Kulinarinė greitoji

  • Beata:

    Laba diena,

    Susidomėjau pabandyti iš avinžirnių skysčio išplakti morengus, tačiau plakdama ilgai nepastebėjau, kad būtų standi masė. Po to sudėjau cukraus pudrą ir pasidarė skysta masė. Ką ne taip darau? Kaip viską tiksliai padaryt?:)

    Sveiki, išties aquafabos morengus reikia prijaukinti. Pirmiausia, nuoviras turi būti be jokių kitų priedų – cukraus, acto, etc., tad jei naudojate pirktinį – būtinai žiūrėkite sudėtį.  Nuoviras taip turi būti šiek tiek tąsus – jo konsistencija turėtų būti panaši į kiaušinio baltymą. Tad sutirštinimui nuovirą galima kiek pavirti. Nuoviras turi būti labai gerai atšaldytas.  Ir – bandyti-bandyti-bandyti.

  • Laura:

    Laba diena,
    Patarkite, kada kepiniuose reikia naudoti kepinių margariną, o kada visgi rinktis sviestą? Ar visuose kepiniuose galima naudoti specialių kepinių margariną vietoj sviesto? Mačiau netgi yra kepinių margarino su sviestu.

    Sveiki, esminis skirtumas – jūsų skonis, poreikiai, galimybės, alergijų buvimas, etc. Kepiniai gausis ir su sviestu ir su margarinu.

  • Julija:

    Sveiki, ar sokoladinis braunis su avietemis, iskeptas keksiuku formoje, viduje turi likti dregnas, ar turi buti iskepes pilnai?

    Sveiki, braunis tuo ir geras, kad gali būti įvairus. Mums skaniausias, kai šiek tiek lieka drėgnas 🙂

  • Aurėja:

    Sveiki. Ar galima vietoj kreminio sūrelio („cream cheese“, pvz., „Philadelphia“) naudoti kepinių varškę gaminant tortus, jų pertepimus ar sūrio pyragą?

    Sveiki, naudoti galima, bet rezultatas bus kitoks. Kreminio sūrelio ir varškės kepiniams skiriasi ir skonis ir riebumas. Su varške kepiniai bus rūgštesni ir nebus kremiškumo. Klasikiniam sūrio pyragui (pvz., „New York cheese cake“) reikia naudoti tik „Philadelphia“ sūrelį.

  • Olia:

    Per Velykas prisikepam gerokai per daug kumpių. Kur vėliau juos panaudoti? Kokiuose patiekaluose? Ačiū.

    Sveiki. 🙂 Mūsų patarimas – nekepti tiek kumpių. Sutaupysite ir laiko, ir pinigų. Jūs žinote, kiek kepate, žinote, kiek lieka – drąsiai mažinkite. 🙂

  • Saulė:

    Ar galima dažyti kiaušinius medvilnės dažais? Ar jie nėra nuodingi?

    Sveiki, prieš kelis dešimtmečius margučius dažė ir dažais, skirtais audiniais. Apie tai, kad kažkas mirė, duomenų nėra. Bet mes patariame rinktis maistinius dažus arba natūralias priemones. Medvilnės dažais geriau dažyti margučius, skirtus laikyti – tuos, iš kurių pašalintas turinys.

  • Paula:

    Pasiūlykite prašau nesaldų įdarą blyneliams. Ačiū.

    Sveiki, paprasčiausia – mėsos, daržovių, grybų įdaras. Taip pat galite gaminti kruopų įdarą su daržovėmis, grybais, sūriu. Sūrio arba varškės įdaras su džiovintais pomidorais, alyvuogėmis – viskas, kas tik jums patinka.

  • Alisa:

    Sveiki, ko įdomaus galima pridėti į varškės apkepą?

    Sveiki, saldžiam apkepui puikiai tiks vaisiai, riešutai, šokolado gabaliukai, moliūgų tyrė, morkos, bananų tyrė, aguonos, chalva. Nesaldųjį apkepą galima gardinti įvairiomis daržovėmis, alyvuogėmis, džiovintais pomidorais, prieskoninėmis žolelėmis. Arba pasikliauti savo vaizduote. 🙂

  • Daiva:

    Artėja Velykos. Jų proga pirmą kartą vyksiu susipažinti su vyro tėvais. Jo mama gerai gamina. Kokį patiekalą-kepinį patartumėte pagaminti ir atsivežti, kad likčiau įvertinta? Noriu pasipraktikuoti iš anksto.

    Sveiki, siūlome jums pasigaminti sūrio pyragą su lašiša http://vmgonline.lt/receptai/ruosiames-velykoms-surio-pyragas-su-lasisa/ arba burokėlių pyragą su karamelizuotais svogūnais http://vmgonline.lt/receptai/burokeliu-pyragas-su-karamelizuotais-svogunais-ir-ozku-suriu/ Abu pyragus gamino daug įvairių žmonių, atsiliepimai patys geriausi.

  • Alisa:

    Sveiki, kokia jautienos dalis geriausiai tinka troškinti? Ačiū.

    Sveiki, puikiai tinka sprandinė, mentė, taip pat kulninė ir kitos dalys, turinčios riebalų ir jungiamojo audinio.

  • Alisa:

    Laba diena, sakykite prašom, kokį kepimo popierių naudoti – baltą arba rudą?

    Sveiki, ypatingo skirtumo nėra. Svarbiausia – popieriaus savybės. Jei popierius iš abiejų pusių yra padengtas silikonu – tuomet viskas puiku.

  • Paula:

    Laba diena, patarkite, kaip geriau pagaminti jautienos kepsnį, skirtą šaltam užkandžiui. Labai jums ačiū už atsakymą.

    Sveiki, pabandykite pasigaminti rostbifą. Jei turite mėsos termometrą, tuomet kepkite mėsą iki 55 °C viduje. http://vmgonline.lt/receptai/rostbifas-pagal-honorata-lyndo/

  • Alisa:

    Sveiki, girdėjau apie veganišką žuvį. Kas tai yra?

    Sveiki, dažniausiai tai yra koks nors veganiškas produktas, įvyniotas į „nori“ lapus ir po to pagamintas. Tai gali būti tofu, salieras, grybai, „tempeh“. Žuvies skonio suteikia „nori“.

  • Alisa:

    Sveiki, kas yra „tonka“ ir kaip naudojama?

    Sveiki, tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. „Dipteryx odorata“) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai vartojama parfumerijoje, maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami desertai pieno, šokolado pagrindu, gardinami romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, mirkomos alkoholyje, džiovinamos ir naudojamos sutarkuotos.

  • Kristina:

    Nusprendžiau iš esmės keisti gyvenimo būdą ir ypač mitybą. Iškilo klausimas – kaip tinkamai virti perlines kruopas? Nepatikėjau, kai draugė pasakė, kad beveik valandą!!! Ar tai gali būti tiesa? O jei kelias valandas palaikyčiau užmerktas vandenyje, gal tada galima virti ir trumpiau?

    Sveiki, jūsų draugė teisi. Perlines kruopas reikia virti ilgai. Kiek sutrumpinti virimo laiką padės užmerkimas vandenyje, bet ne kelioms valandoms, o nakčiai – 12 val. Po to reikia virti apie 45–50 min. Taip pat parduotuvėse galite rasti jau papildomai apdorotų kruopų, kurias virti galima 35–40 min.

  • Aurelija:

    Sveiki, kokį desertą pasiūlytumėte pasigaminti Vasario 16-osios proga? Kaip manote, kas labiausiai tiktų paminėti šimtmetį? Medaus tortas, o gal kažkas su varške? Kokie produktai Jums asocijuojasi su lietuviškumu?

    Sveiki, taip, jūsų išvardyti desertai, mūsų nuomone, puikiai tinka. Taip pat tai gali būti desertai, pagaminti ruginės duonos pagrindu arba naudojant lietuviškus vaisius. Jei mėgstate eksperimentuoti, galite pasinaudoti Liudvikos Didžiulienės Žmonos knygoje „Gaspadinystės knyga“ esančiais receptais – tai yra autentiški to meto receptai. Netgi obuoliai tešloje, pagaminti pagal šioje knygoje esantį receptą, irgi yra nuostabu, atspindi to meto dvasią ir, mūsų nuomone, puikiai tinka švęsti. 🙂 Knygos el. variantą rasite M. Mažvydo nacionalinėje bibliotekoje.

  • Juste:

    Man labai skanu į kotletų tešlą įmaišyti piene mirkyto batono. Bet su draugėmis įsišnekėjau, ir visos pakraupo – neva aš gaminu kotletus kaip kokioje valgykloje. Kokia turėtų būti tikroji kotletų sudėtis? Jaučiuosi pasimetusi, mano mama visada ruošė su batonu...

    Duona arba batonas yra dedami į faršą dėl sultingumo, bet jų neturi būti daugiau nei 10 proc. Toks maltinių gaminimo būdas yra klasikinis ir gyvuoja nuo labai senų laikų. Valgykliniai kotletai buvo peikiami dėl to, kad dažniausia ten mėsos ir duonos būdavo po lygiai. Taip pat kartais į faršą būdavo dedama ir varškės, ir bulvių. To ištakos slypi visuotiniame deficite. Dabar tokios problemos nėra, o norint paįvairinti savo mitybą, patariame į faršą dėti daržovių, pvz., kartu sumalti cukiniją, papriką, kopūstą, moliūgą, įdėti smulkiai sutarkuotos morkos arba net burokėlių, taip pat puikiai tinka rūgštus obuolys. Nepamirškite prieskoninių žolelių. Nebijokite eksperimentuoti – tik taip atsirinksite tai, kas jums labiausiai tinka.

  • Lione:

    Kaip įdomiai panaudoti raugintus kopūstus? Sriubą verdame, troškiname su bulvėmis, bet šie paprasti kaimiški patiekalai šeimos nariams pabodo. Kam dar jie tiktų? Girdėjau, kad tai sveikas produktas, norėtųsi žiemą kuo dažniau jį valgyti. Ačiū.

    Sveiki, galite raugintus kopūstus naudoti neapdorotus termiškai, tad jie kuo puikiausiai gali būti įvairių salotų sudėtine dalimi: ir tradicinių su virtomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, bulvėmis, pupelėmis, bet taip pat pabandykite derinti raugintus su šviežiais kopūstais, obuoliais, morkomis, topinambais, paprikomis. Bet taip pat gaminkite iš raugintų kopūstų įvairiausius įdarus: pyragėliams, pyragams, virtiniams, net balandėliams – http://vmgonline.lt/receptai/balandeliai-su-raugintais-kopustais/, taip pat raugintų kopūstų „pagalvė“ kuo puikiausiai tinka kepti riebią paukštieną: ir gabaliukais, ir visą paukštį – antį, žąsį.

  • Audrius:

    Sveiki. Yra vaizdo įrašas VMG tortilijų užkandis 2016. Ten Alfas rodo tris skirtingus įdarus. 1 – vištienos, avokado, kriaušės ir imbiero. 2 – mango, „čili“ pipiro. 3 – pupelių ir kukurūzų. 1-asis buvo rodytas ir gamintas barstant šiek tiek sūrio. Kaip yra su 2-uoju? Mangas su trupučiu „čili“ pipiro irgi dedamas ant tortilijos, apibarstytos sūriu? Padėkit! Taaaip skaniai išėjo tos su vištiena, nekantrauju išbandyt su mangu. ?? AČIŪ!

    Sveiki, šiame užkandyje avokadas, kriaušė ir imbieras keičiamas mangu ir aitriąja paprika. Taip pat dedama vištiena ir sūris. 🙂 Gaminimo principas toks pat. 🙂

  • Ieva:

    Sveiki, kaipgi yra su želatinos lapeliais? Turiu tuos ilgesnius, taip ir stovi nenaudojami, nes nežinau, kokiam kiekiui kiek lapelių naudoti. Prašau pagalbos. Ačiū!

    Sveiki, vienas lapelis atitinka maždaug 2 g želatinos milteliais. Tad 0,5 l skysčio reikėtų 5–6 lapelių. Juos užmerkite šaltame virintame vandenyje maždaug 10–15 min., po to nuspauskite, vandenį išpilkite. Nuspaustą želatiną ištirpinkite stipriai pašildytoje gaminamo patiekalo skystoje dalyje – sirupe, grietinėlėje, vaisių tyrėje etc. Stingdykite kaip įprasta.