Kulinarinė greitoji

  • Beata:

    Ką manote apie agurkų rauginimą maišelyje? Kai raugiama be skysčio?

    Sveiki, šis būdas tinkamas, kai reikia agurkų greitai ir kai jie bus labai greitai sunaudoti. Jeigu norisi ilgiau išlaikyti agurkus, tuomet reikėtų rauginti tradiciškai.

  • Beata:

    Kaip nepervirti makaronų?

    Sveiki, pirmiaudsia rinkitės geros kokybės makaronus, kietųjų kviečių miltų. Virdama vadovaukitės gamintojo nurodytomis instrukcijomis.  Jei norite makaronų ryškiai al dente, tuomet virkite minutę trumpaiu, nei nurodyta, o jei norite minkštesnių makaronų – virkite minutę ilgiau nei nurodyta. Bet ne ilgiau.

  • Julija:

    Savaitgalį rengsiu vakarėlį. Patarkite, kaip apskaičiuoti, kiek maisto reikia paruošti? Turiu omeny, gal yra kokia formulė, pagal kurią galima apskaičiuoti, kiek reikia užkandžių, vyno, desertų ir pan.? Mano vakarėlyje planuoja būti devyni žmonės. Ačiū.

    Sveiki, formulės galbūt nepasakysime, bet vakarėliui patalpoje 4–5 val. vienam žmogui skaičiuokime apie 350–400 g maisto, iš ko pagrindinis patiekalas (su garnyru) – 200–220 g, desertas – 80 g ir 100 g užkandžių. Vyno paprastai imama vienas butelis 2–3 asm. Jeigu tai būtų vyno degustacija, tuomet degustavimui užtenka po 40–50 ml. Jeigu vakarėlis vyksta lauke, reikėtų dar pridėti apie 100 g maisto.

  • laura:

    Sveiki, noriu iškepti špinatų tortą be glitimo. Kokiomis dalimis galiu keisti paprastus miltus kokosų arba migdolų miltais? Taip pat noriu pakeisti cukrų saldintu sutirštintu pienu – ar tai turės didelės įtakos biskvito struktūrai? Beje, ar galiu keisti aliejų į sviestą arba kitos rūšies aliejų, pvz., kokosų? Ačiū už atsakymą.

    Sveiki, gal galėtumėte atsiųsti receptą, kurį ruošiatės keisti? Nes šiuo atveju, kai yra noras tiek daug keisti, gal tiesiog vertėtų pasiieškoti kito recepto?

  • Daiva:

    Kokį rikotos sūrį naudojate gražuoliui daržovių pyragui? Baiminuosi, kad ta vienintelė rikotos sūrio rūšis, kurią aptinku Klaipėdoje, (kreminės konsistencijos) nebus tinkama.

    Sveiki, paprastai šiuos pyragus kepame su „Philadelphia“ arba „Bonjour“ tipo sūriais. Taip pat galite naudoti tepamą ožkų pieno sūrį. Rikota tikrai yra per skysta.

  • Marina:

    Laba diena, ar visus ledus galima vadinti „gelato“? Kuo jie skiriasi nuo, tarkim, gaminamų Lietuvoje?

    Sveiki, ne, ne visus. „Gelato“ – tai ledų rūšis, vadinamieji minkšti ledai, kuriuose nėra konservantų, mažiau riebūs nei kiti ledai, bet riebalai turi būti pieno, jų galiojimo laikas yra itin trumpas – 3–4 dienos. „Gelato“ ledai negaminami fabrikuose, juos galima pavadinti „kraftiniais“, autoriniais ledais. Paprastai jie yra gaminami nedidelėse ledainėse ir tai daro „gelatiere“ – ledų meistras.

  • Lina:

    Sveiki! Kaip kepti bulves, kad gautųsi su atskrudusia plutele? Noriu tokių prie šaltibarščių :) Ačiū!

    Sveiki, kepkite orkaitėje, įkaitintoje 180 °C, ir su sviestu, o ne su aliejumi. Bulves prieš kepdama galite apvirti, bet labai gerai nuvarvinkite. Kad jos turėtų plutelę, bulvės turi būti sausos.

  • Mantė:

    Sveiki, kada prasidės smidrų sezonas? Laukiu nesulaukiu!

    Sveiki, lietuviški smidrai turėtų pasirodyti gegužės mėnesį. Mes irgi labai labai laukiame!!!!

  • Agota:

    Sveiki, ar sveikiau burokėlius kepti ar virti? Kiek laiko jie turėtų kepti orkaitėje?

    Sveiki 🙂

    sveikiau yra kepti orkaitėje arba virti garuose. Verdant vandenyje ištirpsta naudingos medžiagos. Kepimo laikas priklauso nuo burokėlių. Patariame ne specialiai jungti orkaitę burokėliams kepti, o juos kepti kartu su kokiu kitu patiekalu. Suvilgykite burokėlius vandeniu, suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite arba ant skardos, arba ant grotelių 170-180 °C temperatūroje.

  • Beata:

    Teko ragauti picos gardintos rūkytu alyvuogių aliejumi. O kam dar jis tinka ir ar galima jį pasigaminti pačiam arba kur nors įsigyti?

    Sveiki, kaip ir minėjote, galima gardinti picas, duoną, makaronus – puikiai tinka miltiniams patiekalams. Taip pat galima su juo pasigaminti majonezą, užpilus salotoms bei pagardus užkandžiams.
    Pamėginkite gardinti juo keptus grybus.
    O, dėl pasigaminimo turime giliau pastudijuoti, nes patiems gaminti neteko – dažniausiai perkame Bottlery parduotuvėse.

  • Lina:

    Yra toks prancūziškas desertas plaukiojanti sala. Išplakti baltymai virti piene su anglišku kremu. Lietuvisko sio deserto recepto neradau. Yra daug rusiškai youtube. Bandziau ta baltyma virt. Na labai jau jauciasi kiausinis. Tik viriau ne ant pieno, o vandeny. Nes, kaip sake receptu autoriai, galima, skirtumo jokio. Gal galite patarti kaip si deserta pagaminti?

    Sveiki, klasikinis receptas yra su pienu ir būtinai aromatizuotu vanile. Vanduo čia tikrai netinka, nes nesuteikia jokio skonio o tik išryškina kiaušinio skonį. Šitą video mes ruošėme mūsų partneriui.

  • Beata:

    Sveiki, ar galima šaldyti kiaušinių baltymus? Ką galima pagaminti iš šaldytų baltymų?

    Sveiki, taip galima šaldyti ir baltymus, ir trynius. Supilstykite nedidelėmis porcijomis, būtinai užrašykite, kiek baltymų sušaldėte ir kada. Atšildykite palaipsniui. Gaminti galite viską, ką ir iš šviežių kiaušinių baltymų. Atšildyti jie puikiai išsiplaka.

  • Doingstuff:

    Gal galėtumėte patarti, kaip padaryti veganiškas Kūčias? Be žuvies? Ačiū

    Sveiki, pabandykite pagaminti morkas su dumbliais – taip vadinamą veganišką „lašišą“ – kuri primena lašišą spalva, jūros skoniu. Taip pat salierų gumbai gali skoniu ir konsistencija „pavaduoti“ žuvį, jei supjaustysite juos riekelėmis, apvirsite, apvyniosite „nori“ lapais sušiams gaminti ir pakepsite. „Nori“ lapai suteiks jūros skonio ir sojos gaminiams, tofu. Tikimės, kad surasite sau tinkantį patiekalą.

  • Beata:

    Mėgstu labai vyšnias, turių dabar šaldytų. Ar galima kepti pyragą su šaldytom uogom?

    Sveiki, šaldytas uogas įdarui naudoti galite, bet prieš tai turėtumėte išvirti jas su trupučiu krakmolo. Nupilkite sultis, sumaišykite su krakmolu. Kitame puodelyje pavirkite vyšnias su cukrumi, o po to galite viską kartu sumaišyti. Dėti tiesiai į pyragą šaldytas uogas nepatartina, nes gali pyragas neiškepti. Būtinai reikia uogas prieš tai bent dalinai atšildyti.

  • Beata:

    Sveiki,
    neužilgo turėsiu išvirti daugybę putpelių kiaušinių. Kaip tą padaryti ir, svarbiausia, kaip juos nulupti?

    Sveiki, virti putpelių kiaušinius paprasta, užteks 2 min. Po to užpilkite šaltu vandeniu, pravėsinkite ir lupkite. Švelniai paridenkite kiaušinį stalo paviršiumi taip, kad sutrūkinėtų visas lukštas – tiesiog paspauskite delnu. Tada nulupti bus paprasta.

  • Agnė:

    Kiek cukraus reikia dėti verdant obuolienę? Nors stiklainius sterilizuoju, rodos, dedu pakankamai cukraus, bet viršus po kurio laiko apsitraukia pelėsio plutele.

    Sveiki, priežastis gali būti ne cukraus kiekis, o tai, kad trumpai verdate obuolienę, o gal ir karštą uždarote – susidaro kondensatas ir taip atsiranda terpė pelėsiui išaugti.

  • Beata:

    Sveiki, labai dega varškėčiai. Ką daryti?

    Sveiki, pabandykite dėti mažiau cukraus į tešlą. Taip pat svarbi kaitra – geriau kepti vidutinėje ir žemesnėje kaitroje. Formuodami varškėčius nenaudokite miltų, o suvilgykite lentelę ir rankas aliejumi arba vandeniu.

  • Beata:

    Kuo pakeisti kiaušinį kepiniuose?

    Kiaušinį kepiniuose (ne visuose) galite pakeisti maltais linų sėmenimis, maltomis ispaninio šalavijo sėklomis, minkštu tofu, trintu bananu, obuolių tyre, avinžirnių nuoviru. Įsidėmėkite, kad bananas ir avinžirnių nuoviras gali kiek pakeisti kepinio skonį.

  • Zemko:

    Kuriais atvejais kepiniuose (keksuose, pyraguose...) sviestą galima pakeisti aliejumi?

    Sveiki, galite keisti tada, kai receptūroje nurodytas ištirpintas sviestas. Jei minkštas sviestas yra plakamas ar šaltas sviestas yra kapojamas, keisti nerekomenduotina.

  • Beata:

    Ar galima mieliniams kepiniams naudoti kefyrą arba jogurtą?

    Taip, drąsiai galite naudoti kefyrą, jogurtą, rūgpienį, tik šiek tiek daugiau nei pieno, nes pienas skystesnis. Štai ir receptas: http://vmgonline.lt/receptai/jogurtine-boba/