naujienos Naujienos

„Eurovizija 2018“: kokius patiekalus valgo šalių atstovai ir delegacijos? (specialiai iš Lisabonos)

Auksė Podolskytė, 2018-05-12, 11:00


Du 63-iąjį kartą vykstančio „Eurovizijos“ dainų konkurso pusfinaliai jau užnugaryje. Šiandien visi laukia įdomiausios dalies – finalo, į kurį pateko Lietuvos atstovė Ieva Zasimauskaitė. VMGonline.lt žvalgosi po konkurso užkulisius ir domisi, ką ten valgo dalyviai ir jų delegacijos. Apie tai mums tiesiai iš Lisabonos sutiko papasakoti Lietuvos delegacijos narys Marijus Olekas.

Ryčio Šeškaičio nuotr.

Marijus pasakoja, kad norint patekti į „Altice“ areną Lisabonoje, pirmiausia reikia pereiti labai griežtą patikrą, primenančią oro uoste: atidžiai tikrinamos akreditacijos, kuprinės, rūbai, kiti daiktai. Didžioji dauguma delegacijų ir atlikėjų šioje teritorijoje kiaurą dieną ir sukasi. Maisto asortimentas, anot Marijaus, paprastas. Arenoje yra mažas bufetas, kuriame viskas šiek tiek brangiau nei pačioje Lisabonoje.

„Go Natural“ kavinės šaldytuvas. Ryčio Šeškaičio nuotr.

„Go Natural“ kavinės šaldytuvų asortimente nieko įspūdingo. Pavalgyti galima už 5–15 Eur. Indelis vaisių – 2,20–2,50 Eur, vaisiai su jogurtu – 2,25 Eur, maskarponės kremas su priedais – 3 Eur. Suktinukai kainuoja po 4 Eur, trikampiai sumuštiniai – 3,25 Eur, fokačija duonos sumuštiniai – po 4,60 Eur, įvairių makaronų patiekalai – 6 Eur, mažesnis sušio rinkinys – 7,95 Eur, didesnis – 14,50 Eur.

Ryčio Šeškaičio nuotr.

Akivaizdu, kad arenos užkulisiuose susipažinti su portugališka virtuve nepavyks. Vienintelis prieinamas tradicinis „patiekalas“ – portugališkas desertas pastel de nata (pyragaičiai su pudingo įdaru). Jo, beje, galima paragauti ir Lietuvoje. Marijus pasakojo, kad jų galima rasti kiekvienoje miestelio kavinėje. Būtent jį visa delegacija pamėgo labiausiai. I. Zasimauskaitės pritariančioji vokalistė Akmėja su savo vyru Jurgiu Brūzga daugiausiai mėgavosi jūrų gėrybėmis, Rasa Micachienė, I. Zasimauskaitės pasirodymo režisierė, kaip ir dauguma komandos narių, įprato gerti šviežiai spaustas vaisių sultis.

Ryčio Šeškaičio nuotr.

Ieva ir jos vyras Marius yra vegetarai, besivadovaujantys ajurvedine filosofija. Ar jiems nesunku maitintis?

Jiems maistą gamina bendramintis Ilja, gyvenantis Lisabonoje ir ruošiantis maistą pagal ajurvedos receptus. Pietus ir vakarienę Ilja jiems atveža į vietą, kur jie bebūtų – ar arenoje, ar viešbutyje. Taip pat retkarčiais jie važiuoja valgyti į vedinę šventyklą. Pusryčiams valgo vaisius ir natūralius jogurtus, geria daug natūralių sulčių, kurios čia kokybiškos ir nebrangios.

Ryčio Šeškaičio nuotr.

Kas patiekiama vakarėliuose? Tikriausiai jų vyko ne vienas.

Taip, vakarėliai vyksta, tačiau mes esame šiek tiek kitokia, galbūt keista delegacija, nes beveik niekas nevartoja alkoholio, beveik nesilankome niekur, kur vyksta vakariniai pasilinksminimai, susiję su „Eurovizija“. Dirbame, esame labiau susikoncentravę į save nei į pasilinksminimus, tačiau Mėlynojo kilimo vakarėlyje dalyvavome visi – Ieva ir Marius bei visa delegacija. Ten buvo galima paragauti portugališkų patiekalų užkandžių forma: bacalhau a bras (sūdyta menkė), feijao frade com atum (tuno ir juodųjų pupelių salotos), risoto de cogumelos (rizotas su grybais), croquetes de farinheira (kroketai su rūkyta dešra), rissois de camarao (užkandis su krevetėmis), croquetes de carne (kroketai su mėsa), queijo da serra com doce de abobora (vietinis kalnų sūris su moliūgų džemu). Buvo ir saldžių užkandžių. Tai pastel de nata ir pudim flan (flanas). Svečiai taip pat buvo vaišinami portugališku alumi ir vietiniais vynais.

Marianos Martins šeimos namuose. Delegacijos nuotr.

Ar patinka portugališka virtuvė? Ar turėjote šansą su ja susipažinti?

Taip, visa delegacija susižavėjo ne tik Portugalijos gyventojais, architektūra, bet ir portugališka virtuve, kuri mums pasirodė labai spalvinga, įvairi ir be galo įdomi. Atradome daug naujo.

Viena mūsų delegacijos asistenčių, savanorė Mariana Martins, pakvietė mus į savo tėvų namus, kur autentišką maistą gamino jos tėvai kartu su seneliu. Turėjome galimybę paragauti tikrų ir dar naminių patiekalų. Ragavome vietos sūrių, rūkyto kumpio ir kitų užkandžių. Pagrindinis patiekalas buvo ryžiai su antiena ir bacalhau (menkė), o desertui patiekė namuose gamintą leite creme (pieniškas kremas) su braškėmis. Šis apsilankymas pas Marianos šeimą buvo nuostabus, nes ne tik maistas, bet ir jų šeimos svetingumas, paprastumas ir nuoširdumas tiesiog užbūrė.

Dalis Lietuvos delegacijos su atstove Ieva ir jos vyru Mariumi. Delegacijos nuotr.

Ką labiausiai pamėgote? Be ko nepraeina nė viena diena?

Tradicinius pyragėlius pastel de nata. Taip pat beveik visi delegacijos nariai pusryčius pradėdavo nuo didelės lėkštės šviežių vaisių. Kasdien išgerdavome mažiausiai pusę litro natūralių sulčių. Rasa sakė, kad nežino, kaip grįžus į Lietuvą reikės gyventi be tiek vaisių ir sulčių.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: