top of page

„El Mercado“ – į ispanišką gardumynų turgų nuo šiol galite pakliūti pravėrę vos vienas duris Vilniau

Didžiojoje gatvėje, tarp italų restorano „T’iana“ ir Prancūzų kultūros instituto įsispraudė dar vienas Viduržemio jūros kraštas – Ispanija. 2017-iesiems einant į pabaigą duris atvėrė „turgus“ (isp. el mercado).

Tie, kurie lankėsi Madride, tikriausiai iškart prisiminė San Miguel turgų. Arba Maravillas. Arba Paz. Jų Madride ne vienas ir ne du. Sūrio luitais, tapomis, alyvuogėmis nukrauti prekystaliai ir pokalbiai – savita dvasia, kurią žodžiais perteikti sunku. Panašiai mus nuteikia apsilankymas „El Mercado“.

Apie tai, kaip sekėsi kurti ispaniško turgaus šurmulį Vilniaus senamiestyje, kalbamės su naujojo restorano įkūrėja ir 7-erius metus veikiančios kepyklos „Pinavija“ bendraturte Vija Zaneve.

Kaip ir kada gimė idėja atidaryti ispaniškos virtuvės restoraną?

Idėja kilo iš didelės meilės ir susižavėjimo Ispanija, šalies kultūra ir neatsiejama jos dalimi – virtuve, kuri yra viena turtingiausių ir gardžiausių pasaulyje. Ispaniškasis mokėjimas džiaugtis gyvenimu ir mažais, paprastais dalykais inspiravo mintį atidaryti šios šalies virtuvės restoraną Lietuvoje prieš 7-erius metus. Be abejonės, iki idėjos įgyvendinimo teko nueiti ilgą ir labai įdomų potyrių kelią – apkeliauti visą šalį, pažinti jos regionus, perprasti ir išmokti virtuvės subtilybes, pagyventi Ispanijoje.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kodėl pasirinkote tokią koncepciją – gastrobaras, šeimos restoranas ir krautuvėlė?

Pats pavadinimas – „El Mercado“ – reiškiantis turgų, tarsi padėjo mums pasirinkti tinkamą kelią, kuriuo džiaugiamės tiek mes, tiek lankytojai. Kurdami restoraną siekėme po vienu stogu sutalpinti tikriausias ir geriausias ispaniškosios virtuvės ir maisto kultūros detales: galimybę smagiai leisti laiką prie gardaus vyno taurės, apsilankyti restorane su mažaisiais gurmanais sukuriant atitinkamą erdvę ir tuo pačiu nesukelti nepatogumų kitiems lankytojams; turėti galimybę įsigyti patikusių ispaniškų produktų, gėrimų. Taip gimė ir restorano koncepcija, ir erdvių paskirstymas: „El Mercado“ pirmajame aukšte vyrauja industrinio turgaus stilistikos restorano erdvė, čia veikia gastrobaras, vyno ir gourmet produktų parduotuvėlė, o antrajame aukšte lankytojus kviečiame į pajūrio stiliaus restorano erdvę su žaidimų zoną mažiesiems.

Gastrobare lankytojai kviečiami pusryčiauti, užsukti greitų dienos pietų ar pavakaroti ragaujant ispaniškų užkandėlių – tapų ar pinčų. Pagrindinis jo akcentas – ekspozicinė vyno parduotuvėlė, kurioje lankytojai gali atrasti net tik gerai žinomų gėrimų, bet ir susipažinti su dar neragauta vietinių Ispanijos gamintojų produkcija. Antrasis restorano aukštas – elegantiškai nerūpestinga ispaniško pajūrio stiliaus restorano erdvė, skirta vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, pietums ar vakarienei su didesne bičiulių kompanija ar šeimomis.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kaip sudarytas jūsų restorano meniu? Ar siekiate pristatyti įvairių Ispanijos regionų virtuvę, ar kuriai nors jų skiriate daugiau dėmesio?

Restorano meniu stengiamės atspindėti visų Ispanijos regionų virtuvę, siūlome atskirų šalies regionų vyno ir maisto derinius. Ne paslaptis, kad ispanų virtuvė yra be galo įvairi ir įdomi, todėl idėjų, manome, niekada nepritrūksime. Artimiausiu metu planuojame pasiūlyti degustacines atskirų Ispanijos regionų vakarienes, supažindinti su vyno gamintojais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Galbūt papasakotumėte daugiau apie naudojamus produktus, jų tiekėjus? Kaip juos atsirinkote?

Didžioji dalis produktų yra tiekiama iš Ispanijos, juos nuolat deriname su vietos augintojų produktais. Pavyzdžiui, tokių produktų kaip bellota, gilėmis maitintų juodųjų iberinių kiaulių kumpio ar bomba ryžių, be kurių tikros paelijos pagaminti neįmanoma, Lietuvoje nėra dėl didelės šių produktų kainos ir ypač mažos paklausos. Todėl tiesiogiai patys vežame šiuos ir kitus išskirtinius produktus iš Ispanijos restorano ir parduotuvėlės reikmėms.

Tapas lėkštėje: kalmarų žiedai, kepti pipiriukai, kumpio kroketai su naminiu majonezu ir keptos ispaniškos bulvytės. Valerijos Stonytės nuotr.

Tapai lėkštėje: kalmarų žiedai, kepti pipiriukai, kumpio kroketai su naminiu majonezu ir keptos ispaniškos bulvytės. Valerijos Stonytės nuotr.


Kas kūrė restorano meniu? Kas vadovauja virtuvės darbui?

Dabartinis restorano meniu yra sukurtas siekiant šiuolaikiškai perteikti klasikinę ispanų virtuvę ir supažindinti su geriausiais patiekalais. Restorano meniu kūrėme, lietuviškai vartotojų elgsenai pritaikėme drauge su patyrusiu virtuvės šefu Martynu Maciulevičiumi, kuris ir vadovauja virtuvės darbui. Svarbu paminėti, kad gaminant restorane tiekiamus patiekalus ne vien iš ispaniškų produktų (visgi gyvename Lietuvoje), virtuvės komandai tenka atlikti nemažai maisto gamybos adaptacijų, bandymų, keisti vienus produktus kitais siekiant maksimalios autentikos ir kokybės.

Krevečių karpačas su pasiflorais, gervuogėmis ir avietėmis. Valerijos Stonytės nuotr.

Krevečių karpačas su pasifloromis, gervuogėmis ir avietėmis. 18 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


Restorano meniu lankytojai gali rasti visus pagrindinius ispaniškosios virtuvės patiekalus. Planuojama, kad meniu bus keičiamas atsižvelgiant į sezoniškumą ir lankytojų pageidavimus, tačiau klasikinius ir puikiai žinomus patiekalus (pavyzdžiui, įvairių rūšių paeliją) restorane bus galima skanauti visada.

Darbo dienomis restorane siūlomi ispaniškos virtuvės dienos pietūs – lankytojams patiekiami užkandžiai, pagrindinis patiekalas ir desertas. Gėrimu, kaip įprasta Ispanijoje, dienos pietų metu restoranas lankytojus vaišina.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį organizuojate vėlyvuosius pusryčius. Gal papasakotumėte plačiau, kokie yra ispaniški pusryčiai? Koks yra jūsų siūlomas pusryčių meniu?

Vėlyvieji ispaniški pusryčiai yra lėti – valgomi niekur neskubant, mėgaujantis gera kompanija, skiriant laiko bendravimui. Savaitgalio pusryčiams, peraugantiems į pietus (o kartais net į vakarienę), kaip ir pačioje Ispanijoje, restorane kviečiame ragauti įvairias tapas ir užkandžius, omletus, paeliją ir fideua (katalonišką makaronų paeliją), grilyje keptus mėsos, žuvies ir jūrų gėrybių patiekalus, kelių rūšių desertus. Mūsų planuose – bufeto tipo vėlyvieji pusryčiai su platesniu karštųjų patiekalų ir užkandžių asortimentu.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kaip kūrėte restorano interjerą? Kodėl pasirinkote tamsius tonus erdvei apačioje, o viršuje – šviesius?

Pagrindine „El Mercado“ interjero inspiracija tapo Ispanijos turgūs, kurių aplankyti teko tikrai daug. Interjerą kūrėme patys, jo detalėmis (kurių daugelį atsivežėme iš Ispanijos) siekdami perteikti ispaniškąją dvasią.

Autentišku interjeru siekta išskirti du pagrindinius ispaniškojo turgaus stilius. Pirmasis aukštas įrengtas moderniu, didmiesčio dvelksmo stiliumi, jam sukurti pasirinktos solidžios, sodrios, tamsios spalvos ir medžiagos – medis, akmuo, žalvaris.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kokių maisto produktų ir gėrimų galima rasti jūsų krautuvėlėje? Kaip manote, ar Lietuvoje trūksta ispaniškų produktų?

Krautuvėlėje galima rasti sūrių, kumpių, alyvuogių, aliejaus, konservuotų produktų, ispaniškų vynų iš įvairių regionų.

Jūros gėrybių paelija. Valerijos Stonytės nuotr.

Jūrų gėrybių paelija. 28 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


Į kokį lankytoją orientuojatės?

„El Mercado“, kaip ir ispaniškasis turgus, yra restoranas visiems. Būdami išskirtiniai savo autentika ir dvasia, interjeru ir virtuve, siekiame pritraukti kuo įvairesnius lankytojus ir tikime, kad jie sugrįš vėl ir vėl.

Churros con chocolate. Valerijos Stonytės nuotr.

„Churros con chocolate“. 5 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


Meniu. Užkandžiai (karšti ir šalti) – 5–18 Eur, sriubos (čoriso ir avinžirnių; jūrų gėrybių) 7–12 Eur, pagrindiniai patiekalai (bomba ryžių ir kataloniškų makaronų (2 asmenims), brandintos mėsos, žuvies ir jūrų gėrybių patiekalai) 6–60 Eur, desertai – 5–6 Eur.

Darbo dienomis ruošiami kasdien skirtingi dienos pietūs (11–15 val.). Šeštadieniais ir sekmadieniais 11–16 val. siūlomi vėlyvieji pusryčiai, kurių patiekalų kainos svyruoja 7–11 Eur.

Adresas: Didžioji g. 3, Vilnius

Darbo laikas: Pirm.–Ketv., Sekm. 11:00–23:00 val., Penkt.– Šešt. 11:00–00:00.

„Facebook“ paskyra ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page