naujienos Naujienos

Esate neabejingi alyvuogėms? Paragaukite kaparėlių!

VMGonline.lt, 2019-01-22, 18:30


Pagalvojus apie Viduržemio jūros virtuvę, dažniausiai kyla mintys apie prinokusius vaisius ir daržoves, aukštos kokybės alyvuogių aliejų arba pačias alyvuoges. O ar esate susimąstę apie kaparėlius? Jei mėgstate alyvuoges, garantuojame, kad kaparėliais irgi liksite sužavėti. Šis ingredientas, atkeliavęs iš Azijos ir išplitęs Viduržemio jūros regione, dėl savo ypatingo ir sodraus skonio gali naujai atskleisti daugelį įprastų patiekalų. Tad jei dar nieko apie tokį prieskonį nežinojote, laikas susipažinti.

Tai kas tie kaparėliai?

Jeigu kada žydėjimo metu tektų išvysti daugiametį kapario krūmą, jis būtų nusėtas daugybės baltų žiedų. Tačiau nuskynę žiedų pumpurus šiems neprasiskleidus, būtent ir turėsite savo rankoje kaparėlius. Tik kadangi kaparėliai yra ne kas kita kaip žiedpumpuriai, nereikėtų jų painioti su kapariais – taip vadinami to paties krūmo pailgi vaisiai, geriau žinomi kaip uogos, kurios susiformuoja iš žiedo vidurio šiam peržydėjus.

Tik nuskintų kaparėlių skonis yra pernelyg aitrus, todėl įprastai jie marinuojami arba sūdomi. Tuomet tamsiai žalios spalvos prieskonis įgauna aštroką ir sūrų, kiek rūgštų skonį. Jį būtų galima palyginti su garstyčiomis ar aštresnio skonio žaliosiomis alyvuogėmis – būtent tai, ko reikia, norint suteikti maistui naujų skonio natų.

Naudojimo principas – balansas

Dėl savo pikantiško skonio kaparėliai tikrai netiks prie kiekvieno patiekalo. Jų aštrumą reikėtų derinti su švelnesnių skonių patiekalais. Reikėtų prisiminti ir tai, kad jei nenorite itin aštrių kaparėlių, prieš naudojimą juos galima perplauti vandeniu. O jei jie itin dideli, galima perpjauti perpus.

Šis ingredientas gali atlikti prieskonio vaidmenį, sudaryti garnyro dalį, taip pat būti naudojamas padažuose. Patikrintas yra kaparėlių ir citrinos duetas. Ir nors galima naudoti karštiems patiekalams, ypatingai gerai kaparėliai dera su šaltais, iš kurių populiariausi kompanionai – salotos bei lašiša. Jei nuspręsite kaparėlių įdėti ir į karštus patiekalus, išbandykite juos su makaronais arba jautienos, o galbūt lašišos karpačo. JAV kaparėliai yra populiarus beigelių ingredientas, Ispanijoje tiekiami prie kelių rūšių sūrio ir vytinto kumpio užkandėlių.

Jei kaparėliai naudojami karštuose patiekaluose, tuomet geriausia yra juos dėti į patiekalą pačioje gaminimo pabaigoje. Šitaip nuskinti žiedpumpuriai išlaikys savo formą, spalvą ir skonį. Kartu išvengsite pavojaus, kad jie taps kartūs, o tai gali atsitikti kaparėlius pernelyg ilgai troškinant ar kepant. Jei mėgstate eksperimentuoti, kaparėlius galite pritaikyti ir kokteiliams ruošti.

Geriausių kaparėlių ieškokite Prancūzijoje

Kaparėlių galite rasti įvairių dydžių, tačiau vertingiausi ir geriausi renkami Prancūzijos pietuose. Jie mažučiai, maždaug 7 milimetrų skersmens ir nėra pigūs. Kita vertus, aukštesnė kaina užtikrina ir aukštesnę kokybę. Galite būti tikri, kad kaparėliai buvo skinti rankomis ir atidžiai apdoroti, be to, paprastai yra vienodesnio dydžio.

Žinoma, visada galima rasti optimalų variantą – ieškokite kaparėlių, atkeliavusių iš Ispanijos, Italijos ar šiltesnių JAV regionų. Svarbiausia patikrinti šio ingrediento išvaizdą: žiedpumpuriai turi būti kieti, neišsižioję ir gražios žalios, o ne parudavusios spalvos.

Trūksta idėjų? Siūlome išbandyti kaparėlius lašišos ir makaronų salotose, didkepsnio salotose su vyšninių pomidorų pagardu arba netgi įdėti į avižinę košę.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: