naujienos Naujienos

Etiketas: šiuos 10 patiekalų galite drąsiai valgyti rankomis

VMGonline.lt, 2019-07-29, 16:00


Peilis ir šakutė – tai tikri civilizuotos visuomenės požymiai. Bet ar žinojote, kad kai kurie patiekalai ir maisto produktai yra tiesiog sukurti juos valgyti rankomis? Tiesa, prieš vykstant į svečią šalį, pravartu susipažinti, koks etiketas ten vyrauja, mat kas įprasta pietiečiams, šiauriečius gali šokiruoti. O kai kurie patiekalai gali būti valgomi tiek vienu, tiek kitu būdu, tad norėdami nepasimesti, stebėkite vakarienės šeimininkus ar aplinkinius žmones – jie bus geriausi gidai keblioje padėtyje. Ir visgi, jei šiuos 10 patiekalų ir ingredientų valgysite rankomis, pasibaisėjimo šūksnių greičiausiai nesulauksite ir valgymo malonumą neabejotinai patirsite didesnį.

Vaisiai. Švieži, nepjaustyti vaisiai paprastai valgomi rankomis. Tačiau jei vaisius buvo kokiu nors būdu iškeptas, verčiau paieškokite artimiausių įrankių.

Sūris. Jei jis patiekiamas šalia pagrindinio patiekalo, tuomet sūrį valgykite naudodamiesi šakute. Visgi jei tai – užkandis, naudodamiesi dantų krapštuku ar kitokiu esančiu įrankiu perkelkite sūrį į savo lėkštę, ir tuomet drąsiai galite valgyti jį su pirštais.

Tomo Bauro nuotr.

Vištiena. Kaip ir kiaulienos šonkauliai, vištiena dažnai gali gluminti. Būnant renginiuose ar panašiose vietose, verčiau ją valgykite naudodamiesi įrankiais, tačiau jei tai piknikas ar neformalus draugų pasisėdėjimas – per daug nesivaržykite.

Kukurūzų burbuolės. Kad jos bus patiektos oficialiame renginyje – šansas mažas. Visgi kad ir kur jas bevalgytumėte, atidėti įrankius į šoną yra tikrai priimtina.

Bulvytės. Jei atsidūrėte vakarienėje, kurioje susidūrėte su bulvytėmis, geriau naudokitės šakute. Naudotis rankomis galima būnant greito maisto restorane arba piknike. Tačiau jei bulvytės patiekiamos šalia burgerio, arba matote, kad vakarėlio šeimininkė irgi valgo su rankomis – nesidrovėkite.

Pica. Be abejo, tai yra būtent valgymui rankomis sukurtas patiekalas. Naudokitės įrankiais nebent jei ant picos gausu ingredientų, nes juk verčiau būti šiek tiek oficialesniam negu grįžti namo su dėme ant marškinių.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Krevetės. Jeigu krevetės atkeliauja ant iešmelio arba jau su šalia esančia šakute, tuomet ja ir naudokitės, tačiau visais kitais atvejais krevetės yra skirtos valgyti rankomis.

Sušiai. Jau ir Lietuvoje tapo įprasta juos valgyti su pagaliukais. Visgi jei sušis yra pakankamai mažas, kad galėtumėte jį suvalgyti vienu kąsniu, drąsiai atidėkite įrankius į šalį.

Užkandžiai. Nebent yra pasiūlytas koks nors įrankis, visus užkandžius galite valgyti rankomis: užkandžiai iš kiaušinių ar daržovių, agurkėliai, alyvuogės, krekeriai, artišokai ar šparagai. Žinoma, mandagu juos būtų persikelti į savo lėkštę su įrankiu, jei tik toks šalia yra.

Rūkytos kiaulienos juostelės. Jei jos siūlomos gerai suskrudusios – imkite. Tačiau neapkepusias juosteles verčiau valgyti su įrankiais, nes kitaip bus nepatogu.

Be abejo, valgydami rankomis nepamirškite servetėlių – šios apsaugos ir nuo dėmių, ir leis mandagiai nusivalyti piršus.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: