Kulinarinė greitoji

  • Justė:

    Sveiki, artėja Kalėdos, tad joms norėčiau jau pradėti ruoštis iš anksto. Gal galėtumėt pasakyti, prieš kiek laiko būtų optimaliausia kepti imbierinius sausainiukus? Kiek laiko jie gali stovėti ir išlikti kieti / traškūs bei kaip geriausia juos būtų laikyti?

    Sveiki, sausainukus galite kepti jau dabar, sandariai uždarytame inde sausainius galite laikyti net iki 3–4 mėnesių. Geriausiai tinka skardinės dėžutės sausainiams.

  • Ausra:

    Sveiki. Kur galima rasti kaledinės repeticijos receptus?

    Sveiki, receptai jau yra publikuojami portale. Artimiausiu laiku bus patalpinti visi.

  • Beata:

    Sveiki, nerandu jūsų brandinto kalėdinio pyrago recepto. Gal galit padėti? Dėkui.

    Sveiki, šį receptą rasite naujausiame „Verdu ir kepu“ žurnale, o taip pat knygoje „Verdu ir kepu: Saldžiai“ – jų mes laukiame 12. 06 d., o prekybos centruose – nuo 12. 07 d.

  • Gabriele:

    Sveiki, kokioje temperatūroje, kiek laiko ir kokiu orkaitės režimu reikia kepti kaneles?

    Sveiki, viskas priklauso nuo konkrečios orkaitės. Standartiniai reikalavimai – viršus-apačia, t-ra – 200 °C, kepimo laikas – apie 50 min. Taip pat turi įtakos ir formos – metalinėse kitaip kepa nei silikoninėse. Silikoninėse sudėtingiau gauti traškią karamelinę plutelę.

  • Vita:

    Kokia jūsų nuomonė apie silkę šventėms? Ar geriau pirkti jau išdarinėtą, ar geriau išdarinėti patiems? Ačiū.

    Sveiki, čia viskas priklauso nuo jūsų. :) Išdarytos silkės turi savo pliusų, neišdarytos – savo :) Aš gaminu ir taip, ir taip. Kai pamatai riebią, blizgančią, didžiulę silkę, sunku atsilaikyti nenusipirkus. :) O tada prasideda išdarinėjimas. Jei pasirinksite išdarinėjimą, darykite tai ant stiklinės lentelės arba lėkštėje – nusiplaus ir neliks jokio kvapo.

  • Justina:

    Sveiki, patarkite, kaip pagaminti grietinėlės ir baltojo šokolado kremą torto pertepimui? Išplakus grietinėlę ir į ją sudėjus ištirpintą ir jau kiek pravėsusį baltąjį šokoladą, bandant viską sumaišyti, išplakti kartu, susimušė tarsi sviestas ir išsiskyrė skystis. Kokia galėtų būti to priežastis?

    Justina, taip įvyko dėl temperatūrų skirtumo. Pamėginkite ateityje daryti kitaip: pakaitinti grietinėlę, kol užvirs, nukaisti, palaukti, kol atvės iki 50–55 °C, sudėti smulkintą šokoladą ir ištirpinti nuolat maišant. Tada palikite mišinį 12 val. kambario temperatūroje, o tada pabandykite plakti.

  • Gerda:

    Ar sudėtinga ant sriubos dubenėlio „uždėti“ tešlos kepurėlę? Kokią tešlą patartumėte rinktis? Dėkoju.

    Sveiki, tikrai nesudėtinga. Galite naudoti sluoksniuotą tešlą arba kiek tvirtesnę mielinę. Dubenėlio kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir šaukite į orkaitę. Svarbu, kad dubenėlis atlaikytų karštį. Taip pat galite sriubas gaminti ir duonos kepalėlyje arba moliūge (bet pasirinkite tvirtesnį, kepimui skirtą).

  • Emilija:

    Sveiki, kaip orkaitėje išsikepti moliūgą? Vieną sykį netyčia jis išėjo labai skanus: toks kietas, kažkuo priminė batatus. Ar tai priklauso nuo jo rūšies, ar įmanoma jį kažkaip paruošti, kad būtų neištežęs ir gardus?

    Sveiki, moliūgų rūšys yra skirtingos: vienos labiau tinka kepti, kitos – troškinti arba sriuboms (virti didesniame vandens kiekyje moliūgo nepatartina, nes jis labai pavandenija, labai daug vandens sugeria), dar kitus puikiai galima valgyti termiškai neapdorotus. Skaniausiai iškepa moliūgai su kietesniu minkštimu: sviestiniai, Hokaido, muskatiniai.

    Moliūgą nulupkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir sudėkite į skardelę. Ją uždenkite folija arba kepimo popieriumi. Šaukite į orkaitę (~180 °C) ir kepkite, kol suminkštės. Tokį moliūgą naudokite sriuboms, tyrėms gaminti. Jeigu norėtumėte šiek tiek paskrudusio moliūgo, tuomet kepkite atidengtą, pašlakstytą aliejumi ir pabarstytą prieskoniais.

  • Inga:

    Sveiki. Klausimas Elžbietai. Matau „VirK“ žurnale nemažai patarimų apie balandėlius. Tad kaip greičiausiai ir patogiausiai išvirti kopūstą balandėliams, kad nereikėtų tam didelio puodo ir daug vandens (neskaitant tinginių balandėlių:) )? Gal galima virti tik kopūstų lapus? Ar yra koks kitas būdas?

    Sveiki, tikrai galite virti atskirai lapus, nors tada bus daugiau suplyšusių ir sutrūkusių lapų. Galima rasti labai daug patarimų dėl kopūsto gūžės šaldymo, kepimo, virimo mikrobangų krosnelėje. Man asmeniškai jokie kiti būdai nepasitvirtino tiek, kiek paprastas kopūsto gūžės virimas, todėl išbandžiusi juos vis tiek lieku prie didelio puodo.

    Elžbieta.

  • lione:

    Kiek kalorijų yra falafeliuose? Kuo jie naudingi?

    Sveiki, falafeliai yra gana kaloringi dėl grūzdinimo. Jeigu jūs skaičiuojate kalorijas tuomet tai netinkamas maistas, nebent paversite juos maltinukais ir kepsite orkaitėje. Jeigu kalorijų neskaičiuojate, tada reikėtų pažymėti, kad falafeliai yra ypač turtingi baltymų ir yra labai maistingi, puikiai tinka išsinešimui arba kaip maistas pietų dėžutėn.

  • juste:

    Kaip iškepti keksiukius, kad jie nebūtų sausi? Kelis kartus kepiau ir buvo per sausi.

    Vienas būdas – pareguliuoti kepimą. Kepti trumpiau ir aukštesnėje temperatūroje. Naudokite viršutinio ir apatinio kaitinimo funkciją, o ne karšto oro srautą. Kitas būdas – pabandykite pasirinkti kitus receptus. Drėgni keksiukai visuomet būna su morkomis, moliūgais, cukinijomis.

  • Rugilė:

    Ką daryti, kad špinatų torto masė būtų puri? Kepu jau trečią kartą ir vis išeina labai drėgnas, neiškilęs pyragas... Ačiū

    Sveiki, labai sausai – kaip biskvite nesigaus, bet ir visisškai šlapia masė irgi neturėtų būti. Pabandykite pasigaminti taip, kaip siūlo “Verdu ir kepu” :) https://www.facebook.com/verduirkepu/photos/a.882732555129212.1073741828.859956267406841/1214058101996654/?type=3&theater

  • Laurute:

    Ar įmanoma ir kaip namų sąlygomis sudžiovinti pomidorus?

    Sveiki, namų sąlygomis džiovinti pomidorus galima. Geriausiai džiovinimui tinka taip vadinamieji slyviniai pomidorai. Perpjaukite juos pusiau, išimkite sėklas, palaikykite pjūvio puse ant popierinių rankšluosčių, kad pasišalintų nereikalingas skystis, ir dėkite arba į džiovyklę (jei norite labiau išdžiovintų pomidorų), arba ant grotelių į orkaitę pjūviu į viršų. Pabarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis ir džiovinkite 120 °C apie 4–5 val. Po to galima užpilti iškaitintu aliejumi ir laikyti šaldytuve.

  • Justina:

    Sveiki, patarkite, kaip naudoti kokosų miltus, kur jie labiausiai tinka? Galbūt išduosite kokį receptą su šiais miltais?

    Sveiki, kokosų miltai puikiai tinka kepiniams, sausiems pusryčiams. Kadangi tai nėra grūdinis produktas, tokius kepinius gali vartoti žmonės, jautrūs gliutenui. Kokosų miltai yra saldesni, todėl cukraus kepiniams su kokosų miltais reikia mažiau, geriausiai naudoti kažkokį skystą saldiklį – klevų, agavų sirupą, skystą medų. Tokiems kepiniams reikia daugiau kiaušinių. Miltų į kepinius dedama daugiau nei į analogiškus kepinius su įprastais miltais.

    Kokosų pyragas su avietėmis

    • 6 kiaušinių
    • ½ stiklinės kokosų miltų
    • ¼ st. aliejaus
    • 2 šaukštų klevų sirupo
    • 2 šaukštelių kepimo miltelių
    • aviečių
    1. Išplakite kiaušinius kartu su medumi, palaipsniui supilkite aliejų. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinių-medaus mišinį. Sukrėskite tešlą į 20×20 cm dydžio formelę, įspauskite į tešlą avietes. Kepkite apie 30–35 min. 160 °C
  • olga:

    Kaip tinkamai užšaldyti grybus žiemai? Ar reikia prieš tai plauti vandeniu? Kažkur girdėjau, kad tai nėra gerai, bet tik šiek tiek valytų nesinori dėti į šaldiklį.

    Sveiki, paprastai rekomenduojama pašalinti žemėtas vietas su peiliu ir nuvalyti grybus drėgna šluoste. Jei toks būdas jums netinka, tuomet galite grybus nuplauti ir labai gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais, taip pat kokiai valandai palikite paskleidę grybus vienu sluoksniu ant minkšto audinio. Stenkitės, kad šaldymui skirti grybai nebūtų drėgni.

  • Kristina:

    Kaip kepti baklažaną, kad jis neprisigertų riebalų ir skoniu neprimintų muilo? Ačiū.

    Sveiki, supjaustytus baklažanus reikia pabarstyti druska, palikti 10–20 min., priklausomai nuo gabaliukų dydžio, kol išsiskirs sultys, nusausinti popieriniais rankšluosčiais ir tuomet kepti gana stipriai įkaitintame aliejuje. Baklažanas turi gerai apkepti – iki rusvos plutelės, nes tas „muilingumas“ ir atsiranda baklažanų iki galo neiškepus. Juos geriau šiek tiek perkepti.

    Taip pat galite baklažanus kepti visus orkaitėje. Lengvai subadykite baklažaną ir kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–50 min., priklausomai nuo baklažano dydžio. Įbeskite iešmelį – jei baklažanas minkštas, tuomet galite traukti.

  • Simona:

    Sveiki, gal kartais žinote, kaip padaryti skanų pistacijų kremą pyragui / tortui?

    Sveiki, „Verdu ir kepu“ žurnale puikaus pistacijų kremo receptu pasidalijo Vilniaus desertinės „Atostogos“ savininkė Svetlana Vaganova. Prašome:

     

    Pistacijų kremui

    160 g pieno

    20 g pistacijų pastos

    35 g trynių

    60 g cukraus

    6 g želatinos

    160 g grietinėlės

    1. Pistacijų kremui išbrinkinkite želatiną. Trynius suplakite su cukrumi ir pistacijų pasta.
    2. Užvirinkite pieną, verdantį pieną pilkite plona srovele į trynių-pistacijų masę. Visą masę užkaitinkite iki 85 °C arba kol sutirštės. Nuolatos maišykite. Nukaiskite, perkoškite per sietelį ir sudėkite išbrinkusią želatiną. Atvėsinkite.
    3. Išplakite grietinėlę ir sumaišykite su pistacijų kremo ruošiniu.
  • Reda:

    Kokiems kepiniams tinka alyviniai obuoliai, jei apskritai tinka? O gal kompotams?

    Sveiki, pagal taisykles alyviniai nėra patys tinkamiausi obuoliai kepimui dėl savo konsistencijos. Tuo tarpu dėl puikaus skonio kepiniai gaunasi ypač gardūs. Tad jeigu jūs mėgstate tvirtesnius pyragus, tuomet kepkite pyragus su kitokios rūšies obuoliais, bet jei nebijote, kad pyrago gabaliukas lėkštėje gali ir sugriūti (be gali ir išsilaikyti :)) – nuostabaus saldžiarūgščio skonio alyviniai obuoliai puikiai tam tinka. Ypač patiektas dar ir su ledų rutuliuku.

  • Nijole:

    Mėlynes šeimos nariai labai mėgsta. Jų kasmet prisirenkame daugiau, nei valiojame suvartoti. Kam be uogienių šios uogos dar yra tinkamos? Šaldyti? Džiovinti? Receptai irgi nepamaišytų, ypač desertų. Ačiū Jums.

    Sveiki, mėlynės puikiai tinka šaldyti. O desertų tikrai labai daug yra mūsų portale ir Verdu ir kepu žurnale. Receptuose, kur naudojamos šilauogės galima naudoti mėlynes

    http://vmgonline.lt/?s=%C5%A1ilauog

  • Lione:

    Išduokite pomidorų sriubos receptą, kuris svečius priblokštų. Jūs tikrai tai galite. Ačiū:)

    Ačiū jums labai už pasitikėjimą. Kadangi dabar vasara, tai įtariam, kad kalba eina apie šaltą sriubą? Avietės puikiai tinka, braškės, apelsinai, taip pat galite papiltomai apibarstyti sriubą skrudintos šoninės dulkėmis, tuomet sriubą gaminkite aštresnę. Gal netgi reikėtų ieškoti ne kažkokių receptų įmantresnių, bet įdomesnį patiekimą.  Sluoksniuota sriuba patiekiama stiklinaitėse – viena dalis agurkinė su avokadais, kita – pomidorų su avietėmis. Taip pat tokią dvispalvę sriubą galima patikti ir lėkštėje – pylant į lėkštę skirtingų spalvų sriubą iš abiejų pusių. Pabandykite patiekti gaspačą su greipfrutų arba apelsinų šerbetu. Gal netgio reikėtų