Kulinarinė greitoji

  • olga:

    Prisiauginau daug mėtų. Kokiuose patiekaluose jas naudoti?

    Sveiki, idealiausi deriniai: mėtos + žalieji žirneliai, mėtos + aviena. Taip pat nedidelį kiekį mėtų galima naudoti žolelių padažuose. Galima išsivirti mėtų drebučius, prisidžiovinti, prisišaldyti.

  • Loreta:

    Gal žinote, iš kokių serbentų ir agrastų virti uogienes? Iš prisirpusių ar geriau nuskinti dar kietus ir rūgštesnius? Esu valgiusi agrastų uogienę, kurioje uogos maloniai persikando, atrodė nesubliuškusios, nesuvirusios, abejoju, ar iš gerai prinokusių toks efektas pavyktų.

    Sveiki, uogienėms virti tinkamiausios uogos yra prinokusios, bet tvirtos, iš minkštų ir labai prinokusių geriausia virti džemus arba marmeladus.

  • Reda:

    Kaip įdomiai panaudoti braškes, kokiems patiekalams jos geriausiai tinka?

    Sveiki, be abejonės, braškes valgykite šviežias. Taip pat gaminkite salotas, pertrintas braškes dėkite į padažus, kepkite pyragus, gaminkite gėrimus, desertus – uogų salotas, putėsius, drebučius, šaltas sriubas. Pamėginkite šiek tiek braškių įdėti į gaspačą. Taip pat nepamirškite uogų prišaldyti.

  • Raimonda:

    Nusipirkau virtų nelukštentų krevečių ir nežinau, kaip jas paruošti. Gal galite parašyti lengvą, greitą, vasarišką receptą? Ar reikia jas išdarinėti ir tada gaminti? Ar gaminti ir tada rakinėti po vieną? Receptas turi tikti valgyti ir vaikams. Ačiū. :-)

    Sveiki, virtas krevetes reikia išlukštenti prieš gaminant. Vaikai paprastai nemėgsta labai sudėtingų patiekalų, tad patiekalas turi būti pats paprasčiausias. Taip pat vaikai mėgsta makaronus, tad, mūsų manymu, geriausias variantas šiuo atveju yra makaronai su krevetėmis. Keptuvėje ant mažos kaitros pakaitinkite sviestą, sudėkite krevetes, galite įdėti kelias supjaustytas džiovintų pomidorų puseles, įpilkite grietinėlės ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Įberkite druskos, jei reikia, ir smulkiai pjaustytų petražolių – aišku, jei jūsų vaikai mėgsta petražoles.

  • Guoda:

    Kaip įdomiai salotose ar desertuose panaudoti arbūzą? Laikausi dietos. Ačiū. :-)

    Sveiki, jeigu laikotės dietos, arbūzo geriau daug nevalgyti, nes jame yra nemažai cukraus. Desertui gaminkite arbūzų šerbetą, derindami arbūzą su greipfrutu, tarkuotais žaliais burokėliais, špinatais.
    Salotose arbūzas puikiai dera su šiek tiek sūresniais produktais, pvz., sūriais.

  • Simona:

    Sveiki, kaip galima skaniai pagaminti smidrus?

    Sveiki, išties dabar yra pats smidrų sezono įkarštis. VMGonline siūlo labai platų patiekalų iš smidrų pasirinkimą: http://vmgonline.lt/?s=smidr.

    Kad ir ką gamintumėte iš smidrų, svarbiausia jų neperkepti arba nepervirti. Smidrai turi likti traškūs ir sultingi. Pvz., kepant orkaitėje žalius smidrus 190 °C jiems pakanka 5 min.

  • Pupa:

    Kokie populiariausi vandens gardinimo vaisiais / daržovėmis deriniai. Citrina plius mėtos išbandyta, o gal galima ką įdomesnio?

    Sveiki, galite dėti įvairiausių vaisių, uogų, kvapnių daržovių. Puikiai tinka melionai, mangai, persikai, agurkai, pankoliai. Svarbu, kad vaisiai / daržovės būtų kvapnūs ir tas kvapas jums patiktų. Taip pat naudokite ir kitas prieskonines žoleles, ne tik mėtas: čiobrelius, peletrūnus, melisas, bazilikus.

  • Marija:

    Labai mėgstu „Cezario“ salotas, bet niekaip neprisiverčiu pati paruošti joms padažo. Kaip tai padaryti?

    Padažas „Cezario“ salotoms gaminamas labai paprastai. O receptą galite rasti čia: http://vmgonline.lt/receptai/tortilla-su-cezario-salotomis/

  • Karolina:

    Sveiki. Susiduriu su amžina problema: ką daryti su mėsos sultimis, išsiskyrusiomis keptuvėje? Kada pilti aliejų?

    Sveiki, jūsų nurodytu atveju labiausiai tikėtina, kad per daug produktų dedate į keptuvę – ji atšąla, nėra reikalingos kepimui temperatūros, ir produktai pradeda troškintis, o ne kepti. Prieš pradėdami kepti, įkaitinkite tuščią keptuvę, po to įdėkite (įpilkite) riebalų, juos irgi įkaitinkite. Tik tada dėkite mėsą. Nedėkite visko iš karto, dėkite kelis gabaliukus, palaukite, kol jie apkeps ir temperatūra keptuvėje pakils, ir tik tada vėl dėkite mėsą į keptuvę.

  • Eglė:

    Laba diena, man – 15 metų, aš gaminti nemėgstu, bet reikia. Kaip išvirti ryžius? Ačiū.

    Sveiki, viskas priklauso nuo to, koks turėtų būti rezultatas. Biriems ryžiams išvirti imkite arba plikytus, arba ilgagrūdžius („basmati“, „yasmine“) ryžius. Verdant birius ryžius imkite 1 dalį ryžių ir šiek tiek mažiau nei 2 dalis vandens („basmati“ ir „yasmine“ ryžiams imkite dar mažiau vandens – apie 1,5 dalies). Virkite ne mažiau nei stiklinę ryžių, nes mažesnį kiekį sukontroliuoti sunkiau. Suberkite ryžius į sietelį, perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į puodą (jis neturi būti labai didelis) ir užpilkite vandeniu. Uždenkite, užvirinkite ant didelės kaitros, po to sumažinkite kaitrą ir virkite 12 min. Nukaiskite, palikite neatidengę dar 4–5 min. Jei yra galimybė, uždenkite puodo dangtį dar ir rankšluosčiu. Po to ryžius išpurenkite šakute. Jei turite daugiau laiko, galite ryžius užvirti ir labai greitai perkelti į paruoštą vietą (paklokite rankšluostį, žurnalų arba laikraščių, padėkite padėkliuką ir pastatykite ten neatidengtą puodą su ryžiais, viską gerai užvyniokite, šiltai užklokite ir laikykite tiek, kiek jums reikia – net ir kelias valandas).

  • ona:

    Ar tiesa, kad pomidorus reikia išimti iš šaldytuvo ir prieš juos pjaustant salotoms šiek tiek palaikyti? O agurkus ir salotas? Dėkoju.

    Sveiki, pomidorų ir agurkų laikyti šaldytuve nerekomenduojama. Bet tam, kad būtų traškesni, supjaustytus agurkus galima sudėti į vandenį su ledukais ir palaikyti šaldytuve 15-20 min. Salotas naudokite tiesiai iš šaldytuvo

  • ŽYDRŪNĖ:

    Sveiki, ar įmanoma padaryti Bešamelio padažą be pieno produktų ir glitimo? Ar išeitų iš sojų pieno ir kukurūzų miltų / krakmolo?

    Sveiki, taip, tokiu principu jūs galėsite pagaminti baltą tirštą padažą, bet tai nebus bešamelis. Skonis ir tekstūra skirsis. Bet mes tikrai nepasakysime, kad tai bus blogai. Tai tiesiog bus kitaip, arti, bet kitaip.

  • Oleg:

    Sveiki, VMG! Kokį/-ius autentišką/-us actekų receptą/-us rekomenduotumėte išmėginti? Ačiū.

    Sveiki, kadangi kelionėms laiku šiuo metu ypač didelės eilės, tai pasidalinsime savo įspūdžiais apie actekų virtuvę sulaukę savo eilės ir grįžę. Tikimės, kad pasiūlyme nepritrūks žaliųjų iguanų, meksikietiškų ambistomų ir kukurūzų.

  • Renata:

    Sveiki, VMG! Labai trumpas patarimo-idėjos prašymas: kokį „starterį“ su marinuota silke gamintumėte savo svečiams? Labai ieškau kokio skanaus prancūziško bistro stiliaus skonio derinio su silke, bet kol kas nesėkmingai. Būčiau labai dėkinga!

    Sveiki, mes labai mėgstame silkę su mangais ir marinuotomis paprikomis – tai firminė Alfo Ivanausko silkė. Mums patinka silkės ir saldžių braškių derinys. Artėjant vasarai puikiai tinka juodieji serbentai. Ar bandėte silkės ir batatų derinį? O kepti česnakai? Švelniai rauginti agurkai? Apelsinai, garstyčios, peletrūnai irgi puikiai dera.

  • Simona:

    Sveiki, esu didelė Jūsų receptų gerbėja. Nuolat semiuosi idėjų iš Jūsų knygų bei žurnalų, kuriuos ištikimai perku kiekvieną mėnesį ir su mama nuolat pagaminame iš jų kiek įmanoma daugiau patiekalų.
    Tačiau norėjau paprašyti patarimo. Dažnai pietų metu valgau salotas ir vis galvoju, kokius ingredientus galėčiau naudoti, kad jos būtų kuo įdomesnės ir skanesnės. Ir, žinoma, kad skoniai derėtų tarpusavyje. Gal galite ką pasiūlyti?

    Sveiki, Simona, labai dėkojame jums už tai, kad pasitikite mumis ir naudojatės mūsų siūlomais receptais. Sudėtinga patarti, kai mes nežinome nei jūsų skonio preferencijų, nei mitybos ypatumų. Aštuntame „Verdu ir kepu“ numeryje mes pateikėme salotų variacijų, kurias galima neštis į darbą. Galbūt iš ten galėtumėte kažką pasirinkti?

  • Matas:

    Kokį gerą padažą galima pagaminti prie tigrinių krevečių?

    Sveiki, jei nebijote eksperimentuoti, galite pabandyti trintas avietes pakaitinti su apelsinų sultimis, lašeliu aliejaus ir „tabasco“. Kokosų padažas: sumaišykite kokosų pieną su tokiu pat kiekiu grietinės, įberkite smulkiai pjaustytos žaliosios paprikos (aitrios), tarkuoto šviežio agurko, užvirinkite ir pakaitinkite 3–4 min. Pabaigoje sudėkite smulkiai pjaustytas kalendras ir įspauskite truputį žaliosios citrinos sulčių.

  • Giedre:

    Kaip ruošti sūrio pyragą, kad jis būtų ne tik saldus, bet turėtų ir rūgštelės? Bijau, kad tešlą (maskarponė, grietinėle, kiaušiniai, cukrus) sutrauks, jei įspausiu citrinos sulčių. Ačiū.

    Sveiki, tikrai nebijokite. Ir citrinų, ir žaliųjų citrinų sultys dažnai naudojamos sūrio pyraguose. Taip pat apie sūrio pyragus ir sau patinkantį receptą galite rasti mūsų naujajame „Verdu ir kepu“ žurnalo numeryje.

  • Justė:

    Sveiki, šis receptas suintrigavo „Lėtai kepta antienos krūtinėlė su vynuogėmis“, tačiau pasigedau kelių detalių. Kiek laiko ir kokioje temperatūroje kepti? Be to, aprašyme rašoma, kad marinuoti reikia 2–3 val., o „prie laikroduko“ nurodyta 40 min. marinavimo laikas. :-) Ačiū už patikslinimą. Pagarbiai su meile, Justė.

    Sveiki, įsivėlė klaida. Ačiū jums labai už pastabą. „Verdu ir kepu“ žurnale nurodyta, jog marinavimo laikas – iki 3 val., kepimas – 1,5 val., t-ra – 100 °C.

  • Laima:

    Sveiki, su kuo tiktų valgyti juoduosius lęšius, kad jie būtų kaip patiekalo pagrindas, o patiekalas būtų kuo juodesnis?

    Sveiki, tiktų grybai. Pamėginkite ruduosius pievagrybius. Arba jūros gėrybes su sepijų rašalu.

  • Donata:

    Aktyviai sportuoju, tad stengiuosi naudoti maistą kuriame yra kuo daugiau baltymų, tačiau gryna varškė su „Aistės“ jogurtu, avižinė košė ir kepta vištiena su ryžiais jau gerokai pabodo. Norisi, kad maistas būtų sveikas, greitai paruošiamas, skanus, liesas ir gausus baltymų. Taip pat norėtųsi ir receptų, kurie tiktų sportuojančiam vyrui, nes apetitas žvėriškas, o medžiagų apykaita labai greita. :-) Ačiū, Jūsų patarimai labai įdomūs ir naudingi!

    Sveiki, siūlytume žvilgtelėti į vasario mėn. „Verdu ir kepu“ numerį – kaip tik yra nagrinėjama sportuojančių žmonių mityba, taip pat pateikiami receptai.