Kulinarinė greitoji

  • Laurute:

    Ar įmanoma ir kaip namų sąlygomis sudžiovinti pomidorus?

    Sveiki, namų sąlygomis džiovinti pomidorus galima. Geriausiai džiovinimui tinka taip vadinamieji slyviniai pomidorai. Perpjaukite juos pusiau, išimkite sėklas, palaikykite pjūvio puse ant popierinių rankšluosčių, kad pasišalintų nereikalingas skystis, ir dėkite arba į džiovyklę (jei norite labiau išdžiovintų pomidorų), arba ant grotelių į orkaitę pjūviu į viršų. Pabarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis ir džiovinkite 120 °C apie 4–5 val. Po to galima užpilti iškaitintu aliejumi ir laikyti šaldytuve.

  • Justina:

    Sveiki, patarkite, kaip naudoti kokosų miltus, kur jie labiausiai tinka? Galbūt išduosite kokį receptą su šiais miltais?

    Sveiki, kokosų miltai puikiai tinka kepiniams, sausiems pusryčiams. Kadangi tai nėra grūdinis produktas, tokius kepinius gali vartoti žmonės, jautrūs gliutenui. Kokosų miltai yra saldesni, todėl cukraus kepiniams su kokosų miltais reikia mažiau, geriausiai naudoti kažkokį skystą saldiklį – klevų, agavų sirupą, skystą medų. Tokiems kepiniams reikia daugiau kiaušinių. Miltų į kepinius dedama daugiau nei į analogiškus kepinius su įprastais miltais.

    Kokosų pyragas su avietėmis

    • 6 kiaušinių
    • ½ stiklinės kokosų miltų
    • ¼ st. aliejaus
    • 2 šaukštų klevų sirupo
    • 2 šaukštelių kepimo miltelių
    • aviečių
    1. Išplakite kiaušinius kartu su medumi, palaipsniui supilkite aliejų. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinių-medaus mišinį. Sukrėskite tešlą į 20×20 cm dydžio formelę, įspauskite į tešlą avietes. Kepkite apie 30–35 min. 160 °C
  • olga:

    Kaip tinkamai užšaldyti grybus žiemai? Ar reikia prieš tai plauti vandeniu? Kažkur girdėjau, kad tai nėra gerai, bet tik šiek tiek valytų nesinori dėti į šaldiklį.

    Sveiki, paprastai rekomenduojama pašalinti žemėtas vietas su peiliu ir nuvalyti grybus drėgna šluoste. Jei toks būdas jums netinka, tuomet galite grybus nuplauti ir labai gerai nusausinti popieriniais rankšluosčiais, taip pat kokiai valandai palikite paskleidę grybus vienu sluoksniu ant minkšto audinio. Stenkitės, kad šaldymui skirti grybai nebūtų drėgni.

  • Kristina:

    Kaip kepti baklažaną, kad jis neprisigertų riebalų ir skoniu neprimintų muilo? Ačiū.

    Sveiki, supjaustytus baklažanus reikia pabarstyti druska, palikti 10–20 min., priklausomai nuo gabaliukų dydžio, kol išsiskirs sultys, nusausinti popieriniais rankšluosčiais ir tuomet kepti gana stipriai įkaitintame aliejuje. Baklažanas turi gerai apkepti – iki rusvos plutelės, nes tas „muilingumas“ ir atsiranda baklažanų iki galo neiškepus. Juos geriau šiek tiek perkepti.

    Taip pat galite baklažanus kepti visus orkaitėje. Lengvai subadykite baklažaną ir kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–50 min., priklausomai nuo baklažano dydžio. Įbeskite iešmelį – jei baklažanas minkštas, tuomet galite traukti.

  • Simona:

    Sveiki, gal kartais žinote, kaip padaryti skanų pistacijų kremą pyragui / tortui?

    Sveiki, „Verdu ir kepu“ žurnale puikaus pistacijų kremo receptu pasidalijo Vilniaus desertinės „Atostogos“ savininkė Svetlana Vaganova. Prašome:

     

    Pistacijų kremui

    160 g pieno

    20 g pistacijų pastos

    35 g trynių

    60 g cukraus

    6 g želatinos

    160 g grietinėlės

    1. Pistacijų kremui išbrinkinkite želatiną. Trynius suplakite su cukrumi ir pistacijų pasta.
    2. Užvirinkite pieną, verdantį pieną pilkite plona srovele į trynių-pistacijų masę. Visą masę užkaitinkite iki 85 °C arba kol sutirštės. Nuolatos maišykite. Nukaiskite, perkoškite per sietelį ir sudėkite išbrinkusią želatiną. Atvėsinkite.
    3. Išplakite grietinėlę ir sumaišykite su pistacijų kremo ruošiniu.
  • Reda:

    Kokiems kepiniams tinka alyviniai obuoliai, jei apskritai tinka? O gal kompotams?

    Sveiki, pagal taisykles alyviniai nėra patys tinkamiausi obuoliai kepimui dėl savo konsistencijos. Tuo tarpu dėl puikaus skonio kepiniai gaunasi ypač gardūs. Tad jeigu jūs mėgstate tvirtesnius pyragus, tuomet kepkite pyragus su kitokios rūšies obuoliais, bet jei nebijote, kad pyrago gabaliukas lėkštėje gali ir sugriūti (be gali ir išsilaikyti :)) – nuostabaus saldžiarūgščio skonio alyviniai obuoliai puikiai tam tinka. Ypač patiektas dar ir su ledų rutuliuku.

  • Nijole:

    Mėlynes šeimos nariai labai mėgsta. Jų kasmet prisirenkame daugiau, nei valiojame suvartoti. Kam be uogienių šios uogos dar yra tinkamos? Šaldyti? Džiovinti? Receptai irgi nepamaišytų, ypač desertų. Ačiū Jums.

    Sveiki, mėlynės puikiai tinka šaldyti. O desertų tikrai labai daug yra mūsų portale ir Verdu ir kepu žurnale. Receptuose, kur naudojamos šilauogės galima naudoti mėlynes

    http://vmgonline.lt/?s=%C5%A1ilauog

  • Lione:

    Išduokite pomidorų sriubos receptą, kuris svečius priblokštų. Jūs tikrai tai galite. Ačiū:)

    Ačiū jums labai už pasitikėjimą. Kadangi dabar vasara, tai įtariam, kad kalba eina apie šaltą sriubą? Avietės puikiai tinka, braškės, apelsinai, taip pat galite papiltomai apibarstyti sriubą skrudintos šoninės dulkėmis, tuomet sriubą gaminkite aštresnę. Gal netgi reikėtų ieškoti ne kažkokių receptų įmantresnių, bet įdomesnį patiekimą.  Sluoksniuota sriuba patiekiama stiklinaitėse – viena dalis agurkinė su avokadais, kita – pomidorų su avietėmis. Taip pat tokią dvispalvę sriubą galima patikti ir lėkštėje – pylant į lėkštę skirtingų spalvų sriubą iš abiejų pusių. Pabandykite patiekti gaspačą su greipfrutų arba apelsinų šerbetu. Gal netgio reikėtų

  • Guoda:

    Kaip panaudoti rūkytą žuvį? Iš pajūrio atsivežame po savaitgalio, pavalgome vakarienei ir visada šiek tiek lieka. Gal yra kokių užtepėlių receptų?

    Sveiki, taip, visuomet galite pasigaminti salotų arba užtepėlių. Salotoms tinka visos šviežios daržovės, medaus-garstyčių užpilas. O užtepėlėms naudokite kreminį sūrelį – tai labai paprasta ir gardu.

  • Lili:

    Sveiki, gal žinote, kur galima rasti nusipirkti „taco“ krepšelių arba kaip juos pasigaminti?

    Sveiki, „taco“ krepšelių tikrai galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Ieškokite tarp „Santa Maria“ produktų.

  • Kotryna:

    Kaip panaudoti šviežius žirnius? Kam jie tinka?

    Sveiki, viskas priklauso nuo to, kokius žirnius naudosite: ar cukrinius, ar įprastus. Cukrinius žirnelius galima valgyti kartu su ankštimis, o paprastus žirnius reikia išlukštenti. Kol yra galimybė, valgykite kiek įmanoma daugiau šviežių žirnelių, gaminkite salotas, glotnučius. Žirnelius galima sušaldyti arba gaminti įprastai: sriubos, troškiniai, padažai makaronams. Svarbu žirnelių nepervirti.

  • leja:

    Gal galite išduoti keletą įdomesnių šašlykų marinavimų receptų? Girdėjau apie marinatą su mėlynėmis, bandėme gaminti, bet išėjo šiaip sau. Dėkoju.

    Sveiki, gero šašlyko paslaptis – gera, kokybiška mėsa. Marinatai tikrai gali būti įvairūs.

    Obuolių:

    1 l obuolių sulčių

    1 šaukšto pomidorų pastos

    100 ml aliejaus

    0,5 kg svogūnų

    Druskos

    Šviežiai grūstų juodųjų pipirų

    1 šaukštelio maltos rūkytos paprikos

    4–5 šakelių čiobrelio

    Mėtų:

    1 didelio svogūno

    4 skiltelių česnako

    2 lauro lapų

    ½ šaukštelio Kajeno paprikos

    3–4 šakelių rozmarino

    2 šaukštų smulkiai pjaustytų šviežių mėtų

    3 šaukštų alyvuogių aliejaus

    Druskos

    Šviežiai grūstų juodųjų pipirų

    Daugiau marinatų galite rasti naujajame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje bei VMGonline.lt :)

    http://vmgonline.lt/receptai/kokosine-vistiena/

    http://vmgonline.lt/receptai/didkepsnis-terijakis-su-sparaginemis-pupelemis/

     

     

  • leja:

    Patiko receptas varškėčiai be miltų. O ar įmanoma blynus be miltų iškepti? Ačiū.

    Sveiki, kanoninių blynų be miltų neiškepsite. Galima iškepti paplotėlius su bananais ir kiaušiniais, bet tai bus labiau bananinis omletas, galima dėti maltų avižinių dribsnių arba sėlenų, bet vėlgi ar tai bus blynai? Bus tiesiog naujas patiekalas, nei blogesnis, nei geresnis, tiesiog kitoks. :) Viskas priklauso, ką jūs turite omenyje, sakydami miltai – ar tai tik kvietiniai miltai, ar tai ir kitokių grūdų miltai. Jei norite pakeisti konkrečiai kvietinius miltus, tuomet pasirinkimas labai platus, jei tai negali būti grūdų miltai, tai pasirinkimo ir nėra. Jei galite vartoti bulvių krakmolą, blynelius su juo kepti galite.

  • olga:

    Prisiauginau daug mėtų. Kokiuose patiekaluose jas naudoti?

    Sveiki, idealiausi deriniai: mėtos + žalieji žirneliai, mėtos + aviena. Taip pat nedidelį kiekį mėtų galima naudoti žolelių padažuose. Galima išsivirti mėtų drebučius, prisidžiovinti, prisišaldyti.

  • Loreta:

    Gal žinote, iš kokių serbentų ir agrastų virti uogienes? Iš prisirpusių ar geriau nuskinti dar kietus ir rūgštesnius? Esu valgiusi agrastų uogienę, kurioje uogos maloniai persikando, atrodė nesubliuškusios, nesuvirusios, abejoju, ar iš gerai prinokusių toks efektas pavyktų.

    Sveiki, uogienėms virti tinkamiausios uogos yra prinokusios, bet tvirtos, iš minkštų ir labai prinokusių geriausia virti džemus arba marmeladus.

  • Reda:

    Kaip įdomiai panaudoti braškes, kokiems patiekalams jos geriausiai tinka?

    Sveiki, be abejonės, braškes valgykite šviežias. Taip pat gaminkite salotas, pertrintas braškes dėkite į padažus, kepkite pyragus, gaminkite gėrimus, desertus – uogų salotas, putėsius, drebučius, šaltas sriubas. Pamėginkite šiek tiek braškių įdėti į gaspačą. Taip pat nepamirškite uogų prišaldyti.

  • Raimonda:

    Nusipirkau virtų nelukštentų krevečių ir nežinau, kaip jas paruošti. Gal galite parašyti lengvą, greitą, vasarišką receptą? Ar reikia jas išdarinėti ir tada gaminti? Ar gaminti ir tada rakinėti po vieną? Receptas turi tikti valgyti ir vaikams. Ačiū. :-)

    Sveiki, virtas krevetes reikia išlukštenti prieš gaminant. Vaikai paprastai nemėgsta labai sudėtingų patiekalų, tad patiekalas turi būti pats paprasčiausias. Taip pat vaikai mėgsta makaronus, tad, mūsų manymu, geriausias variantas šiuo atveju yra makaronai su krevetėmis. Keptuvėje ant mažos kaitros pakaitinkite sviestą, sudėkite krevetes, galite įdėti kelias supjaustytas džiovintų pomidorų puseles, įpilkite grietinėlės ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Įberkite druskos, jei reikia, ir smulkiai pjaustytų petražolių – aišku, jei jūsų vaikai mėgsta petražoles.

  • Guoda:

    Kaip įdomiai salotose ar desertuose panaudoti arbūzą? Laikausi dietos. Ačiū. :-)

    Sveiki, jeigu laikotės dietos, arbūzo geriau daug nevalgyti, nes jame yra nemažai cukraus. Desertui gaminkite arbūzų šerbetą, derindami arbūzą su greipfrutu, tarkuotais žaliais burokėliais, špinatais.
    Salotose arbūzas puikiai dera su šiek tiek sūresniais produktais, pvz., sūriais.

  • Simona:

    Sveiki, kaip galima skaniai pagaminti smidrus?

    Sveiki, išties dabar yra pats smidrų sezono įkarštis. VMGonline siūlo labai platų patiekalų iš smidrų pasirinkimą: http://vmgonline.lt/?s=smidr.

    Kad ir ką gamintumėte iš smidrų, svarbiausia jų neperkepti arba nepervirti. Smidrai turi likti traškūs ir sultingi. Pvz., kepant orkaitėje žalius smidrus 190 °C jiems pakanka 5 min.

  • Pupa:

    Kokie populiariausi vandens gardinimo vaisiais / daržovėmis deriniai. Citrina plius mėtos išbandyta, o gal galima ką įdomesnio?

    Sveiki, galite dėti įvairiausių vaisių, uogų, kvapnių daržovių. Puikiai tinka melionai, mangai, persikai, agurkai, pankoliai. Svarbu, kad vaisiai / daržovės būtų kvapnūs ir tas kvapas jums patiktų. Taip pat naudokite ir kitas prieskonines žoleles, ne tik mėtas: čiobrelius, peletrūnus, melisas, bazilikus.