

    Ką daryti, kad gaminant varškėčiai neliptų prie rankų?

    Sveiki, pabandykite vietoje miltų formuodama varškėčius suvilgyti rankas aliejumi.

  • Aurelija:

    Kuo galima pakeisti džiūvėsėlius muštinukams apvolioti?

    Sveiki, pirmiausia galima visai „nepaniruoti“. Taip pat galima sutrinti avižinius arba kitokius dribsnius, pvz., derinyje su vištiena puikų efektą duos dalis kukurūzų pusryčių dribsnių, galima naudoti riešutus, įvairiausias sėklas, o taip pat išbandykite ne baltos duonos džiūvėsėlius, o juodos, ruginės.

  • Doingstuff:

    Ar būtina baravykus, skirtus šaldymui, apvirti? Ačiū.

    Ne, nebūtina. Tiesiog nuvalykite visą purvą, nušluostykite drėgnu skudurėliu ir galite dėti į šaldiklį.

  • Vilma:

    Sveiki. Klausimas gal šiek tiek ne į temą, bet susijęs su kulinarija. Kokią garinę orkaitę rekomenduotumėte? Naujai virtuvei norisi naujų vėjų. Ačiū.

    Kulinarinis jūsų klausimas, kulinarinis.

    Pas Alfą ir VMG studijoje yra AEG garinės orkaitės. https://www.aeg.lt/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/bsk892330m/ Tokio modelio ir dar naujesnės.

    Elžbieta naudoja „Electrolux“ garinę https://www.electrolux.lt/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eob9956xax/ šiek tiek senesnį modelį. Esame labai patenkinti.

    Puikiai tarnauja, jų apkrovimas tikrai didelis, bet jos viską atlaiko. Labai patikimos ir patogios. Būtinai reikalingas mėsos termometras, 100 proc. garų programa. Mėsa, daržovės išeina dieviško skonio su 25 proc. garų. Puiku, kad orkaičių talpa labai didelė – virš 70 l.

  • Saulė:

    Sveiki, noriu gaminti gimtadienio tortą. Svarstau tarp medučio ir Napoleono. Koks optimaliausias laikas būtų šiems tortams susistovėti? Ar gaminti tris dienas prieš gimtadienio šventę nebūtų per didelis laiko tarpas? Gal jau tortas taps nebešviežias?

    Sveiki, Napoleonui reikėtų kiek daugiau laiko susistovėti – visos paros Bet ilgiau nelaikykite, ypač jei gaminate plikytą kremą. Jei jūsų kremas sviestinis, tuomet gali prireikti ir dar pusiaudienio. Labai svarbu taip pat ir kremas. Gaminti prieš tris dienas nieko tokio, jei pirmą dieną kepsite lakštus, o pertepinėsite antrą dieną. Medaus tortui reikia mažiau laiko susigerti, iki paros, o dažnai pakanka ir nakties šaldytuve. Grietinės arba grietinėlės kremas, ilgiau pastovėjęs, įgauna specifinį skonį, nelabai malonų, tad geriau tortą valgyti šviežią.

  • Lina:

    Sveiki, manęs laukia tikras iššūkis – vyras parnešė didoką lydeką. Kaip ją skaniai paruošti (farširuota lydeka iš vaikystės man tikras siaubas, neskanu). Ačiū už patarimus.

    Sveiki, galima virti sriubas, gaminti maltinukus, kepti popieriniame voke. Šiaip lydekos mėsa yra sausoka, tad būtina gaminti su daug daržovių, galima su grietinėle. Labai svarbu neišsausinti, todėl jei susiruoštumėte ją kepti keptuvėje, reikalinga storoka paniruotė.
    Popieriniame voke su trupučiu sviesto arba aliejaus ir ant daržovių pagalvės – puikus variantas.

  • Gabrielė:

    Sveiki, noriu gaminti „New York cheescake“, koks „cream cheese“ yra tinkamiausias? Baiminuosi, ar „Philadelphia“ nebus per sūri?

    Sveiki, nesibaiminkite. „Philadelphia“ yra tinkamiausias pasirinkimas – juk klasikinis niujorkietiškas sūrio pyragas kepamas būtent su šiuo sūriu.