top of page

Egzotiniai vaisiai, kurių reikia paragauti bent kartą gyvenime

Bananai, apelsinai, melionai, kokosai – tai tik keli gerai pažįstami vaisiai, atkeliavę iš šiltųjų kraštų. Bet ar kada girdėjote apie pandaną, akebiją ar vaistinę citrinaitę? VMGonline.lt pabandys atskleisti šių ir kitų europiečiams neįprastų vaisių skonius bei išvaizdą ir plačiau apie juos papasakos. Garantuojame, kad perskaitę tapsite tikrais vaisių ekspertais!


AKEBIJA (angl. akebia)

Kur auga? Šiaurės Japonija.

Sezonas. Ruduo.

Skonis. Sėklos ir žievelės karčios, vaisiaus vidus – taip pat, tačiau mažiau.

Kaip valgyti? Vaisių valgyti be žievelės ir sėklų. Jei nemėgstate kartumo, rekomenduojama vaisių pamirkyti kelias valandas vandenyje, o tada be žievelės ir sėklų supjaustyti griežinėliais ir kepti karštame aliejuje.

PANDANAS (angl. pandanus fruit)

Kur auga? Malaizija, Ramiojo vandenyno salos (Havajai) ir Rytų Australija.

Sezonas. Sunoksta greitai, todėl visus metus.

Skonis. Svarbiau jo kvapas!

Kaip valgyti? Dažniausiai jo žalios spalvos sultys naudojamos desertuose. Taip pat plačiai naudojami jo lapai – švieži, šaldyti ar džiovinti. Jais skaninami ir aromatizuojami įvairūs ryžių patiekalai, lapai naudojami įvynioti.

Kur auga? Australija

Sezonas. Ruduo, žiema.

Skonis. Šis vaisius yra citrusinių vaisių atmaina, todėl skonis yra artimiausias žaliajai citrinai.

Kaip valgyti? Valgomas vaisiaus vidus, kuris primena ikrus. Būtent dėl to vaistinė citrinaitė yra taip mėgstama.


NIL VERALU (mėlynosios alyvuogės)

Kur auga? Indijos subkontinentas, pietryčių Azija.

Sezonas. Dėl klimato alyvuogės gali būti valgomos visus metus.

Skonis. Struktūra primena avokadą, tačiau skonis šiek tiek rūgštokas. Alyvuogių gerbėjams tikrai patiks.

Kaip valgyti? Kaip ir kitų alyvuogių, lupti nereikia, kauliukas nevalgomas.

VALGOMOJI SALAKPALMĖ („gyvatės vaisius“)

Kur auga? Indonezija, pietryčių Azija.

Sezonas. Balandis–liepa.

Skonis. Iš išorės vaisių dengia plonytė žievelė, primenanti gyvatės odą. Tačiau viduje šis vaisius saldesnis už medų, rūgštelė primena ananasą. Kietokas, neįtikėtinai sultingas.

Kaip valgyti? Nulupus žievę.



RAUDONOJI VAŠKUONĖ (angl. yumberry)

Kur auga? Kinija.

Sezonas. Ruduo.

Skonis. Labai saldus vaisius, primenantis braškes arba vynuoges.

Kaip valgyti? Valgyti žalias, tačiau prieš tai rekomenduojama būtinai nuplauti sūriame vandenyje.


DURIANAS (angl. durian)

Kur auga? Tailandas.

Sezonas. Balandžio vidurys–rugsėjis.

Skonis. Neįprastas aitrus kvapas, kuris primena neplautas kojines. Dažnam turistui šis kvapas nepakenčiamas, tačiau Tailande durianas tituluojamas visų vaisių karaliumi.

Kaip valgyti? Valgomas tik minkštimas.


Naujausi įrašai

bottom of page